Prof. Cliteur (FVD) bezorgd om diversiteit van ideeën bij RUG vanwege hetze filosofie docent!

Paul Cliteur (FVD) heeft gereageerd op de hetze van docent Martin Lenz in een poging Cliteur de toegang tot de Nacht van de Filosofie te ontzeggen. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) nam gelukkig verantwoordelijkheid en laat weten dat Cliteur gewoon welkom is. De Leidse professor reageerde op het incident, zo lezen we in de Telegraaf

De goedlachse professor was geschrokken van de plotselinge opstand in de Faculteit (der) Wijsbegeerte waar docent Martin Lenz meer dan duizend woorden wijdde aan een beklag over Cliteur.

Volgens Lenz zou Cliteur niet mogen deelnemen aan de Nacht van de Filosofie omdat hij een ‘propagandist’ is. Gelukkig voor Cliteur, studenten en anderen, die de vrijheid van het debat hooghouden, heeft de RUG aangegeven dat de professor uit Leiden mag aanschuiven. Keurig!

Zoals Sicco de Knecht hierboven stelt staat de RUG voor vrijheid van wetenschap. Dat is geheel juist en in lijn met de geschiedenis van de Groningse universiteit. De oprichter, Ubbo Emmius, vluchtte in de 17e eeuw uit Emden na een academisch geschil met de rector. En stichtte in de geest van academische vrijheid de Groninger universiteit. Die geest waant nog steeds rond.

Al hebben sommigen deze nog niet waargenomen.

Zoals dhr. Lenz, die waarschijnlijk mopperend achterin plaatsneemt tijdens de Nacht van de Filosofie. Of zichzelf van een goede reden voorziet om daarmee zijn absentie te verantwoorden. Al hopen we dat hij aanschuift om het debat aan te gaan. Om kritische vragen te stellen en misverstanden weg te nemen. Wat dhr. Lenz ook kiest, zijn actie bleek een harde faal.

Professor Cliteur negeerde de verdachtmakingen van Lenz en sprak direct tot het bestuur van de universiteit over het incident via een open brief:

“Waar is de veel geroemde ’diversiteit’ aan uw universiteit?”

Het is zo dat Nederlandse universiteiten diversiteit belangrijk vinden. Dat lezen we in het Strategisch Plan 2015 – 2020 van de RUG bijvoorbeeld, maar diversiteit van ideeën lijkt soms wel een beetje ondergesneeuwd. En met acties als die van Lenz is er toch wel enige noodzaak dat de universiteit laat weten open te staan voor diverse ideeën. En dat gebeurde dan ook.

Het debat, afgezien van ieders ideeën, is uiteindelijk toch gebaseerd op de uitruil van ideeën. En als iedereen dezelfde ideeën heeft dan is er van diversiteit geen sprake. Met de komst van Cliteur naar Groningen staat in ieder geval vast dat er een aantal unieke ideeën boven tafel komen.

En dat kan dhr. Lenz gelukkig niet voorkomen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Jumping

  Wat ik mij als Nederlander afvraag, is het volgende.
  Stel dat wij in Nederland, nog in het bezit zouden zijn geweest van een krijgsmacht,
  welke kant, die krijgsmacht dan had gekozen.
  De Linkse wegkijkclub of de nuchtere Rechterzijde.

  1. ZiggyStardust

   Wat ik mij afvraag is hoe je tot deze vraag bent gekomen. Kun je dat uitleggen?

  2. Satty

   De fascistische rechterzijde, baudet heeft niet voor niets de krijgsmacht geld belooft. Er is op dit moment geen sprake van een nuchtere rechterzijde. Als baudet, nanninga en cliteur ergens bij betrokken zijn is vrijheid in gevaar.

   1. tomygun

    Aldus AFA.

    1. Satty

     Waarom afa? Omdat ik fascisme benoem? Afa doet iets heel anders maar waarschijnlijk deel jij met hen dat anderen niet vrijuit mogen spreken als de mening jou niet aanstaat.

   2. Zomaar73

    Satty – je hebt een spelfout gemaat, je bedoeld de fantastische rechterzijde.

 2. Rien Noppen

  De RUG nodigt Cliteur van harte uit voor het evenement.

  Waarom zeikt Teunis er dan over door?

  Omdat de aanhangers zich genotvol wentelen in de opgeklopte demonisering.

  1. umhnz

   Inderdaad, het enige wat DDS tracht is tweespalt zaaien.
   Ik heb ook de neiging om DDS niet rechts maar als anarchistisch rechts te kwalificeren.

   1. Satty

    Je weet dat anarchistisch rechts libertariers zijn? Ik snap niet dat je nog aan rechts denkt bij dds, dit is gewoon fascisme.

 3. C.A.Barstow

  Als deze zielige linkse wegkijk heer Lenz ballen heeft dan blijft hij natuurlijk zelf weg,
  maar daar zal hij wel te slap van karakter voor zijn.
  Het beste is om dit trieste heerschap voorlopig op non actief te zetten.

  Stem tegen links,
  stem in mei ook op FvD!

 4. Jantje

  Er zullen zich heel wat filosofen in hun graf hebben omgedraaid bij het onbenul van deze studenten.
  Wat een afgang.
  Ze zetten de cultuur van een open gedachten wisseling, van meer dan 3000 jaar oud, te kakken.

  1. Satty

   Hier de reacties weleens gelezen met oproepende reageerders dat mensen op moeten rotten.

  2. koeiepoep

   Lees het verweer van cliteur maar. De man die hem aanvalt, kent zijn werk geeneens. De studenten wel willen met cliteur in debat. Dat is de enige manier, om iemand aan te pakken: op inhoud.

 5. Satty

  De oprichters van erkenbrand noemen Cliteur als voornaamste inspirator. Geef deze griezel een podium dat is de enige manier om dit te bestrijden.

  Ik moet zeggen dat deze griezel zijn propaganda goed weet te verspreiden in Groningen zal hij vast een paar weekdieren weten te overtuigen. Als je hem gewoon op dat soort plekken bezig hoort denk je haast dat hij over gevoelens beschikt.

  ‘Met de komst van Cliteur naar Groningen staat in ieder geval vast dat er een aantal unieke ideeën boven tafel komen.’

  Nou nee. Deze griezel heeft geen nieuwe ideeën.

  “If you hang around long enough
  You’ll see that everything starts to rust
  Then shine it all up til it’s tip-top
  And old becomes new again

  It’s All Been Done Before”

  1. Zomaar73

   satty – Dus? Volgens mij ben jij zelf gek op erkenbrandt, je raakt er niet over uitgepraat. Dus ook fascist?

   1. Satty

    Ik vraag niet om mensen het zwijgen op te leggen. Ik vind dat iedereen een mening mag geven en dat anderen daar een mening over mogen hebben.

 6. J.Rademaker

  Lenz is in de verkeerde tijd geboren.

 7. TD

  Martin Lenz verbijft weer waar hij hoort,achter in de hoekje van de lafaards en verliezers!
  Wat een droplul die man,een schande voor de universiteit en Nederland!
  In vergelijk met Paul Cliteur is Lenz een lulletje rozewater,hij staat nu voor lul in heel Nederland,hij dacht dat de hele universiteit zich achter hem zou scharen,de naïeveling!

 8. NoDoubt

  Eens temeer blijkt wel weer hoe het met het onderwijs gesteld is. Het is de zuiverste propagandamachine, te vergelijken met het onderwijs in Turkije onder het regime van Erdogan.

 9. DidiMadloba

  De “Nacht van de Filosofie” is bedoeld om een feestje te worden waarin reclame wordt gemaakt voor de filosofie, en niet om controverses uit te vechten.

  Het zij Cliteur gegund om in het kielzog van zijn briljante student Thierry Baudet ook wat aandacht te trekken, maar dan spreekt hij als politicus en niet als wetenschapper. En in Groningen gaat het om wetenschap.

  Cliteur maar ook een Afshin Ellian worden trouwens door de belastingbetaler betaald om studenten de beginselen van het vak van jurist bij te brengen. Je leest veel over de werkdruk op universiteiten, maar deze heren schijnen zat tijd over te houden voor hun activiteiten als columnist, polemist en politicus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.