Filmpje! Henk Nijboer (PvdA) zegt NEE tegen provincialiseren gasbaten: “Belachelijk dat men voor gaswinning is”

Henk Nijboer (PvdA) is allerminst tevreden over de wijze waarop de afhandeling van de mijnbouwschade in Groningen verloopt. Volgens de PvdA’er zou dit vlotter moeten en ‘wachten Groningers erg lang’. Opmerkelijk is dat Nijboer het provincialiseren van de gasbaten resoluut van de hand wijst: “belachelijk dat er partijen voor gaswinning zijn” aldus de PvdA’er. 

Gas-chaos heerst in Groningen en is terecht reden tot zorg voor de Tweede Kamer! Het vertrouwen in de politiek brokkelt door de trage werkwijze van minister Wiebes (VVD) af en dat kan negatief uitpakken voor de stabiliteit van de parlementaire democratie. Zeker in een provincie waar windmolenterreur geen grenzen kent.

De Onafhankelijke Raadsman Gaswinning, Leendert Klaassen, heeft ondertussen zijn jaarrapportage 2018 opgeleverd en stelt dat de tijd begint te dringen, zo lezen we op RTV Noord. De helft van de 22.000 schademelders wacht nog steeds op een eerste afspraak. Volgens de raadsman heeft de Rijksoverheid gefaald:

“Voor de betrokkenen is het wrang dat de overheid niet in staat is gebleken de schadeafhandeling snel en soepel over te nemen.”

De raadsman gaat zelfs zo ver om de afhandeling ‘on-Nederlands’ te noemen en een punt heeft hij zeker. Dat er iets moet gebeuren zijn alle partijen het in het openbaar met elkaar eens, maar over de mate waarin de gaskraan open of dicht moet niet.

Zo wil de Groningse fractie van Forum voor Democratie doorgaan met de gaswinning, maar dan wel op een lager niveau dan voorheen. Henk Nijboer noemt dit een ‘belachelijk idee’. Fractievoorzitter Bart van der Werf (FVD) houdt echter niet van paniekvoetbal: ‘er zit een enorme bodemschat in de grond en daar moeten we gebruik van maken’. Ook vindt hij dat de provincie Groningen ‘een deel van de gasbaten moet krijgen’, maar alleen ‘als het veilig kan’.

Dat laatste, het deels provincialiseren van de gasbaten, kan overigens op steun rekenen van diverse partijen en ook onder menig bewoner van het Gronings aardbevingsgebied, maar Henk Nijboer (PvdA) wijst deze optie resoluut van de hand. Tenminste voorlopig.

Dat is opmerkelijk voor onze linkse rooie rakker! Normaal gesproken staan sociaal-democraten op de eerste rij om bodemschatten of andere vormen van economische activiteit te nationaliseren, of in deze, provincialiseren. Maar dit keer dus niet! En in het verleden onder Den Uyl (PvdA) ook al niet: ‘nationalisatie zou mijns inziens economische dwaasheid zijn.’

En dat is een gemiste kans voor de PvdA en een kans die FVD wel durft aan te grijpen. Niet om nationalisaties uit te voeren in lijn met Hugo Chávez, maar simpelweg de huidige geldstromen dusdanig wijzen zodat ook voor de provincie Groningen een financiële prikkel bestaat om gaswinning op haar territorium te tolereren. Dat laatste mist nu en Groningers blijven met de schade achter.

Als het mogelijk is om een deel van het gas veilig te winnen dan biedt het provincialiseren van de gasbaten een kans. Voor het creëren van draagvlak voor de gaswinning, dat in het belang is van alle Nederlanders, maar ook voor de Groningers. Het biedt een kans om de nadelen van de gaswinning, die sommigen ervaren, om te buigen naar voordelen voor álle betrokkenen.

Dat de Groningers in ruil daarvoor een deel van de gasbaten structureel ontvangen is niet meer dan logisch. Niet alleen kan Groningen dan zelf de regie nemen in het afhandelen van de mijnbouwschade, maar komt  geld vrij voor broodnodige investeringen in infrastructuur en de Groningse krimpgebieden.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Brazil

  Kunnen ze daarbij in het aardbevingsgebied geen kerncentrale bouwen.

 2. umhnz

  Quote : Fractievoorzitter Bart van der Werf (FVD) ‘er zit een enorme bodemschat in de grond en daar moeten we gebruik van maken’.
  .
  Daar worden de Groningers, incl. Teunis, heel blij van.

 3. Dik

  Groot gelijk, álle Groningers schadeloos stellen, nú!

  1. Ad Fundum

   En morgen op volle kracht oppompen ?… zoals die kwast dat wil. Het is een circus artiest die Bart.

   1. Rien Noppen

    Het FvD zakt door de mand als ze zich met echte politiek gaan bemoeien.

    Lavendel snuiven en pianospelen lijkt me meer hun sterke punt.

    1. Siemien

     Nee natuurlijk niet Rientje dat doet links die vallen door de mand, sterker nog, de nieuwe generatie gaat tegengas geven en niet zo’n klein beetje ook..

    2. Bart

     Nee dombo / eu trol Rien, dat door de mand zakken doen alleen jij en al je alter ego’s en dombo satty.

    3. ZiggyStardust

     Rien, een dag niet geklaagd is een dag niet geleefd. Misschien moet je eens wat meer proberen om verbinding te zoeken, daar kun je ook veel voldoening uit halen.

    4. TD

     Rien Noppen:
     En wat is er fout aan de zienswijze van het FvD?
     Selectieve kritiek van politicus Rien!
     80% van politiek Den Haag is niet goed bij zijn hoofd,dan is Baudet allicht een vreemde eend in de bijt!

     1. Rien Noppen

      Je vindt het wel een goed idee van het FvD om door te gaan met gaswinning in Groningen, TD?

 4. Vrijedenkert

  Het probleem, NAM heeft ongeveer ruim een Miljard Euro in kas voor schadeherstel wat nu voor het grootste deel opgesoupeerd wordt door bureaucratie: adviesbureaus, schade experts, aannemers bijkomende ambtenarij etc…
  De overheid en NAM hebben als eerst alle schade aan infrastructuur en schade van overheden betaald of alvast ruim gereserveerd, een Miljard nu nog in kas bij NAM komt ongeveer nog 2 Miljard bij aan inkomsten komende 5 jaar en met al die bureaucratische rompslomp zal dat bij lange na niet genoeg zijn om alle schade te kunnen betalen, het langer oppompen van gas maar dan op een zeer laag pitje zal nodig zijn om genoeg gelden te kunnen genereren om alles de komende 10 a 20 jaar af te kunnen wikkelen!
  En geloof maar niet dat Den Haag uit andere potjes zal graaien om Groningers schadeloos te stellen.

 5. TD

  “het creëren van draagvlak voor de gaswinning”

  Dat is juist wat men niet wilt in Den Haag,iedereen moet van het gas af,en wel zo vlug mogelijk,dat is het credo van de klimaatpolitiek!
  Nederland schijnt met de EU een verplichting te zijn aangegaan om als voorbeeldland,de klimaatkar te trekken!

 6. Diederik van Walsum

  Als je je in Duitsland voor een aardgasaansluiting krijg je zelfs subsidie….Duitsland, dat pal naast ons ligt…tegen ons aan…stookt met Russisch aardgas.

  Dus de komende 50 jaar over op Russisch gas…en niks geen kolencentrales sluiten of warmtepompen in onze strot duwen.

  Stoppen met ontbossen in Nederland vind ik een veel beter plan…weet u wel BOMEN die C02 opvangen en nodig hebben en zuurstof afgeven voor ons zoogdieren.

  Waarom wel ons volk stimuleren om vooral bomen en struiken aan te schaffen voor onze tuinen maar gewoon doorgaan met duizenden bomen kappen in Drente (Drenthe) / Overijsel en Gelderland !?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.