'Front voor Democratie': wéér een kinderachtige column om 'geradicaliseerde' Thierry Baudet neer te sabelen

Geen categorieapr 06 2019, 12:00
NRC is weer lekker bezig met deze column van Tommy Wieringa. De 'oorlogstaal' van Thierry Baudet wordt onder de loep genomen en natuurlijk weer met goedkope retoriek 'ontmanteld'.
Baudet zei een aanval te zien vanuit twee fronten. Het ene front is extern en werd voor Baudet zichtbaar met 9/11. Hiermee zag hij in 2001 al een onoverbrugbare kloof tussen het westen en de islamitische wereld. Hij haalde hiervoor bijvoorbeeld het boek The Clash of Civilizations aan, van Samuel Huntington. Het andere front is intern, namelijk: een zelfzuchtige oligarchie die de westerse beschaving tracht te ontmantelen via onder andere de EU, massa-immigratie en het ontmantelen van cultuur-uitingen zoals in de architectuur en de kunst.
En wat zegt Wieringa hierover? Hij doet alsof de lezer achterlijk is en impliceert dat Baudet bijna stelt dat een type als Ad Melkert medeverantwoordelijk zou zijn voor 9/11.
Ook de oikofobe oligarchie waar Baudet het over had, die door middel van linkse indoctrinatie op scholen en universiteiten haar eerder genoemde doelen probeert te bereiken, wordt met flut argumenten verwrongen tot een onzinnig punt.
FVD, met twee zetels in de Tweede Kamer en een kabinet dat een dichtgetimmerd regeerakkoord probeert door te drukken, wordt door Wieringa verweten niet aanwezig te zijn geweest bij onderwijsdebatten. Dat dit te maken zou kunnen hebben met het feit dat FVD toen (en momenteel) wel andere prioriteiten had dan tegen een muur van onredelijke en schuimbekkende linkse politici aan te lullen en liever de partij zorgvuldig uitbouwt, wordt even achterwege gelaten. Iets dat overigens verrassend goed heeft gewerkt voor FVD.
Daar blijft het niet bij, FVD heeft tegen gestemd toen de SP 530 miljoen wilde uittrekken om de loonkloof tussen primair en voortgezet onderwijs te dichten. Scholen en universiteiten zouden links zijn omdat de beloning en aanzien voor het vak te laag zou zijn. 'Want iedereen weet dat rechtse mensen voor geld en status gaan en linkies voor idealen,' is waar het op neer komt voor Wieringa. Dat zou trouwens ook betekenen dat de SP zichzelf met zo'n voorstel in de voet zou schieten. Maar misschien zagen ze dat destijds zelf niet in omdat ze links onderwijs hebben gehad...
En dan rest natuurlijk nog die Eerste Wereldoorlog tweet:

„100 jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog. Maar na dit extreme bloedvergieten moest de échte Europese zelfdestructie nog beginnen. Honderd jaar culturele, demografische en geostrategische suïcide verder staat er nu een generatie op die de beschaving weer wil revitaliseren.”

Wieringa beeft van angst bij het zinnetje over dat de échte zelfdestructie nog moet beginnen. Dat Baudet hier niet langer doelt op miljoenen doden maar op culturele afbreuk, interpreteert Wieringa gewoon anders. Zo kan hij 'miljoenen doden' en 'een verwoest continent' koppelen aan de term 'voorspel' en dat Baudet dit écht meent. Of Baudet dit dan zelf zou willen ontketenen of slechts aan ziet komen, laat hij onbehandeld. Zo creëert hij toch weer een fraaie poging om te doen alsof Baudet een ramp aan ziet komen of een oorlog wil ontketenen.
Afsluitend wuift hij de interpretatie van FVD-kiezers van dergelijke uitspraken nog even weg, 'die snappen het toch niet'. En voor wie dat niet helemaal overtuigend genoeg was, ramt hij het er nog even met de laatste zin in:

"Maar iedereen doet er verstandig aan om zijn woorden niet alleen uiterst serieus maar ook heel letterlijk te nemen."

Ik denk dat iedereen er verstandig aan zou doen om de woorden van Wieringa gewoon helemaal niet meer serieus te nemen of überhaupt nog te lezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten