Saoedi-Arabië berecht mogelijk elf zondebokken voor de moord op journalist Khashoggi

Geen categorieapr 06 2019, 14:00
Diverse mensenrechtenorganisaties vrezen het ergste voor de elf 'zondebokken' die mogelijk zullen worden berecht voor de moord op journalist Jamal Khashoggi, vorig jaar. Dat meldt het AD.
Saoedi-Arabië heeft achter gesloten deuren elf mensen aangeklaagd voor de moord op de journalist. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zouden hierover zijn geïnformeerd en details hebben ontvangen over de aspecten van de aanklacht en informatie over de verdachten.
Het lijkt er echter sterk op dat Saoedi-Arabië nu elf mensen de schuld gaat geven van iets waarvoor zij vanuit kroonprins Mohammed bin Salman opdracht toe hebben gekregen. Saoedi-Arabië kijkt daar heel anders naar en meent dat de agenten 'losgeslagen' waren en op eigen houtje te werk gingen. Daarnaast ontvingen Khashoggi's kinderen ook uit het niets ineens voor miljoenen aan onroerend goed en een flinke som geld op de bankrekening, in ruil daarvoor zouden ze “terughoudendheid moeten tonen op het vlak van publieke verklaringen”. Ieder kind kreeg een 'huisje' van zo'n 3,5 miljoen en maandelijks 9000 euro op de rekening gestort.
Alles wijst er dus op dat de Saoedi's de boel proberen te sussen en de aandacht gericht op de kroonprins af willen wenden. Helemaal nu gisteren ook nog eens zeven critici van het regime zijn gearresteerd en er mogelijk zelfs enkele zijn verdwenen. Dit is regelrecht paniekerig beleid van een regime dat alleen heeft leren regeren met geld en geweld.
Maar ja, wat gaat de internationale gemeenschap hieraan doen? De tijd dringt voor die elf agenten die hun kop dreigen te verliezen. Niet dat zij geen straf verdienen, maar als dat betekent dat de opdrachtgever daarmee wordt ontzien is er geen sprake van rechtspraak geweest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten