Column Jan Roos: ‘Jensen weg, PowNed op sterven na dood, GeenStijl verdwijnt voor 2020… het gaat slecht met rechtse media’

Het gaat slecht met rechtse media, dat is wel duidelijk. En dat is niet alleen de schuld van de linkse NPO, het is ook de schuld van rechte mediamakers zelf. Want op een of andere manier is het niet mogelijk om de broek op te kunnen houden. Dat schrijft Jan Roos vandaag in zijn column, naar aanleiding van het verdwijnen van Jensen.

Jensen is van de RTL-buis gehaald en zal daar niet meer terugkeren. Ondanks allerlei verhalen over een zogenaamde wraak van RTL-baas Peter van der Vorst of niet serieus te nemen kijkcijfers werd het programma simpelweg bijzonder slecht bekeken. Dat is voor een commerciële zender reden genoeg om niet door te gaan met zo’n show. Dat kan je niemand kwalijk nemen: dat heeft te maken met advertentie-inkomsten waarmee de boel daar draaiende gehouden wordt.

Bij de NPO is PowNed op sterven na dood. Ze zullen het niet gaan halen, en dat is maar goed ook. Ik ben met de omroep een mediarevolutie begonnen, maar na drie jaar bleek dat de top (Weesie, Castricum, Mackloet) hadden besloten om er een verdienmodel voor henzelf van te maken. Terwijl, juist in deze tijd, behoefte is aan een ander geluid bij de Publieke Omroep kwamen ze met niks. Om je dood te schamen natuurlijk.

Het andere rechtse geluid komt van WNL. Alleen is dat geluid helemaal niet rechts: het is vooral nietszeggend. Dat de omroep van De Telegraaf (alle medewerkers van WNL hebben immers een contract aan de Basisweg) straks opgaat in AVROTROS zal de laatstgenoemde niet rechtser maken, maar zullen de twee fusiekandidaten alleen de nietszeggendheid van elkaar versterken.

Gelukkig is er nog internet, zou je zeggen, maar ook daar zien we dat rechts verdwijnt. Het einde van GeenStijl is in zicht. Niet alleen is de kwaliteit enorm naar beneden gedonderd, ook het aantal bezoekers is spectaculair gedaald. Waar ze eerder 2,1 miljoen unieke bezoekers hadden tikken ze nu met moeite eenderde daarvan aan. De advertentie-inkomsten zijn verwaarloosbaar. Ook TPO zit in geldnood en zal net als GS het jaar 2020 niet meer meemaken.

Ondanks dat rechts in politieke zin nog nooit zo groot is geweest zal de media alleen maar linkser worden en dat mogen rechtse mediamakers zich best aantrekken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. DidiMadloba

  Nederlanders houden niet van zeurpieten en al helemaal niet van Jan Roos.

  En een beetje linkse politiek is ook wel gewenst om de lonen op peil te houden en de huizen betaalbaar.

 2. Dik

  En Jan, nog suggesties?

 3. Catalaanse kok

  Als Jan Roos maar niet weggaat.
  Dan is Nederland, herstel Europa, herstel de gehele wereld verloren.
  Jan, de nieuwe redder in Nood.
  Voor een hoopvolle toekomst, stem op Jan met zijn ijzeren vloot.

 4. Dik

  @Jumping: Het laten grazen van linkse zuigtrolrunderen op DDS helpt inderdaad niet mee aan een rechts geluid. Daarbij zijn er nogal wat DDS’rs die niet begrijpen dat je zulk schuim moet negeren.

  1. Catalaanse kok

   Precies Dik.
   Als DDS geen maatregelen neemt zou ik als ik u was deze site compleet negeren.
   Het is echt het enige wat helpt: Genegeerd worden door Dik, het ergste wat een mens kan overkomen.

  2. Heinz

   @Dik, een tijd lang had ik een echt rechts geluid. Pas later kwam ik er achter dat mijn linker box defect was. Inmiddels opgelost, nu weer vanuit het midden !

   1. Dik

    @Heinz: Risicoloos inderdaad, wegkijken zelfs.

  3. Jumping

   Inderdaad Dik, weg is foetsie.

 5. Catalaanse kok

  U heeft gelijk.
  Ik zou als ik u was mijn abbo opzeggen.
  Als dat niet helpt:
  #negeer DDS weg.

 6. Robert Leiden

  Rechts groot in politieke zin?
  Populistische beweging bedoel je.
  Die hoek van de politiek waar 15% van de stemmers op stemt en 85% niet.
  Dat gedeelte van de samenleving komt niet verder dan klagen, jammeren en tegen de schenen schoppen. Dat is en blijft beperkt.
  Het aantal items in deze programma’s herhaalt zich snel, steeds dezelfde gasten, steeds hetzelfde anti EU, anti Islam toontje.
  Door die eenzijdigheid haken mensen af en daarmee de advertentie inkomsten.
  En dat mogen de Jensens, Roosjes, Wildertjes en Baudetjes zichzelf aanrekenen.

  1. Joop Klepzeikert

   @ Robert Leiden: Even wat feiten voor je op een rijtje gezet.

   PVV + FvD (rechts) – 36 zetels = 24%
   Partijen die beweren (centraal) rechts te zijn – 37 zetels = 24,7%
   Andere centrale partijen – 38 zetels = 25,3%
   Linkse partijen – 39 zetels = 26%

   Zo zie je dat de door jou zo geliefde links helemaal geen meerderheid is, maar slechts een heel kleine minderheid, die voornamelijk bestaat uit allochtonen en andere werkschuwe idioten.

   1. Dik

    @Joop: Zoals je ziet, geef je tegengas zijn ze uitgepraat.

   2. hminkema

    Robert Leiden beweerde helemaal niet dat links een meerderheid zou zijn c.q. hebben. Je creëert een stroman en gaat die dan weerleggen. Zonde van jouw en andermans tijd.

    Jammer ook dat je ‘vergeten’ bent de partijen te noemen die – volgens jou – behoren tot de twee middencategorieën. Ik vermoed dat niet iedereen het met jouw indeling eens zal zijn, namelijk.

 7. Joop Klepzeikert

  Tja, GeenStijl jaagt alle reaguurders al een paar jaar met een rotgang weg door alles te censureren, TPO dacht en denkt snel rijk te worden door een groot deel van hun content achter een betaalmuur te proppen en op TV krijgt rechts al helemaal geen kans.
  Een slap geleuter showtje met Jensen, die nooit echt populair geweest is en een nog slapper geleuter ochtendshowtje, waar geen werkend mens naar kan kijken schiet niet bepaald op.
  Ook DDS sterft helaas steeds verder uit. In de commentaren zie ik helaas steeds minder mensen reageren, doordat extreem linkse trollen het volkomen onleesbaar maken en de redactie helemaal niets modereert.
  Best zonde dat er niet eens iemand werkelijk iets goeds, uit ideologie, in plaats van commercieel oogpunt op probeert te zetten. Commercie in de media gaat pas werken als je al gevestigd bent. Niet als je net opstart. Als je al te commercieel begint rennen mensen weer net zo hard weg als ze gekomen zijn.

  1. Catalaanse kok

   Quote : Best zonde dat er niet eens iemand werkelijk iets goeds, uit ideologie, in plaats van commercieel oogpunt op probeert te zetten.
   .
   Links idealisme steekt hier toch best aak de kop op.

   1. Joop Klepzeikert

    Dat komt omdat links niet werkt. Die hebben de hele dag, 365 dagen per jaar de tijd om hun achterlijke gedachten overal maar neer te plempen.

    1. Sprookjesfiguur

     @ Joop

     Juist, de rechtse kiezers zitten weinig op social media, kijken minder tv. Als ik zelf kijk dan is het terugkijken naar films, ik kijk niet naar het geframede nieuws, achterlijke RTL programma’s laat staan de NPO. Gelukkig heb ik een gezin en hobby’s.

     1. Joop Klepzeikert

      Het is inderdaad vooral links Nederland wat nog TV kijkt. Dat zie je ook aan de totale kijkcijfers, wat over alle zenders verdeeld nooit meer hoger dan een 4-4,5 miljoen komt. Precies ook hoeveel er links stemmen.
      Dat duidt er dus op dat de overige 12,5-13 miljoen mensen die centraal en rechts stemmen dus al bijna helemaal niet meer kijken.
      Er is ook haast niets meer voor normale mensen om te kijken. Het is allemaal links gelul of gruwelijk domme programma’s en spelletjes, waar geen normaal rechts of centraal denkend mens nog naar wil kijken.
      Alleen zwakzinnig links zit nog aan die buis gekluisterd.

 8. DeBruijn

  Probleem is natuurlijk de kwaliteit van de rechtse programma’s. Hoe serieus kon je GeenStijl, Jensen en PowNed nou eigenlijk nemen? Het was alleen maar geschreeuw en platvloersheid. Zij hadden commentaar op anderen, dat ze niet objectief waren, maar Jensen dook bijna in bed met Baudet en Wilders, zo klef waren die uitzendingen.

  En dat is het grote probleem! Ik vind die programma’s een karikatuur van de rechtse kiezer/mens en als je de reacties lees, werd het vaak nog bevestigd ook.

  1. Catalaanse kok

   Ik ben het betreffende het serieus nemen wel met u eens.
   Maar vindt u DDS hier een uitzondering op?

   1. Rien Noppen

    Ik vrees dat DDS onderhevig is aan dezelfde malaise.

    1. B. Pascal

     jippie je bent er nog steeds!

   2. DeBruijn

    @ Catalaanse kok

    Het was eerst wat beter, maar het zakt helaas af. Als zij beter hun best zouden doen om minder schreeuwerig over komen en ook wat meer objectiviteit betonen, dan zouden ze meer lezers trekken. Minder Sylvana en van Muizenwinkel zou ook geen kwaad kunnen.

    Waar een wil is, daar is een weg. Maar teveel blijven hangen in hard schreeuwen en hopen dat het lezers trekt. Terwijl veel mensen juist op een rustiger rechts geluid zitten te wachten. Mag scherp zijn, maar niet zoals het nu is.

  2. Appelstroop

   helemaal mee eens, rechts komt altijd met ‘uitschotten’ aanzetten. Het moet altijd maar heel grof, heel confronterend, geen enkele objectiviteit, kwetsend, schreeuwerig en ga zo maar door (meestal wel met een knipoog of onder het mom van ‘zij doen het ook’ om het goed te praten). Normalere rechtse kanalen als cafe weltschmertz worden maar matig bekeken en afgezeken als ze linkse mensen uitnodigen, WNL wordt op sites als deze helemaal afgebrand en benoemd als controlled opposition omdat ze niet populistisch rechtse ideëen vertolken. Mensen willen gewoon hun dopamine hit met groffe aanstootgevende kopjes en nieuws waar ze zich boos over kunnen maken, of dingen lezen die hen bevestigd in hun eigen gelijk. Iets dat gewoon jammer is, want sites als deze hebben wel degelijk interessant nieuws en stellen wel degelijk problemen aan de kaak waar links liever de andere kant op kijkt en zouden dus wel serieus genomen moeten worden, maar snap goed dat dit niet altijd gebeurd, alleen al door de hele framing en taalgebruik en clowngehalte dat aantrekkelijk is voor een bepaalde groep, maar een hoop ook weg jaagt. Ach ja, maar blijven hopen op verbetering, maar met de hele politieke/media verzuiling zie ik het niet al te positief in.

 9. Rien Noppen

  Het gaat slecht met rechtse media omdat er steeds minder rechtse kijkers en lezers zijn.
  In de DDS-bubble kan het lijken dat het met (extreem)rechts helemaal toppie gaat maar dat is tragisch gezichtsbedrog.

 10. Heinz

  @Jan, wat heet groot ? Het is maar relatief. ‘een dwerg wordt niet groter door op een rots te gaan staan’ (Seneca). Wat FvD betreft, dit is slechts een fanclub van Baudet. Politiek inzicht wordt niet gevraagd.

 11. Catalaanse kok

  Quote : Ik ben met Powned een mediarevolutie begonnen, maar na drie jaar bleek dat de top (Weesie, Castricum, Mackloet) hadden besloten om er een verdienmodel voor henzelf van te maken.
  .
  Rechtse media gaat kapot aan rechts handelen, welk een ironie.

 12. Jantje

  Tja, met Roos als het boegbeeld van rechts heb je geen vijanden meer nodig.
  Volgens mij, en ik herhaal dit, is Roos op zijn plek geparkeerd door bepaalde personen met bepaalde agenda’s om rechts klein te houden.
  Roos neemt zichzelf ook niet erg serieus, getuige zijn tweets onder dit onderwerp:
  https://www.geenstijl.nl/5147359/even-voorstellen-de-nieuwe-bond-girl/

 13. B. Pascal

  Er waren een aantal vissers, zij wierpen het net als gewoonlijk aan de linker zijde. Omdat ze niets vingen was men wat teleurgesteld. Op het moment van terug varen naar de wal. Kwam men iemand tegen die de vissers de aanwijzing gaf om het net aan de rechterkant van het schip te werpen. Omdat de vissers weinig te verliezen hadden, wierp men op aanwijzing van de Onbekende het net uit aan de rechter zijde.

  Conclusie: De bestaande manieren en tradities zijn mooi. Maar wanneer deze niet meer werken of afgesloten worden, dan dient men het net ‘’aan de rechterzijde te werpen’’. Luxe in leveren ter wille van de waarheid. We gaan zien op de rechter flank tegen ‘’jan-modaal inkomen’’, door wil gaan, waar alle wegen zijn afgesneden. Op internet platforms beginnen, de linkse-televisiemedia stelsel matig in het openbaar ondermijnen.

 14. Tman

  Ging Jeroen Pauw en Jinek maar weg,dat zijn pas écht waardeloze tv intervieuwers.
  Hartstikke eenzijdig,ik snap tv kijkend Nederland niet,wat bezielt die lui?

  1. Joop Klepzeikert

   Die 3 miljoen idioten die gezamenlijk Pauw, Pisvlek en M(ongool) kijken zijn de zelfde idioten die op linkse partijen stemmen. Centraal en rechts stemmend Nederland kijkt daar al lang niet meer naar.

 15. iduko

  Op tv missen we een serieus rechts (liberaal/conservatief) nieuwsprogramma. Ook/juist deze mensen betalen belasting en hebben recht om niet constant met linkse politiek (zoals de zegeningen van de multiculturele samenleving, nog meer EU en de identiteitspolitiek) geconfronteerd te worden. Hoeveel mensen zijn er wel niet afgehaakt tv te kijken. Ze zagen wel hoe doorzichtig de NPO bezig is de politiek correcte dogma’s erin te stampen, maar ze geloofden er niet in.

 16. cmnsetv

  Waar Jan Roos in zich vergist is dat rechtse mensen vaak al jaren geen TV meer kijken.
  Op kanalen als Youtube zijn ruuwe beelden te zien van het nieuws, politiek en achtergronden. Rechtse mensen gaan over het algemeen zelf op onderzoek uit en nemen niet alles klakkeloos aan.

  In alle social media zijn de partijen als FVD ontzettend populair en veruit de grootste aanhang.

  1. Rien Noppen

   “Waar Jan Roos in zich vergist is dat rechtse mensen vaak al jaren geen TV meer kijken.”

   Een kranten en boeken lezen ze ook niet. Ze lijken heul veul aan hun water te kunnen voelen.

 17. Holiday

  De mensen zijn het meer dan zat, alles van rechts wordt tegengewerkt en links liegt er maar op los.
  Laat de bom maar vallen en hopen dat de veroorzakers er het eerste aan gaan.

  1. Isengrijn

   @Holiday,

   Dit is altijd al zo geweest. En het zal binnenkort ook niet veranderen.
   Wel komt er steeds meer ruimte voor rechts, het is het realistisch denken en handelen wat men in de toekomst zal moeten blijven hanteren en de poot stijf houden.

 18. Farao

  Dan wordt het misschien eens tijd om niet de hele tijd dezelfde stokpaardjes te berijden. Natuurlijk mag je Sylvana Simons afkraken en Thierry Baudet ophemelen, maar het wordt wel een beetje eentonig.

 19. logisch denken

  Een talkshow tegenover een voetbal programma . Wie wint is bekent. Beetje flauw dan om Jenssen de rekening te presenteren terwijl het de samenstellers van de programmering zijn die dit op tien vingers hadden kunnen voorspellen. Overigens is het verdomd moeilijk om een rechts gestuurd programma te vullen. Rechtse politiek bestaat namelijk niet in Nederland want zelfs de vvd is linkser dan de sp.

 20. logisch denken

  Farao , sylvana hoef je niet af te kraken die doet dagelijks aan zelfdestructie.

 21. ZeurDakker

  Dit heeft weinig te maken met de politieke kleur, maar met de mensen die het deden. Jensen is een lopende anti-reclame voor rechts. Pafferig, niet grappig, arrogant ventje. Vrij dom ook.

  Powned en Geenstijl zijn van hetzelfde laken een pak. Jonge kerels aan het roer die zich God waanden. Bij beide sites loopt het stuk op de totale arrogantie van de redactie. Geenstijl jorist alles en iedereen die ook maar een spatje kritiek heeft op de site of de artikelen, en ja, als je je bezoekers maar lang genoeg recht in de bek schijt, blijven ze vanzelf weg.

  Dit is overigens ook waarom jijzelf uitegerangeerd bent, Jan Roos. Te grote bek, maar nul serieus te nemen daden.

  Zodra er een rechts medium komt waarbij de onderliggende mensen intelligent zijn, niet arrogant, en ook openstaan voor kritiek, zal het een succes zijn.

  De tijd van het inhoudsloos arrogant schreeuwen en overal schijt aan hebben en denken dat je God bent, zijn gewoon voorbij.

 22. Angelica de Sance

  Wat jammer Jan, dat je dat denkt over GeenStijl. 700.000 bezoekers is fors! Meer dan er Telegraaflezers zijn. Nu gaan ze bij de verkiezingen meetellen om toch de uitslag snel bekend te maken. Dat is een democratisch recht. Veel Nederlanders zullen dat opmerken. GeenStijl heeft adverteerders verloren maar is taai, inventief en humorvol. Ze komen er wel, daarvan ben ik overtuigd! Ik zal ze blijven steunen en draag ze een heel warm hart toe! Dat doe ik ook naar jou. Jouw inzet voor de familie Blog in Amsterdam zal ik nooit vergeten!

 23. werikke

  Piet patat,

  het is alsof ik mijzelf hoor in jou commentaar. Als er geen ander geluid is dan links wordt dit land een dictatuur . Mensen die de islam als gevaarlijk zien en de moslims dus ook worden als gek neergezet ipv aandacht besteden aan dit “probleem ” en aangezien de allochtone bevolking steeds groter wordt verdwijnt uiteindelijk de mening die dit aankaart. helaas moeten ook mijn kinderen maar zeker kleinkinderen hier mee leven. ik heb naar mijn mening en kunnen alles gedaanom dit een halt toe te roepen maar ik neem het de linkse kliek kwalijk dat ze de toekomst verzieken. Ik hoop niet dat over 10 jaar ook mijn kleindochters gesluierd moeten rondlopen maar ik zie somber in.

 24. werikke

  een ander geluid is altijd welkom. zowel rechts als links. Echter nu is 98% links en dat volk kan ook geen ander geluid apprecieren . Links streeft een linkse dictatuur na waar iedereen die ander mening heeft in kampen wordt geplaatst voor heropvoeding. Volgens mij ken ik dit uit communistische landen . Vandaar dat men mensen uit andere landen wil halen om voor ons te werken want zelf voeren ze niets uit. Ja kletsen veel maar produceren alleen herrie. Gelukkig dat er nog mensen zijn als de roos om ander geluid te laten horen al is het alleen maar om te delen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.