Pieter Omtzigt ruikt onraad: 'Rijksoverheid gaf €800.000 uit aan black-box model voor elektrische auto's'

Pieter Omtzigt ruikt onraad: 'Rijksoverheid gaf €800.000 uit aan black-box model voor elektrische auto's'

Een van de meer integere en intelligente Tweede Kamerleden heden ten dage is toch wel Pieter Omtzigt (CDA). De man is een verademing in het grijze muizen circus en timmert flink aan de weg. Volgens Omtzigt heeft de Rijksoverheid tonnen uitgegeven aan het laten uitvoeren van berekeningen door een externe partij terwijl het model niet extern is gevalideerd en niemand weet of het betrouwbaar is.

Kosten: €800.000,-

Het kabinet geeft het CPB en PBL regelmatig de opdracht om te berekenen wat de impact van de verschillende beleidsopties is. Planbureau's als CPB en PBL hebben vaak zelf modellen en parameters beschikbaar waarmee ze rekenen. Maar in het geval van de impact van de elektrische auto's hebben ze zo'n model niet.

Daarom liet de Rijksoverheid de berekeningen uitvoeren door een extern model. Dat heeft wel een aantal nadelen. Als er fouten worden gemaakt dan is het niet duidelijk waar de problemen zitten. En de externe partij deelt het model (en de parameters) niet met het CPB/PBL. Hierdoor is het voor de Rijksoverheid nauwelijks te achterhalen of de ramingen van de externe partij wel kloppen.

In het verleden bleken de ramingen niet te kloppen en is het model aangepast, maar vooralsnog wil de externe partij geen openheid van zaken geven over de berekeningswijze. Volgens Omtzigt is het model:

"Een enorme black-box"

Een zwarte doos dus. Waarbij er wel gegevens uit komen rollen, maar niemand weet hoe deze tot stand komen.

Dat is natuurlijk een risico voor het ontwikkelen van beleid. Ook heeft de overheid de calculatiewerkzaamheden niet uitbesteed, maar gegund. Dit betekent dat honderdduizenden euro's belastinggeld aan een extern bureautje zijn gespendeerd die eerder al fouten maakten, hun berekeningsmodel niet delen en evenmin inzichtelijk maken hoe de gegevens tot stand komen.

Nou, als dat geen voorbeeld van subsidiehazerij is dan weet ik het ook niet meer.Logisch dus dat Omtzigt aan de bel trekt en onraad ruikt.

Behalve dat de berekeningen mogelijk niet kloppen gaan de subsidies voor elektrische auto's voornamelijk naar de allerrijksten in de samenleving. Een elektrische auto is voor velen een brug te ver. En of de impact van het vervoersmiddel zo groot is als wordt voorgesteld is onzeker want het model waarop dit is gebaseerd is een 'black-box'.

Doorgraven Pieter! Je bent de titel volksvertegenwoordiger meer dan waardig!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties