Geloof- en ideologievrije basisscholen: toonbeeld van naïviteit in Volkskrant

Samira Bouchibti, directeur van VIP Academy en ‘strategisch adviseur publiek en sociaal domein’, meent te moeten pleiten voor een ‘geloof- en ideologievrije basisschool’. Het blijkt één groot toonbeeld van naïviteit en gebrek aan inzicht.

Haar hele idee is dat zo’n ‘neutrale school’ een fundament zou kunnen leggen voor een ‘openbaar leven voor álle groeperingen’. Iedereen heeft nu namelijk z’n eigen school. De moslim spreekt geen christen en zwart ontmoet geen blank. Daardoor ontstaan allerlei misvattingen en worden culturele verschillen niet aangekaart. Nou, tot hier op zich geen rare opvatting natuurlijk! Maar dan komt ze na wat emotionele argumenten bij de oplossing: een ‘geloof- en ideologievrije school’!

Plat gezegd: ‘Mohammed hoort dat Pietje een hekel aan hem heeft, Pietje hoort dat Mohammed denkt dat Pietje hem haat. Laten we ervoor zorgen dat ze elkaar ontmoeten in de klas, helpen we dat gewoon even de wereld uit!’

Naast dat dit hele plan vroeg of laat de boel alleen maar zou opstoken tussen verschillende groepen, toont het ook nog eens aan dat dit idee zelf óók een ideologische grondslag heeft! Zij vindt het belangrijk dat er een neutrale grond moet zijn. Zij gelooft dat dit begrip en tolerantie op gaat wekken en het is haar ideaal om iedereen in vrijheid naast elkaar te laten bestaan. Ze hangt namelijk zelf het Verlichtingsideaal van de seculiere, liberale democratie aan.

Dat zo’n kind, op wat voor school dan ook, eigenlijk geïndoctrineerd wordt met een bepaald geloof of een ideologie en daar vooroordelen door ontvangt, valt niet te betwisten. Dat een neutrale school daadwerkelijk ideologievrij is, valt zeer zeker wél te betwisten.

Vooroordelen komen namelijk niet alleen maar vanuit een eigen groep die bepaalde opvattingen over mensen en ideeën doorgeeft, maar ook door ervaring met andere groepen. Zet je een paar moslimkinderen en wat christenen in zo’n ‘neutrale school’ en de christenen beginnen de moslims te pesten, wat dan? Gaan de moslimkinderen de conclusie trekken dat specifiek die christenen alleen vervelend zijn? Of valt ze een bepaald patroon op, namelijk dat alle pesters christen zijn?

En wat te doen met de moslimkinderen die vijf keer per dag moet bidden, terwijl de rest in de klas moet blijven om te leren voor een toets? Of een seculier meisje dat zegt arts te willen worden, terwijl moslimjongetjes thuis hebben gehoord dat moederschap de belangrijkste rol voor vrouwen is? Heeft ook maar een énkele groep basisschoolkinderen het benul om alleen kennis te nemen van die verschillen, zonder daar verder een oordeel aan te hangen? Lijkt me vrij sterk, gezien dit experiment eind jaren ’60.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. henk vintage

  De islam verbieden in Europa is de enige oplossing voor zelfbehoud.

  1. plakband

   De richting waar de heersende politieke elite op aanstuurt is dat iedereen de Islam als geloof gaat omarmen. Dat heet dan zelfverloochening. Maar dat woord wordt binnenkort verboden en dan is er geen probleem meer.
   #stemzeweg.

  2. PMG

   De islam geen ruimte geven, geen eigen scholen, geen moskee laten bouwen, boerkaverbod enz.

   Geen uitkering wanneer ze niet intergreren (examen). Geen kinderbijslag voor kinderen buiten NL. Steun = lening en komt op schuldenlijstje en moet op termijn met rente terugbetaald worden, net zoals nederlandse studenten een lening krijgen.
   Eigen mensen eerst, geen bevoordeling buitenlanders, er zijn zat asielzoekercentra, ze zitten daar prima. Geen WW bij (tijdelijk) vertrek uit NL. Geen toegang tot bepaalde medische diensten.

   Werkgever dient werkvergunning aan te vragen voor buitenlandse werknemer.

   In hun gebieden wordt alles dat niet islam aanhangt gebombardeerd tot vijand en afgeslacht en is geen enkele steun voor andergezinden, zelfs onderling hebben ze problemen (net als katholieken en protestanten in N-Ierland)

   1. Onzin456

    @PMG,
    Ik vraag me af hoeveel NL’ers zo’n examen zouden halen. Verder steun ik het wel hoor

    1. PMG

     @Onzin456 – zo’n examen is een simple algemeen examen met vragen zoals: bent u bekend het feit dat u verplicht bent een aansprakelijkheidsverzekering te hebben en waar heeft u deze afgesloten? De talen van het examen zijn Nederlands en Engels, ze redden zich er maar mee, het examen is web-based en ze kunnen dus zelf met de computer talen vertalen.

   2. Satty

    Zelfs in Angola werkt dit niet. Wat een dom gezwets.

    1. PMG

     Wat weet jij daarvan, ben je daar wel eens geweest?

   3. Satty

    In Nederland is een rijkdom heeft die hier niet kan ontstaan zonder uitbuiting. De grondstoffen zijn er simpelweg niet voor.

    Waarom zou ik aan jouw bijstand of kinderbijslag wel willen meebetalen? Omdat je hier geboren bent? Wat een fascistische kolder.

    1. PMG

     Massief ebbenhout tussen de oortjes?

     1. Veteraan

      Tja, duidelijk geval van een M&M’tje.
      Mislukte Moslim en dan dat gezeur over Afrika altijd wat echt niemand iets zegt of wat niemand ook maar een moment boeiend vind.
      Wil mijn ontwikkelingsgeld terug Umfufu.

    2. TD

     Begin je weer te zeiken over Afrika?
     Wegwezen iedereen,het gejammer start weer op!

    3. Punt50

     @ Satty

     Wat een rare opmerkingen. De toon is gezet. Wij hier in Nederland zijn alleen maar rijk omdat we vuile vieze uitbuiters zijn? En je kunt niet rijk worden zonder grondstoffen? Tjeez wat een kromme geest!

    4. Siemien

     Hieraan zien we dat Satty geen woorden meer heeft en al helemaal niet meer meedoet met de discussie..

 2. Bosche draak

  Ja het zullen ook echt de Christenen zijn die de moslims zullen pesten….

  GELOOF JE HET ZELF!!?

  1. Wout Willemsen

   Ik leg het principe uit en had het net zo goed om kunnen draaien. Niet zo aanstellen.

   1. Bosche draak

    Dan had je het moeten omdraaien dan was je meteen een stuk accurater geweest.
    Nu kom je over als een wegkijker, maar hee als dat je principe is…

 3. TD

  Scheiding van staat/school en religie,Nederland moet een seculier land worden!
  Bidden kunnen de mensen in een privésfeer/omgeving.

 4. PMG

  Tsjonge jonge, WW jij ben ook nog niet helemaal droog achter de oren? Zoiets heet gewoon een openbare basisschool en daar hadden we er in een zeer recent verleden honderden van, niks nieuws!!!

 5. plakband

  Zoek naar de website Vip-academy. Je vindt dan leegte, kleur en commercie. Deze dame probeert gewoon reclame te maken voor zichzelf. Bij reclame maakt het niet uit wat je zegt, als iedereen je maar hoort of ziet. Niks mis met wat deze mevrouw probeert.
  Haar idee is naar mijn mening bespottelijk maar dat is alles wat Jesse Klaver beweert ook.
  Bij linkse klanten en de (r)overheid zal er wel gescoord worden.

 6. Tante Sidonia

  Enfin,…weer een leuk rapportje gemaakt voor een hoop centjes! Geklets in de ruimte maar de “softe woorden” klinken zo lekker bij de linkse pro-Moslims!
  Zie ook reactie PMG:
  Gewoon basisschool, niets meer en niets minder!
  Dat wordt bedoelt door Samira Bouchibti; maar die term kennen ze niet in Marokko!

 7. DeBruijn

  We moeten vrijheid behouden van onderwijs. En veruit de meeste scholen accepteren ook anderen.

  Vroeger, toen ik jong was, hadden we in onze buurt kinderen van de Openbare school, Protestants christelijke school, Katholiek en een enkeling van de Montessori school.

  Iedereen speelde met elkaar, er was nooit een probleem tussen niet-gelovige kinderen en niet-gelovige of andersgelovige families en kinderen. We kwamen bij allemaal over de vloer.

  En als je naar het middelbare onderwijs gaat, dan kom je toch weer op een andere school. Dus ontmoet je ook weer andere kinderen.

  Erger vindt ik het als meiden bijvoorbeeld niet mogen buitenspelen of vrouwen die in huis opgesloten zitten, maar dat is een andere discussie.

  1. Original NL

   Je moet niet aan het geloof komen want dan duikt “de bruin” op.

 8. Veteraan

  De moslims willen dat al heel lang gewoon niet. Ze hebben niet voor niets eigen scholen.
  Kijk maar naar al die inteelt koppen en het eeuwige NL uitmelken.
  Overheersing van de islam is de enige drijfveer, naast zelfverrijking zonder te werken.

 9. Punt50

  En toch valt er veel te zeggen voor het afschaffen van op een bepaalde ideologie/religie gebaseerde scholen. Gewoon allemaal naar de openbare school in de buurt, geloven doe je maar in je eigen tijd.

 10. Original NL

  M.a.w. multiculti 2.0, is al geprobeerd ..kansloos..next..!
  Nexit
  #stemzeweg

 11. Vrijedenkert

  Geloof- en ideologievrije basisschool is niet genoeg, het gehele onderwijs waar overheid voor verantwoordelijk voor is moet volledig neutraal en seculier worden in dit land!
  Ook gesjeesde naieve linkse instituten zoals UvA moeten grondig worden hervormd en gemoderniseerd…
  Geloof belijden en ondericht hierin volgen hierin doet men maar prive en in eigen vrije tijd.

 12. sjun

  Langzaam maar zeker breekt op steen meer plekken het maatschappelijke besef door dat opgedrongen ‘diversiteit’ (en daarbij meekomende islamisering) niet enkel de lokale cultuur uitholt en de lokale oikos afbreekt waardoor de publieke aanspreekbaarheid achteruit holt maar dat het ook nog eens een opmaat is naar burgeroorlog. Zeker als dit gecombineerd wordt het de nodige beslaglegging op het vrij besteedbare inkomen ter bekostiging van een klimaathoax en andere doctrines van de linkse kerk.

  1. Rien Noppen

   Het woord ‘omvolking’ lijkt sinds de aanslag in Nieuw Zeeland taboe, en dat is natuurlijk een goede zaak.

   1. Siemien

    Wij Nederlanders noemen dit islamisering, het moet ophouden de islam nog meer grond te geven, en jij bent met je islamitische achterlijkheid het voorbeeld wat ons dan te wachten staat, ze moeten jouw gewoon je Nederlandse paspoort afpakken..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.