Jihadisme-onderzoeker onderstreept nogmaals: 'Laat IS-jihadisten niet terugkeren, gevaar wordt onderschat!'

Geen categorieapr 06 2019, 13:00
Jammer dat het nodig is maar goed dat het toch gebeurt: Montasser AlDe'emeh onderstreept nogmaals het gevaar en de risico's voor de veiligheid als we IS'ers laten terugkeren.
Montasser ziet de discussie keer op keer weer oplaaien in Nederland, België, Frankrijk en andere landen over het wel of niet terug laten keren van IS'ers. Zo krijgen we om de haverklap berichten voorgeschoteld van massagraven, executies, verkrachtingen en andere wreedheden, die worden afgewisseld met treurige berichten over kinderen van gevangengenomen IS'ers in Syrië die zijn overleden door de slechte omstandigheden daar. Vervolgens krijg je weer beelden van IS-vrouwen die zich nergens voor verontschuldigen of roept zo'n mafkees vanuit de gevangenis dat hij nergens spijt van heeft.
Montasser is vrij duidelijk en weet goede voorbeelden te noemen. De kans dat ze in Nederland lang vast komen te zitten is vrij klein. De kans dat deradicalisering werkt is óók ontzettend klein, helemaal als hij lang in de gevangenis moet zitten. Daar radicaliseert men nog eerder dan in de maatschappij. De kans dat zo'n gerepatrieerde IS'er wéér een aanslag gaat plegen is op zichzelf ook nog eens behoorlijk groot.
Hij waarschuwt niet alleen voor IS'ers maar ook voor de ongelofelijke naïviteit van het westen. Voor mensen die denken dat jihadisten hier wél een lange straf zouden krijgen, kunnen deradicaliseren, niet recidiveren, hun kinderen 'gewoon' zullen opgroeien of anderzijds consequentieloos voor de maatschappij zullen zijn. Laat ze NIET terugkeren!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten