Ouders doen er alles aan om vmbo voor hun kind te voorkomen

Ouders doen er zo’n beetje alles aan om hun kind niet op het vmbo te laten komen. Daar hebben ze prima redenen voor, maar de Volkskrant vindt daar wat van!

Ze leiden het artikel in met een school die vmbo en vwo op één hoop heeft gegooid en och och wat hebben ze het daar gezellig! Vervolgens krijgen we wat trends te horen over hoe scholen steeds meer gesegregeerd raken. Dan komt al snel de aap uit de mouw en zien we de aanleiding voor het artikel, namelijk het boek van Louise Elffers, een docent onderwijswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam:

‘(…) Als je vraagt waarom, dan gaat het altijd om de leerlingpopulatie. Ja, dan zie ik daar vmbo’ers die staan te roken of drinken. Zeker in de grote steden wordt het beeld nog eens versterkt doordat leerlingen met een migratie-achtergrond een meerderheid vormen op veel vmbo-scholen. Veel witte ouders zijn bang dat hun kinderen zich niet thuis voelen op zulke scholen.’

Jeetje toch! En dat terwijl blijkt dat een onderzoek heeft aangetoond dat de beste vmbo’ers even goed scoorden als de zwakste vwo’ers, bij opgaven die ‘zo min mogelijk voorkennis’ veronderstellen! Naja zeg, eigenlijk zijn we dus allemaal niet zo verschillend!

En hoewel het prima is als een school meerdere niveaus aanbiedt, is het nogal een verschil met het mengen van vmbo’ers en vwo’ers in één klas. Vroeg of laat strookt dat niet met elkaar. Leuk en aardig dat ze met een onderzoek over prestaties aan de hand van opgaven op de proppen komen, maar hier wordt niets gezegd over het verschil in interesses, kijk op de wereld, vormen van conflictoplossing en begrip voor elkaars capaciteiten en vaardigheden.

Het gaat hier namelijk om scholieren vanaf hun 12e. Bij oudere scholieren, zeg 4e-klassers, zou het al een stuk minder problemen opleveren. Het beeld dat in de Volkskrant wordt geschetst lijkt me dan ook alles behalve representatief voor het uiteindelijke resultaat, als je dit op grote schaal zou implementeren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. RPML

  In een klas wordt de snelheid van het onderwijs bepaald door de zwakste schakel; hetzij door een of ander gillend ADHD-kind waarvan de ouders vinden dat hij/zij nog best wel kan meedraaien, ofwel door de minst intelligenten die keer op keer alles uitgelegd moet worden, terwijl de wat slimmeren verveeld uit het raam kijken als het alwéér wordt uitgelegd. Allemaal geen echt probleem om dat in het basisonderwijs toe te passen, met een plus-klas houdt je de intelligentere soort nog wel actief, maar het is een betrekkelijk zot idee om dat door te zetten naar het voortgezet onderwijs. Het zet een rem op de ontwikkeling van de intelligentere exemplaren die eindelijk onder gelijkgestemden zitten. Een docent zei het laatst treffend: de HAVO-leerling is blij met een zesje, de atheneum-leerling met een zeventje en de gymnasium-leerling ergert zich kapot met een acht, dat had ook een negen of een tien kunnen zijn. Waarom moet alles toch genivelleerd worden in dit land?

  1. Satty

   Wat te denken van studeren aan het HBO waar je toch nog steeds het meest wordt opgeleid.

   Ik vind trouwens dat basisscholen al redelijk hebben ingespeeld op het verschil in niveau, storende factoren zijn nog altijd een probleem. Het is wel goed om een zekere overlap tussen de verschillende niveaus te houden, een economische voorhoede moet wel gevoel met de rest van de bevolking houden. Ik denk dat wij daar heel anders over denken en dat wat dat betreft ik ook niet bij het fvd zou passen, ik wil niet over minder intelligente mensen beslissen maar met ze. Ik zie niets in de tijd 1900.

   Corrigeer me gerust als ik het mis heb met mijn analyse.

  2. RPML

   Het gaat mij erom dat een mens de kans moet krijgen zich te ontwikkelen, en dat de overheid daar met dit soort maatregelen gaat ingrijpen in de ontwikkelingskansen van het individu; dat lijkt mij niet de bedoeling. Net zo goed als een goede potentiële timmerman zo snel mogelijk naar het onderwijs moet kunnen zodat hij tot een nog betere timmerman kan uitgroeien, zullen de Willie Wortels van deze wereld zo snel mogelijk de kans moeten krijgen zich te kunnen ontwikkelen. Door ze maar in één klas te gooien beperk je beiden.
   Bedoel je met economische voorhoede sociale klasse?

   1. Satty

    Dit ben ik met je eens.

    Ja ik heb het over sociale klasse. Ik vind het belangrijk dat die bij elkaar betrokken blijven. Weten wat er speelt in de andere groep door ze echt te kennen. Het zal altijd zo zijn dat er mensen zijn die het financieel beter hebben maar die moeten niet in een ivoren toren zitten. Ik vind het belangrijk dat politici mensen kennen die het minder hebben, er mee omgaan. Ik vind het belangrijk omdat ik denk dat de huidige polarisatie deels ontstaan is doordat de politici over mensen praten en niet met.

    1. RPML

     Alhoewel ik het onderschrijf dat in sociale klassen het begrip voor elkaar vergroot wordt door contact met elkaar te hebben, is de praktijk weerbarstig. Er zijn voldoende Vinex-wijken waar gepoogd is dat te verwezenlijken, door sociale woningbouw te mengen met vrije sector en er nog een paar woonwagenkampen tussen te zetten; praktijk is dat de ‘onderklasse’ het vervolgens te vertellen heeft in zo’n wijk, en de ‘bovenklasse’ het hazepad kiest. In het Utrechtse worden hele wijken geterroriseerd door dergelijke asociale gasten op hun scootertjes. Waar gaat het dan mis? Normbesef en respect voor elkaar. Omgekeerd, in Zeist wilde men asielzoekers huisvesten midden in een villawijk omdat de een of andere SP’er in de gemeenteraad vond dat ‘zij daar’ ook maar wat mensen moesten opvangen in hun wijk. Gevolg was dat het beoogde pand werd opgekocht door de hele wijk, iedereen schoof effe 25k om dat te voorkomen. En laten we eerlijk zijn, als je na jarenlang hard werken in je villa met zwembad helemaal vrij woont, wil je geen asielzoekers in de wijk die over de heg heen kijken naar je rijkdom. Ons kent ons en soort zoekt soort, dat van bovenaf willen opleggen is een utopie. Andere interesses, andere mogelijkheden, andere prioriteiten. En interesseert een villa-bewoner de bijstandsmoeder die naar de voedselbank moet? Ik vrees van niet. En interesseert de bijstandsmoeder de vakanties of de problemen met de tuinman? Ik denk het ook niet.
     Politici hebben doorgaans niet de ‘problemen’ van de achterban die ze vertegenwoordigen; een PvdA’er met meer dan een ton inkomen kan wel roepen dat hij zich inzet voor zijn achterban, uiteindelijk gaat het om zijn eigen baantje. De enigen die zuiver op de graad zijn, zijn de SP’ers…

     1. ZiggyStardust

      Ik ben jaren lang actief SP lid geweest, maar hun standpunten omtrent migratie en hun indirecte steun aan hamas hebben mij doen afhaken. Ben op dit moment lid van FvD, en stem PVV. PVV heeft op sociaal gebied veel gemeen met de Sp, maar met extra feature dat ze wel islam en immigratiekritisch zijn.

     2. RPML

      Met ‘zuiver op de graad’ bedoel ik dat ze door het substantieel afdragen aan de partijkas zich op een gelijkwaardig (lees financieel) niveau als hun eigen achterban plaatsen. Daardoor begrijp je de noden van je eigen achterban. Over migratie is de SP al jarenlang duidelijk: ze zijn daar zeer kritisch over omdat immigranten de baantjes inpikken van hun eigen achterban. Over de islam laten ze zich bij mijn weten niet echt uit. De indirecte steun aan Hamas (of eerder anti-Israël) is ook bij GL recent nog pijnlijk naar boven gekomen…links is niet zo pro-Israël

     3. Rien Noppen

      Ziggy ziet het FvD dus als een linkse partij met een islamofoob sausje.

     4. Rien Noppen

      “En laten we eerlijk zijn, als je na jarenlang hard werken in je villa met zwembad helemaal vrij woont, wil je geen asielzoekers in de wijk die over de heg heen kijken naar je rijkdom. Ons kent ons en soort zoekt soort”

      Onthullend en pijnlijk bovendien.

     5. Satty

      Rpml
      Bedankt voor je antwoord. Ik had geen tijd meer. Ik ben zelf anders opgegroeid, met geld maar een gemengde sociale groep. Vandaar scholing bij elkaar in de buurt belangrijk. Opvoeding is natuurlijk ook een oorzaak.

 2. HendrikJan

  Kijk dit is nu het beste voorbeeld van het kei-verrotte Nederland.
  De overheid heeft het VMBO laten zwemmen en er tevens een stempel op laten drukken, het VMBO is een school voor allochtonen.
  De Autochtonen, schamen zich voor dit soort schooltypes.
  De overheid heeft dit soort scholen, aan hun lot overgelaten, met als gevolg een schreeuwend te kort aan beroepen, waar het VMBO de opleiding voor in huis heeft.

  1. sonar

   HendrikJan jij zit er helemaal naast Voorgezet Middelbaar Beroeps Ondewijs daar is niets mee loos een goede opleiding.
   Alleen denken mensen dat hun kinderen allemaal hoger kunnen naar VWO of Universiteit.
   Een beroep leren ,ja dan krijg je vieze handen en nog geen laptop of lease auto,maar met vervolgstudie kan je dat ook bereiken en een functie in het bedrijfsleven.
   Mocht je dat niet lukken dan beheerst je wel een vak en dan ben je meestal verzekerd van werk ,want handarbeid zal altijd nodig zijn.
   Dus niet zo degenererend over VMBO ,het is een gedegen opleiding met vakkennis.

   1. sonar

    HendrikJan sorry ik het laat stukje van jouw comment niet gelezen waarin jij mijn mening al aangaf.

    1. HendrikJan

     @sonar.

     Geeft niets, lees het de volgende keer gewoon twee keer.

     RUTTUP en NEXIT.

    2. santiago

     Sonar. Dat zei ik al . Beter lezen en niet zo’n grote mond opzetten.

   2. Satty

    Klopt.

   3. Fortiori

    Dakdekkers en loodgieters kunnen het werk niet aan.

 3. santiago

  Al het vulles wordt naar het vmbo gestuurd en aan hun lot over gelaten. De goeien moeten onder de kwaden lijden. incompetente en ongeïnteresseerde leraren. Geen wonder dat ongeruste ouders hun kind daarvoor willen behoeden.

  1. sonar

   De grootste onzin wat jij hier neer krabbelt
   Het is een gedegen opleiding met later eventueel vervolg opleiding kan heel veel kanten mee op,het enigste je moet niet vies zijn voor vuile handen als je een vak wilt leren.
   Ga eens een bezoek brengen aan een VMBO school Santiago jij steekt er zeker wel van op.

   1. santiago

    Het enige, je moet niet vies zijn van vuile handen.
    Sonar, eerst eens lezen voordat je begint te blazen. Het zou een prachtige school zijn en met een vak leren is ook niets mis. Het gaat erom wie en wat ze allemaal op die school toelaten en hoe dat onderwijs wordt gegeven en door wie. Als jouw kind tussen een zootje buitenlanders, die van alles willen, behalve een vak leren , wordt gedropt, heeft zo’n kind weinig kans.
    Het VMBO was en zou weer een prachtige opstap kunnen zijn voor kinderen die een vak willen leren, als er door de overheid wat aandacht aan werd besteed.
    Dus sonar, je zat er weer helemaal naast met je grote mond.

 4. DeBruijn

  Vroeger had je gewoon de Mavo, LTS, LEAO, niets mis mee. Werd niet op neer gekeken, maar het onderwijs is zover uitgekleed, dat je afvraagt hoe laag het niveau kan worden.

  Iedereen moest maar kunnen slagen, dus werden liters water bij de wijn gedaan. Op een gegeven moment was het geen wijn meer, maar een smerig bocht. Geen water en geen wijn.

  Het niveau van de huidige Havo staat gelijk aan wat vroeger de Mavo was. HBO heeft het niveau wat wij vroeger op het MBO kregen.

  1. ZiggyStardust

   Klopt, het niveau van onderwijs is een stuk lager dan vroeger, en iedereen moet zogenaamd hoogopgeleid zijn omdat we niemand willen uitsluiten. Ik praat wel eens met mensen die vroeger op het hbs hebben gezeten, en de kennis die bij deze oude knarren gewoon basiskennis was, daar sta ik regelmatig met mijn mond vol tanden. Ik heb 24 jaar op school gezeten en gestudeerd, maar het niveau is echt minder geworden.

   1. RPML

    Alhoewel ik genegen ben dit te onderschrijven, zeker gezien de Peppi en Kokki-studies op HBO-niveau die tot doel hebben zoveel mogelijk leerlingen te trekken, schrik ik toch van het niveau van de huidige generatie. Op de basisschool is het niveau echt hoger dan dat ik in de jaren zeventig heb genoten, zeker bij de talen. Mijn oudste zit op het gymnasium en ook daar leren ze dingen die ik in mijn herinnering pas 2 schooljaren later heb gehad (het zou nog aan mijn geheugen kunnen liggen…)… het gevoel zegt dat het allemaal minder is geworden, de praktijk leert mij nu dat het toch genuanceerder ligt

    1. sonar

     RPML ,je heb tegenwoordig heel veel hoog begaafde kinderen volgens de testen die ze afnemen,alleen is het les niveau lager dan vroeger.

    2. DeBruijn

     @RPML

     Over het algemeen is dat wel zo, vroeger had je minder niveau’s, tegenwoordig hebben ze er zo een poppenkast van gemaakt. LTS was volgens mij A, B en C, terwijl Mavo C en D was. Nu hoor ik termen voorbij komen dat ik denk waar gaat het over.

     Ik mis toch zeker wel veel algemene kennis van kinderen en dat varieert van iets simpels als topo, maar ook geschiedenis en vooral rekenen. Met de Nederlandse taal is het ook niet al te best gesteld.

     Misschien dat het gymasium een uitzondering is, dat zo natuurlijk kunnen. Er zijn natuurlijk ook veel vakken bijgekomen die wij niet kregen. (sommige vraag ik me af wat het nut ervan is tegenwoordig)

    3. RPML

     De vorm van het basisonderwijs is veranderd, het gaat veel meer om het begrijpen van de vraagstelling; iets waar meisjes (gelukkig heb ik alleen meiden..) sterker in zijn dan jongens. Er gaat een heel verhaal aan de vraagstelling vooraf, en in die vraagstelling zit al heel wat verborgen, iets waar jongens overheen lezen of problematisch vinden om te interpreteren.

     @Sonar; hoogbegaafdheid is nog altijd aan IQ gekoppeld; de testmethoden daarvoor zijn niet gewijzigd
     @DeBruijn; klopt, vakken als natuurkunde, biologie en scheikunde zijn nu gebundeld in ‘mens en natuur’; de onderwerpen zijn echter hetzelfde

 5. Scaldis

  Het linkse beleid heeft het onderwijs weinig goeds gebracht.

 6. PMG

  Mijn ervaring (en tot mijn eigen verbazing) is dat op een internationale school met IB programma waar kinderen beginnen met 4 en klaar zijn met 18 wanneer alles goed loopt en klassen van maximaal 15 personen, bijna iedereen doorgaat naar een universiteit, waar ook ter wereld.

 7. J.Rademaker

  LTS, MTS,UTS, HTS — Mulo,HBS,Gymnasium.
  Ieder kind vond zijn weg maar dat was niet de bedoeling, de school als instrument om de maatschappij te kneden in een politiek model, mammoet wet ( prachtige naam een uitgestorven diersoort ) en als klap op de vuurpijl maatschappijleer.

 8. PMG

  De ouders doen er alles aan terwijl de tot op het bot verwende kinderen lekker op hun Iphone blijven kloten.

 9. Christina

  Mijn jongste kreeg ook het advies van een VMBO omdat de basisschool in groep 3 overspoeld werd door marokkanen, want het moest een zwarte school worden en ik kreeg haar natuurlijk nergens anders meer op want veel `witte`scholen zaten propvol.
  Maar ik vond een VMBO ook helemaal niks, want ik was natuurlijk al gepokt en gemazeld door de ervaringen van de allochtoon op de basisschool.
  Maar er bestaan ook groen VMBO`s en daar worden dieren gehouden voor bepaalde beroepen, zoals dierenarts assistente.
  Daar is mijn dochter naar toe gegaan en ze heeft het prima naar haar zin gehad, en daarna op haar slofjes MBO en HBO gedaan!
  Wij wonen in een grote stad en daar hebben wij wijken waar vrij veel allochtonen wonen en dus ook op de scholen rondom, en geloof me het is vullis en het blijft vullis.
  En de VMBO scholen zijn prima maar door al dat vullis erop is er toch een stempel opgedrukt!

  1. PMG

   En nu is je dochter astronaut?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.