Ondanks historische zege FVD eist NRC: Rutte ga nóg verder naar links!

Zogenaamd wordt hij daartoe “gedwongen.”

Als je wilt weten hoe serieus links verkiezingsuitslagen neemt, lees dan deze analyse even in het NRC Handelsblad:

Rutte III moet, als de coalitie dingen gedaan wil krijgen, linksaf. Een andere optie is er nu niet. Daar liggen de opties voor Rutte: vooral bij GroenLinks, een andere grote winnaar, en in mindere mate bij de PvdA, dat het verlies beperkt wist te houden.

Als de VVD nog maar iets van de liberale partij was die Rutte en co pretenderen te zijn, dan zou het juist volstrekt logisch zijn om een handreiking te doen aan Forum voor Democratie. FVD is namelijk niet alleen de grote winnaar van de verkiezingen — en meteen de grootste partij van het land — maar in ieder geval theoretisch ook nog eens de partij die filosofisch het dichtst bij de oude liberale filosofie van de VVD staat.

Marianne Zwagerman ziet het dan ook volledig juist:

Toch zal de NRC vrijwel zeker gelijk krijgen. Hoewel Rutte tijdens de verkiezingscampagne altijd rechtsig pretendeert te zijn, is hij feitelijk namelijk gewoon links(liberaal). Daarom zal hij ongetwijfeld heel snel gesprekken aangaan met GroenLinks en de PvdA. Niet omdat die partijen goed bij zijn achterban én partijprogram passen, maar omdat ze meer gemeen hebben met hém — met zijn échte denkbeelden.

Dus ja, triest als het is krijgt NRC Handelsblad waarschijnlijk nog gelijk ook. De enige fout in het artikel — en het is een gigantische — is dat niemand Rutte naar links dwingt. Als hij dat doet, doet hij het geheel uit vrije wil. En ja, dat maakt het allemaal alleen maar erger.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. santiago

  Mooie foto. Vader en zoon Europa.

  1. Gekko

   Stiefbeen & Zoon

   1. Gekko

    Voor de jonkies onder de DDS-reageerders:

    “De TV-serie Stiefbeen & Zoon gaat over de conflicten tussen vader en zoon. Stiefbeen senior is een voddenman, een handelaar in lompen en oude metalen, die nogal groezelige manieren heeft (!). Daarentegen heeft zijn veertig jaar oude zoon Dirk Stiefbeen meer sociale aspiraties en pretenties. Pa Stiefbeen heeft de nodige trucs in huis om ervoor te zorgen dat zoon Dirk toch vooral niet aan een vrouw raakt (!)”.

    1. Blank en niet Wit

     Naar de Engelse serie Steptoe & son. Daar hebben ze voor een brexit gestemd.

 2. Ego-non-solus

  Ik verwacht nog dit jaar de val van het Kabinet. De VVD is aan zet maar zal nog even de Europese verkiezing van mei willen afwachten. Die gaat voor haar óók verkeerd. De VVD kan daarna hopen op winst bij de Tweede Kamerverkiezing maar dat is ijdele hoop. Zodra het besef echter indaalt dat de keuze is “doorgaan=nog meer zetels verliezen” of “breken=hopen op consolidatie” zal de VVD het Kabinet laten vallen. In het laatste geval met de suggestie dat andere partijen daaraan schuldig zijn maar ook weer niet al te hard want ná die verkiezing is het weer “CDA/D66/GL, wil je met mij lopen?”.

 3. Adriaan

  Rutte moet maar één ding: oprutten.

 4. Gekko

  De hoofdredacteur van Elsevier daarentegen eist het aftreden van het kabinet Rutte 3, nu Forum van Democratie een monsterzege heeft behaald. Daar is ook wat voor te zeggen…

  1. Ego-non-solus

   Elsevier is wat mij betreft rationeel en kijkt naar feiten. De politiek is en doet in beide het tegengestelde dus het zal even duren – en nóg een duwtje bij de volgende verkiezingen – aleer de VVD zich bij de realiteit neerlegt. Niet in landsbelang maar om het eigen hachje te redden.

 5. Jumping

  Als Rutte nu nog meer met Links gaat kroelen, dan neemt hij nog meer afstand van zijn kiezers.
  In Mei volgt dan de logische afrekening.

 6. henkie

  De “democratie” van het partijkartel.
  Via list leugen en bedrog de indruk wekken via het democratisch proces onze belangen te behartigen, maar alleen maar bezig met de geheime agenda;

  In de nationale regering aan de macht blijven en in stand houden totdat alle macht is overgedragen aan de EU.

  Daarna maakt het niet meer uit

 7. Piet Patat

  Rutte draait wel hoor, met alle winden waait hij mee zolang het pluch maar niet verlaten dient te worden. Links, rechts, alles is goed maar aangezien op rechts niet veel meer te halen valt valt hij in de schoot van Klaver en Asscher. Effe volhouden nog. Nederland nog verder slopen met de welwillende hulp van (s)links en dan Brussel. Nog 2 jaar zal hij stelen, roven, liegen en bedriegen. U de duimschroeven nog verder aandraaien met de klimaatwaanzin en de lastendruk. Bloeden zult u.

  1. sonar

   Piet Patat,als links in brand staat gaan we ze helpen met olie blussen.

 8. BB

  ‘Rutte III moet, als de coalitie dingen gedaan wil krijgen, linksaf. Een andere optie is er nu niet. Daar liggen de opties voor Rutte: vooral bij GroenLinks, een andere grote winnaar, en in mindere mate bij de PvdA, dat het verlies beperkt wist te houden.’

  Zelden zoveel verschillende vormen van bias en heuristiek in een kort stukje tekst gezien

 9. FJ

  Moet hij mooi doen, want dan wijst de VVD hem net als Pechtold bij D66 waar de uitgang is. De echte opstand moet nog komen en dan hoeven we niet te wachten tot de Europese verkiezingen.

 10. Ries

  De grootste bedreiging voor links is de democratie…

 11. Buzz68

  Als VVD nog verder opschuift naar links, dan zie ik ook de volgende verkiezingen met vertrouwen tegemoet.

  1. pappen en nat houden

   En dat gaat het ongetwijfeld als regeringspartij.
   FVD gaat echt niet instappen waardoor straks nog meer kiezers VVD zullen verlaten waardoor er nog wel eens een coalitie zal onstaan met FVD, PVV en enkele kleinere partijen.

 12. RPML

  Als Rutte de VVD wil redden zal hij rechtser moeten worden en compromissen met rechts sluiten, als hij de VVD nog linkser maakt is het afgelopen met de VVD. Hij kan dus in theorie ‘het regeerakkoord dienen’ en vervolgens vluchten naar Brussel, de VVD in puin achterlatend. Dat laatste lijkt mij het prettigst voor de FvD, na het zuur komt het zoet dan vanzelf. Reken maar dat ze bij de VVD al de hele dag aan het vergaderen zijn, iedereen wil tenslotte op het pluche blijven zitten.

 13. Blank en niet Wit

  Onderschrift foto: Ik sta lekker links! Haha!

 14. RPML

  1. Klimaatplan terug naar de tekentafel => krijgt Rutte niet voor elkaar na al zijn (loze) beloftes aan GroenLinks
  2. Nederland op slot voor vluchtelingen => krijgt Rutte niet voor elkaar na het tekenen van het Marakech-verdrag
  3. Belastingverlaging => krijgt Rutte niet voor elkaar want het geld is al bij 1. en 2. uitgegeven
  Wellicht heeft Rutte nog wat inlegvelletjes voor Klaver of FvD liggen maar ik vrees dat hij zich hier niet meer uit kan gaan redden.
  Binnenkort 2de Kamer verkiezingen!

  1. Rien Noppen

   Nee, dit Kabinet gaat rustig de rit uitzitten en de klimaatplannen vastleggen voor de langere toekomst. RPML.

   In de tussentijd geven ze het FvD de tijd om tot zelfontbranding over te gaan.

   Politiek is niet ingewikkeld maar je moet er wel gevoel voor hebben.

  2. Lugar

   “Binnenkort 2de Kamer verkiezingen!”

   Klopt helemaal. Zoals FvD geen kans werd toebedacht zo gaat dit kabinet rond september onderuit. Rutte is kansloos en vleugellam, precies waar we hem willen hebben.

 15. C.A.Barstow

  Ras misleider Rutte, die het geen drol interesseert wat de kiezer vind, stapt helemaal niet op! als laatste wanhoopsdaad zal hij de reet van Yasser Klaver aflikken.

  Rutte wil koste wat het kost zijn idiote klimaatplannen door de strot van de bevolking duwen.
  Daarmee kan hij dan weer het mannetje spelen bij de echte machtswellustelingen in Brussel, alles moet daarvoor in dienst gesteld worden zelfs al moet dat over de ruggen van de bevolking.

 16. Rien Noppen

  Rutte kan om meerdere redenen niet samenwerken met het FvD.
  In de eerste plaats omdat de rebellenclub volstrekt onbekwaam is om te besturen; Rutte heeft leergeld betaald met de PVV.
  In de tweede plaats is hij gebonden aan de klimaatafspraken die Baudet afwijst.
  In de derde plaats zullen zijn coalitiepartners hem dat verbieden.

 17. J.Rademaker

  Ja het nrc weet dat daar het ravijn is.

 18. Kees

  Wat zijn de “democraten”66 toch slechte verliezers, Jetje voorop!

  1. Scaldis

   De druiven zijn zuur voor Robbie. Zijn Robot glimlach heeft plaatsgemaakt voor een zure grimas.

 19. pappen en nat houden

  Beetje onzin dit artikel.
  FVD gaat niet instappen gezien het dan bij de landelijke verkiezingen weer gigantisch zou gaan inzakken gezien het teveel belangrijke kernpunten; integratie, asielbeleid, milieu, moet inleveren. Dit is alleen mogelijk als straks bij de landelijke verkiezingen zowel PVV als FVD een coalitie kunnen vormen aangevuld met enkel kleinere partijen die mee willen instappen. Goede zaak dat er nu naast de PVV ook FVD is gezien beide elkaar in de toekomst nodig hebben om niet aan de kant van de oppositie te blijven en hun standpunten ook kunnen uitvoeren.

 20. Niet L niet R

  Rutte is voor de VVD een wolf in schaapskooi kleren, hij is gewoon links, en kan alleen perfect liegen!

 21. Heras

  Ik hoop dat rutte 1 ding voor elkaar krijgt, dat polen die frauderen geen ww meer krijgen.
  Brussel wil dat nederland 6 maanden ww voor frauderende polen moeten blijven betalen ipv 3 maanden.geen pool die in Polen gaat werken.

 22. poldi

  De arrogantie alleen al van de gevestigde orde is ongekend net als in de tijd van Pim Fortuyn, NIETS geleerd.
  Jorritsma, Miss Marktwerking stond weer te kwaken als een kip zonder kop en Rutte met zijn eeuwige leugenachtige lach dacht nog even dat het meeviel.
  Dan bij WNL vanochtend, de kirrende dames en in het kader van framing las Dionne Sax voor dat de kiezers van FVD allemaal laag geschoold en veel man waren!! ONGELOOFLIJK!

  De linkse knuffel kerk gaat hoop ik gauw vallen.

 23. Nuts

  Goed idee, wat ik ook verwacht vanwegen de geheime agenda van de EU en Andere Deep State Illuminatie is dat de VVD met Groenlinks naar bed gaat.

  Dat word nog 2 jaar buffelen met alsmaar stijgende kosten voor ons allen…maar de verkiezingen dan zullen veel mensen wakker gemaakt hebben..

  Dan is het Premier Baudet en word er schoon schip gemaakt.

  Bertus

  1. Rien Noppen

   “Dan is het Premier Baudet en word er schoon schip gemaakt.”

   🙂

 24. koeiepoep

  Van de week oreerde pinokkio nog, dat de vvd ooit te links was ‘en dat was niet goed’. Het is heel simpel. Gaat pinokkio met klaverjetten verder, zal een nog groter deel van de vvd naar fvd overstappen. Gaat ie met fvd samenwerken, dan zal t gros van de fvd zich van dit, in hun ogen, verraad afwenden. De sleutel tot succes voor t fvd ligt dus bij eurofieltje pinokkio.

 25. Willem Bever

  Ja we moeten gaan demonstreren Voor de val van het kabinet !

 26. Willem Bever

  🙂

 27. Piet51

  Een belangrijke reden om niet te snel op avances van FvD in te gaan is de onzekere toekomst die de VVD daarmee inslaat. Het FvD is volstrekt onduidelijk over de concrete acties die het voor ogen heeft om de vooral gevoelsmatig uitgedragen visies te realiseren. In sommige provincies heeft men zelfs geen idee wie met welke plannen achter de gekozen Statenleden en potentiële gedeputeerden schuil gaan. De VVD heeft dus ook geen goed beeld van de kansen die FvD biedt, terwijl ze dat ter linker zijde wel heeft. PvdA kent ze goed. En GL ook, zij het wat minder, maar de coalitieonderhandelingen uit 2017 hebben wel veel inzicht gegeven. Gaat VVD opschuiven in de richting van FvD en blijkt dit toch een luchtballon, dan is de schade moeilijk herstelbaar. En dan gaan we nog voorbij aan de concrete eisen die FvD de kiezers heeft beloofd, zoals klimaatwet weg, grenzen dicht, drie ministers weg, referenda en Nexit. Alleen over het Groninger gas is misschien te praten, want dat zal veel Groninger kiezers een plezier doen, die dat FvD-standpunt even was ontgaan.

  1. DeBruijn

   @ Piet51

   Baudet zei al bereidt te zijn concessies te doen, dus de soep zal niet zo heet gegeten worden als zij opgediend was.

   Zij gaan kijken of er een coalitie gevormd kan worden, dus dan zal het wel duidelijk worden of zij samen kunnen werken. Ik zie dat niet zo somber in. Als de andere partijen de FvD bij voorbaat uitsluiten, dan zie ik het wel somber in en zullen nog meer mensen zich buitenspel gezet voelen.

   Vandaag staat op Teletekst dat de werkenden sinds 2008 er nauwelijks op vooruit zijn gegaan en alles wordt veel duurder, wachtlijsten lopen de spuigaten uit (ik moest 8 maanden wachten voor een afsprak in het ziekenhuis), 250+- huurwoningen tekort, enzovoorts.

   Mensen hebben het idee dat de politiek er niet meer van hen zit, maar vooral voor Brussel en lobbygroepen voor het milieu.

   Jammer alleen dat het helemaal niet over de provincies is gegaan.

   1. Piet51

    @DeBruijn
    Samenwerken wil iedereen wel, maar welke consessies zijn dan bespreekbaar. FvD had een aantal heikele thema’s zoals de klimaatwet, gesloten grenzen, enkele ministers vervangen, referendum en nexit. En nou zijn juist dat de onderwerpen waarvoor andere partijen al in de loopgraven zitten. En als er geen alternatieve partners zouden zijn, was het misschien nog wel oplosbaar. Maar GL en PvdA willen ook samenwerken en consessies doen, maar die verschillen veel minder in visie op deze thema’s. Dus ik ben benieuwd. We moeten overigens wel bedenken, dat de te beoordelen wetten in de Tweede Kamer gemaakt worden en daar heeft Baudet voorlopig nog veel minder invloed. Hij zit dus wel een beetje op de tweede rang.

    1. DeBruijn

     @ Piet51

     Inderdaad, ik had veel liever gezien dat het meer over de provincie ging. Want de TweedeKamer maakt de wetten, de Eerst Kamer controleert het. Althans zo zou het moeten zijn.

     Ik denk dat GroenLinks en D66 te veel drammen met de klimaatmaatregelen. Ik vind dat we een betere visie nodig hebben i.p.v. kostte wat het kost iets doordrukken, waarvan we niet weten of het wel zin heeft. Hier moeten we echt veel beter over nadenken.

     Want bijvoorbeeld wat het aan CO2 kost, energie en grondstoffen om ons land om te bouwen, kan velen malen slechter zijn voor het milieu, dan op de oude voet doorgaan. Zonnepanelen zijn niet echt milieuvriendelijk om te maken, windmolens ook niet en beiden zijn heel slecht her te gebruiken op het metaal na. De zonnepanelen en wieken zijn een nachtmerrie om her te gebruiken en zeer schadelijk voor het milieu.

 28. Michael M

  Nog verder naar Links is als het wegzagen van het derde tafelpoot, of het Jingjang verder uit zijn verband te trekken. Of het kalf laten verdrinken. Op die manier raak je het evenwicht kwijt. Ze willen dan dat 500 miljoen Europeanen maar 1 kant mogen opkijken? Nee, er moet altijd verdeeldheid blijven zodat we het samen doen en niet zoals de kapitalisten het willen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.