Europees Parlement: “Nederland is belastingparadijs”, behalve voor de arbeiders dan!

Het Europees Parlement heeft zich in al haar wijsheid gebogen over een motie waarin Nederland wordt genoemd als ‘belastingparadijs’. Dat de werkenden in Nederland hier niets van merken zal niemand verbazen, maar in het Europees Parlement menen ze het echt: ‘Nederland is een belastingparadijs!’

Ja, voor wie dan? 

De aangenomen motie heeft zoals het gewauwel uit Brussel betaamd verder geen impact, maar PvdA-parlementariër Paul Tang is hartstikke trots. Zo zegt hij tegenover de NOS:

“Het is historisch dat voor het eerst binnen Europa man en paard wordt benoemd Tot nu toe heeft iedereen zich er verre van gehouden, maar het parlement zegt nu: er zijn in de EU belastingparadijzen.”

Nou, daar merk ik dus helemaal niets van.

Een motie met deze tekst is inderdaad historisch. Historisch maf wel te verstaan. Ook voor arbeiders: die schieten niets op met het belasten van de rijken als de belasting op arbeid torenhoog is. Verlaag die eerst maar eens!

Nu is het ongetwijfeld problematisch dat er postcodebedrijfjes en multimiljardairs zijn die hun geld in Nederland stallen om daarmee belastingen te ontwijken. Maar dat maakt Nederland niet tot een belastingparadijs!

Nee, het woord ‘belastingdiscriminatie’ had hier beter gepast. Want arbeiders betalen véél meer belasting dan de reuzen met een brievenbus in Amsterdam Zuid-Oost. Maar de PvdA-vertegenwoordiger begrijpt het dus niet. Of wil het niet begrijpen. Hij maakt zich blijkbaar niet druk om de belasting op arbeid, maar wauwelt voortdurend over het belasten van het kapitaal. Sneu.

Lekker met de vingers wijzen. Lekker makkelijk. Alsof het realistisch is om het grootkapitaal te belasten zonder het opzetten van een wereldregering? En een globaal geharmoniseerd en gehandhaafd belastingstelsel? Nee, dat is onmogelijk. Dus in plaats van het najagen van schimmen zou Paul Tang er beter aan doen om te inventariseren wat hij nu al kan doen voor arbeiders, die zwaar worden belast.

Kijk, dan hebben we tenminste een vruchtbare discussie. Maar zoals altijd met linkse politici:

“Veel beloven en weinig geven doen een gek in vreugde leven”

De focus ligt overduidelijk op de verkeerde plek bij de PvdA. Ze richten zich op het verhogen van de belastingen voor bepaalde groepen, maar niet op het verlagen van belastingen voor iedereen. Lekker makkelijk, want daarmee ontdoet Tang zich van de verantwoordelijkheid om Nederland tot een ‘belastingparadijs voor arbeiders’ te maken.

Dat laatste wil hij natuurlijk niet want links houdt van arme en afhankelijke mensen. Hoe meer armoede, hoe meer stemmen ze halen. Linkse politici behoren tot de zogenaamde ‘Janus klasse’ en hebben twee gezichten.

Één voor de arbeider tijdens de verkiezingen en tegelijkertijd tégen de arbeider na de verkiezingen. Het eerste gezicht zie je tijdens de verkiezingen, maar voor de rest van de tijd zie je de andere Janus-kop. Na de verkiezingen moeten arbeiders namelijk zo snel mogelijk afhankelijk worden gemaakt en gehouden van politici als Paul Tang. Van belastingverlaging op arbeid is dan ook geen sprake.

En linkse politici kunnen en doen niet anders dan dit. Want anders drogen de stemmen op! En dit patroon herhaalt zich nu al decennia sinds de Afbraakgeneratie deze politici in stand heeft gehouden.

Staatssecretaris Menno Snel kan zich overigens niet vinden in de motie van het Europees Parlement. Volgens hem doet Nederland veel aan het voorkomen van belastingontwijking. De motie van  Tang is dus gericht op de verkeerde groep en ook nog eens onjuist aldus de staatssecretaris.

Dus Paul Tang, focus je op het verlagen van belasting op arbeid. Daar schieten we wél iets mee op en stop met het najagen van schimmen.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

58 reacties

 1. umhnz

  Rechts beleid om je vingers bij af te likken.
  Heerlijk en simpel.
  Laat de linkse jankers maar komen.

 2. m.van.rosmalen

  Geen zorgen
  Onzen Derrie gaat er samen met Trutte voor zorgen dat de Hoogopgeleide stinkzakken veel lullen en weinig uitvoeren steeds rijker worden.
  En de gewone arbeider die zich te pleuris werkt voor een paar rotcenten verder uitgeknepen word.
  Er zal belastingtechnisch wel weer een foefje voor gevonden worden.
  Je houd meer over naarmate je verdient.
  Zoiets , zo’n stinkspelletje.

 3. 75

  Stop is met je afbraakgeneratie !!!!

 4. Henk-Jansen

  Er wordt weer eens finaal de plank misgeslagen door DDS. 4 biljoen euro (4 duizend miljard) stroomt er jaarlijks via Nederland naar belastingparadijzen. Geld waardoor Nederland zelf maar ook vele andere landen flink wat belasting mislopen.

  We moeten dit tegengaan door op Europees niveau belasting op multinationals te heffen en de toegang tot de interne markt te verbieden voor bedrijven die belastingparadijzen gevestigd zijn.

  Het moet maar eens afgelopen zijn met dat steenrijke multinationals overheden chanteren tot het verlagen van hun belastingen.

 5. biggeorge

  Voor de multinationals wel ja maar voor het werkvee precies het tegenovergestelde . Zo werkt Nederland de multinationals worden ontzien met belastingen en de arbeider wordt keihard gepakt. Die kan de helft van zijn salaris inleveren en dan nog al die secundaire belastingen en de lokale gemeenten enz . Het is in Nederland moderne slavernij je staat alleen maar voor een ander te werken!

  1. Henk-Jansen

   Mooi he, dat rechtse beleid?

   1. PMG

    @biggeorge – klopt niet, over zaken in NL door NL multinationals wordt gewoon belasting betaald – mensen moeten eens begrijpen hoe zaken in elkaar steken: grote bedrijven hebben veel werknemers en voeden vele gezinnen en dragen bij aan de economie en belastinginkomsten waardoor het plantsoen bijgehouden wordt en de straatverlichting brand en ga zo maar door.

    Gebrek aan opvoeding noem ik dit, je leert opschool van alles behalve wat je moet weten over het dagelijkse leven!

    1. Henk-Jansen

     Als alle multinationals netjes hun belasting betalen in Nederland hoe komt het dan dat Shell hier al jaren geen vennootschapsbelasting meer betaalt?

     1. PMG

      Soms heb je keuze, keuze uit 2 slechten, om dan toch nog iets te behouden …

      Ik moet instappen, even vliegen, tot snel!

    2. biggeorge

     Ik zeg niet dat geen belasting afgedragen word door NL multinationals maar de verhoudingen niet kloppen. Natuurlijk zorgen ze voor werkgelegenheid enz daar ben ik het mee eens en daarom worden ze door onze overheid ontzien . Dus dat geld pakken ze terug bij de werknemers die knijpen ze dus helemaal uit.

  2. Dik

   @George: Onder Rutte (I t/m III) is de totale belastingdruk met 5% toegenomen.
   Zo werd de btw in 2012 verhoogd van 19 naar 21%(!). De lage btw werd dit jaar met maar liefst 50%(!) verhoogd van 6 naar 9%(!).

   Onthoud dat maar als je weer eens in het stemhokje staat. 😉

   1. biggeorge

    ja dan nog de bmp op auto’s die is sinds 2012 50% omhoog gegaan!! Een nieuwe wagen is niet meer te betalen in NL.

    1. biggeorge

     bpm

 6. PMG

  Nou Teunis, hopelijk heb je meer verstand van communicatie en informatiewetenschappen!

  Wat jij uitkraamt slaat echt werkelijk nergens op! vrij recent heb ik uitgelegd hoe het zit.

  NL is belastingparadijs voor buitenlandse bedrijven, met name voor heel veel bedrijven die NIET aktief zijn in NL. Zo betalen ze weinig belasting maar wel in NL. Zouden we deze voordelen niet bieden dan gaan deze bedrijven ergens anders heen en vestigen ze zich op papier daar, op de Bahama’s bijvoorbeeld, en betalen daar hun gunstig uitvallende belastingaanslag.

  Zouden we deze voordelen afschaffen dan loopt NL heel veel belasting-inkomsten mis, is er verlies van banen (opzetten bedrijven en belastingaangifte verzorgen, bijvoorbeeld) EN moeten de arbeiders meer belasting gaan betalen om dit verlies te compenseren!

  Bovendien raakt NL dan minder bekend en dat houdt bedrijven tegen zich er te vestigen.

  Oplossing: NEXIT, alleen handelsverdragen, waar bemoeit de EU zich mee en al helemaal deze PVDA-er, linkse salonsocialist, hoe dom is deze man!

  1. biggeorge

   Ook de multinationals die hier wel actief zijn betalen naar verhouding heel weinig belasting.

  2. umhnz

   Zolang hier stukjesschrijver ronddwalen welke beweren dat omzet, winst en inkomen hetzelfde is, kunt u elke conversatie betreffende economische begrippen beter vermijden.
   Wel bewonder ik de vindingrijkheid om links de schuld te geven van rechts beleid.

  3. Satty

   De nexit is dus de domste oplossing. Nog meer uitspelen door multinationals. Wat een flauwekul opmerking zeg, dan wordt dividend belasting echt wel afgeschaft. Niets van die discussie begrepen?

 7. RPML

  De belastingbetaler zoekt -net als water- naar het laagste punt; dat is voor veel multinationals Nederland. Zou Ferrari netjes belasting betalen in Italië dan zouden de Italianen daar baat bij hebben; Nederland is echter vele malen gunstiger en dus hebben ze een jaarlijks aandeelhoudersvergadering in Amsterdam en harkt de Nederlandse staat het (veel minder) geld naar binnen. Het is boerenslimheid van de Nederlandse Belastingdienst, integer is het zeker niet naar de Nederlandse ondernemers die wel de hoofdprijs moeten betalen. Daar waar de arbeid verricht wordt, hoort ook de belastingafdracht plaats te vinden.

  1. PMG

   Ja, zo betaaldt ENI Iran BV dus in NL belasting, dat geld zouden we niet zien wanneer dit stopt. Kan me niet voorstellen dat burgers vinden dat ENI dan maar in Iran moet gaan betalen en onze belastingbetalers het verlies maar op moeten hoesten.

   1. RPML

    ENI zoekt het volgend laagste punt dan… dat zul je dus internationaal moeten regelen; ik mag aannemen dat onder aan de streep ieder land gewoon vind dat er in zijn eigen land belasting betaald wordt door een bedrijf dat ook in dat land de arbeid laat verrichten. Alleen zorgen dat het in Nederland niet meer kan is niet al te slim. Mocht je het internationaal geregeld krijgen dan zal Nederland wel negatief uitkomen; rechtvaardiger vind ik het wel.

    1. PMG

     @RPML – Je mixed principes en feiten, in principe heb je gelijk maar in feite gaan we er dus gigantisch op achteruit (en een ander land buiten de EU er ten koste van ons gigantisch op vooruit). Lees voor ‘we’ de belastingbetaler die dat verschil moet gaan opbrengen.

     1. RPML

      Klopt, feit is dat het onderaan de streep Nederland geld zou kunnen kosten, tenzij de verhoogde inkomsten van landen die ‘terug’ komen daar tegenop wegen doordat wat mij betreft deals met de Belastingdienst dan ook niet meer mogen; ik ken de cijfers niet, maar verwacht dat het geld kost.
      Het is wat mij betreft een ethische kwestie van bedrijven; een chemiereus als BASF met een omzet van rond de 80 miljard betaald netjes belasting in de landen waar het geld ook ‘gemaakt’ wordt.

 8. Meester Kong

  Proest, de arbeider is het beste af met de VVD en FvD aan het roer.
  Een stem op de Zonnekoning is……………………

 9. PMG

  Wat vindt men hier eigenlijk van de mevrouw de klimaatdrammer Elise van Zeeland die van D666 naar Shell overstapt, om daar onze regering te gaan adviseren hoe ze (Shell en medestanders) ons burgers een giga-poot kunnen uitdraaien?

  1. Henk-Jansen

   Ze komt op de groene afdeling van Shell te werken, er is geen betere plek naar mijn mening om de fossiele industrie van binnenuit te vergroenen.

   1. PMG

    Hahaha, windmolens zijn groen??? Maak eens je huiswerk man!

    1. Henk-Jansen

     Ze zijn vele malen groener dan aardolie.

     1. PMG

      En leveren naast problemen niks op! Wij gebruiken trouwens heel schoon gas in Nederland, daar moet je ze mee vergelijken. Reken maar eens uit wanneer zo’n molen lang genoeg gedraaid heeft en eindelijk eens winst (schone energie) op gaat leveren en vergeet even de horizonvervuiling en aanslag op milieu.

     2. Zomaar73

      Henkjan

      Wat maakt mij nou uit wat beter of slechter is of de zeespiegel stijgt. Dat is allemaal nadat wij er toch niet meer zijn. En ik interesseer mij niet voor latere generaties, die ken ik toch niet.

  2. C.A.Barstow

   @PGM:

   De ratten verlaten het zinkende D’666 schip.

   Stem ook in mei op FvD!

 10. Arubano

  Het enige belastingparadijs is dat van de leden van het Europees Parlement en alles wat daaromheen hangt en dus meeprofiteert.
  Weinig normale inwoners in Nederland die maar een beetje het gevoel hebben in een belastingparadijs te wonen. Van IB tot en met accijns en BTW enzovoort ben je zo’n 70% van je inkomen al kwijt.

 11. santiago

  Ik heb niets met Tang, maar hierin heeft hij wel gelijk. De elite ziet dat niet meer. We staan op alle lijstjes in de top 3 zegt Rutte altijd. We zijn het gelukkigst , we hebben het beste pensioensysteem, we zijn zo gezond etc etc etc, maar dat geldt alleen voor de welgestelden. Het grootste deel van de Nederlandse bevolking ligt aan de geeuwhonger.

 12. Zomaar73

  Niet alleen de arrebeiders, ook veel aow ers.

  1. santiago

   Zomaar73. Voor jou toch geen probleem. 73, jij bent al bijna dood dus niet zo zeuren joh.

   1. biggeorge

    of het is zijn geboortejaar dan heeft die nog wel even

   2. Zomaar73

    santigao Zei je wat huisvrouwtje? Batterijen van de elektrisch melkboer leeg?

    Ik ga nog niet eens uitleggen waar 73 voorstaat, niet mijn leeftijd.

 13. Henk-Jansen

  Dat de gewone man er al jaren niet op vooruit gaat heeft een aantal redenen: het verlies van macht van de vakbonden, het feit dat multinationals wereldwijd steeds minder belasting betalen, banen die naar lagelonenlanden verplaatst worden, automatisering etc.

  Dat links hiervoor de schuld krijgt van een aantal hier is echter belachelijk want dit zijn nou juist bij uitstek de gevolgen van rechts beleid.

  1. Zomaar73

   Het pvda heeft er ook aan bijgedragen, d66 en Groenlinks ook.

   Het is maar dat je het weet.

   Dus links, midden en rechts.

   Daarom stemmen mensen FvD.

   1. Henk-Jansen

    En jij denkt werkelijk dat het fvd hier wat tegen gaat doen? Als je dat denkt dan heb je weinig begrepen van economie.

    1. Zomaar73

     Henk-Jansen

     Altijd knap dat die linkse rakkera weten wat ik denk en op wie ik stem.

     Ik zeg alleen waarom mensen daarop stemden. Ik stem liever op nv en nog een letters.

    2. Zomaar73

     Henk-Jansen

     Op het andere ga je niet in, pvda, d66 en groenlinks zijn er ook schuldig aan.

   2. RPML

    Alle partijen hebben daaraan bijgedragen, de enige die haar achterban in de kou heeft laten staan is de PvdArbeid; midden jaren 70 is de loonstijging van de arbeider losgelaten aan de winst/groei die er gemaakt werd. De hordes ‘managers’ die vervolgens overal zijn ingevlogen vreten het kapitaal op en dragen feitelijk niets bij. Erg interessante documentaire afgelopen weekend op de VPRO over bullshit-banen. Zowel bij de overheid als bij grote bedrijven heeft een groot deel een BS-baan die niets bijdraagt (nee zelfs kost). Enige verschil is dat een bedrijf eraan onderdoor gaat, terwijl de overheid (waar het grootste deel van die BS-banen zit) gewoon rustig gratis geld kan blijven uitdelen. Één van de belangrijkste thema’s van de FvD is de verkleining van de overheid, dus als al die BS-banen zijn opgeruimd houden we zelfs geld over!

    1. Henk-Jansen

     En welk werk moeten de personen die die zogenaamde ‘onzinbaantjes’ beoefenen dan doen?

     1. RPML

      Juist! Daar is gewoon geen werk voor; een grote kostenpost valt dan weg, een WW-uitkering komt ervoor terug. De overheid kennende huren ze dan wel die ‘zo noodzakelijke’ mankracht via de achterdeur tegen het dubbele tarief weer in… het is een mentaliteitskwestie die veranderen moet. Status niet meer ontlenen aan het aantal mensen dat je onder je hebt, maar het werk dat je verzet. Kijk de documentaire maar, deels Engels, deels Nederlandse voorbeelden

 14. C.A.Barstow

  Nederland een belastingparadijs,
  dat is toch geen nieuws meer?
  De rijken worden rijker en de armen worden steeds armer,
  zo gaat dat al eeuwen, tot het klootjesvolk weer eens in opstand komt, de zaak instort en daarna begint het weer van voren af aan.
  Het is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven, wen er maar aan.
  tot de laatste mens die zal het rijkst zijn.

  Stem ook in mei op FvD!

  1. Henk-Jansen

   Het FvD is de VVD in het kwadraat. Die zullen het voor de rijken alleen maar makkelijker maken ten koste van de gewone burger.

   1. biggeorge

    Dat is gelul en blijf jij maar denken dat je onder links beleid beter af ben . Als er een partij tussen zit die op je geld uit is dat is het dat linkse tuig wel. Hoe deftiger en socialer ze lullen hoe meer ze hun eigen zakken vullen.

 15. Tante Sidonia

  PVDA’er, 1e klas landverrader!
  Stel: Nederland doet het fout; dan is dat geen reden om je land , waar je alles aan te danken hebt, op een schandpaal te zetten!
  Ga liever kijken naar de Middellandse-zee landen, waar inmiddels , geen honderden maar duizenden Miljarden naar toe zijn gesluisd. Deze belazeren de kluit. Hr. Tange!!!!
  Dit alles ten kosten van Nrd-Europese landen en met name de pensioen gerechtigden in Nederland!
  En “onze” coalitie o.l.v. Rutte? Betalen, betalen, betalen, enzovoort voor het megalomane Brussel!
  PS
  Feitelijk verbaast het mij nog dat zo weinig Nederlanders op FvD hebben gestemd

  1. RPML

   Belangrijkste oorzaak van de niet-indexerende pensioenen is de gelddrukmachine van Draghi (EU!) die kunstmatig de rente laag houdt zodat de zuidelijke landen hun schulden aan de noordelijke kunnen blijven voldoen. Pensioenfondsen kunnen daardoor al jaren maar met moeite renderen. Tweede reden is de demografische opbouw van Nederland waardoor de ‘kosten’ voor de ouderen explosief toenemen. Sinds de crisis in 2008 zijn er 800.000 AOW’ers bij gekomen, en ook dat moet betaald worden door de steeds kleiner wordende groep die nog wel werkt.

   1. Raveltje

    Er zijn AOWers bijgekomen,maar er zijn ook
    weer jongeren gaan werken.
    Er is vooral veel bureaucratie, wat wel geld kost
    maar weinig oplevert.
    Stichtingen met managers gaat veel geld naar toe.

 16. Vrijedenkert

  Dit is een heikel punt op rechts! Oud rechts en ook de oude middenpartijen zijn hiervoor verantwoordelijk en ook rechts is dus niet altijd zaligmakend…

  1. Vrijedenkert

   Nu kunnen wereldwijd bedrijven forse belastingverlaging krijgen in NL zonder dat men bijdraagt aan de werkgelegenheid in dit land, ook lopen andere landen belastinginkomsten mis die wij vervolgens weer moeten sponsoren!
   En terecht punt van gesjeesd-links in dit land wat een flinke discussie hierover wat mij betreft rechtvaardigd!

   Trump beloofd bedrijven flinke belastingverlaging als bedrijven werkgelegenheid terughalen naar de VS of voor flinke werkgelegenheid zorgen in de VS, volgens mij een goed principe maar wordt door de gehele wereld beschuldigd van protecionisme.

   Gesjeesd-links in dit land wil dit vervolgens oplossen en gaan rechttrekken via maatregelen van de EU, terwijl we juist minder EU bemoeienis wensen! Grote kans dat als de EU dit naar zich toe gaat trekken en gaat organiseren als uitvoerend lichaam dat al deze gelijk getrokken belastinginkomsten bij EU-Brussel terechtkomen en EU dit geld zelf gaat opsouperen (b.v. gratis drank voor Jucker in elke EU-instelling) en er geen cent meer bij de lidstaten zelf terechtkomt…

   Ik zou wel eens willen weten hoe nieuw-rechts in dit land dit onderwerp zou willen aanpakken of het voornamelijk wil laten zoals nu het is, een EU-aanpak zal men bij voorbaat afwijzen vermoed ik…

 17. Satty

  Bij Michael van der galien op visite geweest? Inhoudelijk zak je naar dat niveau.

  Als argument voor belasting paradijs zou ik nemen dat brievenbus firma’s altijd wat opleveren en werkgelegenheid creëeren. Als tegen lijkt me een gewoon fatsoen, een beschaving herken je aan de bereidheid om belasting te betalen.

  Ik verwacht dat jij niet klaagt als er weer een voorziening aangaat. Ook al weet ik nu al dat het dan de schuld van niet blanken is.

  Dom libertarisch gezwets wat je niet eens kunt onderbouwen. Zelfs Ron Paul kan dat niet. Ken je overigens het libertarisch experiment? Al lang geleden, noam chomsky refereert er heel soms naar en in een paar oudere anarchistische boeken staat er wat over. Af en toe een artikel op internet te vinden maar vraagt uren leeswerk. Ron Paul verzwijgt het het liefst. Vraag eens onder je mede libertariers. Misschien weet toets het ook al denk ik dat die zich ook van de domme houdt.

  Het is je dag niet geloof ik liefie. Geeft niet gewoon doorgaan.

  “Hold your head up high,
  Cuz tomorrow you may die,
  Cuz no one’s safe around here,
  No one’s safe around here.
  Stand your ground,
  Til you’re the last one in town.
  Someone that you trust turned out to be a tricker,
  Smoking cigarettes, getting stoned on liquor,
  Getting really dizzy, only getting sicker,
  Small problems now only seem bigger.
  America’s a safe place,
  If you’re gonna leave it,
  And the rhetoric is there,
  If you’re gonna read it,
  And the hollow masses,
  The machines defeated,
  And the rich look down to arrive on the bleeding.”

  1. Satty

   Overigens zo’n 20.000 banen.

  2. Vrijedenkert

   Wie is Michael van der Galien?

 18. Tante Sidonia

  Jensen om 21.30 uur.
  Kijken!!!!

 19. haha

  Hé Teunis, klap je niet een beetje uit de school? De mensen een beetje wakker maken waar het grote geld zit! FvD gaat er subtieler mee om. Kijk maar: https://forumvoordemocratie.nl/standpunten/belastingen

 20. Niet L niet R

  De motie van Peul Tang gewaardeerd lid van de PvdA heeft een voorstel ingediend, en wat is aangenomen in de EU, maar benadeelt Nederland in vele opzichten!
  Wel is duidelijk, dat die linkse partijen ons land helemaal verkwanselen aan de superstaat EU!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.