Dieselrijder met uitsterven bedreigd: milieuzones vanaf 2020 toegestaan

Dieselrijders, opgelet! Vanaf 1 januari 2020 kan u te maken krijgen met milieuzones. Het kabinet heeft zojuist toegestaan dat gemeentes dergelijke zones vanaf volgend jaar in mogen voeren. Dat meldt de Telegraaf.

Linkse partijen hebben vandaag wat te vieren. Ondanks dat benzineauto’s worden ontzien, zijn automobilisten met een dieselauto mogelijk zwáár de pineut. Gemeentes mogen vanaf het jaar 2020 een milieuzone invoeren die het verbiedt dat dieselauto’s van 15 of 20 jaar (en ouder) het gebied nog langer mogen betreden. Vanaf 2025 zouden de regels nog strenger worden door de toegestane bouwjaren van auto’s verder bij te stellen.

De reden dat het kabinet dit invoert is tweeledig. Enerzijds vinden zij het, als onderdeel van gezondheidsbeleid, belangrijk om dieselauto’s steeds meer te weren. Dieselauto’s stoten weliswaar minder CO2 uit, zij vervuilen de lucht wel meer dan benzineauto’s.

Anderzijds is het een kwestie van harmonisatie omdat diverse gemeentes hun eigen zones, systemen en borden zijn gaan ontwikkelen. Het kabinet wil dat alle gemeentes die een milieuzone hebben of willen gaan invoeren, dezelfde borden en regels gaan hanteren.

Deze maatregel kan dus wel eens flink effect gaan hebben op de verkoop van diesels. Ook is het nog maar de vraag of elke gemeente met een milieuzone-ambitie ook daadwerkelijke noodzaak heeft voor zo’n maatregel. Voor de Randstad is het wellicht meer van belang dan hier bij mij in Twente.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. C.A.Barstow

  Dit is nu net één van die idiote ideetjes die uit een ziek links brein ontsproten zijn,
  waar FvD een eind aan gaat maken.

  Stem tegen links,
  Stem ook in mei op FvD!

  1. tomygun

   Het is eigenlijk een maatregel die op ieder milieu van toepassing
   zou moeten zijn en ouder dan 14 jaar geen toegang .
   Turks milieu
   Marok milieu
   Oost milieu
   Gay milieu
   Links milieu .
   We komen er wel zonder discriminatie !

 2. Meester Kong

  ”Deze maatregel kan dus wel eens flink effect gaan hebben op de verkoop van diesels.”

  Verkoop dieselauto loopt al jaren terug en tweedehands raak je ze aan de straatstenen niet kwijt.
  Heeft volgens mij niets met die maatregelen te maken.

  Benzineauto’s zijn nu qua verbruik bijna net zo zuinig als de diesel

  1. Hartenheer

   Ze hebben altijd net zo veel gebruikt.
   Alleen de prijs per liter lag vele male lager.

   1. Meester Kong

    @Hh
    Dat is een Baudet uitspraak.

 3. NoDoubt

  En ondertussen bouwen de Chinezen in Griekenland de grootste steenkolencentrale en vliegen er steeds meer vliegtuigen.

 4. Brazil

  Terecht, weg met die stinkende diesels uit de binnenstad.

  1. Viracocha

   Het is voor de wereld en de stad inderdaad beter als vervuilende diesels geweerd worden.

   Het is sowieso beter als we matigen, consuminderen en beseffen waarmee we bezig zijn. Met het ontwaken van bewustzijn gaan we een andere positie innemen.

  2. DeBruijn

   Mensen moeten veel vaker gaan lopen of de fiets pakken. Veel beter voor de gezondheid, stress, drukte in de stand, enzovoorts.

   We worden allemaal te dik, hebben steeds vaker COPD, hebben allemaal korte lontjes in die auto’s, veel minder contact met anderen.

   Dus reden te over om de auto te laten staan, zeker voor kleine stukjes tot 2 km.

 5. Veteraan

  Beter gewoon stinkende wagens van de weg halen door een keuring ter plekke en meteen vernietigen. Maar ja, daar moet je wel handhavers voor hebben.

  1. bejaarde

   Maar dan ook alle auto’s met een buitenlands kenteken korte metten maken !!!

  2. Cycle25

   Die zijn er niet, wel voor Nederlandse diesels, die moeten schoon zijn maar zodra een Oostblok trucker komt lossen in Rotterdam vervallen de milieuregels : https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4123476/oude-oostblok-trucks-ongestraft-langs-cameras-milieuzones

   Hypocriet tot op ’t bot, de EU milieuregels zijn een farce waarmee Nederlandse bedrijven de dupe zijn.

 6. Cycle25

  Jaaaa, alles elektrisch, totdat er ééntje in de fik staat, dan mag je de hele straat ontruimen, en ook de hele wijk, voor een dag of 2.

  1. DeBruijn

   Ben ook benieuwd hoe al die accu’s en magnetisme van elektromotor onze gezondheid beïnvloeden.

   Over mobieltjes en straling komen ook steeds meer twijfels, maar een triljarden industrie zal niet snel een predicaat ‘ongezond’ krijgen.

   1. Tman

    Alle Europese dieselauto’s worden geëxporteerd naar Afrikaanse landen,waar ze nog vele jaren verder kunnen rijden!

    1. Rien Noppen

     Dat denk ik ook.

    2. Dik

     @Tman: Bovendien is Afrika 700(!) keer groter dan Nederland.

   2. Rien Noppen

    De negatieve gezondheidsschade van vervuilende auto’s zijn al toereikend in kaart gebracht. De gevaren van elektrische auto’s zijn nog niet helder gebleken, maar uiteraard dienen we altoos waakzaam te zijn.

    1. ZiggyStardust

     Er zijn in de nabijheid van hoogspanningsmasten een verhoogd aantal gevallen van leukemie vastgesteld. Binnen een bepaald aantal meters van een hoogspanningsmast mogen geloof ik geen woningen meer gebouwd worden. Was een groot ding een jaar of 10 geleden. Weet niet wat er uiteindelijk van waar is. Hoop dat het meevalt met de negatieve gevolgen voor de gezondheid van nieuwe technieken en energiebronnen.

   3. Cycle25

    We leven anno 2019 in een prachtige magnetron, dat is ook één van de redenen waarvoor tabak aangepakt is, de ene maakt plaats voor de ander.

 7. Cycle25

  https://youtu.be/UNGUeKOStZE

  Als je dit al krijgt met een fiets…succes grote stad.

 8. Rien Noppen

  Ik zie dat de meeste reaguurders hier de noodzaak onderstrepen om vervuilende diesels te weren.

  Het klimaatbewustzijn neemt met de dag toe.

  1. ZiggyStardust

   Alles wat jij doet in jouw leven heeft een negatieve bijdrage aan het milieu, wat ik doe trouwens ook. Maar zonder diesel kunnen we op dit moment nog niet. Zonder diesel zul je je aardappelen en asperges zelf uit het veld moeten gaan trekken, zelf een hengeltje uit gaan gooien in de Noordzee, en zelf je huis moeten bouwen met zelf gemaakte en aangevoerde bouwmaterialen. En dan zijn er ook nog steeds treinen die op diesel rijden. Het is gewoon niet zo simpel als je denkt. Omschakeling naar schonere energiebronnen, ja, maar niet je oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt.
   Rien, ik hen ook voor een energietransitie, en vooral voor een beter milieu ( veel dringender), maar ik ben niet voor paniekmaatregelen, klimaatpopulisme. Warmtepompen zijn weggegooid geld, windmolens verouderde techniek, en vaak onwenselijk. Er moet geïnvesteerd worden in nieuwe technieken die ons echt naar de toekomst brengen, niet in technieken die de vriendjes van D’66 spekken en uiteindelijk voor het klimaat en technologische ontwikkeling niets opleveren.

   1. Cycle25

    @ ZiggyStardust,

    Geloof die beleidsmakers maar niet, regeringen op deze wereld zijn verslaafd aan olie-opcenten, de nieuwe technologie zit in de aardkorst maar dat wil nog niet doordringen. Elke kilometer diepte stijgt de temperatuur met 30 graden, dus we kunnen prachtige buizen/tunnels bouwen in de horizontale lijn maar verticaal wil dat maar niet. Onze Aarde zelf is een energiebron, maar eerst moet die Opec-rommel er uit, en dat kan voor olie-exporterende landen flink nadelig uitpakken.

  2. Cycle25

   Zeg dat maar tegen Rotterdam, 35 miljoen containers per jaar, elke container 1 vrachtwagen, het klimaatbewustzijn neemt met de dag af.

 9. Indigo Child

  Ze worden alleen maar geweerd in de linkse gemeenten en in de centra zo een vaart zal het niet lopen en in de toekomst gaat en hier in Nederland een andere wind waaien. Dus geen zorgen beste dieselrijders zou ik zeggen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.