Ouders doen er alles aan om vmbo voor hun kind te voorkomen

Geen categoriemrt 10 2019, 18:00
Ouders doen er zo'n beetje alles aan om hun kind niet op het vmbo te laten komen. Daar hebben ze prima redenen voor, maar de Volkskrant vindt daar wat van!
Ze leiden het artikel in met een school die vmbo en vwo op één hoop heeft gegooid en och och wat hebben ze het daar gezellig! Vervolgens krijgen we wat trends te horen over hoe scholen steeds meer gesegregeerd raken. Dan komt al snel de aap uit de mouw en zien we de aanleiding voor het artikel, namelijk het boek van Louise Elffers, een docent onderwijswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam:

‘(...) Als je vraagt waarom, dan gaat het altijd om de leerlingpopulatie. Ja, dan zie ik daar vmbo’ers die staan te roken of drinken. Zeker in de grote steden wordt het beeld nog eens versterkt doordat leerlingen met een migratie-achtergrond een meerderheid vormen op veel vmbo-scholen. Veel witte ouders zijn bang dat hun kinderen zich niet thuis voelen op zulke scholen.'

Jeetje toch! En dat terwijl blijkt dat een onderzoek heeft aangetoond dat de beste vmbo'ers even goed scoorden als de zwakste vwo'ers, bij opgaven die 'zo min mogelijk voorkennis' veronderstellen! Naja zeg, eigenlijk zijn we dus allemaal niet zo verschillend!
En hoewel het prima is als een school meerdere niveaus aanbiedt, is het nogal een verschil met het mengen van vmbo'ers en vwo'ers in één klas. Vroeg of laat strookt dat niet met elkaar. Leuk en aardig dat ze met een onderzoek over prestaties aan de hand van opgaven op de proppen komen, maar hier wordt niets gezegd over het verschil in interesses, kijk op de wereld, vormen van conflictoplossing en begrip voor elkaars capaciteiten en vaardigheden.
Het gaat hier namelijk om scholieren vanaf hun 12e. Bij oudere scholieren, zeg 4e-klassers, zou het al een stuk minder problemen opleveren. Het beeld dat in de Volkskrant wordt geschetst lijkt me dan ook alles behalve representatief voor het uiteindelijke resultaat, als je dit op grote schaal zou implementeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten