Dit is waarom kiezers stemden zoals zij deden tijdens PS2019, een analyse van Maurice de Hond

Na een Champions League wedstrijd vindt steevast een nabeschouwing plaats en voor de Provinciale Statenverkiezingen is dat niet anders. Ware het niet dat de nabeschouwing even op zich liet wachten vanwege de enorme complexiteit van het werk. Analist Maurice de Hond (Peil.nl) leverde vandaag de resultaten in van zijn onderzoek. Wat blijkt? Kiezers van zowel linkse als rechtse signatuur maken zich zorgen om hun financiën. 

Maurice de Hond analyseerde de resultaten van de 10.000 respondenten die hem vertelden waarom zij hun stem uitbrachten. Volgens De Hond ‘kan goed getoond worden dat een combinatie van twee variabelen een grote invloed hebben op het stemgedrag.’ Dat is volgens de analist enerzijds de electorale links-rechts verdeling en ‘het feit of individuen zich zorgen maken om hun financiële situatie’.

Zowel op links als op rechts maken kiezers zich zorgen. Voor linkse kiezers is dat aantal net iets hoger (47%) dan bij de rechtse kiezers (42%), maar het verschil lijkt te klein om het te bestempelen als significant. Hieronder de verdeling van kiezers op de links-rechts schaal, gebaseerd op zelf-identificatie vragen.

Hoeveel linkse en rechtse kiezers trekken de verschillende partijen aan?

De 10.000 respondenten bepaalden zelf of zij 'links' of 'rechts' zijn. Op basis van deze verdeling ziet u hierboven hoeveel 'linkse' en 'rechtse' kiezers elke partij heeft aangetrokken. Bron: © 2019 www.peil.nl / Maurice de Hond-Dennis Brouwer
De 10.000 respondenten bepaalden zelf of zij ‘links’ of ‘rechts’ zijn. Op basis van deze verdeling ziet u hierboven hoeveel ‘linkse’ en ‘rechtse’ kiezers elke partij heeft aangetrokken. Bron: © 2019 www.peil.nl / Maurice de Hond-Dennis Brouwer

Op de bovenstaande afbeelding is duidelijk te zien dat de klassiek-linkse partijen ook meer linkse kiezers trekken terwijl de rechtse partijen hetzelfde patroon volgen voor rechtse kiezers. Voornamelijk Forum voor Democratie, VVD, PVV, GroenLinks, SP en PvdA zijn aantrekkelijk voor linkse of rechtse kiezers.

Volgens De Hond ‘spiegelen’ GroenLinks en Forum voor Democratie elkaar. D66, CDA, ChristenUnie en 50Plus trekken van alle zijden van het spectrum kiezers. Als we de gegevens van De Hond over de financiële kopzorgen van kiezers bekijken zien we duidelijk dat zowel bij rechts als links zorgen bestaan.

De kosten van het Klimaatakkoord en de afkoelende economie zijn natuurlijk van invloed hierop. Hieronder de gegevens:

De financiële kopzorgen van kiezers verdeeld per partij

Welke kiezers maken zich zorgen om de financiële situatie? Bron: © 2019 www.peil.nl / Maurice de Hond-Dennis Brouwer
Welke kiezers maken zich zorgen om de financiële situatie? Bron: © 2019 www.peil.nl / Maurice de Hond-Dennis Brouwer

En als we de bovenstaande tabel bekijken valt het natuurlijk direct op: zowel ter linkerzijde als ter rechterzijde maken kiezers zich zorgen. Met name FVD,- en PVV kiezers, maar in mindere mate ook 50Plus-, GroenLinks-, SP-, PvdA- en PvdD kiezers. Kiezers van de regeringspartijen, de personen die dus op de ‘status quo’ stemmen, maken zich het minste zorgen.

Met name VVD’ers en D66’ers zitten er blijkbaar warmpjes bij. En rijden ongetwijfeld rond in door GroenLinks-kiezers gesubsidieerde Tesla’s… De Hond stelt dat enerzijds de zorgen om financiën (koopkracht, red.) en de zelf-identificatie op de schaal van links-rechts van invloed waren op de uiteindelijke keuze van kiesgerechtigden.

Ook ziet De Hond iets opmerkelijks. Forum voor Democratie trekt namelijk ook linkse kiezers! Daarmee bestaat de mogelijkheid dat de partij van Baudet uitgroeit tot een grote middenpartij. Al is het nog te vroeg om die hoop te koesteren. De Hond:

“Zo halen ze (FVD, red.) niet alleen stemmen op rechts, maar halen ze ook meer dan 5% van de stemmen bij de groep die zichzelf gematigd links noemt en zijn ze de tweede partij na het CDA bij de kiezers die zichzelf in het midden op de links-rechtsschaal plaatsen.”

Ten slotte delen wij met u de overwegingen van kiezers met betrekking tot diverse deelgebieden zoals veiligheid, zorg en provinciale kwesties:

Welke onderwerpen vinden kiezers belangrijk? Verdeeld per partij:

Kiezersverdeling per partij en per onderwerp. Bron: © 2019 www.peil.nl / Maurice de Hond-Dennis Brouwer
Kiezersverdeling per partij en per onderwerp. Bron: © 2019 www.peil.nl / Maurice de Hond-Dennis Brouwer

Opvallend aan de bovenstaande afbeelding is natuurlijk dat FVD-kiezers immigratie en integratie belangrijkere onderwerpen vinden dan PVV-kiezers! En ook de ‘basisonderwerpen’ als veiligheid en zorg scoren hoog op de prioriteitenlijstjes van FVD-kiezers. Voor GroenLinks-kiezers spelen met name overwegingen over klimaatverandering een rol.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. IJsbrand Koudvuur

  “…Forum voor Democratie trekt namelijk ook linkse kiezers…”

  Ja, dat zullen de Nationaal Socialisten wel zijn. Die zijn volgens velen hier op de DDS ook links…

  😉

  1. umhnz

   Nationaal Socialisten die links genoemd worden?
   .
   Eentje om in te lijsten.

   1. DeBruijn

    Socialisten zijn toch links?

    1. IJsbrand Koudvuur

     Volgens het sukkeltje van de klas, Martin Bosma, wel.
     Hij heeft deze theorie zelf bedacht.
     Jammer dat de meesten het als waarheid zijn gaan zien.

    2. Tripartite

     Nationaal Socialisten heeft op zich niets met socialisme te maken ook al zegt de naam het wel kijk naar NSB en NSDAP

  2. Satty

   Hahaha ik glij bijna onder water van het lachen. Gelukkig is mn telefoon waterdicht.

 2. Rien Noppen

  Wat vooral blijkt uit dit onderzoek is dat FvD-kiezers zich over de gehele breedte meer zorgen maken over het leven. Dat zie je altijd bij populistische partijen, ze trekken met name kiezers aan die hun eigen leven slecht op orde hebben en zich daarover ongelukkig en gefrustreerd voelen. Populisten leven van onvrede en onbehagen en verkopen de illusie dat ze die kunnen wegnemen.

  Dit patroon is op dit blog overigens heel goed waar te nemen.

  1. DeBruijn

   @ Rien Noppen

   Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat deze mensen zich het minst gehoord voelen in de politiek. Huurders bijvoorbeeld, die 15 jaar in Amsterdam moeten wachten op een huis, terwijl tienduizenden vluchtelingen met voorrang een huis krijgen.

   Je ziet dat VVD, D66 en een deel van GroenLinks die problemen niet hebben, omdat zij kennelijk genoeg geld hebben om een huis te kunnen kopen. Wonen vaak in 95-100% witte wijken, gaan vaker op vakantie, enzovoorts.

   En laat dat nou precies de meest tolerante mensen zijn, degene die zelf geen vluchtelingen naast zich hebben waarvan de kinderen om 02 uur in de nacht buiten gaan spelen.

   1. Rien Noppen

    Ja, DeBruijn, dat er in de samenleving winners en losers zijn is van alle tijden en plaatsen. De losers denken dat de politiek ze heeft doen verliezen en de winners denken dat ze het zelf hebben verdiend.

    We leven in een kapitalistische maatschappij en de overheid kan het niet mooi maken voor iedereen die door pech of onvermogen aan de onderkant is terecht gekomen. Als je wilt dat die ongelijkheid enigszins wordt rechtgetrokken moet je op linkse partijen stemmen, die hebben dat als doelstelling in hun programma staan. Stemmen op PVV en FvD lijkt me dat doel niet te dienen, die mekkeren liever over moslims, het handhaven van een blank Europa of het ontkennen van de klimaatproblemen. Ook interessant maar losers schieten daar weinig mee op.

    1. Satty

     Ik vind het puur populisme. Als je het over huurhuizen hebt en je komt alleen op migratie uit zul je het probleem niet oplossen je zult ook de grootste oorzaak moeten benoemen. Veranderde gezinssamenstelling, scheiden lijkt een nieuwe hobby ouderen die langer op zichzelf willen en moeten, ondercapiciteit ouderenzorg blijven wonen en jongeren die veel vaker en langer een eenpersoonshuishouden hebben. De huidige rechtse partijen zullen tot niets anders in staat zijn dan korte termijn oplossingen. Ook economisch zijn het draken. Het fvd maakt zo min mogelijk bekend, kun je het gaandeweg invullen naar wat je op social media leest maar wat nu bekend is komen ze 65 miljard tekort. Daar gaan de voorzieningen. Ongelijke zorg enz zal het gevolg zijn.

     1. DeBruijn

      @ Satty

      Ja, jij komt altijd maar met populisme en nazisme als iemand niet heel Afrika wilt toelaten in Nederland. Standaard verhaaltje en zeer vermoeiend.

      Je moet eens kijken wat voor gezeik we in de straat gekregen hebben met de komst van vluchtelingen. Teveel om op te noemen, maar vrouwen hebben geen rechten bij die lui, kinderen die rustig om 2 uur gaan buitenspelen, tuin wordt als vuilnisbelt gebruikt, knikkeren alles uit het raam, vechtpartijen, steekpartijen.

      In 40 jaar tijd nooit zoiets meegemaakt en er komen buitenstaanders en de pleuris breekt uit.

      Grenzen dicht.

     2. DeBruijn

      @ Satty

      Ik heb echt geen moeite met mensen van goede wil, waar ze ook vandaan komen. Maar op een gegeven moment kan de samenleving het niet meer aan. 260.000 huizen tekort loop je niet zo maar in. Plus de steeds grotere kloof in de samenleving tussen allerlei groepen en dan ook nog eens een deel wat zich niet aanpast.

      En vooral die groep die zich niet aanpast en overlast geeft, die mogen ze van mij uitzetten.

      En voordat je het vraagt. Ja, ik ben ook voor het uit huis zetten van notoire autotochtone aso’s. Zet ze maar op een industriegebied in een container.

    2. DeBruijn

     @ Rien Noppen

     Dus iedereen in een huurhuis is een loser volgens jou? En dus dat is ook volgens jou de onderkant van de samenleving. Knap denigrerend. Onze straten waren netjes, prima wonen. Toen kwamen de mensen van buiten en de verpaupering sloeg toe. Niet onze schuld, maar mensen uit verre landen en uit de stad.

     De linkse partijen inclusief CDA en VVD hebben de grenzen wagen wijd opengezet. Dus je moet juist op de FvD stemmen om de grenzen dicht te krijgen.

     Maar goed, het laat zien hoe links over mensen die geen huis kunnen kopen aankijken: losers, achterlijk en onderkant van de samenleving.

     Kijk en daarom is de FvD nu zo groot geworden en zal alleen maar groter worden. Omdat mensen dat hooghartige gezeur zat zijn. Wil jij graag vluchtelingen toelaten, neem ze op in je eigen huis Rien.

     1. Rien Noppen

      Ik wijs op het feit dat er altijd mensen zijn die door pech of omstandigheden aan de onderkant van de samenleving terecht komen; elke bovenkant heeft namelijk een onderkant.
      Als je wenst dat de verdeling van de welvaart eerlijke plaatsvindt moet je niet rechts maar links stemmen en zeker niet op knollen voor citroenen-verkopers als de leugenachtige charlatan Baudet.

    3. DeBruijn

     @ Rien Noppen

     Ik wil mensen nou niet als losers bestempelen omdat zij minder bedeeld zijn. Maar feit is nog wel dat de wijken achteruit gaan door mensen van buiten. Kan ik niets aan doen, maar die mensen zelf wel. Zij trekken de wijken inderdaad naar de onderkant met hun gedrag. Je ziet dat zoveel culturen botsingen opleveren.

     Wou dat het anders was, maar helaas. Vroeger was iedereen trost op hun huizen hier, maar al zie je hoe de Syriërs hier hun huis gesloopt hebben, dan schieten de tranen in je ogen. Natuurlijk zijn er goede mensen tussen, maar door onze hele gemeente is een toenamen van problemen met de nieuwkomers. In de flat hier vlakbij gooiden ze zelfs bankstellen zo naar beneden en lieten het liggen.

    4. Madpo

     He, rientje noppes, de vraag is wie op den langere duur de winners and the losers blijken te zijn. In de Franse burgeroorlog had je ook rechts en links na die tijd liepen veel die linksen met een maatje korter rond!!! Time chance people don’t, weet je?

 3. Dik

  Prachtig, FvD is de grootste, zoals ik al had voorspelt. 🙂

  1. Dik

   5 reacties die niet zichtbaar zijn, dat had ik ook al voorspelt. 😛

   1. IJsbrand Koudvuur

    “…5 reacties die niet zichtbaar zijn, dat had ik ook al voorspelt…”

    Ja, Capo, jij toont je een ware debater.
    Raadt iedereen aan, tot vervelens toe, om personen te negeren. En vervolgens ook nog het laffe wegkijkscript gebruiken.

    #nep-FvD’er

    1. Satty

     #nep-FvD’er

     Nee. Het ware gezicht.

   2. Vanduinen

    Wat heeft een forum dan voor zin ? Dan heb ik het over de betekenis van een forum.

   3. Dik

    16/3 dftt

  2. Rien Noppen

   voorspeld

   1. santiago

    Rien. Wat een oen he die dik. Die gek luistert alleen maar naar zichzelf. De rest van de wereld(behalve Vit) negeert hij gewoon. Slim kereltje hoor.

    1. Rien Noppen

     Dik zit inderdaad achter een filter. Ik heb geen last meer van die domme trol.

    2. Satty

     Terwijl vit een aardige kerel is.

 4. Piet51

  Ik lees nergens hoe de cijfers gedefinieerd zijn en dan is voor mij interpretatie moeilijk. Het zijn in ieder geval percentages per categorie, soms horizontaal en soms verticaal te lezen. Ik leid er nu alleen uit af, dat FvD-kiezers heel sombere kiezers zijn en dat FvD het grootste deel van de rechtse kiezers trekt. Maar dat laatste is niet zo verrassend. FvD-kiezers maken zich over bijna alles het meeste zorgen van alle Nederlanders. Kijk uit voor depressies!

  1. DeBruijn

   @ Piet51

   Zoals ik boven al aangeef, zullen dat mensen zijn die bijvoorbeeld geen huis kunnen kopen en wachttijden van 10 – 15 jaar hebben. Natuurlijk word je daar somber van, velen zelfs depressief. En wat te denken als jij nog als enige in je straat Nederlands spreekt. Ik hoor zoveel mensen die zich een vreemdeling voelen in eigen straat dan wel wijk. Of vluchtelingen naast je krijgt, die elke week 20 mensen laten logeren en tot 3 uur in de nacht een pokken herrie maken.

   Deze mensen zijn volledig genegeerd door de gevestigde partijen. En als je als bewoner in zo een straat iets tegen een politici zegt, dan krijg je te horen ‘schouder er onder met zijn allen’. Prima, maar wat doet u zelf dan? Waarop je geen antwoord krijgt of zij worden boos. Makkelijk praten hebben die mensen als zij zelf 120.000 euro per jaar verdienen en in een vrijstaand huis van 5 ton wonen.

 5. Fortiori

  Het is de mens eigen. Je ziet het terug in religies, wie in harmonie met zichzelf leeft, heeft een nieuwe cultuur niet nodig. Het switchen duidt op onzekerheid over het eigen kunnen beheersen van emoties.

 6. Rosasolis

  Helaas is dit een heel oude verhaal. Naties die meer land grijpen van buurlanden. Over
  Israel staat het in de Oude Testament. Er bestond eeuwen geleden een kleine vruchtbare
  land die Ka-anen heette. De joden kregen via Abraham een goddelijke bericht dat zij dit landgebied moesten overnemen, en de bewoners verdrijven. Dit gebeurde, en Ka-anen werd Israel. En de oorspronkelijke bewoners moesten vluchten uit dit gebied.
  Dus de vraag is van ieder land…wat is “oorspronkelijk” een natie? Waar is het echte bewijs van oorspronkelijkheid? De eerste mensen waren holbewoners. Wellicht is er meer in het schepping verhaal dan we weten? Misschien kunnen de wetenschappers binnenkort erachter komen. Hoewel Darwin de kennis van de evolutie van de mens heeft doorgegeven, was hij ook gelovig en was er overtuigd dat de mens wel bewust geschapen werd. Dit heeft hij nooit ontkend.
  Maar wat Israel nu doet in onze moderne tijd is onmenselijk! Dit kleine land is nu vreselijk overbevolkt. Volgens het beleid van dit land mag ieder mens die een bewijs kan tonen jood te zijn (via een synagoge), immigreren naar Israel; en je bent meteen
  burger van dit land. Velen uit Amerika komen en chique winkels openen en chique
  woningen willen…Daarom de uitbreidingen van (illegale) joodse nederzettingen. om het nog moeilijker te maken van alle niet-joden. Gisteren was er een verhaal in Trouw
  over hoog-geschoolde “Arabieren”, mannen en vrouwen, die in lange rijen stonden bij een moderne grens controle post, om naar hun laag betaalde werk te kunnen komen…
  Vroeg opstaan, tenminste een uur in een lang rij staan bij de “grens controle post”, en eindelijk doorkomen, en dan nog langer reizen naar je werk. in de regering van Israel
  worden de Christenen wel vertegenwoordigd, maar zij worden als 2de ranks burger
  beschouwd. De Christenen mogen wel les geven in een Christelijk of Katholieke school,
  maar geen Christen mag een huis in Israel kopen. Ook niet als je als Christen in Israel
  bent geboren, en ook niet als je met een joodse man of vrouw bent getrouwd…
  Hopelijk zullen een paar mensen stil staan en realiseren wat een fijne, democratische
  land Nederland nog steeds is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.