Waarom links zo faalt en Baudet niet zag aankomen: de kiezer wil een groot verhaal

Een verrassende column in de Volkskrant etaleert haast exact waarom FVD ineens zo groot is geworden en alleen maar zal groeien, terwijl linkse partijen vastgeroest zitten in hun dogmatische mantra’s. Het grote verschil lijkt het aan kunnen bieden van ‘een groot verhaal’ te zijn.

Al dat gejank om ‘een boreale wereld’, ‘de uil van Minerva’, dat Baudet maar wat uit z’n nek lult en klimaatontkenner zou zijn, academici aanvalt en het volk tegen migranten ophitst, niets lijkt te blijven plakken. Links lijkt niet te kunnen begrijpen waarom dat zo is. Al zouden ze punt voor punt met dichtgespijkerde argumenten komen dat Baudet er naast zit of actief leugens verkondigt, het laat allemaal nog geen kras achter.

Dit zou komen doordat Baudet juist met ‘het grote verhaal’ komt. Iets dat duidt op onze afkomst, de huidige situatie en de toekomst. Links kan of durft het om diverse redenen niet aan om op zo’n manier naar de maatschappij en de wereld te kijken.

Links is er kennelijk nog steeds van overtuigd dat het individu centraal staat, materiële voorspoed het begin en einddoel is van ieder mensenleven en het vooral om het hier en nu gaat. ‘En de strijd om gelijkheid en het klimaat dan?’ hoor ik u denken. Beide worden gepresenteerd als toekomstbeeld voor onze kinderen, ja, maar beide zijn ook nooit af.

De ongelijkheid van de vrouw is vandaag van belang, morgen is dat de allochtoon, dan is de homo aan de beurt en dan gaat het weer om een warmtepomp. Er valt áltijd een stukje ongelijkheid voor ze te ontdekken waar weer even aandacht aan moet worden besteed. Wat mensen zich nu af beginnen te vragen is: ‘en wat als we gelijk zijn? Wat als we volledig groen zijn?’

Daar heeft links geen antwoord op. Men beroept zich dan op de vrijheid van het individu en dat diegene zelf mag weten hoe zijn leven wordt ingericht, maar dat hij natuurlijk ook verantwoordelijkheid heeft naar zijn medemens. Ze laten ook geen kans onbenut om daar telkens maar weer een beroep op te doen! Vaak ook nog in de context van wereldburgerschap, dat men het gevoel geeft maar een radertje in het systeem te zijn, nodig zolang hij te gebruiken is.

Dat pakt FVD duidelijk héél anders aan. Daar betekent ‘de Nederlander’ nog iets, zijn we niet hetzelfde als anderen op dit continent, hebben we een eigen verhaal te vertellen dat soms slecht en soms goed, maar wel van ons is.

Toevallig kwam gisteren de nieuwe single van Rammstein uit. Zij etaleren in hun videoclip precies dit enorme verschil in wereldbeeld van links en rechts, qua geschiedenis, identiteit, betekenis en het belang van dit alles, doch op een eigenzinnige en confronterende wijze:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Henk-Jansen

  Daar zit op zich wel een kern van waarheid in. We missen in Nederland een type Bernie Sanders die grote groepen voor het linkse gedachtengoed kan winnen. Want met alle respect voor Klaver, Asscher, Marijnissen en Jetten maar geen van allen heeft het talent om mooie speeches te geven.

  1. Gekko

   Asscher en Jetten zijn geen socialist, maar neo-liberalen. Die 2 kun je onmogelijk met Bernie Sanders vergelijken.

   Overigens, Sanders doet wel linkse praat, maar is gewoon een kapitalist. Net als die Hillary Clinton, met haar Foundation van 100-en miljoenen dollars.

   1. F. Domela Nienhuis

    Oh ja, die Clinton Foundation. Vergaarde deze ook niet miljoenen aan Nederlands belastinggeld? Over buitenlandse inmenging in de Presidentsverkiezingen gesproken… Die Sharon Dijksma is rijp voor de gevangenis. En was er ook nog niet een D’66-Tweede Kamerlid Wassila Haichi die op kosten van de belastingbetaler op wachtgeld ging voor de Clintoncampagne? Ook alweer een gevalletje buitenlandse inmenging in de Presidentsverkiezingen…

    De Clinton Foundation en de Nederlandse overheid

    Op de lijst donateurs staan tussen de vele grote bedrijven, stichtingen en filantropen ook een aantal nationale overheden, waaronder Nederland. Zij doneerden grote bedragen belastinggeld.

    Australië, Noorwegen en Saoedi-Arabië gaven ieder tussen $10 en 25 miljoen dollar aan de Foundation van de Clintons. Daarna volgen Nederland en Koeweit met ieder $5 tot 10 mln., en vervolgens Qatar, Brunei en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) met nog eens $1–5 mln aan giften per land.

    Waarom doneren nationale overheden het belastinggeld van hun onderdanen aan een Amerikaans goed doel? Waarom doneerden ze dat niet rechtstreeks aan eigen ontwikkelingssamenwerking? Waarom werden goede doelen in eigen land gepasseerd?

    Misschien kregen zij ook wel een gunst van Hill in ruil voor geld aan Bill, want wat opvalt is dat deze donorlanden iets met elkaar gemeen hebben. Ze staan allen hoog in de top van olie-exporterende landen. Saoedi-Arabië staat op 1, Koeweit op 3, de VAE op 7, Noorwegen op 10, Qatar op 14, Australië op 25, en Brunei op de 35ste plek. Nederland bungelt weliswaar onderaan op plaats 48, maar dient daarentegen wel als thuisland voor het zesde grootste energieconcern, Koninklijke Shell.
    De Nationale Postcode Loterij

    Nederland speelt om nog een andere reden een rol in de Clinton Foundation. De Nationale Postcode Loterij, na de Staatsloterij de grootste loterij van Nederland, doneerde naar eigen zeggen al €24.1 miljoen Euro aan de Clinton Foundation.

    Maar daar blijft het niet bij. De Postcode Loterij wordt namelijk bestuurd door het bedrijf Novamedia B.V. van zakenman Boudewijn Poelman. Novamedia breidde haar loterijconcept uit naar andere landen als Zweden, Duitsland en Groot-Brittannië.

    En inderdaad, ook de Britse People’s Postcode Trust en de Postcode African Trust doneerden tussen een half en een heel miljoen dollar aan de Clinton-stichting. De Swedish Postcode Foundation gaf tussen $1-5 mln., evenals de Swedish Postcode Lottery, die tussen $10 en 25 mln. doneerde. Tezamen doneerden de Poelman-loterijen tussen minstens $36 en 52 mln. dollar.

    Hier duikt weer dezelfde vraag op. Waarom keerden de Loterijen zulke grote bedragen niet rechtstreeks uit aan de eigen aangesloten goede doelen? Wat is er zo bijzonder aan de Clinton Foundation? Het is namelijk niet zo dat de Clinton Foundation haar geld beter weet te besteden. Uit deze factcheck blijkt dat de Clinton-stichting bijna 81% van de ontvangen giften uitgeeft aan organisatiekosten, reiskosten, trainingen en salarissen. Niet meer dan 19% belandde daadwerlijk bij goede doelen.
    Blind idealisme, of grenzeloze corruptie?

    Op grond van zijn onderzoek gelooft Peter Schweizer daarom dat de Clinton Foundation een front is voor corruptie. In ruil voor giften aan de Clinton Foundation kopen bedrijven en overheden zich in het wereldwijde netwerk van de Clintons in.

    Via deze achterdeurconstructie worden volgens Schweizer bijvoorbeeld Afrikaanse dictators omgekocht. Zij gunnen vervolgens vriendjes van de Clintons lucratieve olie- en mijncontracten. In ruil voor een goedbetaalde toespraak noemde Bill Clinton de dictator van Rwanda Paul Kagame „een van de grootste leiders van onze tijd”.

    Alles is te koop. Wat ooit is begonnen als idealisme is uit blind opportunisme verworden tot grenzeloze corruptie. De Clinton-kwestie kan vrij eenvoudig worden samengevat in de functietitel van onze eigen Lilianne Ploumen: Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Voor de grote spelers in de wereldhandel zijn beide zaken namelijk één en hetzelfde ding.

  2. Zomaar73

   Henk-Jansen – Een weldenkend mensen stemt niet op een Bernie Sanders.

   En mooie speeches? Wat heb je daaraan? Kon Obama ook, kijk wat hij heeft bereikt, praktisch niets. Doordat hij de troepen te snel uit Irak terugtrok is ISIS ontstaan, hij heeft Guntanom Bay niet kunnen sluiten, de Afro-Amerikaanse bevolking is er niet beter op geworden met hun goed bespraakte zwarte president.

   Hij heeft natuurlijk wel voor gezorgd dat een man kan zeggen dat hij vandaag vrouw is en dan gewoon de dames kleedkamer of douche in mag lopen. Zijn natuurlijk nu daardoor veel vrouwen lastig gevallen. Maar dat is dus waar hij voorstond. Mooie praatjes, maar totaal verstoken van wetenschap (biologie) en werkelijkheid.

   1. Henk-Jansen

    Mooie speeches betekenen niet perse dat je een goed bestuurder bent maar wel dat je mensen aan je kan binden en ze kan overtuigen om voor je te stemmen. Daar heb je een bepaald charisma voor nodig en dat hebben de huidige leiders van de linkse partijen in Nederland niet of nauwelijks.

 2. Meester Kong

  Wat wil die Wout dan toch………..
  HeP u gerookt

  Rammstein, de favoriete popgroep van onze lavendelsnuiver.
  Onze Zonnekoning juicht en klapt voor het gepeupel..

  1. Zomaar73

   King Kong – Jijzelf zwijmelt natuurlijk bij de deugmensen als Lady Gaga en Beyoncé.

 3. Rien Noppen

  Volgens mij gaat dit centrum-rechtse Kabinet na de Statenverkiezingen een aardige ruk naar rechts maken en zullen GL en PvdA de speelruimte voor dit Kabinet bepalen.

  Het FvD maakt veel lawaai maar heeft nul invloed op het beleid.

  Volgens mij doe ‘links’ het niet zo slecht.

 4. Rien Noppen

  Volgens mij gaat dit centrum-rechtse Kabinet na de Statenverkiezingen een aardige ruk naar rechts maken en zullen GL en PvdA de speelruimte voor dit Kabinet bepalen.

  Het FvD maakt veel lawaai maar heeft nul invloed op het beleid.

  Volgens mij doet ‘links’ het niet zo slecht.

  1. Rien Noppen

   ‘een aardige ruk naar rechts’ moet zijn een aardige ruk naar links.

   Excuses.

   1. Tguard

    Je begrijpt het echt niet. De winst van het zogenaamde centrum rechtse kabinet is te links voor de huidige kiezers vandaar het verlies van de VVD.
    Met het genuanceerde verhaal van het Fvd spreekt ze de gematigde PVVer aan.
    Mocht het huidige kabinet te veel meebewegen met links zal de VVD genadeloos veel zetels verliezen.

    Ik zou zeggen blijf lekker bij je linkse opvattingen ga met je sp PvdA en GroenLinks vrienden lekker met antifa meeschreeuwen en laat maar zien hoe ongelooflijk inclusief en tolerant jullie zijn.

    Wij rechts georiënteerden koersen rechtdoor en trekken ons niets aan van het gedemoniseer en vreselijke hatelijke medestanders. Vanzelfsprekend staan wij wel open voor een eerlijke discussie maar lopen zeker niet mee met rascistische groeperingen.

    1. Dik

     @Tguard: Negeren is het enige dat werkt.

    2. Rien Noppen

     14,5% van de kiezer vindt de koers van dit centrum-rechtse kabinet inderdaad te links maar dat is niets meer dan een kleine minderheid.
     Het netto-resultaat van de Statenverkiezingen is echter dat dit Kabinet nu is aangewezen op de steun van GL en PvdA en het beleid dus naar links moet bijstellen.

     1. Nelson1

      Nee hoor….bijstellen naar links…tuurlijk kan….maar de VVD zal worden afgerekend uiteindelijk…ik weet niet hoor…moet het nog zien. Domste move ever…VVD zal worden afgestraft!! FVD….zal het uiteindelijk winnen. En waarom? Omdat het volk het zat is. De klimaatgekte zal de eigen woningbezitters…helemaal nr de klote helpen. We gaan niet investeren in iets wat….0,00007 op zal leveren….denk eens naar joh….mafklapper!!

    3. Satty

     T
     Ik heb het idee dat de meeste mensen hier beter bij de sp terecht kunnen.

     Doe mij pvv maar, minder extreem tenminste geen rassen leer.

     Nexit kortstondig succes daarna overname Azië.

     1. Nelson1

      Jou neem ik totaal niet meer serieus..Jij spoort niet helemaal. FVD is the bomb!! haha

     2. Nelson1

      En vergeet Afrika niet…..jij met je domme gelul….

     3. Nelson1

      Satty…Aytas….rot op naar je eigen land als t daar zoveel beter is….onderkruipsel!

   2. Zomaar73

    Rien Noppen – Dat rukt maar alle kanten op.

   3. Gekko

    Het domste wat VVD en CDA kunnen doen, is nu deals gaan sluiten met hyperlinkse partijen als GL en PvdA. Dan lopen nog veel meer kiezers van hen over naar het FvD.

    Je snapt er niet echt veel van, he Noppen.

  2. Nelson1

   haha….dream on….jij bent echt sneu!!

 5. van Urk

  En wat zou Links dan voor een algeheel grote verhaal te vertellen hebben..Misschien dat Vadertje Drees toch gelijk had of zo.. ”Een bedel vrouwtje van weleer, ziet men in onze tijd niet meer. Wij zijn door Drees sr. hier nu vanaf met AOW tot aan het graf ”

 6. Nuts

  Sorry hoor, maar Rammstein is onderdeel van de illuminatie..

  Rammstein heeft zijn eigen agenda, op opzwepen en gewoon maken van allerlei illuminatie Deep State symbolen, gebruiken en Satan tekens…

  Net als Kate Perry, Byonce en al die andere mafketels.

  Bertus,

  1. Satty

   Ja straks is alles wat jou niet aanstaat kabal.

   1. Nelson1

    Hou toch je kop joh…..

  2. koeiepoep

   Als je het totale sarcastische – en het zichzelf níét serieus nemen van Rammstein mist, stop dan maar. Al is het na de eerste 3 cd’s nooit meer geworden wat t was.

 7. Dik

  Links heeft altijd wat te zeiken, en dat wil ik niet!

 8. TD

  Een groot deel van de Nederlandse bevolking was verstard en overrompeld door de vele opeenvolgende en verwarrende politieke gebeurtenissen,waar niemand aan leek te kunnen ontsnappen! Men luisterde fatalistisch naar de spreuken van kabinet Rutte,het moest immers gebeuren,onsnappen was onmogelijk en allerlei doemscenario’s werden opgedist
  In 2008 de crisis,geld pompen naar Griekenland,Merkel met haar “willkommen”
  ,de vluchtelingenstroom,marrakesh,klimaatakkoord,energietransitie,doelstellingen, waterpompen,electrische auto’s!,Brexit
  Opeens verschijnt Baudet en verkondigt een heel ander verhaal,dat het allemaal flauwe kul is,de EU heeft Nederland voor het karretje heeft gespannen met de complete verzameling linkse superdrammers als legitieme onheils apostelen van de EU!
  Inderdaad,Baudet heeft het in slaap gewiegde Nederland weer wakkergeschud,en er zullen steeds meer ontwaken!

  1. Tante Sidonia

   TD

   Meer dan 1000% met je eens!
   Door het linkse gebral is Nederland in slaap gesust!
   Heb ik vaker vermeld: “als een warme deken zal de Islamisering zich over Nederland ontfermen”.
   Gesteund door “de alles verwoestende correcten!”

   1. DidiMadloba

    Wat merkt u zelf van islamisering?
    Ik wed helemaal niets.
    Er zijn maar 6% moslims in Nederland.

    En de bezwaren tegen de islam zijn vooral bezwaren tegen Noord-Afrikaanse culturen. Autochtone Europese moslims functioneren prima, van de Balkan tot Rusland.

  2. DidiMadloba

   Baudet is een uitstekende tweedehands autoverkoper. Hij simplificeert lekker, maar niet terecht.

   Wanneer hebben de mensen het eens door dat al die populisten hun alleen maar knollen voor citroenen verkopen. De realiteit is weerbarstig naar daar hoeft Baudet zich niets van aan te trekken. Het is dagdromen.

 9. Jumping

  Ik vraag mij af, waar is die HendrikJan gebleven, die noemde dit Nederland een keiverrot land.
  Van mijn kant wil ik er aan toevoegen, een zielig verward land, vol van haat en nijd.

  1. umhnz

   HendrikJan is zijn gele hesje aan het zoeken.
   Morgen verplicht wandelen voor hem.

 10. Satty

  Heel simpel, gisteren bevestigd met dat artikel over big data. De kiezer valt voor populisme. Het verkiezingsprogramma van de fvd biedt zoveel speelruimte het kan alle kanten op.

 11. Rien Noppen

  “De ongelijkheid van de vrouw is vandaag van belang, morgen is dat de allochtoon, dan is de homo aan de beurt en dan gaat het weer om een warmtepomp.”

  De teksten van Wout zijn altijd hilarisch.

 12. Brazil

  Toet toet, boing boing
  Kokki en Peppi
  Peppi en Kokki
  Hopla eruit
  He, haasje reppie
  Kokki en Peppi
  Opstaan luie Peppi

 13. Punt50

  Eindresultaat links = Venezuela, Cuba, Noord-Korea, Cambodja (Kmehr-tijd), etc…

  1. DidiMadloba

   De Rode Khmer verlangde terug naar het roemrijke verleden van Cambodja, zoals Baudet Nederland in oude glorie wil herstellen.

   In onze Middeleeuwen beleefde Cambodja een bloeitijd als agrarische natie. Dus besloot de Rode Khmer dat het land weer agrarisch moest worden, en moordde daarom alle intellectuelen uit = mensen met een bril. Ze wilden alleen maar boeren overhouden.

 14. Heras

  Links is een te groot slapend monster geworden. Ze hebben beslissingen genomen zonder het volk te raadplegen. De pvv tegenover hen, roept vaak punten die niet reeel zijn, En toen kwam baudet. Verfrissend, vernieuwend. Andere koers, geheel volgens de wens van een grote groep mensen. Hij scudt het monster wakker en ineens kunnen dingen wel. Persoonlijk vermaak ik mij als ik links wanhopige bokkesprongen zie maken.

 15. C.A.Barstow

  De geest is uit de fles, maar de praktijk leert dat dit stel elite bestuurders zich niets aan het volk gelegen zal laat liggen.

  Ik hoop dat de storm die FvD heeft veroorzaakt langzaam zal uitgroeien tot een voor dit kabinet verwoestende orkaan.

 16. biggeorge

  Links of rechts de kiezer is het zat om continu door de politiek genaaid te worden. Die ouderwetse partijen hebben de kiezer te vaak in de kont gepakt daar komt het op neer.

 17. DidiMadloba

  Baudet zegt onze cultuur te willen redden maar ziet niet dat de Nederlander altijd al heel internationaal dacht (handelsnatie), en de hedendaagse jeugd al helemaal.

  Het “grote verhaal” is een wereld die steeds kleiner wordt, waarin Nederland en zelfs Europa maar een klein onderdeel is.
  Nee dat is niet erg, dat is juist spannend.
  En Baudet is de jongste bejaarde van Nederland, met zijn nostalgische hang naar een verleden dat nooit bestaan heeft.

 18. Michael M

  Een geluk dat wij niet allemaal denken als links, want dan zou Nederland niet meer bestaan maar wel de andere 290 landen. Waar in Spanje de Spanjaarden zich nog spanjaarden voelen, in China de Chinezen zich Chinezen voelen en in Rusland de Russen zich nog russen voelen en in Nederland een aantal linkse zich niets voelen, alleen maar agressie en over discriminatie dit en zus en zo en vingertjes wijzen. Hou van jezelf, haat jezelf niet omdat je bent wie je bent, ….en waarom geen trots op dit mooie Nederland met prachtige molens en onze kazen. En dat is wat de FVD wilt uitleggen, althans als je jaren de live debatten had kunnen volgen dan had je het gesnapt of je checkt niet maar neemt iets klakkeloos over van de omgeving..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.