Docent Jan te Nijenhuis: 'IQ-scores politici openbaren, die van Emile Roemer was te laag, niet premierwaardig'

Docent Jan te Nijenhuis: 'IQ-scores politici openbaren, die van Emile Roemer was te laag, niet premierwaardig'

Docent psychologie, Jan te Nijenhuis, onderzoek al jaren het concept 'intelligentie' en volgens hem worden we steeds 'dommer'. Gisteren publiceerde hij een opiniestuk in Dagblad van het Noorden en stelde dat 'kiezers recht hebben op de IQ-scores van politici' en dat 'niet iedereen een IQ heeft om premier te worden', zoals Emile Roemer (SP) die 'een te laag IQ had'.

Volgens Nijenhuis is 'IQ essentieel voor het uitvoeren van politieke functies' en 'daarom zou het een rol moeten spelen bij de aanstelling van premiers'. Nou, als deze uitspraken geen reden tot ophef zijn dan weet ik het ook niet meer! Volgens Nijenhuis is het noodzaak omdat 'IQ de beste voorspeller van studie- en werksucces is'.

Emile Roemer (SP) leek tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 af te stevenen op een grote overwinning voor de SP. Het had niet veel gescheeld of hij was premier geworden. Volgens Nijenhuis kunnen we van geluk spreken dat het niet zo ver is gekomen: 'voorzichtige schatting van zijn IQ is zo rond de 100 punten en dat maakt hem ongeschikt als premier'.

En inderdaad.

Nederland zit niet te wachten op een premier wiens intellectuele vaardigheden ver beneden het gemiddelde ligt. Daarom stelt Nijenhuis: 'lijsttrekkers van politieke partijen moeten hun IQ-score op het stemformulier vermelden' want 'daar heeft de kiezer recht op'. Een punt heeft Nijenhuis wel, gezien het circus dat we in de Tweede Kamer zien.

Natuurlijk staat de deur wagenwijd open voor discussie over 'wat is intelligentie' en het vraagstuk of een IQ-test een representatief middel is om intelligentie te meten. Maar het feit is dat IQ-scores goede voorspellers zijn van prestaties. Ze betekenen dus wel iets!

Een scherpe geest zou volgens Nijenhuis ook noodzakelijk zijn voor het premierschap, zo stelt hij:

"Het premierschap is een van de zwaarste functies in Nederland. De premier moet elke week koffers vol taaie stukken lezen. Beslissingen nemen over complexe onderwerpen, waarbij honderden miljarden euro's op het spel staan."

Ook stelt hij dat andere partijen het voorbeeld van GroenLinks moeten overnemen: 'wat let de andere partijen om de beoordelingsprocedure van GroenLinks over te nemen en de score van hun lijsttrekker op een goede IQ-testbatterij openbaar te maken?'

Goed. Nu een voorstel voor IQ-tests voor politieke kopstukken. Straks voorstellen van IQ-tests voor kiezers waarbij iedereen onder 80 punten 'af' is en niet veel later zal een pleidooi volgen voor IQ-tests voor migranten om daarmee de selectie aan de poort vorm te geven.

Lees meer over:
Politiek

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer