De huizenprijzen dalen in een deel van de gemeentes

Na een jarenlange stijging in de huizenprijzen sinds 2013 is er eindelijk sprake van de afkoeling van een deel van de huidige woningmarkt. Op gemeenteniveau zijn de woningprijzen van ongeveer 20 procent van de gemeentes in Q4 van 2018 gedaald. De woningverkoop is sinds vorig jaar met een gemiddelde van 7,3% gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017, omdat het aanbod in koopwoningen en de prijzen een hoop zijn gestegen. Vooral in de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland valt dit op, daar is het percentage verkochte woningen met ongeveer 10 procent gedaald.

Provincies waar de woningprijzen zijn gedaald

Vooral in de provincies Gelderland, Limburg en grote delen van Utrecht koelt de woningmarkt af. Ook in bepaalde delen van Zuid-Holland en Noord-Holland zijn de woningprijzen gedaald. In de buurt van de grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam zal er de komende tijd nog geen sprake zijn van een daling in de woningprijzen, maar ook daar is de groei in woningprijzen aan het afnemen.

Groeien de woningprijzen in jouw stad nog?

Aangezien het aanbod in koopwoningen al jaren aan het dalen is en de prijzen nu ook weer beginnen te dalen is nu het moment om een woning te verkopen. De prognose is namelijk dat de woningprijzen blijven dalen. Als je nu je woning verkoopt zal je nog geen last hebben van de daling in prijzen, vooral als je gaat verhuizen naar een gemeente waar de huizenprijzen daadwerkelijk zijn gedaald in het afgelopen kwartaal.

Dus woon je momenteel in een drukke stad waar de huizenprijzen nog aan het stijgen zijn? Het kan nog enkele jaren duren voordat deze prijzen een daling gaan ondervinden. Dus als je niet door werk of familie gebonden bent aan de stad kan het wellicht voor jou interessant zijn om te verhuizen naar één van de gemeentes waar de woningprijzen aan het dalen zijn.

Gigantische dalingen in woningaanbod en verkoop in grote steden

Aan het einde van 2018 werden er geconstateerd dat de woningverkopen in de grote steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam met meer dan 10 procent gedaald. Terwijl de vraag in deze steden nog altijd blijft stijgen. Het gigantisch lage aanbod aan woningen hebben we in Nederland sinds 2012 niet mee hoeven maken, wat direct invloed heeft op de daling in de woningverkoop. In de appartementen is de daling in aanbod het meeste te merken. Daar is sprake van een afname van ruim 80% sinds de meting aan het einde van 2012. Het aanbod in koopwoningen is hierbij met meer dan 65% afgezakt sinds 2012.

Het is voor starters nog steeds lastig om een koopwoning te verkrijgen, vooral in de grote steden. Ben jij als starter toch op zoek naar een koopwoning? Overweeg dan de rustigere (en goedkopere) gemeentes. Ben jij op zoek naar een appartement om te kopen? Dat kan erg lastig worden als starter. Niet alleen zijn de prijzen van appartementen ook fors gegroeid, het aanbod is ook erg gedaald.

Artikel geschreven in samenwerking met verhuislifthuren24.nl.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

 1. DeBruijn

  Hier nog niet hoor, vorige week eeneenvoudig rijtjes huis. Stond te koop voor 290.000 euro (wat al belachelijk veel was) en het ging per opbod weg voor 330.000.

  Dus 40.000 meer dan de vraagprijs.

  Bij mijn broer in de straat, twee jaar terug rond de 200.000 euro, nu 250.000 voor een huis wat geheel gerenoveerd moet worden, waar zelfs geen CV in zit.

  Nee, het gaat echt niet naar beneden. Het loopt de spuigaten uit juist. Mensen laten zich helemaal gek maken. Maar ja wat wil je met die lage rente, die maakt alles kapot voor de burger. En de toestroom van 235.000 mensen in 2017 die naar Nederland komen, terwijl we 263.000 huizen tekort hebben.

  Hier is de wachttijd 8-10 jaar, in Amsterdam 14 jaar voor een huurhuis.

  Geweldig gedaan toch, Rien Noppen door onze achtereen volgende coalities? Volgens jou is er niets mis in Nederland al lees ik jou reacties, het enige probleem is de FvD en PVV.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.