Mark Rutte draait voor gedoogsteun GroenLinks en PvdA: ‘CO2-taks voor bedrijven!’

Mark Rutte heeft zojuist gereageerd op de doorrekening van het Klimaatakkoord tijdens een persconferentie met minister Wiebes. De kosten lijken mee te vallen, maar de CO2-reductie doelstellingen worden waarschijnlijk niet gehaald. Tevens lijkt de huidige opzet van het Klimaatakkoord vooral de huishoudens hard te raken en bedrijven te ontzien. 

Dit wil Rutte recht zetten door de energiebelasting te verlagen en een CO2-taks voor bedrijven in te voeren.

Dat Rutte nu toch kiest voor de CO2-taks is opmerkelijk. Gisteren liet hij doorschemeren niets te zien in de maatregel. Maar vandaag is blijkbaar alles anders. Waarschijnlijk had hij dit instrument liever naast zich neergelegd, maar kan Rutte niet anders. Zeker met het aanstaande verlies van de coalitie bij de Provinciale Statenverkiezingen in het oog.

Rutte moet op zoek naar gedoogpartners en lijkt nu al voor te sorteren op eventuele samenwerkingen. De CO2-taks is natuurlijk het paradepaardje van GroenLinks. Jesse Klaver liet op het partijcongres al weten dat ‘de CO2-taks gaat komen. En ook de PvdA is voorstander van deze belasting klimaatmaatregel. Grote kans dus dat deze linkse partijen welwillend staan tegenover het aanbieden van gedoogsteun na deze uitgestoken hand van Rutte.

Klaver sprak dan ook over een ‘uitgestoken gevulde hand’. Hij is overduidelijk content met de draai van de premier.

Verder is de premier er snel bij om zorgen over de impact van het Klimaatakkoord de kop in te drukken. Hiervoor wil hij maatregelen nemen. Om huishoudens tegemoet te komen wil Rutte de energiebelasting verlagen. Maar gezien de sterke stijging van de kosten in de afgelopen jaren zal het wel een sigaar uit eigen doos zijn.

Behalve de CO2-taks en het verlagen van de energiebelasting wil Rutte de totstandkoming van middelen voor het programma Opslag Duurzame Energie wijzigen. Bedrijven gaan vanaf nu een groter deel (2/3) betalen in vergelijking met de huishoudens, die 1/3 voor hun rekening gaan nemen zo, lezen we op de website van RTL Z.

Op deze manier laveert Rutte zich heel erg handig door het politieke spectrum. Ondanks het komende verlies van de coalitie lijkt hij de steun van de PvdA, SGP en GroenLinks wel mogelijk te achten. Anders had hij deze uitspraken niet gedaan.

Tevens is de draai van Rutte een klap in het gezicht voor die kiezers die de hoop hadden dat het kabinet na de Provinciale Statenverkiezingen wordt beperkt in haar macht, maar daar lijkt het vooralsnog niet op. Toch is het fijn dat Rutte deze draai maakt, immers leek de verdeling van lasten tussen industrie en huishoudens onrechtvaardig.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

90 reacties

 1. Henk-Jansen

  De problemen die onze ongezonde drang naar consumptie opleveren reiken veel verder dan alleen co2. We vervuilen de lucht die we inademen en het water dat we drinken. We vernietigen hele ecosystemen. We dumpen plastic in de oceanen. Dat is de hoofdoorzaak. En zolang we onze levenstijl niet aanpassen zullen de problemen niet verdwijnen.

  1. ZiggyStardust

   Helemaal mee eens. Er is grote sterfte onder de bijen, voornamelijk door landbouwgiffen die neonicotinoiden bevatten, mijten en de Aziatische hoornaar. In China worden fruitbomen nu zelfs bestoven door mensen dmv een zakje stuifmeel en een kwastje. De mens vernietigd zijn eigen leefomgeving door vervuiling en uitputting van de aarde. Bijna al het leven op aarde vindt plaats in slechts 1 meter diepte! Het milieu is wat mij betreft belangrijker en urgenter dan het klimaat. Het leven op aarde heeft zich altijd aangepast aan een veranderend klimaat, het klimaat veranderd al zo lang er leven is op aarde. Het milieu is veel dreigender.

   1. TD

    Mee eens!

   2. Satty

    Dus zijn veel voorgestelde maatregelen nodig? Vergeet niet dat biodiversiteit in het geheel afneemt. Waar ik eerder 3 plekken wist waar de stengelloze sleutelbloem groeit is dat nu nog maar 1 daar vergroot het wel. Ook de zonnedauw is in 1 natuurgebied erg in opkomst.

  2. Tguard

   En vervolgens typen we vrolijk verder op onze smartphones

   1. ZiggyStardust

    Ja. Maar reacties inzenden naar DDS via geschreven brief wordt lastig denk ik. Ik heb daarbij mijn telefoon ook de hele dag nodig voor mijn werk.

   2. Henk-Jansen

    Er is wel een verschil tussen zoals mij 4 jaar met dezelfde smartphone doen en elk jaar een nieuwe kopen.

 2. ZiggyStardust

  FvD of PVV stemmen! De PVV staat nu volgens een gecombineerde peiling van i@o research en ipsos op 11 zetels. Bron: twitteraccount Nieuwsberichten.
  Verliest de coalitie nog meer zetels, dan gaan ze het zelfs met steun van PvdA en groen links niet redden, en zijn ze gedwongen om met FvD en PVV samen te werken.

 3. Meriadoc Brandebok

  Behendig stuurmanschap kan de premier niet worden ontzegd.

  1. ZiggyStardust

   Vraag me af of ie ook wel eens de rode zee bevaart haha.

   1. Meriadoc Brandebok

    Ik denk dat de politieke klimaatveranderingen daarbij een rol spelen. 😉

   2. Meriadoc Brandebok

    Oh nu vat ik hem.

    Ik heb geen idee, Ziggy.

  2. bejaarde

   Het lijkt meer op een herhaling van stappen van enkele jaren terug.
   Toen het niet toelaten van die Turkse, nu draaien ivm de klimaatgekte.
   De burgers minder belasting, bedrijven meer belasting en wat gebeurt er: de bedrijven rekenen het door naar de burger. Hahaha en weer trappen ze er in.
   De neus groeit en groeit, lijkt geen einde aan te komen.

   1. Meriadoc Brandebok

    Turkse?

    1. bejaarde

     Kort geheugen of ontkenning?

     1. Meriadoc Brandebok

      Erdogan had op dat moment een referendum en wilde zich de sterke leider tonen en probeerde de Nederlandse regering in de hemd te zetten. Die liet zich niet in de hemd zetten. Over meer ging het in wezen niet.

  3. Stanly2000

   Guus, er zijn verkiezingen, weet je nog! In april wordt pas bekeken of en hoe hij zijn bekende “beloften” zal waarmaken. Je bent zijn beloften/leugens alweer vergeten?

   1. Meriadoc Brandebok

    Tja, wat er van de tientallen verkiezingsbeloftes tijdens deze campagne terechtkomt weet ik niet. Deheer Dokter maakt de analyse dat dit voorsorteren is op gedoogsteun en dat lijkt me correct. Ik denk dat hij zelfs nu al lijntjes aan het uitgooien is voor Rutte IV.

    1. Rien Noppen

     Ja, en dat is niet alleen politiek bekwaam maar ook democratisch: hij is bereid rekening te houden met een gewijzigde kiezersvoorkeur en die kiezersvoorkeur gaat naar links.

     1. Meriadoc Brandebok

      Inderdaad, hij voorziet dat hij straks de hulp van de linkse partijen nodig heeft, die overigens nu allen nog een beetje “hard to catch” spelen

     2. Arie B

      Dat zie ik niet terug in de peilingen hoor. Weliswaar groeit Groenlinks maar D66, PVDA, SP krijgen rake klappen..

     3. Siemien

      “Ja, en dat is niet alleen politiek bekwaam maar ook democratisch: hij is bereid rekening te houden met een gewijzigde kiezersvoorkeur en die kiezersvoorkeur gaat naar links.”

      Dat is Leugenclown helemaal niet, leugenclown Rutte praat vooral om zelf aan de macht te blijven en daar geeft hij alles voor, inclusief lastenverzwaringen van 34% naar 39%

     4. Meriadoc Brandebok

      Nee, Siemien, hij praat om het land te besturen, niet om zelf maar aan de macht te blijven.

     5. Meriadoc Brandebok

      Arie B de zetelverdeling van de Tweede Kamer zit anders in elkaar dan die van de Eerste Kamer. We weten simpelweg nog niet hoeveel zetels er worden gehaald, hoewel algemeen wordt aangenomen dat de regeringscoalitie haar meerderheid verliest, en met gedoogsteun van PvdA/GL (eventueel aangevuld met SGP) toch een meerderheid aan zetels voor beleid binnentrekt.

  4. HendrikJan

   @MB.

   Jij doelt op zijn stuurmanskunst op een autoped.??

   RUTTUP.

   1. Meriadoc Brandebok

    RUTTAANBLIJVEN.

    1. Gekko

     Zou Guus ook een eikeltjespyama dragen? Zou wel passen bij hem, want hij is ook een eikel.

     1. Rien Noppen

      Weer een sterke inhoudelijke bijdrage, Gekko!

  5. C.A.Barstow

   @MB:

   Hij heeft het bedriegen en misleiden van het volk tot een kunst verheven!
   Wacht maar tot de bedrijven zich gaan roeren en evt hun koffers pakken en naar het buiten vertrekken, dus nog meer werklozen.

   1. Raveltje

    Zouden zij een complot hebben met Rutte
    en ook naar Brussel gaan, het eigen volk in
    de steek laten ?

 4. HendrikJan

  Hij krijgt waar hij recht op heeft en wat hij 1,4 Miljoen eerlijke en oprechte kiezers heeft aangedaan, een enkeltje grof vuil.

  #STEMZEWEG op 20 Maart.
  RUTTUP en NEXIT.

 5. Gekko

  Zoveelste leugen van Rutte. De VVD-leider liegt dat het gedrukt staat, zonder ook maar een spier te vertrekken.

  Ook de door hem toegezegde belastingverlaging in 2019 blijkt een regelrechte leugen te zijn geweest. Uitgezocht en ontmaskerd door prof. Jos Teunissen uit Maastricht.

 6. Tante Sidonia

  Deze zet had ik niet van Rutte verwacht.
  Maar pas op, het is nog geen 21 maart, de dag dat het zwaard over de Nederlandse bevolking zal dalen!

 7. Pescador

  wat een leugenaar moet weer stemmen winnen door wat leugens rond te strooien

 8. TD

  Bedrijven gaan 2/3 betalen in vergelijking met de huishoudens, die 1/3 voor hun rekening nemen!
  Ja,maar de bedrijven gaan hun kosten,waar mogelijk,doorberekenen naar de consument.
  Bedrijven kunnen alleen bestaan als het resultaat een aanvaardbare winstmarge is,Rutte is alles weer heel mooi aan het verpakken,alsof we een cadeautje krijgen.
  Stem PVV of FvD.

  1. Stanly2000

   Om bovenstaande eventueel te kunnen doen zijn de belastingen op energie voor de huishoudens dit jaar alvast verhoogd met een paar honderd Euro.

 9. Original NL

  Quote….Toch is het fijn dat Rutte deze draai maakt, immers leek de verdeling van lasten tussen industrie en huishoudens onrechtvaardig…….
  De industrie zal 80% van de hogere kosten door de idiote energie/CO2 belasting doorbetekenen aan de consument= huishoudens!!
  Rutte probeert de kiezer nog snel een rad voor de ogen te draaien…..de pathologische leugenaar….alles om de macht te behouden.
  #Hebjedoorenstemjewegpinoccio!!!

 10. Michael M

  CO2-taks voor bedrijven, tuurlijk, en niemand zal even verder nadenken dat bedrijven deze CO2 taks niet zullen doorberekenen aan de klant om te overleven? En de klant dat zijn wij, alle inwoners van Nederland. Geweldige partijen die Groenlinks, VVD, CDA, PVDA, D66. Ze zijn zo geweldig bezig om ons allemaal weer de nek om te draaien de komende jaren. Zint eer ge begint. Wees bewust vooral met uw stem. Wees voorzichtig met deze partijen, linke soep.

  1. Satty

   Leg mij eens uit waarom bedrijven, mits gezonde concurrentie zullen doorbelasten? Zo werkt een economie niet. Het enige risico is dat een aantal zullen vertrekken. Ook al neem ik aan dat je dat niet zo erg vindt omdat je links bent en links ook op de belasting maatregelen hebben aangedrongen die Amerikaanse bedrijven doet verdwijnen.

   1. Siemien

    Jij bent nog te dom om uit het juiste gat te poepen.

    Nederlandse bedrijven zijn geldziek net als de Nederlandse regering, de economie is verziekt als het gaat om geld “verdienen”.
    Dus bedrijven zullen dit doorberekenen naar de burgers toe dat is hoe het werkt in Nederland

    1. Rien Noppen

     “Jij bent nog te dom om uit het juiste gat te poepen.”

     Ik erken dat er enige intelligentie voor nodig is om op dit punt elke dag weer een juiste beslissing te nemen.

     🙂

     1. Siemien

      Jij draagt dan ook een walkman…

     2. Satty

      Hahahaha de humor staat op dds.

    2. Satty

     Leg dat eens aan mij uit. Worden er ook allerlei invoer verboden opgelegd? Het is niet zo dat er in alle gevallen zo maar doorberekend kan worden, ook is het voor mij de vraag of als ik prijs hoger maak ik nog wel dezelfde hoeveelheid kan omzetten, misschien wordt mijn productie dan wel duurder per artikel waardoor ik liever een beetje minder marge neem.

     Het biedt keuzes. Hoe bereid ben je voor milieu te betalen? Prachtig rechts beleid naar mijn mening vooral als de ingeslagen weg minder belasting op inkomen wordt voortgezet.

     1. Siemien

      Milieu is iets totaal anders dan klimaat.
      Zelfde product, hetzelfde proces gaat het bedrijf meer kosten, door belastingverhogingen, nou naar wie zouden ze dat nou doorberekenen?

     2. Satty

      Tjonge. De vraag is of je zomaar alles kunt doorberekenen.

 11. HendrikJan

  Ik heb begrepen in de wandelgangen van de soos, dat Rutte op zoek is naar een land of groepering, waar hij ook deze keer weer een soort Turkse minioorlog, mee kan voeren zoals in Rotterdam in 2017.

  Dus landen / groeperingen stel je beschikbaar.

  #STEMZEWEG op 20 Maart.

 12. Karel de Grote

  Kun je weer zien wat een gore retenlikker het is

  1. Satty

   Weet je dat Karel de Grote zijn meisjes het liefst zo jong mogelijk had?

 13. Siemien

  Mark Rutte’s verkiezingsretoriek gaat op volle toeren, maar trap er nou niet ih-in want de lastenverzwaringen van de bedrijven komen terug op de bordjes van de bur-gers (lees dit cynisch op een zangerige toon)

  1. HendrikJan

   @Siemien.
   Inderdaad deze Rutte is het prototype van een zwansendraaier.
   Maar zijn eindbestemming is al gereserveerd Links van de grofvuilbak.

   #STEMZEWEG op 20 Maart.
   Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel.

 14. Satty

  Beter is het om de rekening vooruit te schuiven of niet Teunis?

  ‘Tevens is de draai van Rutte een klap in het gezicht voor die kiezers die de hoop hadden dat het kabinet na de Provinciale Statenverkiezingen wordt beperkt in haar macht’

  Dat is ook echt de reden en het nut van provinciale Staten verkiezingen. Onder druk van de populisten die beweren voor democratie te zijn wordt onze democratie uitgehold. Super beleid.

  1. Siemien

   Ik weet niet wat er op jouw rekening staat slimpie maar die rekening wordt niet vooruit geschoven, sterker nog, die wordt sterk naar voren gehaald en natuurlijk niet eerlijk verdeeld in Nederland, uiteraard zal het in jouw bevindingen komen doordat de grondstoffen uit Afrika terugbetaald moeten worden..

   1. Satty

    Ehm, de rekening wordt naar voren gehaald? Hoe dan? Jij vindt het correct dat de rekening bij volgende generaties komt te liggen? Maatregelen die effectief zijn moeten nu genomen worden en niet over 25 jaar, de rekening moet gedeeld worden.

    1. Siemien

     Als je nou even goed leest wat ik schrijf slimpie.
     Jij l*lt steeds over de rekening vooruit schuiven, dit gebeurd dus niet slimpie, de rekening wordt hard naar voren gehaald, dus naar nu..

     Wat niet correct is, is de massa klimaathysterie die is ontstaan waarbij mijn generatie volledig de kosten draagt tot nu toe, rekening gaat gemiddeld € 350,– omhoog en dat ligt niet aan de stookkosten nee dit zijn gewoon ordinaire belastingverhogingen.
     Kindertjes die nog nooit een rekening hebben betaald in hun leven lopen te schreeuwen door indoctrinatie van de bovenste plank dat de wereld vergaat..
     Een energietransitie die zijn weerga niet kent van 100derden miljarden dat het failliet betekent van onze maatschappij.

   2. Rien Noppen

    De doorgeschoten rekening betreft de onvermijdelijke natuurrampen die zullen ontstaan als we de opwarming van de aarde niet afremmen, Siemien.
    Je bent een bejaarde man wiens tijd het wel zal duren maar als je kinderen en kleinkinderen zou hebben zou je je verantwoordelijkheid kunnen nemen.

 15. C.A.Barstow

  Allemaal kiezers bedrog en misleiding.
  Vergeet niet dat er binnenkort verkiezingen aankomen.
  Straks zitten zij weer op het pluche, de grote bedrijven trekken te hoop tegen deze klimaat idioterie en als klap op de vuurpijl legt de elite de hele rekening op het bordje van jan met de pet!
  Geloof het allemaal niet, Rutte is een smerige bedrieger en een misleider pur sang.

  Stem de roversbende weg,

  STEM FVD!!!

 16. Rien Noppen

  Briljant van onze Mark. Feitelijk heeft hij vandaag het Klimaatakkoord door de Kamer getrokken.

  Aan de zijlijn staan FvD en PVV met spek en bonen maar daar heeft verder niemand meer last van.

  1. Siemien

   Helemaal niet..
   De burger is natuurlijk niet achterlijk and maybe we lost this battle but we are going to win the war..

  2. Zouaaf

   Dat is even geweest, een strovuurtje. Het brandt fel en als het voorbij is en de rook is opgetrokken is het over. De wetenschap dat er aan het klimaatakkoord niet valt te ontkomen gaat doordringen.
   En dan is het weer business als usual.

 17. goedisfout

  Wéér blijkt de compromissenmaker over een rubberen ruggengraat te beschikken. Steun van de marginale PvdA of van de GL communisten, het maakt hem helemaal niets uit als hij maar kan blijven doorklooien.

  1. Rien Noppen

   Alleen populisten noemen polderen draaien.

   Eigenlijk snappen ze niets van democratie.

   1. Siemien

    Woordjes kapen om het feitelijk krachteloos te laten zijn is wat Rientje eigenlijk doet hier.
    Demo = volk, cratie = heerst, dus democratie is volk heerst..

    Leugenclown Rutte doet de volgende belofte, nee er wordt geen cent meer gevraagd van de burgers, nee, we gaan de lasten bij de bedrijven leggen, nou als je een beetje weet hoe het werkt in het bedrijfsleven dan is de leugen rond.

    1. sonar

     Siemien liegen zit bij Rutte in zijn genen,zijn gedachte ik ga niet liegen ,maar ik vertel de waarheid gewoon niet.
     Een onbetrouwbaar figuur ,Ali Baba met zijn rovers die het land regeren (naar de verdommenis helpen).
     Stem ze weg.

  2. Fortiori

   Vakkundig pakt Rutte door. Helder, door met zijn beleid. En mocht het tzt op kabinets verkiezingen uitdraaien, dan doet minister Ollongren een goede gooi naar MP. De kiezer is niet gek en loopt zeker niet met een blinddoek voor het moeras in.

 18. biggeorge

  Die bedrijven gaan de CO2 taks doorbelasten aan de consumenten voor hun producten of diensten. Dus uiteindelijk komt alles voor rekening v/d huishoudens direct of indirect . Laat je niets wijsmaken allemaal verkiezingsretoriek.

 19. Lex

  Denkt Rutte nu echt dat bedrijven dit zomaar pikken.

  En dank u wel zeggen. Die gaan het keihard spelen, nou meneer Rutten dan gaat ons bedrijf verhuizen naar het buitenland. Nog heel veel succes met uw klimaatplannen.

  Het zullen vooral de bedrijven zijn die geen kant op kunnen die de klappen krijgen.

  Ik hoop nog steeds dat dit voor een kabinetscrisis gaat zorgen en liefst een val.

 20. Nuts

  Krijg toch de pleuris !!! Krijg ik er weer een belasting bij met mijn bedrijf!!!

 21. Toverkol

  Vraag me af wat er straks nog valt te regeren wanneer dit land naar de middeleeuwen is geteleporteerd door onze overheid….

 22. Florissa

  Wie nu nog op de VVD stemt begrijpt er helemaal geen ene moer van ,stem PVV

 23. Piet51

  Na één dag draaien? ZO snel gaat dat zelfs bij Rutte niet. Verschillende instanties hebben al eerder aangegeven, dat de CO2-taks een prima middel is om in te zetten. Dus nieuw is dat niet. Maar het niet zo des VVD’s om daar in mee te gaan. Maar nu de effecten van het klimaatakkoord tegenvallen, liggen de kaarten anders. Het lijkt op draaien ten gunste van Klaver, maar ik denk, dat dat teveel eer is. Ik geloof eerder in de invloed van de aanstaande verkiezingen, omdat hiermee zeker weer een categorie kiezers binnen boord zal blijven of aan boord zal komen.

  1. Rien Noppen

   In de doorrekening van het PBL wordt aangegeven dat het Bonus-malus systeem dat de industrietafel heeft voorgesteld tenminste als bezwaar heeft dat de effecten op de reductie van de CO2-uitstoot niet goed zijn vast te stellen. Het vasthouden aan die oplossing (waar inhoudelijk best nog wat voor was te zeggen) maakte het Kabinet gevoelig voor de belangrijke kritiek van ondermeer de Milieuorganisaties dat de klimaatdoelen niet zouden worden gehaald.

 24. J.Rademaker

  Kop had moeten zijn, consumentenprijzen stijgen fors door klimaateisers.

 25. plakband

  Bedrijven bestaan alleen als ze winst maken voor aandeelhouders. Verder zijn bedrijven een instrument voor de (r)overheid om indirect belastngen te heffen aan burgers. Linkse partijen willen dat feit gewoon niet erkennen omdat zoiets niet in hun straatje past. Liever demoniseren zij het bedrijfsleven om verkiezingswinst te halen. Rutte liegt gewoon de hele boel bij elkaar. Dat is inmiddels zijn 2e natuur geworden.
  fRuttup, #stemzeweg en Nexit.

 26. Raveltje

  Dit is vast een verkiezingsstunt. Ook zullen grote bedrijven
  het doorrekenen naar de burger
  Trap er niet in.

 27. Botte-bijl

  Rutte: ‘zoals de wind waait, waait mijn rokje.’

 28. NoDoubt

  Met 18 miljoen plegen we roofbouw. Dus ook al wil je wat aan het klimaat doen, je zal eerst het aantal mensen in NL terug moeten brengen tot 8 miljoen. Anders is er geen herstel mogelijk.

 29. NoDoubt

  Is het u wel eens opgevallen dat ze er elke begroting volledig naast zitten?????

 30. PMG

  En weer gedraai door Rutte!!! De gluiperd weet heus wel dat wat betaald wordt door bedrijven gewoon door de burger wordt opgehoest. Een bedrijf zou niet bestaan als er geen burger was die producten of diensten op een of andere manier betaald.

  De linkse klimaatgekkies vinden het prima want krijgen nu hun zin en doen net alsof de bedrijven voor het grootste deel opdraait voor de kosten en gaat dit verkopen aan hun achterban die hier met open ogen in gaan trappen.

  Mensen, laat u niet in de luren leggen, we hebben inmiddels wel gezien dat dit hele kabinet met Rutte voorop niet te vertrouwen is en ook GroenLinks niet, die kunnen geeneens rekenen.

  Wanneer u straks van het gas af moet dan geven ze niet thuis, denk niet dat een warmtepomp krijgt van de overheid. Subsidies worden ook gewoon door u bekostigd dus dat is een sigaar uit eigen doos.

  Wat ze willen gaat gigantisch geld kosten en dient uzelf te betalen, isolatie woning zoals spouwmuur, vloer, ramen en dak isolatie / luchtcirculatie & ventilatiesysteem / warmtepomp en geschik verwarmingssysteem / meterkast uitbreiding / installatie zonnepanelen / vervanging gasfornuis voor electrisch / electrische water verwarmer voor de badkamer en dan ook nog eens de electrische auto. 50 duizend euro lijkt het minimum. Heeft u dat op uw spaarrekening?

  En er is helemaal geen haast, zullen we eerst eens kijken of het ook anders kan?

  Dus … weet waar u aan begint, we kunnen nog een poging doen dit te stoppen, stem massaal FVD & PVV

 31. Piet Klein

  Het is bijzonder als je je realiseert dat Rutte deze draai op een laat moment doet en vooral vanwege dreigende verkiezingsuitslag. In welke mate hij draait is nog onduidelijk, het gaat alleen nog maar over de intentie om te draaien. Het is vrijwel zeker dat zonder verkiezingen er niets was gewijzigd. Het is een ‘snoepje’ tijdens de verkiezingsperiode. Het is op geen enkele manier een structurele aanpak. Tevens is ontzettend duidelijk dat Rutte naar links op schuift en dat in grote lijnen het partijkartel iets opgeschoven naar links door gaat met het afbraak beleid. Vooral voor veel VVD, CDA en andere kiezers is het een duidelijke boodschap, wil je van deze politiek af dan moet je het partijkartel vergeten.

 32. PMG

  Wie nu nog VVD stemt stemt op links, het is maar dat u het even weet in alle verwarring!

  Mocht u toch op de VVD stemmen dan gaat u akkoord met een volledige verandering van uw leven en alle uitgaven die hiervoor nodig zijn (geschat 1000 miljard delen door 18 miljoen Nederlanders = 55 duizend euro per persoon, dus gezin met twee kinderen zit snel op 2 ton en dan nog betalen voor alle mensen die het niet kunnen betalen en uiteraard ‘onze’ asielzoekers)

  Stem FVD & PVV

 33. poldi

  Wedden dat deze ommezwaai van zowel de VVD als CDA hun kiezers gaan kosten.

 34. poldi

  E E N G R O T E L E U G E N !!

  Trap er aub niet in.

 35. Rien Noppen

  Zag zojuist in Nieuwsuur Baudet in debat met Jetten en Klaver.

  Wat een pijnlijke afgang van deze charlatan.

  1. TD

   Betekent helemaal niets!
   Stem PVV of FvD.

 36. poldi

  Voor mij zijn er 3 punten.

  1. Van de 600 maatregelen zijn er 128 berekend. De andere maatregelen, 472, zijn “te verwaarlozen, te klein om mee te nemen in de berekeningen”.

  2. De overheid berekent alles te laag. Zie de kosten voor de Betuwelijn, de HSL lijn, recent de verbouwing van het Buitenhof. Voordat de eerste steen al “verbouwd” is blijken de kosten al miljoenen te laag zijn beraamd.

  3. Denkt de regering nu heus dat de bedrijven deze verhogingen nu uit eigen zak gaan betalen?
  Zelfs ik (met alleen een middestandsdiploma, gehaald op de MULO in de jaren 60) snap dat dit doorberekend wordt in de producten, die uiteindelijk u en ik kopen.

 37. Punt50

  Markie kent zijn pappenheimers en dus is een kinderhand (Klaver) snel gevuld.

 38. Marija

  Het klimaat en milieu worden m.i. misbruikt om heel veel geld binnen te harken.
  Waarom? Om alle binnenkomende opvreters op termijn te kunnen voorzien van hun natjes en droogjes en ja, wij mogen het financieren.

 39. Piet Patat

  Wat lult die Rutte nou met zijn verlaging van de energiebelasting ?
  “Dit wil Rutte recht zetten door de energiebelasting te verlagen en een CO2-taks voor bedrijven in te voeren”.
  Als consument schiet je er geen bal mee op want die kosten berekenen bedrijven gewoon weer door in het eindproduct dus per saldo krijgt het klootjesvolk de rekening toch wel gepresenteerd. En die smerige laaienlichter doet het voorkomen als compensatie ? Sigaar uit eigen doos zal hij bedoelen !

 40. Lugar

  Van 1976 tot 1982 was Rosenmöller lid van de maoïstische Groep Marxisten-Leninisten/Rode Morgen (GML). Tussen 1981 en 1982 was Rosenmöller bovendien bestuurslid bij de GML. De GML streefde naar een communistische staat in Nederland en steunde verschillende communistische regimes in het buitenland.

  Laat je niet in de maling nemen, GroenLinks is een gevaarlijk clubje. Een stem op Rutte is een stem op GroenLinks = Rosenmöller = aanslag op je geld.

  #stemzeweg

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.