Ongelooflijk! Blunderkabinet vindt uitweg: ‘energieheffingen dit jaar niet omlaag’

Ondanks de hoopgevende woorden van Mark Rutte op 13 maart dat hij de energierekening voor huishoudens wil verlagen, zit de zoete koek er voorlopig niet in. De energierekening gaat niet omlaag, maar blijft zoals eerder geraamd. Rutte draaide eerder deze week nog bij om mogelijke gedoogpartners GroenLinks en PvdA te charmeren en liet weten de energiebelasting te willen verlagen en een CO2-taks voor bedrijven in te voeren.

Maar ondanks de ‘uitgestoken gevulde hand’ van de premier zoals Jesse Klaver (GroenLinks) het omschreef, is het nog wel even wachten totdat die gevulde hand impact gaat hebben. Volgens minister Wiebes is het dit jaar verlagen van de energieheffing ‘onuitvoerbaar’. Staatssecretaris Menno Snel noemt het zelfs ‘onverantwoord’.

Blijkbaar is het snel verhogen van de energieheffing geen enkel probleem, ondanks de impact op de begrotingen van huishoudens, maar het verlagen van de energieheffing is dat wel. Dat laatste komt natuurlijk vanwege de complexiteit van de begroting en Rutte wil niet dat er nog meer gaten ontstaan. Gaten die sinds de opkoop van aandelen in Air France-KLM enkel groter zijn geworden.

Jesse Klaver had van het kabinet begrepen dat de energienota dit jaar nog wel omlaag zou kunnen, zo stelt RTL Nieuws, maar blijkbaar is dit dus niet mogelijk. Staatssecretaris Snel stelt dat het reguliere proces om de heffingen op energie te verlagen dermate complex is dat het ‘volgend jaar pas mogelijk is om de energiebelasting te verlagen’. Dat betekent concreet dat de energienota ook voor 2020 hoger gaat uitvallen.

Immers moet er eerst nog een nieuwe wet worden geschreven. En moet de wet door de Tweede en Eerste Kamer. Vervolgens moet de Raad van State er nog een blik op werpen en dan zitten we alweer in 2021.

Tot die tijd plundert het kabinet rustig uw portemonnee verder want het direct wijzigen van de huidige situatie is ‘onuitvoerbaar en onverantwoord’. Gelukkig mag de belastingbetaler de onverantwoorde belastingverhoging wel gewoon betalen en waarschijnlijk zelfs tot 2021 aan toe!

Pas daarna is er een mogelijkheid dat de hoge energiebelasting wordt verlaagd. Over de de mate waarin de hoge energieheffingen gaten slaan in de begroting van de Nederlandse huishoudens natuurlijk geen woord. Dat is de verantwoordelijkheid van de huishoudens en niet ‘één van het kabinet.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

81 reacties

 1. henk vintage

  Stem ze weg op 20 maart a.s.

  1. Lugar

   #stemzeweg

 2. lIN-T

  Belachelijke belofte van Pinokio Rutte. Te gek voor woorden, wie gelooft die charlatans nog met koopkracht cijfers over klimaatkosten. Weg ermee, stem Forum voor Democratie of PVV.

  1. Lugar

   +1

 3. ZiggyStardust

  Te mooi gewoon weer.
  Stem FvD of PVV.

 4. Willem Bever

  Ja je krijgt waarvoor je hebt gestemd; een verstandig mens kiest de volgende keren wat anders; het is overduidelijk dat dit voor de burger niet opschiet

  1. santiago

   Stemmen heeft alleen maar zin als je in een democratie woont. Helaas moeten we wel zoveel mogelijk gaan stemmen anders gaat je stem naar een van die oplichterspartijen, zo zit dat verrotte systeem nu eenmaal in elkaar.
   Mijn advies is , stem PVV. Dus niet stem PVV of FvD, want dan verdelen we de boel weer en wordt het voor de VVD weer niet moeilijk om de grootste te worden en de PVV weer uit te sluiten. FvD is niets en wordt nooit iets. PVV is de enige kans.

 5. sonar

  De maffia zijn kleine jongens vergeleken met dit horror kabinet van opper leugenaar Rutte.
  Stem ze weg ,beter nog een enkele reis Siberië.

  1. santiago

   sonar. En dan stemmen we ze weg en dan krijgen we een ander kabinet. De VVD wordt weer de grootste partij zoals altijd, bij hoge uitzondering zou dat weer eens een keertje het CDA kunnen zijn, maar dan krijgen we een nieuw kabinet en een nieuwe MP. Hugo de Jonge of Klaas Dijkhoff dus. D66 en GL mogen meedoen met indien nodig die gristelijke glijers van de CU, maar die doen overal aan mee als ze er maar een paar koopzondagverbodjes uit kunnen slepen.
   En dan. Het volgende kabinet moet weer dansen naar de grillen van de elite en gewoon doen wat hen wordt opgedragen. Er verandert niets. We zijn onze democratie kwijt en hebben niets meer te vertellen.

 6. Janna47

  Pas in 2021 is een verlaging van de energie rekening mogelijk? Totale onzin!
  De bedoeling is natuurlijk dat iedereen het dan vergeten is en blijft alles zoals het was + de nodige verhoging…let op! de zoveelste truk van pinocchio…

 7. TD

  ‘volgend jaar pas mogelijk is om de energiebelasting te verlagen’

  Er wordt volgend jaar en de daarop volgende jaren helemaal niets verlaagd,het wordt zelfs hoger!
  Dit is pure volksverlakkerij,een zoethoudertje ivm de verkiezingen 20 maart,Nederland wordt keihard genaaid en het blijft maar doorgaan.

 8. Raveltje

  Al het energiebeleid van bureaucratie, winkels, scholen enz
  moeten we met elkaar betalen.En dat zijn er nogal wat.
  De heffingen liggen daardoor ver boven het verbruik.
  De huishoudens zijn de dupe, wordt door berekent.

  Stem ze weg die aasgieren

 9. RPML

  De energieheffingen kúnnen helemaal niet omlaag, simpelweg omdat deze kosten al vastliggen in contracten uit het energieakkoord uit 2013: 100 miljard om precies te zijn.
  Als de energieheffing wél omlaag moet onder politieke druk, dan zal dat uit andere potjes moeten komen. Ontwikkelingssamenwerking een miljardje, het onderwijs een miljardje, de politie een miljardje, dat zijn dan toch al 3 miljard… ook ieder volgend kabinet zal hier tegenaan lopen en dat is ook de reden dat Wiebes het ‘ingewikkeld’ noemt. De BTW kon destijds wél midden in het jaar omhoog, maar ja, graaien kan ieder moment van het jaar, teruggeven is een stuk ingewikkelder.

  1. Lugar

   @RPML: Daarom,

   #stemzeweg

  2. Original NL

   De energie rekening gaat alleen maar omlaag als FVD en de PVV genoeg stemmen krijgen…anders gaat het graaien in uw portemonnee gewoon door!!

   1. RPML

    Helaas, ook die kunnen dat niet ongedaan maken. Het enige dat ze kunnen is de ODE (Opslag Duurzame Energie, lees biomassa en klimaatminaretten) met onmiddellijke ingang stilzetten en proberen de lopende contracten af te kopen, maar de rekening komt er echt.

 10. Siemien

  Luister mensen, er wordt hier gesproken over verlaging van de energieheffing maar dat is natuurlijk niet waar, de energieheffing wordt nu exorbitant verhoogd zodat het dan lijkt alsof het wordt verlaagd, het is een sigaar uit eigen doos..

  1. RPML

   In 2020 gaat de energiebelasting naar € 1.500,- per gezin, als dat € 1.499,- wordt heeft Rutte zich aan zijn woord gehouden… voorspelbaar allemaal

   1. Siemien

    Ik bedoel maar…

   2. Rien Noppen

    RPML wordt met de dag zuurder en dat heeft wellicht te maken met zijn besef dat de klimaattransitie de afgelopen week een beslissende stap voorwaarts heeft gemaakt. Er is een stevig politiek draagvlak en de kiezer weet dat dit allang geen luchtfietserij meer is maar concrete werkelijkheid die de burger ook prima zal kunnen meemaken.

    De doorrekeningen van het CPL verwezen alle bizarre spookverhalen van Baudet c.s. naar de prullenmand en het Kabinet reageerde met een stevig verhaal die alle wind uit de zeilen van de klimaatsceptici haalde.

    Ik snap de bitterheid van RPML wel, hij zat op de verkeerde agenda en wedde op het verkeerde paard.

    1. RPML

     Gezond verstand is jou niet gegeven Noppen, dus ik begrijp je reactie volledig

     1. Rien Noppen

      Hartelijk dank voor je sterke inhoudelijke reactie, RPML.

      🙂

     2. RPML

      Op een ad hominem kun je ook geen andere reactie mijnerzijds verwachten Noppen

     3. Rien Noppen

      Ook RML zou eens moeten googelen op de betekenis van de term ad hominem in de discussie. De drogreden heeft betrekking op persoonlijke eigenschappen van de opponent die ten onrechte en onjuist als argument in de discussie worden gebracht.

      Daar ik hier geen sprake van. Ik weet niets van de persoon RPML, die zich hier ook anoniem in het debat mengt maar maak wel gehakt van zijn inhoudelijke meninkjes die naar mijn inzicht tekort schieten op feit en logica. Tot de inhoud behoort ook de bittere en boze toonzetting van zijn bijdragen die ik verklaar uit het feit dat de discussie in de politiek vanuit zijn klimaatsceptische oogpunt de verkeerde kant op gaat.

     4. Rien Noppen

      ‘ik’ in het begin van de tweede alinea = ‘is’

     5. RPML

      Nogmaals: gezond verstand is jou niet gegeven Noppen, dus ik begrijp je reactie volledig

     6. RPML

      maak = maakt
      (Rotterdammer?)

     7. RPML

      Maak dan ook maar van ‘die ik verklaar’ op zijn Rotterdams ‘die ik verklaart’, dan kun ‘je ‘maak’ laten staan

     8. Rien Noppen

      Nee, het is ‘ik maak’. De t wordt in het Nederlands toegevoegd bij tweede persoon enkelvoud.

     9. RPML

      Mij hoef je dat niet uit te leggen Noppen, het is trouwens RPML en niet RML, beetje slordige post van je…

     10. Rien Noppen

      Gelukkig maar, RPML, ik schrok ook al van je foutieve opmerkingen over de vervoeging van werkwoorden in onze mooie taal.

      Ik stel voor dat we weer terug gaan naar de inhoud, hoewel ik me goed kan voorstellen dat de inhoudelijke lol er voor jou wel een beetje af is.

     11. RPML

      Ik begrijp je reactie volledig gezien het voorgaande, inhoudelijkheid heb ik je nog nooit op kunnen betrappen dus in die zin besluit ik dan ook maar met de legendarische woorden ‘I rest my case’ (sorry, dat is Engels)

     12. Rien Noppen

      Ik snap het RPML.

      Volgende keer beter.

     13. Lugar

      @RPML: Waarom zou je aandacht besteden aan dat vuilnis? Zonde van je kostbare tijd terwijl je bij voorbaat al weet dat het kansloos is. Sterker nog, je zorgt er alleen maar voor dat hij kan doorgaan met zijn zuigerijen.

     14. RPML

      @Lugar Het is een soort psychiatrische zorg die ik Noppen biedt; door de enorme bezuinigingen op de GGD en de psychiatrische zorg door de overheid zet ik mij als vrijwilliger in voor psychiatrische patiënten. Op deze manier is dat relatief goedkoop en de psychiatrisch patiënt vaart er wel bij, hij komt aan zijn gerief

     15. Lugar

      @RPML: Ja daar heb je een punt.

     16. RPML

      Jazeker, ook rechtse burgers is compassie voor de minderbedeelden niet vreemd

     17. RPML

      @Lugar Zonder me nu op de borst te willen kloppen is dat toch best wel nobel van me. Noppen zit daardoor de hele dag achter zijn computertje en valt de rest van de samenleving niet lastig met zijn onnozel gekakel

     18. Rien Noppen

      Het is ‘ik bied’, beste RPML.

      By the way, je bezondigde je nu wel degelijk aan een drogreden ad hominem. Helaas niet de eerste keer.

     19. RPML

      Kijk Lugar, dat bedoel ik. Noppen helemaal in zijn element want hij heeft weer iets gevonden (hij zal en moet het laatste woord hebben) en wederom een gelukzalig gevoel voor Noppen. Aj, nu heb ik weer het laatste woord…

     20. RPML

      Het is overigens ‘argumentum ad hominem’, met de frase ‘drogreden ad hominem’ wordt het een pleonasme; shit, Noppen helemaal in de stress

     21. Lugar

      @RPML: Ja dan rest jou niets anders dan hem persoonlijk te begeleiden.

     22. RPML

      @Lugar Dat doe ik inmiddels al maanden, helaas constateer ik nog geen vooruitgang behalve dan dat hij de samenleving bij mijn weten verder niet lastig valt; dat zou als als een positief resultaat gezien kunnen worden maar medicatie lijkt mij op korte termijn toch noodzakelijk. Je ziet de verwardheid toenemen en dat is een indicatie dat het een vrij hopeloos geval is

     23. Rien Noppen

      Nee, een pleonasme levert deze samenvoeging niet op, er bestaan namelijk allerlei soorten drogredenen.

      Taal is niet echt je ding, is het niet?

      🙂

     24. RPML

      Kijk Lugar, hij denkt alwéér iets gevonden te hebben. Het is een soort palliatieve zorg die ik verleen, veel mooier kan ik het niet maken. Noppen tevreden en ikzelf toch een deugzaam bestaan

     25. RPML

      Oh shit, het is deugDzaam, Noppen in de stress…

    2. Vliegenvanger

     Noppen is een alias van Rutte.
     Stem ze weg.
     Stem FvD en PVV.

   3. RPML

    Oh shit, het is deugDzaam, Noppen in de stress…

 11. Original NL

  #Stemzeweg.
  #StemFVD

 12. Ad Fundum

  Van uitstel komt geen afstel. Eerst laten bezinken. venit tempus erit solution…

 13. Heras

  Ik geloofde al niet in verlaging, ik denk dat we de komende jaren gewoon meer gaan betalen. Uiteindelijk zullen we merken dat we in koopkracht weer ingeboed hebben. Heel sneu voor de lage inkomens. En de hoogste inkomens gaan er weer op vooruit. Jeetje, wat een zooitje.

  1. Lugar

   “(…) ik denk dat we de komende jaren gewoon meer gaan betalen.”

   Ik weet het wel zeker, mits we tegenstemen.

   #stemzeweg

   1. Tante Sidonia

    Lugar

    En niet zo’n klein beetje meer; maar zeer zeer veel meer!
    Fijne avond.

 14. Tante Sidonia

  sonar
  Reactie nr.8.
  Naar een Moslim wijk ( inmiddels vele) lijkt mij ook wel wat!

 15. PMG

  Ja mensen, het is nu eenmaal zo, net als het kwartje van Kok, de miljarden naar Griekenland en ook deze energieheffingen, ze worden nooit meer terug gedraait. Er niks niks moeilijks aan, ze hebben er geen trek in, da’s een heel ander verhaal!

 16. Vliegenvanger

  Kinderpardon is in een dag geregeld. Dit moet een jaar duren, ik denk dat er niks gaat gebeuren. Rutte laat het gewoon zoals het is. Zal hem een rot zorg zijn, hij is dadelijk weg en gaat in Brussel Nederland nog harder pakken. Hij is een grote narcist, vooral macht belust, het is een grote dictator. Hij moet weg.
  Stem FvD en PVV.

 17. Michael M

  Ja, op het moment dat je gaat inzien dat je aan het verliezen bent met de peilingen dan denken ze er verstandig aan te doen om ineens niet met nieuwe geldstromen te komen. Velen weten inmiddels al dat het klimaat punt een nieuwe vorm van verkapte kapitalisme is van nieuwe belastingen. Terwijl China door bouwt aan meer dan 1100 nieuwe kolencentrales moet men eigenlijk al begrijpen dat je met zelfs 9000 miljard euro de temperatuur niet omlaag krijgt. Ook niet met alleen Europa. De hele wereld moet vandaag massaal stoppen met vervuiling anders zal het nooit lukken. En daarom kiest de VVD eieren voor zen geld om geen zetels te verliezen. Dit noemen we nu hypocriet. Wat een lelijke partij die VVD.

 18. PMG

  Ja, Rutte is passé en de VVD gaat flink schade op lopen. Dit bericht druk ze verder naar beneden. D666 komt al niet meer in het stuk voor en tieneridool Yasser laat het flink liggen. Bedenkelijk is de situatie rond DENK, die gaan een flinke inhaalslag maken!

 19. PMG

  NOS
  “De maatregelen in het klimaatakkoord zijn waarschijnlijk niet genoeg om de klimaatdoelen te halen. Met de 600 voorstellen lijkt het belangrijkste doel van het akkoord, 49 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 ten opzichte van 1990, niet haalbaar. Dat staat in de doorrekening van het klimaatakkoord door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB).

  Het PBL stelt dat met de plannen een afname van tussen de 31 en 52 megaton aan broeikasgassen mogelijk is. Het doel, 48,7 megaton minder in 2030 (49 procent minder dan in 1990), valt daar weliswaar binnen, maar wordt waarschijnlijk niet gehaald.”

  Nou mensen, het gaat niet lukken dus. Ik denk dat we de portemonee verder moeten opentrekken.

  Aangaande de kosten:

  “•De geschatte kosten van het klimaatakkoord zullen de komende tijd oplopen tot 1,6 à 1,9 miljard euro per jaar in 2030 en vallen daarmee lager uit dan geraamd”

  Nou, even rekenen, laten we zeggen 2 miljard met 8 miljoen woningen, da´s 250 euro per jaar, pffff, ik wist niet dat isoleren, een ventilatiesysteem, een warmtepomp met vloerverwarming, zonnepanelen, een boiler en een electrisch fornuis en nieuwe oven zo goedkoop zijn!!!!!

  Toch ga ik voor een goedkope gebouwgebonden lening (ook voor mijn stacaravan en vakantiehuisje)!

  Voor ‘la voiture electrique’ legt de overheid even 6000 euris subsidie voor mij klaar die ze bij de stakkers van buren bij me in de straat hebben opgehaald, zal wel een e-vouwfiets worden!

  1. PMG

   Nog even een aanvulling (NOS):

   “Wel verwacht het CPB dat bedrijven een groot deel van de eventuele extra kosten die ze straks maken zullen doorberekenen in hun prijzen. Naar verwachting zal 80 procent van de kosten worden doorberekend aan de consument.”

   Niet zenuwachtig worden, er staat duidelijk eventuele extra kosten. Zou kunnen dus, waarschijnlijk niet, of toch wel? Vast niet, dit zal het toch wel zijn?

   FOK-IT! wat zijn die extra kosten dan en hoeveel?

   1. Rien Noppen

    Het doorberekenen van de kosten van het bedrijfsleven is afhankelijk van de mate waarin ze in slagen in de terugdringing van de CO2-uitstoot concurrerend te zijn.
    Evenals bij burgers gaat ook hier de kost voor de baat uit. De meeste technologie zal ook voor bedrijven op termijn tot rendement leiden maar het omzetten van productieprocessen is wel ingrijpender dan isolatie, warmtepomp en zonnepaneel bij burgers. Op termijn zullen veel van die innovaties echter rendabel zijn en niet leiden tot duurdere producten.

 20. Punt50

  Dit is gewoon het nieuwe kwartje van Kok in het kwadraat. Die verhoging verdwijnt NOOIT meer!

 21. Henk Albarda

  In sommige reacties op dit forum worden feiten gegeven. Reactanten vinden dat niet nodig en ondanks mijn oproep aan de heer Noppen heb ik van hem nog geen enkele inhoudelijke met feitelijk basis cijfers onderbouwde reactie kunnen ontdekken. Voortdurend kretologie en anderen afkammen zonder zelf met basis cijfers te komen zoals wat u beweert dat de % invloed van de mens op het klimaat is? En heer Noppen, waar is uw antwoord op mijn vraag of u een CO2 werend gordijn om Nederland en Europa heeft gehangen? U stelt wellicht dat de CO2 uitstoot uit landen om ons heen niet in Nederland komt?

  1. Toverkol

   Beste Henk, dhr. Noppen is een trol, het heeft geen zin om met dhr. Noppen tot reden te komen.
   Negeren is de beste optie !

  2. C.A.Barstow

   @Henk:

   Negeren, gewoon negeren.

   STEM FVD!!!

  3. Rien Noppen

   Op welke cijfers zit de heer Albarda te wachten?

   Dat CO2-werende gordijn bestaat inderdaad niet.

 22. Toverkol

  Het GESTOLEN geld van de burger is allang in een bodemloze put gestort….
  Als het niet voor de ww van de polen is, zal het wel voor asielzoekers zijn of…. de EU of de multiculturele samenleving zijn.
  Onze overheid noemt de zaken niet bij naam om politiek correct te willen zijn….
  Nederland ontwaak !!!
  STEM ZE WEG !

 23. sjun

  Die extra contributie aan Europa doordat het VK niet langer meebetaalt alsmede de extra Brusselse quota aan gelukszoekers die ook de kachel aan komen zetten en de rest van hun milieuvoetprint bekostigd willen zien zullen ergens van moeten worden betaald. Vandaag stijgt energieheffing, morgen de parkeergelden en verbindingskosten. Rutte, Jetten, Segers, Buma, Klaver en Asscher bedenken wel weer wat om uw solidariteit op te rekken en uw vrij besteedbare inkomen steeds verder in te perken.

  1. Rien Noppen

   “gelukszoekers die ook de kachel aan komen zetten en de rest van hun milieuvoetprint bekostigd willen zien”

   🙂

  2. TD

   Juist++++++++

  3. Lugar

   “(…) en uw vrij besteedbare inkomen steeds verder in te perken.”

   Dat is druk gaande en in volle gang. Stop die waanzin en stem FvD!

   #stemzeweg

 24. C.A.Barstow

  Natuurlijk, had ook niet anders van dit zooitje rovers verwacht.

  Stem dit roverskabinet weg,

  STEM FVD!!!

 25. biggeorge

  Hahaha die rekening gaat nooit meer omlaag alleen nog veel verder omhoog allemaal leugens. Volgend jaar hebben ze weer een reden om het niet te kunnen verlagen. Dit soort spelletjes kennen we nu onderhand wel ze denken echt dat de mensen helemaal gek zijn.

  1. Lugar

   @George: Exact, weet dus wat je stemt.

   Stem FvD!

 26. Lugar

  De energieheffingen gaan dit jaar niet omlaag, de klimaat- en energieheffingen gaan dit jaar omhoog en volgend jaar gaan ze ook omhoog.

  Forum voor Democratie wil deze waanzin stoppen, stem daarom FvD op 20 maart 2019.

  #stemzeweg

  1. biggeorge

   ik ga FvD stemmen daar was ik al uit

   MvG

 27. Shadow1100

  Het liegt en het verneukt je? Mark – Pineukio – Rutte….!!!!
  Hoe zie je dat Rutte liegt? Als zijn lippen bewegen……..!!!!

 28. bejaarde

  De neus van Pinnokkio past al niet meer op mijn beeldscherm. Ik zal het 20 maart dan ook laten merken. Weg met de coalitie

 29. Gerben

  Elk jaar wordt op de derde dinsdag van september een begrotingswet gepresenteerd met daarin een getal waarmee de energiebelasting wordt opgehoogd. Maak daar een negatief getal van en klaar. Volgens mij is dit gewoon een zwakke smoes.

 30. Veteraan

  Zo de 500 stickers met Stem ze Weg hangen nu overal in mijn buurt.
  Mooi geel met zwart en een groot rood kruis door Rutte zijn hoofd, heeft wel wat.
  Wel een paar uur mee bezig geweest maar ja, voor het goede doel hé.

 31. Josh

  niet te filmen dat er constant gaten ontstaan in de begroting terwijl ze miljarden overhouden (begrotingsoverschot) , we worden echt voor de gek gehouden. Trouwens de belastingen zijn relatief hoog in NL voor de werkenden en toch komen ze elke keer weer tekort waardoor de belastingdruk alsmaar toeneemt…. tijd om het roer om te gooien want met klimaatgekte gaat de druk nog meer knellen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.