‘Links zou moeten praten over het belang van een nationale identiteit,’ aldus Francis Fukuyama

Identiteitspolitiek is volgens filosoof, socioloog en politicoloog Francis Fukuyama één van de belangrijkste thema’s van dit moment. Hij adviseert en waarschuwt zowel links als rechts. Via de Volkskrant.

De naam zegt u waarschijnlijk wel wat. Hij was de man die proclameerde dat de ideologische evolutie zijn eindpunt had bereikt met de totstandkoming van de westerse liberale democratie. Dat schreef hij op een moment dat de Berlijnse Muur nog moest vallen, dus toen die viel maakte dat hem tot een ster. Daarna ging hij een stap verder en meende dat de geschiedenis het einde had bereikt. Dat bleek ietwat overdreven, want hij zat er flink naast…

Maar goed, daar kwam hij dan ook op terug. Nu doet hij weer een gooi naar relevantie met zijn nieuwe boek: Identiteit. Maar het belooft niet veel soeps te zijn. Hij waarschuwt voor ‘voortdurende conflicten’ door onszelf in groepen op te delen, maar slaat volledig de plank mis in zijn analyses.

“Alle leden worden in één hokje gestopt wanneer identiteitspolitiek wordt bedreven,” dat klopt. “Het is vooral problematisch wanneer identiteit op basis van ras, etniciteit of geslacht wordt gecategoriseerd.” Klopt ook. Maar híér gaat het mis:

‘Linkse identiteitspolitiek begint vanuit reële problemen rond sociale rechtvaardigheid. Hun eis om te worden erkend als gelijke burgers die op basis van gelijkwaardigheid mogen meedoen in de samenleving is een meer legitieme eis dan die van een meerderheidsgroep die haar bevoorrechte positie wil behouden.

De eis is weliswaar legitiem, de uitwerking hiervan absoluut niet. De manier waarop zij gelijkwaardigheid invullen is wezenlijk anders dan de principes waarop de westerse cultuur is gebouwd. Het voortrekken van minderheden op basis van geslacht bijvoorbeeld, of de diversiteitsquota waardoor Aziaten in de VS worden gediscrimineerd.

‘Bovendien hebben de populistische leiders zoals Donald Trump, Vladimir Poetin, Viktor Orbán en Rodrigo Duterte een sterke autoritaire impuls. Zodra ze een mandaat van het volk hebben, willen ze de democratie ondermijnen door het rechtssysteem omver te werpen en de media te controleren. Linkse groeperingen kun je er volgens mij niet van beschuldigen dat ze de democratie willen ondermijnen.’

Nou, Fukuyama, er zijn zat linkse groeperingen die de democratie willen ondermijnen. Hillary Clinton die vrouwen wilde aansporen om op haar te stemmen ‘because I’m a woman’, D66 die het referendum de nek omdraaide en groepen die vrijheid van meningsuiting als ‘een vehikel voor haatzaaien’ beschouwen. Eigenlijk iedereen die immigranten bij voorbaat als een onbeschreven blad beschouwt en geen rekening houdt met de mogelijkheid dat zij collectivistisch op eigen etniciteit stemmen, in plaats van op basis van argumenten of in het landsbelang. Fukuyama vindt dat allemaal overdreven.

Het zijn juist dit soort problematische ontwikkelingen die maken dat rechts-nationalistisch sentiment wordt aangewakkerd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Satty

  Grote misser in je analyse wout. Mensen als baudet zijn extreem gevaarlijk, alt right is een draak zie dat toch een keer in. Baudet is een fascist voor dictatuur.

  1. DeBruijn

   Baudet is niet gevaarlijk. Hem steeds demoniseren als zijnde gevaarlijk, dat is pas gevaarlijk. Maar dat is ook het doel van links, net als Fortuin.

   1. van Urk

    Chauvinistische Urkers als gevaarlijk zien is ook al jarenlang het doel van progressief Links geweest. Gebeurt er eens wat op Urk en alle opgebouwde Linkse negativiteit over Urk wordt op het social netwerk verstrooid. Dat is juist zeer gevaarlijk. Nu denkt heel Nederland dat de Urkers inderdaad een racistisch slecht volkje is.

    1. ikweetwatikwil

     Nee v Urk . Urk krijgt nu de linkse media over zich heen. Urk heeft zich niet laten ringeloren door links en dat staat ze niet aan. Nu wordt een heel verhaal uit zijn verband getrokken en dat past in hun straatje .U weet toch hoe links denkt . Weg met ons.

   2. Satty

    De Bruijn
    Ik beschouw alt right als extreem gevaarlijk.

    1. DeBruijn

     @ Satty

     Ik beschouw Baudet niet als alt-right, dus niet gevaarlijk.

     Ik beschouw criminele bendes die rondtrekken in Nederland als gevaarlijk en mensen die alleenstaande vrouwen wegpesten. Dat heb ik Baudet nog niet zien doen. Baudet is een gevolg van vele misstanden in Nederland, oorzaak en gevolg.

  2. van Urk

   Baudet een fascist voor dictatuur. Satty u woont niet lang genoeg in Nederland om de eeuwenlange geschiedenis van ons land te kennen. Dictatuur is voor een land als Nederland niet weggelegd omdat dictatuur namelijk niet in ons genen ligt. Vaderlandsliefde wel. Dat sterk aangewakkerd word als ons land bezet wordt door indringers of geregeerd wordt door buitenlandse mogendheden.

  3. Rien Noppen

   De racistische opvattingen van Baudet zijn zonder twijfel gevaarlijk. Baudet als politicus zie ik niet als gevaarlijk: hij heeft te weinig intelligentie en politiek talent om veel last van hem te krijgen.

   1. van Urk

    Rien Noppen. De ledenaantal van de FvD groeit anders met hoge proporties en heeft de VVD overstegen. Kennelijk doet hij toch wat goeds dan een intelligente politiek talent die weet hoe hij het volk kan besodemieteren.

    1. Original NL

     Hé Urk…..waarom reageren op de lulkoek die noppen probeert te verkopen, wat verwacht je als reactie te zullen krijgen???
     STEM FVD!!
     #STEMZEWEG!

   2. DeBruijn

    @ Rien Noppen

    Snap je nu waarom mensen jou zat worden en de linkse kerk die je aanhangt? Altijd maar dat denigrerende toonje ‘weinig intelligentie’.

    Zegt overigens de man die 15 uur per dag hier tegendraadse reacties zit te geven en kennelijk weinig anders nuttigs doet met zijn tijd, waar de samenleving beter van wordt. Maar ja, dat zijn we gewend van veel mensen.

  4. sonar

   Het grootste gevaar zit bij figuren zoals jij satkop,en maatje noppes jullie plaats is in een gesloten inrichting .

  5. sjun

   Ik vind het argumentatief niet erg sterk. Wie is er eigenlijk alt-right? Wat vind je fascistoïde aan het gedrag van Thierry Baudet? Kwalificaties als extreem gevaarlijk doen toch denken aan religieuze verkettering. Zeker als ze niet van een nadere toelichting worden voorzien.

 2. van Urk

  ”Van alle landen en volkeren waar ik kwam, vond ik geen vreemdsoortiger slag dan de Nederlanders. Niet een volk, maar een tombola vol culturen, verenigingen en groepen. Met vreemde stammen en exotische gemeenschappen. Zoals de klassieke volkenkundigen voor mij zoek ik ze op, ontleed ze, meet ze en doorgrond ze ” Michael Schaap de Hokjesman

 3. ZiggyStardust

  Hij was enige tijd terug ook bij Buitenhof. Hij had daar wel interessante dingen te zeggen. O.a zijn analyse en kritiek op de EU vond ik erg goed. De Eu is te snel uitgebreid en een verenigde staten van Europa gaat niet werken omdat natiestaten afgebroken moeten worden en dat gaat nu eenmaal niet omdat we 28 verschillende volken met elk een eigen taal en cultuur zijn. Dit vond ik een heldere analyse van hem.

 4. Heras

  En wat zegt hij tegen de nabestaanden van slachtoffers die in de afgelopen (vijf ) jaar door islamitische aanslagen zijn omgekomen. En de vergeten groep van vrouwen die gesneden, aangerand of verkracht zijn? En wat dacht hij van de vele overvallen, inbraken, van mensen uit de azc s. Met dank aan onze linkse overheid omdat wij diversiteit voorstaan.

  1. van Urk

   Links heeft zelf al veel moeite met bepaalde bevolkingsgroepen in ons land, die net wat anders zijn dan zij. Hoe kan men dan over gelijkheid gaan spreken als zij zelf niet in staat zijn om bepaalde dingen te accepteren.

   1. Step one

    Dat valt mij ook al op. Links zegt dol te zijn op diversiteit, maar kan zelf absoluut niet overweg met bijvoorbeeld diversiteit aan meningen. Ze schieten in de kramp zodra anderen die onafhankelijk, kritisch en zelf denken zich niet links laten meningssturen.

    1. van Urk

     Links heeft jarenlang zich bezig gehouden met het beschermen van de multiculti samenleving waardoor zij zelf vervreemd zijn geraakt van hun eigen culturele en nationale identiteit. Daarom vinden zij tradities als Zwarte Piet, Nederlandse bolwerken als Urk of Volendam, ons VOC verleden en natuurlijk patriottistische partijen als PVV en FvD tegenwoordig raar, uit den boze en gevaarlijk. Maar eigenlijk is het andersom. Door hun vervreemding van hun eigen roots beseffen zij niet wat zij veroorzaken met ons land.

    2. DeBruijn

     @ Step One

     Ze willen alleen maar een selectieve diversiteit, door hunzelf uitgezocht. Lees: gelijkgestemden. Dus eigenlijk zijn zij alles behalve tolerant of voor diversiteit.

 5. PMG

  Mooi, sociale rechtvaardigheid:

  LINKS uitgangspunt: vanwege gebrek aan middelen vrij graaien in de door inspanning verkregen gevulde portemonee van een ander, zonder schaamte omdat de vulling is verkregen door onrechtmatige aktiviteiten, het weggeven van andermans geld aan Jan en ongenode gasten en voortrekken van bepaalde groeperingen bij toewijzing woonruimte. Het toe-eigenen en/of gebruik maken van andermans bezit zonder compensatie. Het hoger belasten van hogere inkomens, het her-belasten van geld waar reeds belasting over betaald is.

  Rechts uitgangspunt: de zwakkere in de samenleving helpen waar nodig door getroffenen door werkeloosheid, ziekte, invaliditeit etc. financieel bij te staat zolang het te rechtvaardigen is

 6. TD

  Als de regeringen geen effectieve maatregelen nemen tegen de ongewenste effecten van de islam,gaan de onvrede en anti-islam gevoelens onder de bevolking muteren tot een algemene moslimhaat,dan gaat de doos van Pandora open!
  De overheden denken door pappen en nathouden het volk stil te kunnen houden,in het beginstadium lukt dat,maar het is nu enkel wachten op de druppel die binnenkort de emmer laat overlopen!
  De westerse samenleving laat zich uiteindelijk niet knechten en kleineren door de islam, het volk zal in opstand komen en verhinderen dat onze cultuur ingewisseld wordt door de islamitische.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.