Hé, Rob Jetten met z’n duimpje: Hemweg-kolencentrale sluiten levert niets op! Geen CO2 minder, geen schonere lucht!

Vol trots staat D66-leider Rob Jetten met opgestoken duim voor een billboard met de wervende tekst ‘Wij halen hem weg’, doelend op de achter het billboard gelegen kolencentrale Hemweg in Amsterdam. Het is zeer aannemelijk dat Jetten niet weet wat het gevolg is van zijn trotse houding, anders zou hij er immers niet gaan staan. Van een parlementariër hoef je tenslotte niet te verwachten dat hij alles begrijpt, maar kennelijk is zijn marketingafdeling ook niet ingelicht en zijn achterban vindt kennelijk alles best…

In Europa kennen we een CO2-handel. Industrieën hebben jaren geleden hun CO2-uitstoot vastgesteld. Hebben ze meer CO2-uitstoot dan kunnen ze die bijkopen, en hebben ze minder uitstoot dan kunnen ze die verkopen: de Europese CO2-beurs, de EU-ETS.

Zodra de Hemwegcentrale sluit, komen deze CO2-rechten op de CO2-markt terecht en worden deze verhandeld. De koper heeft vervolgens ‘recht’ op de uitstoot van die aangekochte hoeveelheid CO2. Een Duitse bruinkoolcentrale, een Poolse kolencentrale of een Frans chemiebedrijf koopt dus gewoon die ‘Hemweg-CO2-ton’ en stoot die terplekke uit. Europees gezien is de sluiting van de Hemwegcentrale dus zinloos: er zal geen geen ton minder CO2 worden uitgestoten.

De stroom, waar komt die dan nu vandaan? Dat weet Jetten waarschijnlijk ook niet, anders zou hij er tenslotte niet zo trots staan. Er is namelijk nauwelijks nog capaciteit op het Nederlandse net  voor extra groene energie. Jetten schermt nog met iets als ‘zonnepanelen’ en ‘windmolens’. De Hemweg met haar bijna 700 MW aan opgesteld vermogen vervangen voor windmolens dan maar? Een moderne flinke windmolen levert 3 MW, dat zijn dan dus 233 windmolens erbij! Die staan er natuurlijk niet morgen, na lange inspraakprocedures zullen er vast wel 58 (van de 355…) gemeenten in Nederland te vinden zijn die er wel 4 op de randen van de gemeentegrenzen wil zetten, toch? Tot die tijd halen we de stroom wel uit Duitsland. Alleen Duitsland heeft een klein probleempje: door de ‘Energiewende’ is het netwerk inmiddels zo ontregeld en overbelast dat gestopt is met de Energiewende… Dan maar uit Duitse kolencentrales en bruinkoolcentrales toch? Kortom, de stroomproductie die in Amsterdam wegvalt wordt opgevangen door Duitse kolen- en bruinkoolcentrales.

Dan wordt nog aangevoerd dat de Amsterdamse lucht er op zou verbeteren. Wat Jetten waarschijnlijk ook niet weet – anders zou hij er tenslotte niet zo trots staan – is dat uit de Hemwegcentrale al sinds jaar en dag waterdamp uit de schoorsteen komt: niets meer en niets minder. De zwavel uit de kolen wordt afgevangen door een ontzwavelingsinstallatie, de stikstof-achtigen door een DENOX en het (fijn)stof door een elektrostatisch filter.

De Hemweg sluiten levert dus helemaal niets op! Geen ton CO2 minder en geen schonere lucht.

De enige die wel trots zal zijn op de opgestoken duim van Rob Jetten is NUON zelf. De onderneming wordt al jarenlang geteisterd door milieuactivisten en dat is niet al te prettig voor de aandelenkoers van moeder Vattenfall. Zélf de stekker eruit trekken is een kostbare zaak, maar als opeens moraalridder Jetten de rekening gaat betalen is dat zo ongeveer het beste wat de aandeelhouders kan overkomen. Een blanco cheque van staatswege, gefinancierd door brave burgers die iedere maand weer al hun belastingen betalen. De burger mag trots zijn: hij heeft voor de derde keer de Hemwegcentrale betaald, de eerste keer bij de bouw, de tweede keer indirect door de overname door Vattenfall en de sluiting mogen ze nu zelfs ook nog een keer betalen. Het droomscenario van iedere aandeelhouder.

Is het duimpje van Jetten toch nog ergens goed voor. Op naar de volgende kolencentrale!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. biggeorge

  Jetten doet dit puur voor de verkiezingen (eigen belang) en is helemaal niet bezig met de gevolgen. Al die mensen die daar werken en hun brood er verdienen die in de ellende worden gestort daar hoor je die nagemaakte niet over . Die mensen die op die locatie werken een 100% uitkering geven voor zolang als dat nodig is incl vakantiegeld enz. Want die zijn straks zwaar de dupe van die klimaat bullshit die later voor niets zal zijn geweest

 2. ikweetwatikwil

  Dus als ik het goed begrijp, gaat een bv een ander land met
  onze uitgespaarde Co.2 aan de haal waar Nederland dan weer geld voor beurt. Nou, dat schiet op

 3. TD

  Jetten is dolblij,het is gelukt we krijgen het tekort aan stroom misschien van de Duitse kolen- en bruinkoolcentrales!
  Moeten de Duitse werknemers op de Duitse centrales nog gaan werken haha,de Nederlandse werknemers van kolencentrale Hemweg hebben fijn vrijaf,hoeven niet meer te werken,lekker in de WW!
  Eh,niet goed voor de Nederlandse economie?
  Niet zeuren elke Nederlander gaat zijn steentje (rotsblok) bijdragen,hoofdzaak is dat de héle wereld ziet hoe “GROEN” e n”DOM ” wij zijn!

 4. HendrikJan

  Jetten is een gevaar voor de Nederlandse werkgelegenheid.

  Dit zijn de gevaarlijke partijen in Nederland: VVD / CDA / D66 / GL / PvdA.

  Doe er je voordeel mee.

  #STEMZEWEG op 20 Maart.
  RUTTUP en NEXIT.

 5. TD

  Gaat het personeel van alle Nederlandse electriciteitscentrales,gelieerde technische bedrijven, toeleveringsbedrijven,dadelijk windmolens,panelen en waterpompen monteren en plaatsen,veel kennis in centrales is tè specifiek?
  Dat gaat praktisch en organisatorisch geheid niet lukken!
  De hele NL economie raakt in het slop,massale toeloop naar de WW,onze regering is van het padje af!

 6. JohanD

  Idd nu energie van kolen uit Duitsland Ennnnn natuurlijk betalen wij Nederlanders er gewoon iets meer voor… bedankt Jetten uilskuiken!

 7. TD

  Vraag aan een jongetje wat hij later wilt worden,meestal is het antwoord,brandweerman,piloot of politieagent.
  Rob Jetten is in die “jongetjes” fase blijven steken en heeft die kinderwens geprojecteerd op klimaat,dat is duidelijk te zien aan zijn dolgelukkige kinderlijke gezichtsuitdrukking.
  Evenals een kind ziet hij alleen de wens,maar niet of het pragmatisch bekeken realiseerbaar is.
  Dat kind moet gestopt worden!
  Stem PVV of FvD.

 8. Step one

  Krijgen we nu stroom op bruinkool uit Duitsland via onze wandcontactdoos. Rob Jetten gefeliciteerd! Heb je nou je zin? En moet ik je ook nog feliciteren met die 200 werknemersgezinnen die jij de nek hebt omgedraaid?

 9. PMG

  Ja, de achterliggende feiten worden onder de tafel gehouden. De gemiddelde burger heft geen flauw idee hoe ‘iets werkt’ en dat zou ook niet hoeven als we een bekwaam bestuur hadden.

  Het wordt tijd dat we kinderen eens ook echt belangrijke dingen gaan leren op school. De gemiddelde kennis is bedroevend doordat er maar een zeer beperkt aanbod is van praktische kennis op school.

  Velen begrijpen niet dat wanneer de straatverlichting brandt zij daarvoor betalen, simple gezegd.

 10. FJ

  Wel eens gehoord van symboolpolitiek. Jetje weet er alles van.

 11. Theo345

  Heel juist, RPML. Een positief effect van deze sluiting zit er niet in, het is alleen afbraak van de werkgelegenheid.
  Of je het nu aan D66 of aan GroenLinks vraagt, als je wil weten hoeveel minder CO2-uitstoot men hiervan verwacht, je krijgt nooit een antwoord. Ook over de effecten van het ETS systeem beantwoorden ze geen vragen.
  Ze hebben zichzelf klemgepraat met het voortdurende gedram over ‘sluiting van de kolencentrales’. Toegeven dat dat een onzinnig verlangen is, dat is politiek onmogelijk.
  De werkelijkheid telt niet meer, ten offer gevallen aan de partijpolitiek.

 12. Vliegenvanger

  Dit zijn de gevaarlijke partijen in Nederland: VVD / CDA / D66 / GL / PvdA.
  STEM ZE WEG, DEZE PARTIJEN.
  Wil je je leven betaalbaar houden.

 13. Michael M

  Dat bedoelen we nu al jaren uit te leggen dat er onprofessionele mensen in al die oude verwrongen partijen zitten zoals het CDA, Groenlinks, D66, VVD, Pvda welke totaal de weg kwijt zijn en jarenlang mensen op kosten jaagt. De angst dat mensen meestal hebben is verandering. Verandering zoals nieuwe partijen dat graag zien. Neem nu de FVD welke streeft naar een zakelijk kabinet. Mensen neerzetten welke uit de praktijk komen en ons land dolgraag willen regeren en niet een barbiepop als robotpop Jetten bijvoorbeeld. Dat er iets aan het klimaat moet worden gedaan is nodig maar dat moet Nederland niet in zijn eentje willen terwijl 270 andere landen lekker doorgaan met vervuilen. En met 1000 miljard euro voor 0.000007 graad in 1950, dat is ruim 33 miljard euro per jaar laten ophoesten door de belastingbetaler is krankzinnig en een extra douw richting de armoede. Er bestaat geen schone lucht als de hele wereld niet meewerkt aan schonere lucht. Wat de meeste mensen niet weten is dat sinds de aanleg van nieuwe wegen en de verbreding van Almere naar Amsterdam en verder sinds het begin al ruim meer dan 275000 bomen zijn gerooid hiervoor. Het was ooit het Groene Hart van Flevoland Almere. Moet u nu eens kijken hoe het al volgebouwd is en het nog erger gaat worden. Hoezo verse schone lucht? Als we doorbouwen en groen verdwijnt dan blijft er weinig zuurstof over. En waar we van ademen komt niet uit stenen, asfalt of beton. En daar zouden die doorgeslagen klimaatfreaken zich daar beter druk om moeten maken, over het dichtslibben van bebouwing en verdwijnen van onze bomen en natuur want zonder dat kunnen we zeker niet blijven leven.

 14. Michael M

  corrigeer: 0.000007 graad teruggebracht in 2050.

 15. Tante Sidonia

  Er is iets heel ergs in Nederland aan de hand. M.n. D66, o.a. Petra Stienen: Sharia toestaan in Nederland, “wij steunen tolerantie?!” En deze dame zit in de 1e kamer, waarvoor op 20 maart gestemd moet worden! Corinne Ellemeet: Iedereen werken tot 70’ste jaar daarna naar geriatrische arts of je recht heb op langer leven. Pia Dijkstra: Drionpil verplichtten. Jonkvrouw Ollengren: “weg met referendum, wij weten wat goed voor u is!” De waanzin van klimaat: mensen op straat gooien! De anti-Nederland Moslims steunen. Nederland provincie van Brussel! Enzovoort. Dit waren enkele voorbeelden. D66 is de partij van ikke, ikke, daarna ikke en als laatste ikke. En dat ikke betekent: partijbelang (laag pitje), eigen belang ( grotere pit) en financieel belang (vol vuur).
  Komen D66’ers wel eens in aanraking met anders denkenden?

  1. Joop Klepzeikert

   Hans van Mierlo zou zich jankend in z’n graf omdraaien als hij wist wat voor communisten zijn partij nu overgenomen hebben.

 16. Politiek Profeet

  Tante,
  Er komt een dag der gerechtigheid, een dag dat er een Volkstribunaal staat, een dag dat er kudde,s ezels, tonnen pek en containers met veren gereed staan op het binnenhof en op alle Nederlandse bevrijdde marktplaatsen……

  1. Tante Sidonia

   Politiek Profeet

   Laten we het hopen.

 17. Punt50

  Uitgerekend op een kladje. Indien je alle in NL verbruikte LPG/Diesel/Benzine moet vervangen door elektriciteit heb je ca. 5 tot 6 maal zo veel opgewekt vermogen nodig dan nu aanwezig is in NL. Dat moet ook nog allemaal door de kabels, dus die capaciteit moet ook drastisch omhoog dan..

  Uit dat oogPunt50 bezien is er niks dommer dan met een duim omhoog voor een perfect draaiende centrale te gaan staan en sluiten toejuichen. Gooi geen ouwe schoenen weg voordat je nieuwe hebt.

  NL moet als de sodemieter gaan werken aan de bouw van Thorium centrales teneinde op eigen kracht de energietransitie mogelijk te kunnen maken.

 18. Joop Klepzeikert

  De geheugenchip van Robot Jetten schijnt vol te zitten, waardoor hij maar heel weinig informatie tot zich kan nemen. Daardoor kan hij alleen in het heden ‘denken’, maar niet de gevolgen van zijn daden overzien.
  Het is net een laptop met maar 256Mb geheugen en een 8Gb harde schijf. Je kunt er netaan mee communiceren, maar ga er nou nooit mee proberen te werken.

 19. RobbieHa

  In dit artikel staat een fout(je). De Hemweg centrale nr. 8 heeft een vermogen van 630MW. Dit is gelijk aan een elektriciteitsproductie van ca 4725GW per jaar en kan pas worden opgewekt door ca 700 windturbines met een vermogen van 3MW elk i.p.v. 233 turbines. Dit is ongeveer 1/3 van het huidige bestand windturbines in Nederland. Even afgezien of de krimp in productie moet worden vervangen, het levert wel een aanzienlijke besparing op van bijna 2 megaton CO2.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.