snapshot6

Als je overtuigd bent dat Baudet of Klaver je gaan redden uit je lamlendige leven, dan heb je het mis

Geen categorieapr 12 2019, 13:00
Vandaag heeft Vicki Van Lommel een belangrijke boodschap voor degenen die altijd maar klagen: "Kom met die luie kont van de bank af," schrijft ze. En verwacht niet dat politici je uiteindelijk dat gelukkige en zorgeloze leven gaan schenken. Je zal zelf iets moeten gaan presteren.
Wij lijken meer dan ooit te zijn verworden tot een stelletje beroepszeikerds. Wij schuimen fora af om ongezouten ons inktzwart plasje te doen. Het lijkt wel een epidemie.
Als je het allemaal slecht vindt, is het dan niet de hoogste tijd om in beweging te komen? Je kunt zeuren over het hoog psychiatrische gehalte van mijn vorige artikel "Thierry Baudet en Jesse Klaver zijn elkaars broers: alle twee vluchtend en vastklampend," bijvoorbeeld, maar eerlijk gezegd heb je er dan niks van begrepen.
Wanneer je ervan overtuigd bent dat Baudet of Klaver je gaan redden uit je lamlendige leven, dan heb je het mis. De eerste komt net zoals vele andere politici uit een luxenest waarin het bedje uitgebreid gespreid lag, waardoor hij met grote waarschijnlijkheid nooit heeft gevoeld hoe jouw doodgewone leven is. Laat staan dat hij het begrijpt. Hij is daarentegen wel een meester in het grijpen van het sentiment. Maar dat hij zo makkelijk op de politieke trom slaat, komt vooral doordat hij kan rekenen op invloedrijke mensen en geld.
Klaver gaat het ook niet voor je doen. Gewoonweg omdat hij een gebrek heeft aan realisme. Zijn klimaatdroom wil hij financieren door met nog meer nivellering geld uit jouw zakken te slaan. Of denk je dat deze keer nivellering vooral de top zal raken? Die zullen er echt geen greintje van voelen. Jij, slechts een moertje van de motor van de economie, mag verder knielen. De maatschappelijke ongelijkheid neemt mede toe door slordige wetten.
Dus wat te doen als je het oneens bent met het beleid? Kom met die luie kont van de bank af.
Meer welvaart dan ooit? In zekere zin wel. Ten opzichte van vroeger en ten opzichte van bepaalde landen kan je dat niet ontkennen. Dan is het wel de vraag wat je onder welvaart verstaat. Als je die immense massa aan kwantiteit als welvaart interpreteert, die dergelijke vormen heeft aangenomen dat alles eronder bezwijkt, dan heb je gelijk. Als welvaart gelijk is aan het aantal McDonald’s, KFC’s en sushi bars in ons land en aan het aantal repen Mars, Snickers, Bounty's en kant-en-klaarmaaltijden in het schap, dan heb je het toch bij het rechte eind?! Als welvaart voor jou is dat je elk moment de keuze wilt hebben om je lazarus te zuipen en denkt dat je van energiedrankjes echt vleugels krijgt, dan heb je hartstikke gelijk.
Als je enkel geeft om jouw luilekkerleventje en geen moer geeft om het feit dat in Nederland 1 op de 9 kinderen opgroeit in armoede; dat circa 30 procent van de kinderen geen garantie heeft op passend onderwijs; dat 1 op de 7 werknemers kampt met burn-outklachten; dat bewegen en sociaal zijn onder druk staan mede als de sociale veiligheid in steden; dat meer dan een miljoen mensen een depressie hebben; er minstens 9 miljoen chronisch zieken zijn waarvan 1 op de 5 kinderen en structureel medicijnengebruik onze drinkwaterkwaliteit bedreigt; de wachtlijsten in de zorg schrikbarend toenemen bij de eerste de beste griepepidemie en ga zo maar door... Wie ben ik dan om te zegen dat je ongelijk hebt?
Beter zo’n obese samenleving, waarin wij naast overspoeld worden door ‘Made in China’, wij dat ook worden door gelukszoekers en de grillen uit onder anderen China, de Verenigde Staten en Rusland omdat wij zonodig onze basisinfrastructuur moesten privatiseren.
Liever ga je dagelijks naar je luilekkerbaantje waar je geen bal aan vindt en mogelijk al een keer burn-out van hebt ondervonden, dan dat je je talenten aanspreekt om daadwerkelijk wat te betekenen voor Nederland.
Als Kees van der Staaij echt gelooft in zijn wetsvoorstel, dan dient hij nu alle EU-wetgeving zonder uitzondering structureel af te wijzen. Als Baudet een Nexit wil, moet hij dan niet in plaats van te lopen kontdraaien de motie van de PVV steunen?
Als referenda worden afgeschaft en je bent het oneens met hoe het land bestuurd wordt, neem dan het heft in eigen hand. Gebruik social media in je voordeel en zoek gelijkgestemden op. Wie kan beter het volk vertegenwoordigen, dan mensen van het volk zelf? Wij zijn beter opgeleid dan ooit, hebben de beschikking over veel informatie, kunnen ons makkelijker dan ooit organiseren en zijn nog nooit met zoveel geweest. Er zijn vast genoeg capabele mensen om Nederland te besturen!
Durf jij een vuist te maken, draai je niet direct mee met de eerste de beste wind die je tegenkomt, bezit je een constructieve oplossingsgerichte visie en ben je in staat om deze op intelligente wijze samen met anderen vorm te geven en tot uitvoering te brengen? Vind jij dat er wel wat mag veranderen, ben je daarbij in staat om op realistische wijze alle mensen in Nederland te vertegenwoordigen en wil je je steentje bijdragen, neem dan contact met me op. Ik ben benieuwd naar je ideeën.
Hoogste tijd voor meer discipline: sta voor wat je zegt. Je kan bijvoorbeeld zo het probleem van zwerfblikjes en -flesjes zonder 1 cent statiegeld, noch interventie van de overheid, oplossen. Gewoonweg door het niet meer te kopen. Naast dat het leefmilieu er dan op vooruit gaat, doet je gezondheid gewillig mee. Grijp die burn-out aan als kans om je leven de vorm te geven die bij je past.
Samen maken wij er wat moois van!
Vicki Van Lommel is milieudeskundige op het gebied van duurzaamheid, klimaat, energie en circulaire economie
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten