Docenten basisscholen en universiteiten vrijdag de straat op! Mbo- en hbo-docenten blijven weg

De problematiek in het onderwijs is klaarblijkelijk nog niet verholpen. Duizenden leraren zullen vrijdag de straat op gaan om te gaan staken, zo is de verwachting. Opvallend is dat mbo- en hbo-docenten grotendeels zullen afhaken. Dat meldt het AD.

De staking die gepland staat voor volgende vrijdag wordt een historische mijlpaal toegedicht. Het zou namelijk voor het eerst zijn dat er in álle lagen van het onderwijs actie wordt gevoerd.

Doel van de actie is om betere salarissen en vermindering van werkdruk te bewerkstelligen. Ongeveer de helft van de basisscholen zullen die dag de deuren sluiten en ongeveer een derde van de basisschoolleraren zegt te zullen verschijnen op het Malieveld komende vrijdag. De Universiteit van Amsterdam heeft zelfs bussen geregeld om de actievoerders te faciliteren.

Over het gebrek aan bereidheid onder mbo- en hbo-docenten is onduidelijkheid. Geen doorbetaling van salaris tijdens staking zou een grote factor kunnen zijn volgens de vakbonden.

Of de actie ook effect gaat hebben is onduidelijk. Er lijkt maar weinig aanstalten te worden gemaakt om de werkdruk terug te dringen en een salarisverhoging heeft ook vaak maar een tijdelijk effect. Het probleem zit hem volgens mij vooral in de bureaucratie en de overdreven meetbaarheidsdrang van de overheid om te willen kijken hoe een school/universiteit/opleiding, leraar/docent en scholier/student presteert.

Dit maakt het schoolsysteem tot een soort diplomafabriek met gestandaardiseerde studenten. Al het menselijke wordt er langzaam uitgestampt en beknelt daarmee juist het kritisch denkvermogen, de ontwikkeling ervan en de motivatie en inspiratie van alle partijen om te ontwikkelen. Het probleem is daarmee een stuk complexer dan het lijkt en de stakende leraren zijn eerder een symptoom dan het hoofdonderwerp van dit thema.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. TD

  “Leraren tekort”
  Hoe kan dat vraag ik me af.
  Hoelang moet men dan minstens zijn als leraar,1,90 meter?

  1. edoc431

   hahahahahaahahah allemaal lilliputters die niks liever doen dan klagen

 2. santiago

  Er is niet alleen een tekort aan leraren. Het schort ook nog wel een beetje aan de kwaliteit van de leraren die we nog hebben. Daarvan kan de helft ook zo maar naar huis gestuurd worden. Moest pas geleden eens wat regelen voor de kleinzoon die in de vijfde van de basisschool zit. Werd te woord gestaan door meester Frans. Knotje boven op het hoofd, vaal rode broek, slobbertrui en een ringetje door de onderlip. Godskolere, wat een zaadje. Arme kinderen.

  1. Diederik van Walsum

   Uw kleinkind zeker gelijk van deze school afgehaald hoop ik ?

   1. santiago

    Haha. Helaas, daar ga ik niet over. En op andere basisscholen is het niet anders.

 3. HendrikJan

  Prachtig, nog ff Rutte laten zien, wat hij er voor kolere zooitje van heeft gemaakt.

  RUTTUP en NEXIT.

 4. TD

  Men durft niet meer te kiezen voor het vak leraar,naast de standaard opleiding heb je tegenwoordig applicatie cursussen nodig zoals,gevechtstechniek,psychoanalyse en dr.gs kennis!

 5. Diederik van Walsum

  Ik snap al die paniek niet…..over een niet te lange tijd komen toch al die koks terug uit ISIS gebied, daar zitten vast wel een stuk of wat docenten tussen.

  Nou en of, reken (ondanks alle stoere taal) maar dat gewoon die koppensnellers met vrouwen en kinderen en familie hier uitgenodigd worden voor een uitkering.

  Ik durf zelfs een flink geldbedrag hierop in te zetten.
  Onthou heir wat ik gezegd heb !

 6. Zomaar73

  Lerarentekort komt vooral door één probleem, de respectloosheid die bepaalde bevolkingsgroepen tonen voor leraren en voor de lesstof (lees holocaust).

 7. Bes Tolen

  De salarissen zijn in het basisonderwijs hoog te noemen dus zou dat niet het probleem kunnen zijn. Dat is het ook niet maar al jaren wordt er gezeurd over belasting met administratie en dergelijk. Dat ligt de basisschoolleraren niet en dat heeft twee oorzaken, onnodige niet zo noodzakelijke administratie er bij en weinig of geen aanleg voor systematiek. Aan dat eerste lijkt weinig te zijn verholpen in de laatste jaren dus ontbreekt op dit punt goede wil en deskundigheid. De vraag is dan ook bij wie. E is natuurlijk nog een punt van belang en dat is de massa immigratie. Dat kost veel leraren en die zijn in beginsel niet voorradig. De oorzaak hoef ik hier niet te noemen. Bovendien wordt altijd een extra hoeveelheid leraren uitgetrokken voor deze immigranten. Die basisschoolleraren maken verder een slechte indruk omdat scholen als linkse actie en indoctrinatie instituten bekend staan. Dat heeft een groot deel van de bevolking ondertussen verontrust en die heeft weinig zin om de overtrokken eisen vanuit het onderwijs ingewilligd te zien. Het lijkt mij ook beter als het onderwijs de problemen intern oplost en anders in haar eigen sop te laten gaar koken. Want de eigenzinnige linkse en vaak wereldvreemde maar wel globalistische koers in het onderwijs leidt alleen maar tot maatschappelijke ontbinding van het woonland, dat Nederland heet. Komt er ooit een regering, die van wanten weet? Vast niet, het volk is in meerderheid te dom geworden.

  1. Lugar

   “De salarissen zijn in het basisonderwijs hoog te noemen…”

   Het gaat hier om een Hbo-functie. Wat noem jij hoog? En vind jij het terecht dat een collega in het voortgezet onderwijs beduidend meer verdient, terwijl het ook een Hbo-functie betreft?

 8. Tante Sidonia

  Nu klimaat waanzin door de mand gaat vallen nu een andere waanzin de burger aan kletsen?
  Het wordt eens tijd dat onderwijzend personeel gaan beseffen hoe goed ze het hebben!
  I.p.v. altijd zeuren!
  A Bovengemiddeld salaris.
  B Niet te hoge werkdruk.
  C 3 maanden vakantie.
  D Altijd weekends vrij.
  E Elke avond thuis. Zelden een avondje op school.
  F Leraren tekort? Door het altijd maar zeuren/piepen/klagen/miauwen/ gaat de interesse voor het onderwijs achteruit, wat toekomstig betekent te weinig animo voor anderen! Feitelijk door hen zelf aangemoedigd!
  G Zelden een werkweek boven de 30 uur.
  Voorts:
  En als het te zwaar is? Kies een ander beroep!
  Zeer vele beroepen staan onder werkdruk. Waarom moet het onderwijs een uitzondering zijn?
  Prive omstandigheden zijn uitstekend: in de weekend boodschappen kunnen doen, uitgaan, m.a.w. gebruik maken van mensen die onregelmatig werken: supermarkten, tankstation, horeca, ziekenhuizen, brandweer, politie, dijkbewaking, en noem maar op!
  En het erge: 80% in het onderwijs is Links. Hier maken Linkse partijen dankbaar gebruik van door het onafgebroken aanmoedigen van de “slechte werkomstandigheden”
  leraren!
  Nog meer?
  PS
  Mijn mening over leraren: nooit tevreden verwende zeurpieten!!!

  1. Ncc74655

   Ik ben tevreden als docent ik zeur zelden over mijn functie. Waar ik mij aan erger zijn de mensen die “verstand” hebben van onderwijs middels 1 referentiekader (hun eigen schooltijd) Ik nodig iedereen uit om les te geven aan niveau 1 en 2 leerlingen binnen het MBO in een gemiddelde Amsterdamse wijk.
   Wat betreft salarisverschil, mbo IT docenten en werkveld (IT) is best groot, vakkennis hierin is zeer lastig te krijgen.
   Wat betreft 1 dag staken, dat voelt zinloos. ik stel voor 3 weken de toko te sluiten.
   PS.
   Dit is mijn mening over mensen die niet lesgeven en wel een mening hebben..

   1. Lugar

    @Ncc74655: +1

  2. AS210854

   TS ben het vaak met u eens, maar nu zit u er toch grandioos naast. Misschien dat u 1 maand mee kunt mee lopen met een leerkracht . Ben benieuwd of u dan nog hetzelfde standpunt inneemt.

   1. Baron von Munchhausen

    AS210854
    Ncc74655 en
    TS
    Heb meer dan 20 jaar gedoceerd op alle niveaus, VMBO, MBO en HBO. 3 jaar geleden gestopt!
    Laatste jaren veel invallessen op VMBO en MBO niveau.
    Elk jaar wordt de school “omgeving” slechter. De onvoorstelbare hufterigheid, de gigantische chaos in de aula’s. U beide zult moeten toegeven dat verloedering versneld toeslaat. Waarom steeds meer beveiliging en detectiepoorten op school?
    Wel moeten leraren en docenten méér door de directie gesteund worden. Tegenwoordig moet ELK woord op een weegschaaltje gelegd worden; want anders…..”discriminatie”
    Voorts ben ik het eens met TS dat leraren/docenten moeten inzien welke voordelen het onderwijs heeft en ophouden met zeuren en klagen!
    Fijne zondag!

  3. Lugar

   @Tante Sidonia: Meestal ben ik het met je eens, maar nu haak ik af. Het onderwijs is doodziek en is, in de meeste gevallen, overgenomen door goed bedoelende en omhooggevallen docenten die ineens leiding gaan geven aan personeel. Bovendien worden leerlingen en ouders steeds ‘mondiger’, lees brutaler en onbeschofter, en bemoeien zij zich steeds vaker en nadrukkelijker met inhoudelijke zaken die in feite alleen aan het docentenveld toebehoort.

   Tel daarbij op dat cijfers tegenwoordig zwaarder wegen dat het algemeen welbevinden en je hebt een probleem. Het onderwijs heeft al jaren een probleem en het wordt nog steeds niet opgelost.

   Docenten zijn geen verwende zeurpieten en ik daag je uit het een week te proberen voor de klas van een gemiddelde school in het voortgezet onderwijs. Doceren is (meestal) topsport.

   1. Baron von Munchhausen

    Lugar

    Volgens mij is doceren geen topsport!
    Ik spreek uit ervaring!
    Moeten wél meer steun krijgen van Directie bij, b.v., calamiteiten!
    Maar, Directies hebben dezelfde angst problemen als leraren en docenten: niemand op zijn/haar teentjes trappen! Want……….. vult u maar in.
    Fijne zondag!

 9. Tante Sidonia

  Aanvulling reactie 10

  ……… en de NPO, Volkskrant en de Gutmensch gaan deze verwende leraren verder aanmoedigen met: “slechte werkomstandigheden”………………. en meer van dat geleuter.

  1. Baron von Munchhausen

   Tante Sidonia

   Daarbij zijn docenten lafaards.
   Durven tegen Allochtonen niet op te treden: accepteren onvoorstelbare grove taal, beledigingen, agressie en uitingen van Nederlander haat.
   Piet of Klaas; Nederlanders worden voor alles en nog wat berispt

   1. AS210854

    BvM, het ligt niet aan de leerkracht , die wordt gelijkt terug gefloten door de directeur. Kom niet aan de allochtonen.

   2. Lugar

    @Baron: “Daarbij zijn docenten lafaards. Durven tegen Allochtonen niet op te treden…”

    Ik fluit je even terug hoor… Ik ken iemand die jarenlang werkzaam is geweest in het onderwijs. Als je een allochtoon aanpakt (vastpakt) dan word je aan het einde van de dag bij de directie geroepen met de mededeling om dat alsjeblieft niet meer te doen, er zou zomaar eens een klacht ingediend kunnen worden, veel allochtonen kennen hun rechten beter dan hun plichten.

    Bovendien wil een school geen gedoe, geen onrust. Er wordt dan een keuze gemaakt uit de minst slechte optie, meestal in het voordeel van de schreeuwende allochtoon. Allochtonen weten dat, ze worden (meestal) beloond voor het schreeuwen en wijzen naar anderen, dat past binnen de islamitische cultuur.

    O ja, ze schreeuwen ook binnen de kortste keren; discriminatie, iets dat scholen ook liever niet horen.

 10. Nuts

  Communisme

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.