500 Miljard aan kosten! Regering heeft nooit uitgezocht of gasverbod wel werkt

In een aantal artikelen van de Telegraaf wordt de aardgaskwestie onder de loep genomen. Voorstanders praten over eerlijkheid, leningen en andere deugretoriek. Syp Wynia onderstreept vooral de problemen: 500 miljard aan kosten en een belachelijk laag effect!

Wynia schetst het probleem als volgt: dertig jaar lang moeten iedere dag duizend huizen van het gas af, zal er nieuwe apparatuur in het huishouden moeten komen en zal het elektriciteitsnet moeten worden verzwaard. Daarnaast zullen er nieuwe leidingnetten moeten worden aangelegd.

Helder! Vervolgens toont hij aan dat de Tweede Kamer en het kabinet nooit hebben laten uitzoeken of dit überhaupt werkt en ook niet laten doorberekenen wat dit moet gaan kosten en wie er voor op moet draaien. Oeps! Er zijn weliswaar opdrachten gegeven om de effecten uit te rekenen, deze zijn (onder andere door het Centraal Planbureau) echter ‘vakkundig’ onbeantwoord gebleven (lees: er is nog geen juridische verplichting dus laten we dit open). Regelrechte bullshit, overigens.

Het Economisch Instituut voor de Bouw meent dat de kosten voor dit gasverbod neerkomen op zo’n 500 miljard euro.  Terwijl de rest van de wereld juist áán het gas gaat, kan Nederland zich een nóg diepere kuil graven door alles elektrisch te gaan verwarmen. Die ‘investering’ komt daar dus nog eens bovenop! En wat is er dan bereikt? In alle waarschijnlijkheid: vrij weinig. Afgaande op de lage schattingen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), zegt Wynia het volgende:

‘(…) een euro die in het gasverbod wordt gestoken aan broeikasreductie levert nog niet een tiende op van de euro die bijvoorbeeld in het duurzaam maken van de landbouw wordt gestoken.’

Er staat ons met dit beleid een regelrechte ramp te wachten. Het feit dat de andere artikelen geen totaalbedrag noemen en het voornamelijk hebben over drogredenen (de techniek wordt steeds beter en goedkoper; er is genoeg geld; bedrijven moeten eerlijk meebetalen; mensen geven wel geld uit aan een verbouwing), is al genoeg reden tot zorg. Het zijn verkooppraatjes, meer niet.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Stanly2000

  Het voornamelijk hebben over drogredenen (de techniek wordt steeds beter en goedkoper; er is genoeg geld; bedrijven moeten eerlijk meebetalen; mensen geven wel geld uit aan een verbouwing), is al genoeg reden tot zorg. Het zijn verkooppraatjes, meer niet.
  Deze drogredenen worden telkens weer door Ernst/Rientje aangedragen.

  1. RPML

   >> Subsidie van e-auto’s: alleen voor de happy few, ze haken af zodra de subsidie vervalt. Welke innovaties uit de afgelopen 5 jaar binnen deze sector zijn er?
   >> Subsidie op warmtepompen: de enige die profiteert is de warmtepomp-sector, zij kunnen door een toenemende vraag aan schaalvergroting doen. In de huidige technische stand is een warmtepomp ontoereikend. Wat moeten de mensen die door het klimaatakkoord gedwongen worden aan de warmtepomp te gaan doen? Zij kopen een technisch nog lang niet perfect product voor de hoofdprijs (de prijzen van warmtepompen gaan omhoog geeft de installatiebranche zelf aan!). Welke innovatie is er dankzij subsidie te verwachten als de branche halsoverkop warmtepompen moet gaan installeren? 1.5 miljoen woningen tot 2030 zijn zo’n 1.500 woningen per dag! En wat hebben we aan de technologie als ik ze alleen in NL kan verkopen, de rest gaat juist aan het schone gas?
   Subsidie zorgt alleen voor schaalvergroting omdat de vraag plots enorm toeneemt, zodra de subsidie vervalt, vervalt ook de vraag.

   1. Rien Noppen

    Eens met RPML, subsidies op elektrische auto’s en warmtepompen zijn inmiddels niet meer echt nodig om de snelle introductie te bevorderen. Die ontwikkeling loopt vanzelf en komt de komende periode in een razende versnelling.

    Je kunt subsidies overwegen om lagere inkomensgroepen te ondersteunen met goedkope leningen en collectieve initiatieven, zoals nu al op veel plekken gebeurt, maar voor de transitie mag je sceptisch zijn over het effect.

  2. Rien Noppen

   Dat de techniek voor warmtepompen en zonnepanelen rap innoveert eb de kosten even rap dalen is geen drogreden maar een feit.

  3. Dik

   “Deze drogredenen worden telkens weer door Ernst/Rientje aangedragen.”

   Goed gezien. Doe jezelf en anderen daarom een plezier en negeer dat kaft!

 2. DeBruijn

  Alleen alles al ombouwen kost enorme hoeveelheden grondstof en energie.

  Daar hoor je de klimaatprofeten niet over. Die zitten zo vast in hun dogma’s, die zullen je nooit gelijk geven.

  1. Rien Noppen

   Daar hoor je ‘klimaatprofeten’ wel degelijk over, de kosten van de transitie worden in elk scenario volledig meegewogen. Het leidt echter niet tot de conclusie dat je daarom niet moet doen.

   1. Peter Oudshoorn

    Het verweer van Rien Noppen wordt zwakker en zwakker. Het gaat een beetje lijken op het gepiep van een muis.

    1. Original NL

     Idd peter..deze gevaarlijke gek denk dat de gemiddelde nl’er de rest van zijn leven wil gaat werken om de “significante 0.0007 gr” opwarming te realiseren, terwijl om hem heen de rest van de wereld hier-overigens volkomen terecht-schijt aan heeft.
     Voeg daar nog zijn kritiekloze goedkeuring voor de islamisering van europa aan toe en het is duidelijk dat we hier met een gevaarlijke psychopaat van doen hebben, een gevaar voor uw en mijn kinderen en kleinkinderen!!!
     Opdat men niet vergete..!!!

   2. Bart

    Omdat de gelovigen zo star zijn dat ze de kosten onbelangrijk vinden. Het resultaat word ook meegenomen, maar helaas ook niet op een waardevolle manier en oneerlijk. Al jou posts rien zijn daar een perfect voorbeeld van, je leeft in een of andere droom wereld, heel eng dat dat soort denken tegenwoordig zoveel invloed heeft en iets wat ons nog heel erg veel ellende gaat opleveren.

 3. Veteraan

  De pijpleidingen komen van alle kanten op Europa af en ze gaan massaal aan het gas.
  Dus die paar NLers die nu op vervuilde elektra overgaan gaat flink helpen.
  Wat een idiotie hé, en zonder het Forum had dit er zomaar doorgedrukt geworden.
  Go Baudet en Go Wilders, we hebben jullie hard nodig.

  1. Dik

   China, 1,3 miljard inwoners = 225 x groter dan Nederland
   Afrika = 1,2 miljard inwoners = 714 x groter dan Nederland
   Zuid Amerika = 422 miljoen inwoners = 419 x groter dan Nederland
   India = 1,3 miljard inwoners = 77 x groter dan Nederland

  2. Zouaaf

   En van Putin heeft u de keiharde garantie dat die gasleveranties onbeperkt doorgaan. ?

   1. Original NL

    Tuurlijk..putin heeft de centjes nodig…en ander thema…ik leef nog liever onder putin als onder het juk van de islam.

 4. Cootje

  In 1920 leefde er 2 miljard mensen op de aarde , 100 jaar later 8 miljard en binnen 25/30 jaar 10 miljard, dus laat de zeespiegel maar 2 meter stijgen , een paar geweldige orkanen, en een Spaans griep, om de boel te herstellen, de rest is water naar de zee brengen , en het eerlijkste is dat je met geld je er niet tegen kan wapenen, de geitenwollen sokken club , denken anders dat mensen in zuid Amerika , Afrika ,Azië , geen bomen in brand steken of kappen , niet om er mooie bungalows neer te zetten , maar voor de levens onderhoud, Net als wat alle Europeanen na de oorlog alleen maar dachten aan een dak boven hun hoofd en eten, stelletje moraal ridders die milieu griezels , misdaad loont al in Nederland , en wordt door die dwazen alleen maar erger , en in Frankrijk breken ze de boel af , er is geen draagvlak voor ,

 5. poldi

  Het CPB oftewel CENTRAAL PROPAGANDA BUREAU !

  1. santiago

   Allemaal WC eend bureautjes. Vrindjes van vrindjes, nagenoeg allemaal ongeschikte inteelt huftertjes. Huis in Blaricum, liefst nog een auto met chauffeur.
   Van dit soort huftertjes hebben we er heeel veel en daar moeten we vanaf. Kost miljarden per jaar en levert dus niets op.
   Daarom blijf ik van mening, dat wanneer we de democratie terug willen, de monarchie zo snel mogelijk moeten afschaffen en onze leiders zelf weer kunnen kiezen en hen afrekenen op hun prestaties.

 6. biggeorge

  Amateuristische prutsers zijn het in Den Haag . Weer van alles bij de burger door de strot proberen te rammen wat achteraf niet blijkt te werken. Zo zit de burger straks weer met een hoop onkosten dit alleen voor de (geflopte) linkse droom van Jesse & H Jetten.

  FvD marches on!!

 7. Stanly2000

  Vergeleken met een CV-ketel is de aanschaf van een warmtepomp installatie een stuk duurder. Echter ga je dan over een periode van 15 jaar, de jaarlijkse kosten voor verwarmen, inclusief de energierekening, vergelijken dan wint SOMS de warmtepomp het m.b.t. kosten van de ketel.
  Let op het woordje SOMS en op de tijd 15 jaar. Na deze periode ben je weer aan een nieuwe toe.
  Uiteraard krijg je het huis alleen maar warm na volledige en goede isolatie.

 8. Hartenheer

  bedrijven moeten eerlijk meebetalen

  Wat een bullshit.
  Voor wie werken die bedrijven?
  Juist wij, dus een sigaar uit eigen doos.

  Het hele idee is bedacht door een puber.
  Denken dat hij alles weet, maar geen idee van het leven.

 9. J.Rademaker

  Bedrijven moeten betalen prijzen stijgen dus, burger betaalt.
  Subsidies komen ook uit de beurs van de burgers.
  De Belgen doen het goed andere branders in de apparaten en klaar, hetzelfde dat in ons land gebeurde met de overgang van kolengas naar aardgas.
  De wereldvreemdheid was gisteren op het journaal Shell moest stoppen met die vervuilende brandstoffen, lege supermarkt en fietsen dus.

 10. Godefroy France

  DEZE GROENE KMER ZOU VERBODEN MOETEN WORDEN !!!
  Criminele organisatie,,, RARA waarom gebeurt dit niet???

 11. Henk Albarda

  Een aantal reacties hier worden per week inhoudsloser, jammer. Als jullie graag ook maar 100 miljard willen uitgeven aan bewezen volstrekt nonsensical ‘klimaat maatregelen’ , doe het dan op eigen kosten bij je thuis? Je gelooft toch ook dat Nederland die maatregelen in z’n eentje moet invoeren, dus dat die maatregelen in en om Nederland werken, dan werken ze kennelijk volgens jullie ook boven / om je eigen huis. Succes, ik heb al een vrijstelling……..

  1. Rien Noppen

   Dat gebeurt allang, Henk. Mensen kopen de komende jaren in rap tempo elektrische auto’s, schaffen zonnepanelen en warmtepompen aan en isoleren hun woningen. Daar hoeft de Overheid niks aan te doen want mensen zien zelf het oorverdovende rendement ook wel.
   En waar mensen met lagere inkomens de benodigde investeringen niet kunnen opbrengen doen gemeenten en woningbouwcoöperaties dat in Nederland al op grote schaal.

   Jullie zitten allemaal als konijnen in de koplampen naar het Klimaatakkoord te staren terwijl de klimaattransitie overal om jullie gewoon plaatsvindt en de komende jaren in grote versnelling.

   Ik denk dat de rol van de Overheid daarom ook beperkt kan blijven. Niet teveel subsidiëren, de nieuwe infrastructuur aanpassen, wetenschappelijk onderzoek stimuleren, experimenten ondersteunen en CO2-uitstoot zwaarder belasten en de rest komt vanzelf.

   1. Punt50

    @ Guus Geluk

    Dan hoeven we die klimaatwet er helemaal niet door te drukken… Het gaat als vanzelf zegt u.

   2. Peter Oudshoorn

    Je zet jezelf zwaar voor lul, Noppen. Je kletst als een kip zonder kop.

 12. Punt50

  Misschien eerst eens goed kijken op wereldschaal, waar het laaghangend milieufruit is hetgeen meteen veel effect op het milieu in positieve zin?

 13. Ome Wim

  Er is geld genoeg voor het uitvoeren van het gasverbod wordt er beweerd, echter er is een klein probleempje, dat geld, òns geld, ligt voornamelijk in Griekenland waar ze met 62 jaar met pensioen gaan i.p.v. 68+ zoals wij, gelukkig komt dit geld terug met rente zoals Jan Kees de Jager ons verzekerde in zijn periode als minister van financien in de regering “bak-ellende”, alleen Jan Kees heeft zijn biezen gepakt en is nu CFO bij KPN voor een “salaris” van euro 625.000,- ex bonus, dus die heeft geen centje pijn als het gasverbod daadwerkelijk wordt uitgevoerd, echter voor de gewone burger die moet rondkomen van een doorsnee salaris is dat een heel ander verhaal.

 14. Vrijedenkert

  Die energietransitie komt vanzelf dat hou je niet tegen, het principe energie opwekken uit oneindige bronnen is een prima streven.
  Waar ik mij vooral aan erger is dat partijen zoals de Groene Khmer en D666 op zeer korte termijn enorme bedragen willen spenderen aan onrendabele en zeer twjfelachtige maatregelen om koste wat kost in 2020 en 2030 aan onzinnige afspraken te willen voldoen…
  Een kolencentrale per direct willen dichtgooien wat enorme kosten met zich meebrengt en op korte termijn zeer weinig besparing oplevert i.p.v. nog 4 jaar openhouden en dan sluiten is krankjorum.
  Allemaal korte termijnpolitiek waarbij men de financiele en praktische haalbaarheid op lange termijn uit het oog verliest!

  Zonne, wind en waterkracht, nu geen technische mogelijkheden om de opgewekte energie massaal vast te kunnen houden of op te slaan en in te zetten als genoemde bronnen door weers en andere invloeden niet kunnen leveren dus vele gas en kolengestookte centrales nodig om dit op te kunnen vangen.

  Warmtepompen, leidingstelsels allemaal binnen 10 jaar weggeteerd in de Nederlandse bodem en nog geen grote technische doorbraken om dit te voorkomen dus onrendabel.

  Electrische auto’s, produktie van accu’s is zeer belastend voor het millieu en benodigde grondstoffen wereldwijd voor alle benodigde accu’s niet beschikbaar.
  Beschikbaarheid thorium en kernfusie centrales zal nog zeker 40 jaar duren voordat deze rendabel zijn.

  Waterstof op lange duur zeer interresant maar nu nog onrendabel door de enorme energie die nodig is om dit te produceren voor massaal gebruik.

  Het willen voldoen aan idiote eisen voor 2020 en 2030 is krankzinnig en moet men loslaten, een grotendeels CO2-neutrale maatschappij rond 2050 zal denk ik wel grotendeels zeer goed mogelijk zijn als men de benodigde technische ontwikkelingen en praktische toepassingen daarvan komende 31 jaar een kans geeft.

 15. victus

  Mooie praatjes. Nu de praktijk nog maar eens bezien. Aangezien het hier in Holland al 3 volle werkweken kost om een lantaarnpaal recht te plaatsen en functionerend op te leveren met 150% overschrijding van het maximale budget!

 16. PMG

  En weer wordt er maar raak gekletst, het wordt MINIMAAL 1.000 miljard en dus 55 duizend euro per Nederlander, zoals ik nu tientalle malen heb laten zien.

  De kosten per werkende Nederlander (die gemiddeld 35 duizend euro) verdient in Nederland is 112 duizend euro, dat zijn dus ruim 3 bruto jaarinkomens.

  Dat het helemaal niet kan omdat er geen mensen zijn en geen vervangende technieken had ik allang verteld.

  Tuinders die kassen op gas verwarmen, hoe gaan die dat vervangen?

  Maar blijf vooral lekker doorstemmen op partijen die met deze idioterie door willen gaan en gebruik vooral je hersenen niet maar ga vast naar de bank voor een lening.

  Gemeentes die moeten aangeven wanneer welke woning van het gas af moet, ben benieuwd of u al zenuwachtig wordt ….

 17. Kristalix

  Krijgt Yasser Feras niet genoeg van zichzelf? We hebben geen wolf in schaapskleren nodig om te weten dat Rutte zoals gewoonlijk de boel besodemietert. Dit menneke hoort niet in de politiek als hij niet eens uit kan leggen wie hij is
  Jesse Klaver? Me neus. Het is Yasser Feras. Deze nuft moet xijn biezen pakken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.