Trump en China stappen langzaam weer af van importheffingen

De Amerikaanse president Donald Trump vraagt China om importheffingen op Amerikaanse landbouwproducten te schrappen, in ruil voor het niet door laten gaan van een tarievenverhoging. Trump wil de boeren te vriend houden namelijk! Via de NOS.

De handelsoorlog is natuurlijk niet zonder slachtoffers. Hoewel we over de Chinezen weinig horen, kregen we hier en daar wel mee hoe de Amerikanen eronder gebukt gingen. Met name de boeren kregen het zwaar, omdat China tarieven opwierp voor Amerikaanse vee- en landbouwproducten.

Trump heeft wat dat betreft een beetje onderschat wat de gevolgen voor zijn eigen achterban zouden zijn, terwijl Xi Jinping daar natuurlijk minder last van heeft. De Chinezen zullen ook wel heel gericht te werk zijn gegaan en tarieven hebben toegespitst op Trump’s achterban om hem zo hard mogelijk te raken. Maar goed, met een karakteristiek tweetje stelt Trump z’n achterban gerust:

Of het nu eenrichtingsverkeer wordt qua het versoepelen van de heffingen zal nog moeten blijken. Is het inderdaad zo dat alleen Trump last heeft van de tarieven, doordat China zijn achterban op scherp zet, dan lijkt alles voor niets te zijn geweest. Dit valt echter moeilijk vast te stellen omdat de Chinezen maar weinig blijk hebben gegeven van wat het effect van de heffingen is geweest.

In het artikel staat wel leuk dat de handelsoorlog voor beide landen negatief heeft uitgepakt, want een paar economen beweren dat. Maar wellicht zijn er op andere terreinen wel slagen gewonnen die bijvoorbeeld effect hebben gehad op Chinees beleid. Niet alle winst moet in materiële termen worden uitgedrukt, dat was namelijk nooit het hoofddoel van Trump volgens mij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. HendrikJan

  Een kanjer deze Trump, had Nederland maar zo’n kanjer als MP, Nederland heeft daar een figuur zitten, die Nederland compleet heeft weggeven aan de EU.
  En Nederland heeft leeg gemolken, voor zijn vriendjes in Brussel.

  RUTTUP en NEXIT.

  1. Satty

   Heb je het artikel gelezen? Trump heeft zn hand ernstig overspeelt. Dit zag iedereen aankomen, het is namelijk zo dat het westen zijn productie lijnen heeft verplaatst wat neerkomt op de macht uit handen geven. Dit heeft jouw generatie de jeugd aangedaan. Konden jullie totaal geen lange termijn denken? Een onhoudbare verzorgingsstaat opgericht, gasbaten verkwanseld voor jouw generatie, een bagger pensioen stelsel. Alles voor jezelf en nu hebben we te maken met volk als jou dat ook nog roept om de natiestaat. Rutte is het gevolg van crony kapitalisme en dat heeft jouw generatie mogelijk gemaakt. Het zou je passen enigzins bescheiden te zijn, je diploma van onvermogen geregeld te bekijken en daar naar te handelen.

  2. Korporaal Monty

   HendrikJan
   “Een kanjer deze Trump, had Nederland maar zo’n kanjer als MP”

   Maar de Nederlandse politiek heeft alleen nog maar pluche plakkers voortgebracht.

   Wie kan het Nederlandse volk massaal inspireren?
   Wie heeft die competenties van een groot politiek leider?

  3. C.A.Barstow

   HendrikJan:

   inderdaad, maar de Nederlander is nu eenmaal een slappe lul die zich maar wat graag laat misleiden en bedonderen.
   Ik ben benieuwd wanneer de grens eindelijk is bereikt, ik heb er wat voor over om de Amerikaanse mentaliteit naar ons land te halen, eigen land en volk op de eerste plaats!
   in plaats van je land en volk te verraden en te verkwanselen aan Brussel.

   1. PMG

    @C.A.Barstow – vette 10+!

 2. Ritter

  Voorheen kon China ongeremd haar gang gaan en haar eigen markt beschermen door hoge tariefmuren en kon China ongeremd intellectueel eigendom stelen.

  Met Trump is daar een einde aan gekomen en zal China moeten inbinden en haar markt veel meer openstellen voor het buitenland.

  Ook zijn meer landen kritische geworden over het z.g. “China 2025” project.

  Kees de Kort van BNR schijft hierover o.a. het onderstaande:

  “De deadline van 1 maart waarop de Verenigde Staten de importtarieven voor Chinese producten zouden verhogen, is uitgesteld. De Amerikaanse president heeft de Chinezen ‘in de hoek waar hij ze wil hebben’, reageert macro-econoom Kees de Kort. ‘Het wordt concessie op concessie op concessie’.”

  “Misschien dat er binnenkort ‘een soort van deal’ komt, maar die zal vooral over de controle van afspraken gaan. ‘Dat gaat een belangrijk twistpunt zijn. De Chinezen hebben in de loop der tijd heel veel deals afgesloten, maar zijn die nooit nagekomen.’ En dat betreft alleen de handel, terwijl de grote vragen volgens De Kort zijn: patentbescherming, toetreding tot de Chinese markt en valse concurrentie. ‘Dus ook al komt er een deal, dan gaat het niet lang duren. Dan wordt er weer gefraudeerd en wordt hij weer opgezegd. Dit is gewoon het eerste stapje in een langetermijnconflict dat de Chinezen gaan verliezen.'”
  ———-

  Het artikel is te lezen en te horen onder de kop: “Trump heeft Chinezen in hoek waar hij ze wil hebben” bij BNR

  1. Satty

   Ik zou een andere econoom gaan volgen. Leg eens uit hoe je de productie hal van de wereld op de knieën wil krijgen? Hun lage lonen zul je niet kunnen evenaren ook al heeft trump het al voor elkaar dat laagbetaalde arbeid in de vs in salaris is gedaald. De held.

   China schendt patentrechten niet want ze erkennen ze niet, lastig he een land dat zich geen wil laat opleggen voor jouw gepamperde levensstijl. China heeft al bijna de volledige controle over de grondstoffen, koopt Amerika, kijk maar naar de eigendomsrechten van Californië en Europa op, zie Griekenland en in Spanje en Italië zijn ze ook druk bezig. Het wordt tijd dat je beseft dat China betere processors bouwt, medisch een grote sprong heeft gemaakt en zwangere vrouwen de wereld in stuurt om ze verschillende nationaliteiten onder hun kinderen te laten krijgen. Is het zo moeilijk? Het wordt tijd dat in te zien zodat de jeugd een kans op vrijheid houdt.

   1. M. Brandenburg

    Ben je werkelijk zo slecht geinformeerd???? De lonen in China bereiken op dit moment het zelfde niveau als in de VS, echter door heel hoge tarieven op import te hanteren kan men de eigen economie beschermen tegen concurrentie, terwijl men door lage belastingen op hun eigen export optimaal uitbuiten om te blijven exporteren. Een kind dat nog niet het gezond verstand heeft verloren door een universitaire opleiding te volgen begrijpt dat wanneer de een hoge tarieven hanteert en de ander lage dat degene die lage tarieven hanteert zichzelf in de vingers snijdt. CHina heeft hier heel lang van kunnen profiteren en nu moet het of aanpassen of accepteren dat hun goedkope export net zo duur wordt als voor hun concurrenten in het buitenland. Wat direct een gigantisch negatieve impact zal hebben op de economie van China, maar bij CNN, NEw York Times, Washington post onze eigen NOS en andere linkse nieuwsmedia zul je zulke verlichtende informatie niet te horen krijgen.

 3. Rien Noppen

  Trump is gruwelijk onderuit gegaan in Saigon. De zelfverklaarde dealmaker blijkt weinig tot stand te kunnen brengen en laat in de buitenlandse politiek slechts een spoor van vernieling na.

  China profiteert slechts van het verzwakte Amerika en Trump helpt ze daar enorm bij.

  1. springmaarachterop

   Daar zal Trump wakker van liggen dat een sloeber zoals jij denkt dat hij gruwelijk onderuit is gegaan.

   Trump zit nog steeds in het Witte Huis ondanks jouw voorspellingen dat het nu wel eens snel afgelopen zou zijn met hem, tobberd die je bent!

   1. Rien Noppen

    Hij zit inderdaad nog in het Witte Huis, maar dan wel als aangeschoten wild.

    1. springmaarachterop

     Het linkse ongedierte waar jij ook deel van uit maakt heeft het vanaf den beginne al op de man voorzien gehad, het wil hen alleen maar niet lukken hem ten val te brengen.

     1. C.A.Barstow

      en zo is het maar net!

 4. Meriadoc Brandebok

  Zo: staat Trump even voor lul.

  1. Gekko

   Guus: wat ben je toch een sukkeltje.
   Geluk: morgen is het weer zondag.
   Want: Zijn we een dagje van je verlost.

   1. Spaanse kok

    Hagedisje kan de bal weer niet vinden.

 5. Meester Kong

  De handels oorlog kost Trump’s regering zoveel geld met het verstrekken van landbouwsubsidies dat stoppen de enige mogelijkheid is.

  Trump de grote verliezer

  1. fockingworst

   @meesterkongtrol spreekt zijn eigen realiteit uit op dds.

 6. Vanduinen

  Onder de ‘farmers’ is Donald Trump toch niet zo geliefd als hier op DDS. Hij mag weer een vergissing bijschrijven bij het beknotten van de vrije handelspolitiek.

 7. PMG

  Chinezen hebben heel veel honger, omdat er nu eenmaal heel veel chinezen zijn!

  Trump is een hele professionele onderhandelaar, iets dat je mag verwachten van een president!
  Blijkt dat hij gewoon met ‘rocket-man’ aan tafel zit, wat niemand voor mogelijk hield!

  Onder Trump zijn de Verenigde Staten ook de grootste olieproducent ter wereld geworden, dat hele grote land gaat echt niets aan CO2 uitstoot doen, dus waarom wij wel?

  1. Original NL

   Quote….de Verenigde Staten ook de grootste olieproducent ter wereld geworden, dat hele grote land gaat echt niets aan CO2 uitstoot doen, dus waarom wij wel?……
   Omdat wij door een stel mongolen geregeerd worden , bol van dogma’s!
   Wij gaan ons (De bevolking) helemaal blauw betalen voor 0.0007°C.
   #stem ze weg!!!

   1. M. Brandenburg

    De VS heeft al wat aan CO2 uitstoot gedaan heeft in twee a drie jaar tijd hun CO2 uitstoot gehalveerd door op gas over te stappen, terwijl Odombo op hetzelfde moment miljarden heeft wegeflikkert in subsidies aan groene energie, waarna sommigen bedrijven na het ontvangen van 500 miljoen aan staatshulp zes maanden later alsnog omflikkerden omdat zogenaamd groen (er zal altijd fossiel op de achtergrond moeten draaien om productie te garanderen) niet kan concurreren en niet kan produceren wat er gevraagd wordt. De markt in de VS had al snel door dat gas het slimste was om op over te stappen. Je weet wel dat spul waar wij vanaf willen….

    1. Dik

     @Brandenburg: CO₂ is hard nodig hoor, zonder CO₂ geen leven, denk daar maar eens over na.

 8. Veteraan

  Wat een man hé, heerlijk om zijn manoeuvres te mogen meemaken. En Europa wordt ook al meer Rechts, gaat echt de goede kant op. Maar ja, dat mocht ook wel na al die jaren.
  Schijt aan alle laffe democraten met hun gelul, goede zakenman en Amerika first.
  Go Trump, je hebt nog een paar jaar, laat ze maar wat ruiken.

 9. Karel de Grote

  Trump en China stappen langzaam weer af van importheffingen, natuurlijk, Trump heeft zijn hand zwaar overspeelt. Als China al haar geld en investeringen uit Amerika zou terugtrekken is Amerika failliet. Eigenlijk zijn ze dat al. Hoezo de grootste economie, wel de stomste.

 10. M. Brandenburg

  Misschien zou het interesant zijn om eerst even duidelijk aan te geven hoe de vork in de steel zit, de voorgangers van Trump hebben stuk voor stuk ingestemd met handelsverdragen die absoluut nadelig zijn voor de VS. Dat zit hem in het simpele gegeven dat ze allemaal akkoord gingen dat de betrokken landen allemaal een veel hogere import belasting mochten heffen dan de de VS. Welke halve zool gaat bijvoorbeeld akkoord met zo goed als geen belastingen op inmport vanuit Canada, terwijl Canada op sommigen Amerikaanse importproducten tot wel 195% belastingen gooit. Duitsland mag auto’s exporteren de VS hanteert een 4% belasting terwijl Duitsland doodleuk 20% belastingen op autos uit de VS gooit. Dat zelfde gebeurde met China alwaar China dus hoge belastingen op Amerikaanse producten kon gooien, terwijl het zelf goedkoop kon exporteren,omdat de VS lage percentages hanteert. EN trump heeft uiteraard gelijk wanneer hij constateert dat dit van de gekke is. Zijn oproep naar China nu., is dan ook niets meer dan een herhaling van hoe het conflict begon, met een oproep aan China om die belastingen te verlagen, zodat de VS die hoge belastingen op de Chinese producten niet hoeft te handhaven, echter de Chinezen zijn verschrikkelijk koppig en vonden de oude situatie wel lekker, zelf optimaal profiteren, door goedkoop te exporteren, en de concurrentie in eigen land buiten de deur te houden door hoge balstingen op geimporteerde producten. Uit het artikel blijkt helemaal niet dat Trump zijn hand heeft overspeeld, het is simpelweg een herhaling van de oproep om het conflict op een simepele manier op te lossen waarbij handel wordt gedreven op een gelijkwaardige manier en waar beide partijen dezelfde voordelen en nadelen ondervinden, en niet een partij alle voordelen en de andere partij de nadelen. Ondertussen wordt de economie van China KEIHARD geraakt, echter zal je er weinig overhoren, want ondanks dat het openen van de deur op een kier voor (cronie)kapitalisme de armoede met honderden miljoenen heeft doen afnemen, het land is nog steeds communistisch als de pest. En komt er niets naar buiten wat men niet naar buiten wil brengen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.