Beelden! Syp Wynia: ‘het partijkartel staat op instorten, maar heeft nog macht’

Syp Wynia is terug met de ‘kwestie van de week’ en volgens Wynia staat het partijkartel op instorten. Wynia vertelt in de video hoe de liberalen (VVD, D66), christendemocraten (CDA) en sociaaldemocraten (PvdA) de afgelopen honderd jaar de dienst uitmaakten. En hoe zij nog steeds de touwtjes in handen hebben. Maar zo stelt Wynia ‘daar komt binnenkort wellicht verandering in’. Zou het?

Dat het er slecht voorstaat met de lieden van het partijkartel is overduidelijk nu het stof van de Provinciale Statenverkiezingen is neergedaald en Forum voor Democratie plots de grootste partij werd. Vakkundig werd de partij de oppositie ingejaagd in diverse provincies.

Volgens Wynia: ‘hebben de partijen van de drie stromingen met slechts 36% van de stemmen electoraal gezien niet de macht’, maar hebben ze dit de facto alsnog vanwege het grote aantal bestuurlijke posities die lieden van deze partijen bekleedden. Zoals Jeroen Dijsselbloem: nu voorzitter van de OVV terwijl de PvdA al jaren krimpt.

Een van de gremia waar de lieden van het partijkartel terechtkomen na hun politieke carrière is bijvoorbeeld de Raad van State, het belangrijkste juridische adviesorgaan van het kabinet. Dat wordt momenteel nog bevolkt door lieden als D66-baron Thom de Graaf die wijlen Pim Fortuyn in verband bracht met het nazisme en de holocaust.

Van D66 is als politiek machtsblok weinig over in de Eerste Kamer, maar haar positie in de bestuurlijke kringen is nog steeds zeer sterk. Volgens Wynia werkt het systeem nog vanwege het ‘uitstelmechanisme’ dat in werking is gezet door de lieden van het partijkartel.

Dat is een mechanisme waarbij de kartelpartijen anderen uitsluiten voor het uitoefenen van macht. Het cordon sanitaire zeg maar. Maar op een gegeven moment werkt ook die tactiek niet meer. Wanneer het dan definitief voorbij is en de macht van VVD, D66, CDA en PvdA afbrokkelt terwijl ‘het fundament ontbreekt’ is echter nog de vraag.

Dat dit alles gebeurt is volgens Wynia wel ‘eigen schuld dikke bult’ omdat bovengenoemde ‘de relatie met de kiezer’ hebben verwaarloosd. Ze zijn allemaal ‘middenpartijen geworden, maar hun uitstraling is verdwenen’ en ‘ze zijn er voor de multinationals, maar niet de burger’.

Wynia voorziet in de toekomst dat deze partijen dan ook hun macht gaan verliezen: ‘we zullen komende jaren zien dat de macht van deze partijen gaat eroderen en imploderen’. Geduld is een schone zaak!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Kristalix

  Eindelijk en het zou tijd worden. Lieden als Thom de Graaf en ander fossielen kunnen beter de eer aan zichzelf houden en opstappen. De vokjsvertegenwoordiging bestaat niet meer. De gevestigde orde geeft de kwalificatie populist aan degenen die dat zeer zeker niet zijn. Zo bestempelt worden door polieke machtswellustelingen die hun macht kwijtraken. De laatste stuiptrekkingen die ook Europa en Brussel meenemem in hun val. De burger pikt het niet meer. Vertragen kan inderdaad. Al is het slechts uitstel van executie.

  1. santiago

   De eer aan zichzelf houden. Welke eer. Gewoon eruit donderen die uitnemers.

  2. DidiMadloba

   Thom de Graaf is al een tijdje weg uit de politiek: als burgemeester voor een deel, en nu bij de Raad van State helemaal.

 2. Joop Klepzeikert

  Helaas zullen er nog wel wat verkiezingen overheen gaan voordat de meerderheid van Nederland echt door gaat krijgen dat de gevestigde partijen de oorzaak zijn van alle ellende in dit ooit zo mooie en welvarende land.
  Bij de volgende 2e slaapkamer verkiezingen zullen de nieuwe partijen op rechts zo’n 35% gaan halen. Daarna nog verder uitgroeien in de 1e slaapkamer en provinciale staten en pas de verkiezingen daarna zal er waarschijnlijk een evenwicht bereikt gaan worden tussen nieuwe rechtse partijen en de ooit centrale partijen, die nu allemaal even Groen extreem links zijn geworden.

  1. Hartenheer

   Ben bang dat het dan te laat is voor men het door heeft.
   Nederland is dan zo verkwanseld dat het nooit meer hetzelfde wordt.

   Zal een tijd worden van rellen en protesten met die linkse agressieve bende

   1. Kapitein Haddock

    Hartenheer

    Helaas zal je gelijk krijgen.
    Bedenk dat de macht van Moslims in Europa, dus ook in Nederland, steeds groter wordt! Moslims willen, op de duur, de macht grijpen en worden gesteund door de
    “linkse agressieve bende!”
    Het ondertekenen Marrakesh-pact betekent n.l. , niets meer en niets minder, de onbeperkte immigratie Moslims.

    1. DidiMadloba

     Het Marrakech-pact is een afspraak tussen een groot aantal landen om tot beleid te komen om migratiestromen beheersbaar te maken.

     Baudet en Bolkestein liegen als ze zeggen dat dit moslims aantrekt.

     Het is de oude communistische tactiek van de “Verelendung”: oplossingen saboteren omdat je politiek sterker staat als problemen eerst nog veel erger worden.

  2. Brazil

   Welke ellende ?

 3. Jumping

  Links is jarenlang, de nagel geweest aan de doodskist van Nederland, gelukkig, maar waarschijnlijk te laat, komt hier een eind aan.
  En geloof mij, wat er ook komt, slechter en rotter als nu is niet mogelijk.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

  1. Brazil

   Hahaha geweldig gewoon hilarisch , links heeft nog nooit
   geregeerd man man man 🙂

   1. toetssteen

    @brazil
    Beweert u nu dat Den Uyl en Kok nooit hebben bestaan?

    1. Joop Klepzeikert

     @toetssteen: Brazil heeft nog niet door dat PvdAllah, DDR66, ChristenenDienenAllah en de VuileViezeDraaikonten extreem links zijn. Die denkt zelfs dat extreem socialisme, in welke vorm dan ook, ‘extreem rechts’ is. Brazil is knetterend gestoord. Leeft van ONS geld en weigert z’n hele zielige leventje al psychische hulp.
     Best zielig dat soort figuren, die hier ook nog onder verschillende aliassen dagelijks zitten te trollen. Ook van ONS geld.
     Beter dat we die zielige figuren volledig gaan negeren. Daar hebben we ze veel meer mee dan op ze in gaan.

     1. Dik

      Brazil is een zuigtrol, die kun je maar het beste negeren.

 4. Pescador

  Natuurlijk zijn ze er voor de multinationals, ze worden omgekocht met heel veel geld wat vooral de multinationals kunnen ophoesten.
  Zo was rutte ook omgekocht door de shell en unilever om de dividentenbelasting af te schaffen, alleen daarom heeft rutte zo stevast staan liegen en het onderste uit de kan gehaalt om dat erdoor te krijgen, een woorvoerder van de sheel heeft ook gezegt dat ze er bij rutte op aangedrongen hadden gewoon omkoping dus. En dat mag allemaal als rutte het maar doet als ik het doe moet ik de bak in. Belachelijk stelletje grafbakken en landverraders.

 5. Florissa

  Morgen 50 % ambtenaren minder ,en we missen er niet een van ,zo ziek is Nederland .

  1. Joop Klepzeikert

   Al zouden we 90% van de ambtenaren naar huis sturen gaat niemand het verschil merken. Ik ben nooit 6 maanden ambtenaar geweest. Als ik in die 6 maanden bij elkaar 100 uur gewerkt heb zeg je veel.
   Meeste tijd wordt verstaan met kranten lezen, kaarten, koffie leuten, ouweneelen en zelfs in grote getale naar strand gaan als het mooi weer is.

   1. Joop Klepzeikert

    Nooit had zonder N gemoeten.

 6. Nuts

  Ja naar het partijkartel Deep State heeft nog een reserve partij.
  Een partij die fungeert als hun joker.
  Een Nep oppositie partij..
  Een partij die op de achtergrond de macht heeft gekregen over onze scholen en universiteiten..
  Een partij die stiekem communistisch is..

  GroenLinks….

  Bertus,

  1. Kapitein Haddock

   Nuts

   Van Groen-Links weten we dat het communistisch is.
   Maar nog erger: de laatste 3 decennia heeft het “kartel” geregeerd.
   De uitkomst: ( betreft alleen (Nederland)
   1,5 miljoen Moslims binnen gekomen.
   Nederlandse identiteit, bijna, verkocht.
   Miljarden naar Griekenland.
   Pensioenen, in opdracht Brussel, naar nieuwe “rekenrente”.
   Toekomstig 1 miljoen Moslims naar Nederland ( Marrakesh-pact)
   Visserij en landbouw wordt verboden.
   Verstenen van alles wat groen is.
   Onderwijs in Moslimhanden.
   Totale verlinksing alle Ministeries.
   Nog meer???

 7. Gekko

  Syp Wilnia legt de vinger op de zere plek. Deze week werden weer 2 PvdAers op topfuncties benoemd. Jet Bussemaker als voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de Veiligheidsraad.

  De PvdA is een klein partijtje geworden. Maar haar vertegenwoordigers zitten zo nog vele jaren in de macht. Het kartel in optima forma.

 8. Duckday

  Wanneer gaat de kiezer dit nu eens inzien De helft is tevreden met allerlei subsidies en kwijtscheldingen Wanneer gaan de ogen nu eens open Begin nu in MEI stem op FvD of PVV Wat heeft de EU ons nu voor vrijheid werkgelegenheid en voorspoed gebracht voor de NORMALE man vrouw De grote landen maken de dienst uit Men is te veel met zich zelf bezig men heeft lak aan de kiezer Kijk wat er nu in Nederland aan de hand is Arrogantie hoogmoed waanzin en belust op macht de huidige partijen voelen de angst om hun macht te verliezen Vriendjes helpen vriendjes aan dik betaalde banen Achterkamertjes politiek handje klap Nederland is verkwanseld Misschien kunnen we het stoppen en de huidige onbekwame politiek weg te sturen NL EXIT

  1. DidiMadloba

   Nee, politiek is zo’n slangenkuil van afzeikers geworden dat iemand die ook nog iets anders kan, en niet verslaafd is aan politiek feestelijk bedankt voor politieke verantwoordelijkheid.

 9. DidiMadloba

  Wynia snapt warempel niet wat Baudet met “partijkartel” bedoelt.

  DUS heeft hij wel een beetje gelijk. Al is er nauwelijks een land waar je zo makkelijk een nieuwe politieke partij kunt oprichten als Nederland, en zelfs bestuurlijke verantwoordelijkheid kunt krijgen.

  Baudet doelde echter op het fenomeen dat oudere politici welhaast automatisch mooie, lucratieve baantjes krijgen. Wat ook weer niet zo gek ik want in sommige functies is “Haagse” ervaring bepaald nuttig.

 10. Indigo Child

  Precies zoals ik het voel en hoor op straat bij de sportclub en op alle andere plekken bij ons in zuidlimburg echt overal

 11. Siemien

  PVV en FvD gaan de toekomst bepalen..

  1. Dik

   Dat sowieso!

 12. edoc431

  mooi

 13. Julian

  Ooit? Wat bedoel je met ooit? 20 jaar geleden 100 jaar geleden?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.