Stinkrijke SP kritisch op financiële reserves onderwijsorganisaties: 'uitgeven die centen!'

Geen categoriemrt 06 2019, 20:00
De stinkrijke Socialistische Partij (SP) klaagt over de financiële reserves die onderwijsinstellingen aanhouden in geval van nood. De Groningse gemeenteraadsfractie van de partij laat met niet mis te verstane bewoordingen weten dat: 'dit geld moet worden uitgegeven om knelpunten in het onderwijs op te lossen' en tevens wil de partij weten hoeveel geld andere organisaties in kas hebben. Dit om het geld direct uit te geven.
Eigenlijk is het niet zo vreemd dat organisaties als Openbaar Onderwijs Groningen (OOG) geld oppotten die ze niet direct nodig zijn. De spaarrente mag dan wel laag zijn, maar de risico's in toenemende onzekerheid zijn groter. Logisch dus dat je als gezin, organisatie of onderwijsinstelling grotere reserves wil aanhouden. Maar de SP zou de SP niet zijn als de partij direct pleit voor het uitgeven van de extra vrijgekomen middelen. En waarom? Vanwege een 'norm':

"Het Rijk stelt 10% van de inkomsten als norm voor reserves. O.O.G. zit zo'n 15 miljoen boven die norm."

Zo valt te lezen op de website van RTV Noord. Nou heren en dames van de Socialistische Partij. Het gaat om een norm! Meer niet! Er kunnen dus goede redenen zijn om van de norm af te wijken. Zoals de toegenomen onzekerheid in de Nederlandse economie bijvoorbeeld. Een prima reden. Heel verstandig dus van het bestuur van Openbaar Onderwijs Groningen om de reserves aan te houden en te laten groeien.
Maar blijkbaar willen de socialisten het geld direct uitgeven aan het eerste de beste 'knelpunt' dat ze tegenkomen. Maar dan mag de partij zelf ook weleens haar reserves gaan aanspreken. Als politieke partij scoort ze bijzonder matig in de peilingen. Terwijl de partij wel miljoenen in kas heeft voor grote campagnes. Waarom die reserves dan niet in zetten? Is de partij dat haar kiezer niet verplicht?
Tja, de partij weet zelf ook wel: reserves zijn prettig.
Maar een norm die geldt voor anderen geldt dus niet voor de SP. Nee, onderwijsorganisaties met reserves moeten wél hun middelen opmaken aan de 'knelpunten' die de partij met haar linkse collega's bedenkt. Niet alleen is het onverantwoord om geld over de balk te smijten, maar is het ook eens een dubbele morele standaard. Natuurlijk gelden voor subsidieorganisaties andere normen dan voor politieke partijen, maar een beetje hypocriet is het wel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten