Ronald van Raak (SP) over communicatie-medewerkers: “minimaal de helft kan eruit!”

Dat men bij de Socialistische Partij (SP) tegenwoordig spraakmakende plannen ter tafel brengt moge ondertussen duidelijk zijn. Zo pleitte de partij gisteren nog voor Stasi-methoden om discriminatie aan te pakken en ook Tweede Kamerlid Ronald van Raak liet van zich horen. Volgens hem zijn de communicatiemedewerkers van het kabinet niet zo nuttig bezig en zou de helft van hen ‘eruit’ kunnen. In totaal zijn er zo’n 703,6 fte (full time equivalent, red.) bezig met het deelterrein. 

De medewerkers in het deelterrein houden zich bezig met allerlei zaken. Van het schrijven van perswoordvoeringen voor bewindslieden tot het bijhouden van de sociale media-accounts van de departementen. Ze staan in verbinding met de samenleving en signaleren wanneer er problemen zijn. Ook informeren ze burgers over wetten. Het is ook logisch dat de werkzaamheden in het deelterrein zijn gegroeid, immers neemt het aantal wetten toe en dit betekent meer communicatie.

Veel ondernemers en burgers zijn afhankelijk van webpagina’s waarop teksten te lezen zijn die juist door deze groep mensen wordt beheerd. Het zijn echt niet allemaal voorlichters op het niveau van Public Relations. En hoe meer wetten, hoe meer communicatie benodigd is om er voor te zorgen dat mensen de wet kennen en zich eraan houden. Daarom is het vreemd dat het SP-Kamerlid zo ageert tegen deze specifieke groep mensen.

In ieder geval toont het SP-Kamerlid dat hij selectief te werk gaat. Immers zou hetzelfde wat voor de communicatie-medewerkers geldt ook gezegd kunnen worden van juristen. Er zijn duizenden juristen die werken aan beleidsstukken en wetten, terwijl het handhaven van al die wetten onmogelijk is. Dat lijkt mij niet zo nuttig. De helft eruit? Met meer dan 2.000 wetten die het Wetboek telt is handhaving vrijwel onmogelijk.

Wat heb je dan aan al die wetten? Dat beeld wordt ondersteund door wat we zien bij het UWV en de Belastingdienst. Beide uitvoeringsorganisaties zijn nauwelijks in staat hun eigen processen te volgen. Bij de Belastingdienst leidt dit er toe dat riskante aangiftes niet worden gecontroleerd. Moeten we dan ook maar wetten gaan schrappen? Aangezien handhaving onmogelijk is? En de juristen naar huis sturen?

Dat is zo’n beetje de logica achter dat wat Van Raak zegt. Het is een vreemde uitspraak, zomaar uit het niets. Wat hij wel wil is meer geld voor journalistiek. Dus voorlichting eruit en journalisten erin. Als je dat meeneemt wordt het ineens een stuk logischer. Maar dan blijft alsnog de vraag over wat we gaan doen met al die juristen en wetten, die toch nauwelijks gehandhaafd worden.

De helft kan weg? Dat zou mooi zijn. Wordt de overheid ineens een stuk kleiner en hebben we meer vrijheid!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. TD

  “riskante aangiftes niet worden gecontroleerd.”
  Daarom heb direct per 1 maart het zaakje opgestuurd,vóórdat ze de software op orde hebben bij de belastingdienst!

  1. Rien Noppen

   TD bekent hier eerlijk dat hij heeft gefraudeerd met de belastingen.

   Bedenkelijk.

   1. TD

    haha,al eens gehoord van belastingontwijking?

    1. santiago

     Belastingontwijking. Daar weet Christientje wel wat van.

  2. toetssteen

   @TD
   Antwoord al binnen? Ik wel. Het vieledige vuilnissysteem moet ergens van worden betaald…..

   1. toetssteen

    Vierledig that is.

    1. TD

     De grote graaiers!

   2. Satty

    Hoogopgeleide libertariers. Blijkt maar weer dat iq niet betekent dat je over denkvermogen beschikt. Uitbuitende profiteurs zou een betere titel zijn.

    Een beschaving herken je aan de bereidheid tot belasting betalen. Dit was in het Congo van 1500 al bekend. De enige vraag is hoe die belasting beschaafd te houden.

    1. toetssteen

     @satya
     Geen idee waar u nu weer over roept! Beweer ik ergens dat ik niet betaal? Pff, is al betaald.
     U moet echt eens leren te luisteren alvorens te schreeuwen.

     1. Satty

      Beweer ik dat je niet betaald? Rechts libertariers willen onder belasting uit. Eerst lezen, stress van je af zetten en dan een reactie plaatsen.

   3. TD

    De Nederlandse Rijksambtenarij kost op dit moment circa 50000000000 per jaar(50 miljard).
    Nederland telt inderdaad veel ambtenaren!

 2. PMG

  Nou Teunis, jij gaat zeker voor President?

 3. Tante Sidonia

  Communistisch SP heeft in dit geval gelijk!
  Teveel rondzwalkende zakkenvullers ( belastinggeld)!
  Maar,……. ook de SP en m.n. Linkse partijen hebben “gezorgd” voor “Vriendjes!”
  Kortom:
  niets nieuws; 1000 jaar geleden en over 1000 jaar hetzelfde: Vriendjes voor en Vriendjes na!!!

 4. Satty

  ‘Het is ook logisch dat de werkzaamheden in het deelterrein zijn gegroeid, immers neemt het aantal wetten toe en dit betekent meer communicatie.’

  Wat te denken van het toenemen van communicatie manieren.

  1. sjun

   Als iedere meerderjarige ingezetene verplicht wordt het Nederlands te beheersen scheelt dat nog meer in de communicatiekosten. Daarnaast kan er ingezet worden op selectievere toelating om cumulerende communicatieve, curatieve, juridische en beveiligingskosten te drukken.

 5. J.Rademaker

  Hij heeft wat mij betreft gelijk, de maatschappij is zo volledig dicht geregeld door een 2e kamer die overal een debat en een wet wil dat alles dichtslibt. Overheidsdiensten begrijpen de regelgeving niet meer en doen wat uitkomt.
  De juristen kunnen nog geen afspraak met een bouwbedrijf schrijven en dus gaat iedere begroting over de kop, aankoopcontracten van legergoederen, treinen, helicopters IT, het wil maar niet lukken. Bedrijven waren met deze incompetentie allang op de fles.
  Dan heb je per politicus inderdaad 4 voorliegers nodig, minder ambtenaren en ministeries sprak de premier voor de verkiezingen ook dat kwam er niet van.

  In het gareel horigen anders springen er handhavers op uw nek met de vraag, wat gaan wij doen.

 6. biggeorge

  Nederland heeft idd veel overbodige ambtenaren die elkaar allemaal aan een baantje helpen en de hand boven het hoofd houden . Veel regels & wetten sluit daar wel bij aan want dan kan je weer meer ambtenaren aannemen om dit te controleren enz .

 7. Bes Tolen

  Communicatiemedewerkers inderdaad. Ik sta er wantrouwend tegenover. Van Raak is gelukkig wel een kritisch Tweede Kamerlid.
  Het is onverstandig de professionele communicatie niet kritisch te beoordelen. Als ambtenarij en politieke partij kun je flink met die gasten de mist mee in gaan. Wat ook gebeurt. Veel is er alleen maar om gehoord te worden en dat gaat met trucs. Communicatieprofessionals passen die toe en velen hebben een inschatting van het mensdom, die er op neer komt dat je alles er aan kwijt kunt. Zij hebben nog gelijk ook maar het ethisch karakter van het beroep ligt laag. Te laag.

 8. Bes Tolen

  De Belastingdienst heeft een lange traditie en die verschilt van plaats tot plaats om riskante aangiftes lang in de kast te houden om ze op het laatste ogenblik alsnog af te handelen. Daarnaast heeft de Belastingdienst altijd al zelf moeite met controle. Zowel van de Belastingdienst zelf als van de belastingplichtigen. De meest gekwalificeerde controleurs werden intern tegengewerkt. De salariëring van registeraccountants werd zelfs in de tachtiger jaren met twee schalen verminderd. Hier speelde ook zeker de grote druk van de grote vakbonden mee, die voor hun eigen leden juist wel in hogere salarisschalen wilden wat ook gelukte. Maar de controles van bedrijven werden sindsdien na een opleving van een jaar of tien vanaf midden zeventiger jaren steeds minder. Veel problemen, die de fiscus heeft, komen voort uit tientallen jaren lang slecht beleid. De foute mensen op de goeie plaatsen. Foute personeelsbeoordeling rondom en veel frustratie onder personeel van alle rangen en standen. Foute bezuinigingen van de rijksoverheid of te wel de politiek spelen ook een grote rol. Positieve discriminatie werkte ook nadelig. Het overgrote deel van het personeel deugde zeker wat hun inzet betreft. Maar het schortte op veel plaatsen aan goede leiding en zeker op hoogste en hogere niveaus.

 9. Roughwood

  Nog nooit in de geschiedenis der mensheid hebben we zoveel communicatiemiddelen en -kanalen tot onze beschikking gehad. Nog nooit hebben we in Nederland, in alle takken van sport overigens, zoveel overbodige communicatiemedewerkers gehad. Want ondanks alle faciliteiten geldt; communiceren ho maar. Maar maakt niet uit joh, de burger betaalt toch wel. Het mes erin alstublieft!

  1. Tante Sidonia

   Roughwood

   Brugwachter en de Ambtenarij:
   Er werd een brug gebouwd. Dus een brugwachter nodig. Deze krijgt ook salaris. Een administrateur aangesteld. Salaris moest ook uitbetaald worden, zodoende werd een salarisspecialist aangesteld.
   Deze had een computer specialist nodig.
   Al deze mensen hadden leiding nodig; er werd een manager aangesteld. Deze kan niet alleen werken en deze manager kreeg een assistent. Bij dit aantal mensen moest wel een directeur worden aangesteld ook deze had een assistent nodig.
   Uiteindelijk werd het zo ingewikkeld dat een 3 persoons Raad van bestuur werd ingesteld om de kluwen mensen enigszins in goede banen te leiden. Deze besloot dat er bezuinigd moest worden!
   Brugwachter werd ontslagen en de “begeleidende “ tien aangenomen ambtenaren mochten blijven

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.