Ondanks historische zege FVD eist NRC: Rutte ga nóg verder naar links!

Geen categoriemrt 21 2019, 14:00
Zogenaamd wordt hij daartoe "gedwongen."
Als je wilt weten hoe serieus links verkiezingsuitslagen neemt, lees dan deze analyse even in het NRC Handelsblad:

Rutte III moet, als de coalitie dingen gedaan wil krijgen, linksaf. Een andere optie is er nu niet. Daar liggen de opties voor Rutte: vooral bij GroenLinks, een andere grote winnaar, en in mindere mate bij de PvdA, dat het verlies beperkt wist te houden.

Als de VVD nog maar iets van de liberale partij was die Rutte en co pretenderen te zijn, dan zou het juist volstrekt logisch zijn om een handreiking te doen aan Forum voor Democratie. FVD is namelijk niet alleen de grote winnaar van de verkiezingen -- en meteen de grootste partij van het land -- maar in ieder geval theoretisch ook nog eens de partij die filosofisch het dichtst bij de oude liberale filosofie van de VVD staat.
Marianne Zwagerman ziet het dan ook volledig juist:
https://twitter.com/mariannezw/status/1108627396494848001
https://twitter.com/mariannezw/status/1108497685399654401
Toch zal de NRC vrijwel zeker gelijk krijgen. Hoewel Rutte tijdens de verkiezingscampagne altijd rechtsig pretendeert te zijn, is hij feitelijk namelijk gewoon links(liberaal). Daarom zal hij ongetwijfeld heel snel gesprekken aangaan met GroenLinks en de PvdA. Niet omdat die partijen goed bij zijn achterban én partijprogram passen, maar omdat ze meer gemeen hebben met hém -- met zijn échte denkbeelden.
Dus ja, triest als het is krijgt NRC Handelsblad waarschijnlijk nog gelijk ook. De enige fout in het artikel -- en het is een gigantische -- is dat niemand Rutte naar links dwingt. Als hij dat doet, doet hij het geheel uit vrije wil. En ja, dat maakt het allemaal alleen maar erger.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten