De effecten van de Brexit op de Nederlandse economie

De Brexit, een mooi woord voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Het is een mooi woord, maar of de gevolgen van dit vertrek net zo mooi is voor de economie, valt nog te bezien. Er wordt al volop gespeculeerd over de mogelijke gevolgen van de Brexit voor de overige Europese lidstaten. De Brexit zal op 29 maart 2019 definitief zijn. De reden waarom het nu nog speculeren is over de gevolgen, zit hem in het feit dat nog niet duidelijk is of er sprake zal zijn van een harde exit waarbij er geen afspraken zijn gemaakt over de uittreding van het VK uit de EU, of van een zachte exit met een zogenaamde Brexit-deal. Er zijn dan ook drie verschillende scenario’s te bedenken waarbij diverse sectoren hard geraakt kunnen worden, zoals transport & logistiek.

De voordelen van de Brexit-deal

Het meest gunstige scenario bij de Brexit is als er sprake is van een zachte Brexit en er akkoord wordt gegaan met de Brexit-deal. In de eerste stemming zijn de voorwaarden van de deal enorm hard afgewezen. De voordelen van de oorspronkelijke Brexit-deal waren dat de burgers in eerste instantie nog niet zoveel van de Brexit zouden merken. Omdat de eerste deal is afgewezen, kunnen verdere onderhandelingen pas na de definitieve uittreding verder gaan. Hiervoor is een overgangsregeling tot 31 december 2020 van kracht en deze overgangsregeling kan nog met twee jaar verlengd worden.

De harde Brexit als meest ongunstige scenario

Worden er geen afspraken gemaakt en stappen de Britten zonder pardon op 29 maart 2019 uit de Europese Unie, dan heeft dit op de meest uiteenlopende gebieden grote gevolgen. Allereerst zal het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de economie dalen. Dit zal weer te merken zijn aan de koersen van valuta en aandelen. Er zal minder belegd worden en de koers van de Britse Pond zal een vrije val maken. Wil je minder risico lopen bij handel in Forex, dan is het verstandig om gebruik te maken van CFD. Hierbij hoef je geen valuta daadwerkelijk aan te kopen, maar betaal je alleen het verschil in koers tussen het moment van aankoop en het moment van verkoop. Britten zullen daarnaast minder snel ervoor kiezen om hun geld in Nederland te investeren en Britse producten zullen vanwege hun dalende prijzen op de Nederlandse markt juist aantrekkelijker worden. Dit zal uiteindelijk ten koste gaan van de afzetmarkt voor Nederlandse handel. De verwachting is dat de groei van de Nederlandse economie op langere termijn enorm zal afnemen.

De meest gunstige uitkomst

De meest gunstige uitkomst is dat de Britten stemmen tegen een vertrek uit de EU en dus tegen de uitkomst van het eerdere referendum ingaan, een zogenaamde Bremain. Er zal nu eerst opnieuw over de Brexit-deal moeten worden gestemd. Wordt er ook nu tegen gestemd, dan volgt een dag later een nieuwe stemronde. Tijdens de nieuwe stemronde zal niet opnieuw de keuze voor de Brexit-deal worden voorgelegd. Nu zal ter discussie staan of er voor een harde Brexit, geen deal dus, wordt gestemd. Dat is dan voor Nederland ook direct het meest ongunstige scenario. Komt hier bij de stemming ook geen akkoord op, dan volgt er voor de definitieve uittreding een stemronde over het aanvragen van uitstel. Op die manier heeft het Verenigd Koninkrijk meer tijd om dieper in te gaan op de onderhandelingen. De EU vindt echter dat het tijd is om spijkers met koppen te slaan en wil graag zien dat er beslissingen worden genomen. Het blijft de komende tijd dan ook erg spannend wat er gaat gebeuren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Rien Noppen

  “De meest gunstige uitkomst is dat de Britten stemmen tegen een vertrek uit de EU en dus tegen de uitkomst van het eerdere referendum ingaan, een zogenaamde Bremain. ”

  Hear, hear!

 2. Rien Noppen

  Overigens heb ik de indruk dat de deal van May het vanavond zal gaan halen. Binnen de huidige mogelijkheden is de zeer zachte Brexit die deze deal impliceert de best mogelijke oplossing.

  1. Beukman

   Ik ben niet zo optimistisch als jij, @Rien. Feitelijk stelt de concessie die May nu heeft binnengesleept niet zo heel veel voor, en ik vermoed dat het voorstel opnieuw wordt weggestemd om uiteenlopende redenen. Redenen die meer met partijpolitiek te maken hebben dan met de belangen van UK.

   Lemmingen die de afgrond inrennen met hun pootjes voor hun ogen.

   1. Rien Noppen

    Ik moet je, inmiddels, gelijk geven, Beukman, nu Geoffrey Cox heeft aangegeven dat op de keper beschouwd het gisteren in Brussel gebrouwen inlegvelletje bij de deal juridisch niets voorstelt: de backstop biedt de EU de gelegenheid de Britten tot in de eeuwigheid in een douane-unie te houden.

    Daardoor is het voor de hardliners in de Conservatieve fractie wel heel ongeloofwaardig geworden anders te stemmen dan de vorige keer.

    Nu maar hopen dat ze donderdag voor uitstel van de Brexit, met uitzicht op een nieuw referendum, stemmen.

 3. Crassus

  88CFD’s zijn derivaten en derhalve is daarvoor kennis nodig. Maar wel is het zaak van attent te blijven op de koers van het Pond. Natuurlijk is het voor beide partijen een Remain beter dan een Exit. Daar is DSS nu inmiddels van overtuigd. Vanavond wordt er gestemd, de financiële markten zullen met spanning toekijken. Maar afgezien hiervan is die hele Brexit een onzalig plan gebleken. Het heeft al heel wat gekost.

 4. C.A.Barstow

  De Engelsen hebben de EU in het geheel niet nodig, zij schuiven gewoon naar de VS op en redden zichzelf uitstekend.

  En waar het dat schijnheilige stelletje huichelaars in politiek Den Haag betreft,
  de handel met Engeland gaat zoals het altijd gedaan heeft gewoon door,
  daar zijn wij Nederlanders voor, handelen en preken.

 5. Crassus

  CFD’s zijn derivaten en derhalve is daarvoor kennis nodig. Maar wel is het zaak van attent te blijven op de koers van het Pond. Natuurlijk is het voor beide partijen een Remain beter dan een Exit. Daar is DSS nu inmiddels van overtuigd. Vanavond wordt er gestemd, de financiële markten zullen met spanning toekijken. Maar afgezien hiervan is die hele Brexit een onzalig plan gebleken. Het heeft al heel wat gekost.

 6. henkie

  Ik zie vele winstmogelijkheden in een keiharde Brexit, gevolgd door een snoeiharde Nexit.

  1. Fortiori

   Op je Xbox, Henkie ?

  2. Rien Noppen

   Gelukkig is een meerderheid van de Britten niet zo gek.

 7. PMG

  Gewoon opstappen jongens en verantwoordelijkheid nemen.

  Ik vind het prima wanneer er een Europees samenwerkingsverband is zoals handelsafspraken die gewoon heel simple kunnen inhouden dat men elkaar niet dwars zit maar verder baas in eigen land.

  Het is gewoon zielig en van de zotte dat de Nederland regering schijnbaar niet in staat is zijn haar boontjes te doppen en zaken overhevelt naar de EU. Zelfs de stem van het volk tegen de EU grondwet werd genegeerd en weggelachen.

  Diegenen die niet door hebben dat men een groot socialistisch rijk aan het stichten is zoals ook Adolf Hitler in gedachte had mist duidelijk interesse of onderkent de signalen niet.

  Werd eerst alleen de minderbedeelde/fotuinlijke in NL geholpen, nu heeft men dit Sinterklaasspel verheven naar wereldniveau op kosten van de Nederlandse belastingbetaler welke daarover geen inspraak heft.

  Brexit is al sinds het referendum een feit en de EU is dus al tijden gebroken!

  Dit voorbeeld gaat terecht gevolgd worden door andere lidstaten waar men wel naar de stem van het volk luistert. De gevolgen van de Brexit zijn nu nog volledig duister maar de volgende lidstaten die uitstappen zullen profijt hebben van deze initiële breuk.

  Het is heel makkelijk, haal de geldschieters weg en er blijft een zuur zooitje over.

  Baas in eigen land, grenzen op slot, NEXIT, bye bye EURO en nieuwe internationale handelsafspraken.

  1. Satty

   Enige kennis van internationale handel. Al gaan de grenzen op slot jouw dagen van hand ophouden zijn voorbij. Hoe denk je dat al die natiestaatjes op China gaan reageren?

   1. TD

    Ga Afrika redden,Nederland doen we zelf!

 8. TD

  Een harde Brexit moet er komen,de bevolking stemde voor een harde Brexit en die moeten ze dus ook krijgen!
  Dat Nederland problemen krijgt door de Brexit komt DOORDAT we nog in de EU zitten,wij hebben een Nexit nodig.Dat geleuter over moeilijkere grenzen en handelsbetrekkingen is een barrière die we moeten nemen,import en export gaat echt niet oplossen in het luchtledige,en gaat gewoon door!
  Alles is beter dan de dictatoriale regelgeving van de EU,milieuakkoord,energietransitie,marrakesh en de tot dusver jaarlijkse afdracht van 7 miljard Euri om de klaplopers in de lidstaten aan het vreten te houden!
  NEXIT_____stem PVV en FvD.

 9. Onzin456

  Vraag me wel af of ik nou gedeporteerd zou worden naar nederland.

  1. HendrikJan

   @Onzin456.

   Ik denk het niet.
   Onzin123 waarschijnlijk wel.

   #STEMZEWEG op 20 Maart.
   RUTTUP en NEXIT.

   1. Onzin456

    @HJ,
    Ik wil heel graag stemmen maar degene die ik heb gemachtigd is zelf dan ook in het buitenland. Kan nu nog moeilijk een machteging/handtekening sturen vanuit engeland. Heel erg vervelend…..

 10. Meriadoc Brandebok

  De redactie vat samen wat algemeen bekend is, maar goed dat het nog even wordt samengevat.

 11. ZiggyStardust

  De Nederlandse regering had al lang een plan moeten hebben mocht het negatief uitpakken voor Nederland. Toont wederom aan dat Rutte 3 niet geschikt is om dit land te leiden.

 12. Rien Noppen

  Beukman had gelijk: de deal van May is voor de tweede keer met grote cijfers weggestemd.

  Morgen zullen ze waarschijnlijk de no-deal afwijzen en donderdag zie ik weinig andere wegen dan te stemmen voor uitstel.

  Het proces komt dan, volgens de BBC zojuist, dan maanden en wellicht langer dan een jaar stil te liggen en dan lijkt een nieuw referendum dan wel nieuwe verkiezingen onvermijdelijk.

  Ik denk dat de Britten zijn begonnen de Brexit ten grave te dragen.

 13. Rien Noppen

  De Brexit is hier inmiddels geen leuk onderwerp meer maar speelt via de door FvD en PVV bepleite Nexit nog wel een rol in de komende verkiezingen.

  Bert Wagendorp in de Volkskrant:

  “De totale puinhoop die de Brexit veroorzaakt is nu zelfs doorgedrongen tot T. Baudet. Die slaat ineens een stuk minder stoere taal uit over een Nexit, uit angst dat dat bizarre plan hem straks stemmen gaat kosten bij de statenverkiezingen. Je kunt het stemvee wel voor oerdom verslijten, maar het schrikbeeld van de Brexit is nu zelfs doorgedrongen tot de laagste echelons van de IQ-schaal. Na 20 maart, voorspel ik, gaat T. Baudet weer vol op het orgel.”

 14. Niet L niet R

  De Britten hebben in meerderheid er voor gekozen, om de EU te verlaten, die kans hebben wij niet gehad!
  De EU heeft op termijn hier meer last van dan de Britten, de tijd zal het leren!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.