Stinkrijke SP kritisch op financiële reserves onderwijsorganisaties: ‘uitgeven die centen!’

Lilian Marijnissen heeft er zijn in. Bron: screenshot SP op Vimeo.
Foto: Lilian Marijnissen op een SP congres. Bron: screenshot SP op Vimeo.

De stinkrijke Socialistische Partij (SP) klaagt over de financiële reserves die onderwijsinstellingen aanhouden in geval van nood. De Groningse gemeenteraadsfractie van de partij laat met niet mis te verstane bewoordingen weten dat: ‘dit geld moet worden uitgegeven om knelpunten in het onderwijs op te lossen’ en tevens wil de partij weten hoeveel geld andere organisaties in kas hebben. Dit om het geld direct uit te geven.

Eigenlijk is het niet zo vreemd dat organisaties als Openbaar Onderwijs Groningen (OOG) geld oppotten die ze niet direct nodig zijn. De spaarrente mag dan wel laag zijn, maar de risico’s in toenemende onzekerheid zijn groter. Logisch dus dat je als gezin, organisatie of onderwijsinstelling grotere reserves wil aanhouden. Maar de SP zou de SP niet zijn als de partij direct pleit voor het uitgeven van de extra vrijgekomen middelen. En waarom? Vanwege een ‘norm':

“Het Rijk stelt 10% van de inkomsten als norm voor reserves. O.O.G. zit zo’n 15 miljoen boven die norm.”

Zo valt te lezen op de website van RTV Noord. Nou heren en dames van de Socialistische Partij. Het gaat om een norm! Meer niet! Er kunnen dus goede redenen zijn om van de norm af te wijken. Zoals de toegenomen onzekerheid in de Nederlandse economie bijvoorbeeld. Een prima reden. Heel verstandig dus van het bestuur van Openbaar Onderwijs Groningen om de reserves aan te houden en te laten groeien.

Maar blijkbaar willen de socialisten het geld direct uitgeven aan het eerste de beste ‘knelpunt’ dat ze tegenkomen. Maar dan mag de partij zelf ook weleens haar reserves gaan aanspreken. Als politieke partij scoort ze bijzonder matig in de peilingen. Terwijl de partij wel miljoenen in kas heeft voor grote campagnes. Waarom die reserves dan niet in zetten? Is de partij dat haar kiezer niet verplicht?

Tja, de partij weet zelf ook wel: reserves zijn prettig.

Maar een norm die geldt voor anderen geldt dus niet voor de SP. Nee, onderwijsorganisaties met reserves moeten wél hun middelen opmaken aan de ‘knelpunten’ die de partij met haar linkse collega’s  bedenkt. Niet alleen is het onverantwoord om geld over de balk te smijten, maar is het ook eens een dubbele morele standaard. Natuurlijk gelden voor subsidieorganisaties andere normen dan voor politieke partijen, maar een beetje hypocriet is het wel.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

10 reacties

 1.   

  De stinkrijke Socialistische Partij (SP) klaagt over de financiële reserves die onderwijsinstellingen aanhouden in geval van nood.
  .
  Stinkrijke?
  Geen Nederlands en een onzinnige toevoeging.

  1.   

   Voor de verandering ben ik het deze keer geheel met je eens.

  2.   

   Het geld bij de SP is geen belastinggeld.

 2.   

  Stemmetjes winnen Lilian, zullen er niet veel zijn.

 3.   

  Voor de goede orde:
  Taalbank geeft gewoon aan, dat STINKRIJK een Nederlands woord is.

  1.   

   Taalbank is een weblog zonder enige status.

 4.   

  Een ieder heeft graag geld achter de hand voor het geval dat
  In een onzekere tijd al helemaal, maar er wordt wel meestal
  druk opgezet vooral op subsidie.

 5.   

  Ik ben nog geen subsidie gezin tegen gekomen met grote reserves. Het is volkomen terecht dat de reserves in het onderwijs worden ingezet bij knelpunten.

  De reserves van de sp misschien gebruiken om te dienen in de knelpunten in de maatschappij, laat het geld dat zij teveel aan salaris zien lekker terug vloeien ipv op de bank staan.

 6.   

  Gister de provinciale stemwijzer gedaan, helaas stond Forum voor Democratie er nog niet op. Mijn uitslag:

  1 – PVV
  2 – SP
  3 – PvdA

  Ik keek wel een beetje raar op van de tweede en derde partij, hoewel ik vroeger, héél vroeger, wel een wat sympathie ervoer voor Jan Marijnissen. Noem het een jeugdzonde.

 7.   

  Ja, O.O.G. waar worden die reserves dan voor gebruikt? Het blijft belastinggeld.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!