Ingezonden stuk: GroenLinks-puber Greta Thunberg en het paard van Caligula

Geen categorieapr 20 2019, 16:00
Bijna was het zover: een kind van 16 jaar spreekt het Europarlement toe. Heel bijzonder natuurlijk. Niet alleen vanwege het feit dat GroenLinks een kind (!) voordroeg met voor hen welgevallige ideeën, en daarmee de democratische regels rondom het Europarlement schond, maar ook omdat ieder ideologisch bevlogen individu niet zomaar de plenaire zitting van het Europarlement kan binnenlopen.
En bekend is ook wel dat de ideologie van deze 'Groene partij' met een beroep op ‘het doel heiligt de middelen’ vaker onze democratische regels aan haar laars lapt. Wél bijzonder is het, omdat het 'voorval Thunberg' het Komplette Bankrott aangeeft van onze politieke elite.
Welk brevet van onvermogen geven wij onszelf, onze maatschappij, ons mens zijn, wanneer wij anno 2019 een kind van 16 onze politieke vertegenwoordigers laat vertellen wat goed en fout is, hoe de wereld in elkaar steekt?
Een duidelijke parallel is hier zichtbaar met het ‘Generatie Y’-syndroom, de gedachte dat er nu, opeens, een nieuwe generatie is die ‘héél anders denkt’, die moreel ver verheven is boven onszelf. Ook deze visie is niet meer dan slechts een projectie van ons eigen onvermogen en de combinatie van zwakte, lafheid, en weigering om onszelf aan te pakken.
Het parlement van een werelddeel met 500 miljoen mensen dat zich door een kind laat toespreken?Als we geloven dat kinderen en dwazen de waarheid spreken, wat wordt dan de volgende logische (r)evolutionaire stap? Dat een kind of een van de 20.000 bewoners van een psychiatrische inrichting wordt benoemd tot Eurocommissaris?
Ah, waar hebben we dat eerder gezien? Juist, bij de Romeinen. Bij de herinnering aan Keizer Caligula die zijn paard Incitatus een marmeren stal, ivoren voerbak en eigen bedienden ter beschikking stelde, gaan onze gedachten onwillekeurig al uit naar onze eigen Europarlementariërs, met hun royale remuneratie, luxe pensioenregeling en niet-transparante onkostenvergoedingen.
Caligula maakte, parallel aan GroenLinks met haar voordracht van het kind Thunberg, zijn toenmalige politieke elite belachelijk door voor te stellen om zijn paard tot senator te benoemen. Dit renpaard, dat het werk van de senatoren ook heel goed zou kunnen doen, kwam overigens uit het Circus Maximus, zeg maar een soort Europarlement van de Romeinen. De partijen die deelnamen aan het paardenrennen droegen verschillende kleuren, en u raad het zal, Incitatus, het paard van Caligula, kwam uit de stal van de Groenen.
Onze kinderen moeten we vooral kind laten, en niet misbruiken voor politieke doelen, die kennelijk niet op andere wijze behaald kunnen worden. Voorbijgaand aan de platgetreden paden van de Tweede Wereldoorlog en de geïdeologiseerde Hitler Jugend, biedt een voorbeeld de Culturele Revolutie in China.
Laten we nooit vergeten hoe Mao de oprichting van de Rode Gardes stimuleerde, en hoe deze door jongeren bevolkte beweging de Grote Sprong Voorwaards nam, resulterende in tientallen miljoenen doden, -een van de grootste menselijke slagvelden ooit. Lang leve de Chinese Generatie Y?
Terug naar de polder: we moeten minder douchen, kopt de voorpagina van de Volkskrant deze week. Niet in Frankrijk, daar draaien 58 kerncentrales stug door. De Parijse bevolking blijft in staat zich zelf te wassen en voor iedere nieuwe dag is er een schone onderbroek. Maar in de tweede klas treincoupé tussen Weesp en Amsterdam wordt het straks muf met dat onwelriekende poldergroene volkje om ons heen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten