FNV moet kleur bekennen: zit met PVV-/FVD-achterban en tegenstanders in de maag

De vakbond FNV zit met een groot probleem. Een deel van het ledenbestand is openlijk sympathisant voor PVV en FVD. Hierdoor voelen sommige leden zich niet welkom en voelt het FNV-bestuur zich ook genoodzaakt om stelling te moeten nemen in het asielzoeker- en migratiedebat. Dat meldt Trouw.

De FNV verliest zo’n 10.000 leden per jaar. In het jaar 2000 hadden ze er nog 1,2 miljoen en nu zijn dat er nog iets meer dan een miljoen. Hoe groot de PVV- en FVD-aanhang is, wil het bestuur niet zeggen. Kennelijk is deze echter wél groot genoeg om standpunten in te moeten nemen.

Enerzijds bestaat de vakbond uit leden die zich openlijk uitspreken tegen racisme en voor gelijkheid op de arbeidsmarkt. Anderzijds zijn er mensen die het niet zo ophebben met arbeidsmigranten en asielzoekers, die de ‘geringe kansen op de arbeidsmarkt’ grotendeels zelf zouden veroorzaken.

Het FNV-bestuur lijkt in eerste instantie al stelling te hebben genomen, toen ze zeiden dat leden mogen stemmen of lid willen worden van elke politieke partij die ze zelf wilden, zolang die leden de waarden van FNV blijven onderschrijven. Nu gaat de discussie dus over wát die waarden dan precies zijn.

Wanneer de FNV geen ‘kant kiest’, dreigen leden van één of beide kampen weg te lopen. Kiezen ze wél een kant, dan lopen ze dat risico natuurlijk óók. Toch zal er een keuze moeten worden gemaakt en die gaat veel zeggen over die vakbond.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Top

  Hahaha! FNV? Door de plee ermee!

 2. Jumping

  Er is aan mij nog nooit, via de vakbond NVV / FNV een vraag gesteld, over mijn politieke voorkeur.
  Is dit weer een Links vuurtje, wat men probeert aan te wakkeren.?

 3. J.Rademaker

  Het FNV is vertegenwoordigd in alle bestuurlijke organisaties en onderdeel van het systeem geworden en daarvan financieel afhankelijk.Evenals alle belangenorganisaties is de staf drs of mr en de affiniteit met de leden 0 bij de omschrijving achterban mag je achter letterlijk nemen.
  Het belangen behartigen is belangenverstrengeling geworden.

 4. Joop Klepzeikert

  De FNV is al decennia fout bezig, waardoor ze steeds meer leden verliezen. Wel steeds contributie verhogen, maar daar ook steeds minder voor doen. De FNV lijkt eerder een verlengstuk van de multinationals dan een vakbond voor de werknemers.
  En dan nu PVV en FvD ook nog af gaan vallen zal helemaal het einde voor die totaal nutteloze club gaan betekenen.

  1. F. Domela Nienhuis

   Om precies dezelfde redenen als waarom de PvdA zoveel leden en kiezers verloren hebben. Ze hebben de Nederlandse arbeiders verraden.

   1. Joop Klepzeikert

    Inderdaad. Partijen die vroeger voor de arbeiders opkwamen verzieken nu meer voor die zelfde arbeiders dan ze ooit opgebouwd hebben.
    Ik werk al 20 jaar niet meer onder een CAO, maar onderhandel zelf met werkgevers over mij in arbeidsvoorwaarden. Daardoor heb ik het gelukkig financieel nog wel goed en heb ik wel goede bijkomende voorwaarden, maar zie steeds meer mensen die wel onder een CAO vallen steeds harder achteruit gaan, omdat vakbonden niets meer voor ze doen.

    1. DidiMadloba

     Partijen komen niet meer voor arbeiders op omdat politici electoraal meer baat hebben bij een schimmengevecht tegen islamisering, immigratie en de EU.

     Waarbij in Engeland al te zien is dat dit tot armoe leidt. Soeverein maar straatarm, willen we dat?

 5. F. Domela Nienhuis

  CNV is geen alternatief voor FNV. Net zo links gedegenereerd als D’66 en GL. Denk maar aan de zakkenvullende sprinkhaan Doekle Terpstra, een hele foute man. Wellicht kan De Unie een alternatief zijn. Een werknemersbelangenbehartigende organisatie wordt het steeds minder en minder. Mensen als Jaap van der Scheur zijn lang vervlogen voltooid ver verleden tijd.

  1. Joop Klepzeikert

   Het is hoog tijd dat werknemers zich weer ZELF gaan organiseren. Daar is in deze tijd geen dure vakbond meer voor nodig.
   Overleg kan in Whatsapp of dergelijke groepen onderling plaatsvinden. Heb je geen dure gebouwen en nutteloze directies en managers voor nodig.

  2. Niet L niet R

   Perfect weergegeven!

 6. Ome Wim

  Ik dacht dat het FNV, Federale Nederlandse Vakbeweging, een beweging was die is opgericht dòòr arbeiders vòòr arbeiders en dus ook zouden moeten handelen naar wat diezelfde arbeiders willen, alleen is het FNV in de laatste 3 decennia veranderd in een (s)links bolwerk wat nu door de arbeider grotendeels de rug wordt toegekeerd door eigen toedoen met als resultaat een groot verlies van leden, wellicht is e.e.a. nog niet tot het arrogante (s)linkse bestuur, met salarissen waar de arbeider alleen maar van kan dromen, nog niet doorgedrongen maar de aankomende verkiezingen zal ze misschien wakker schudden en ze van hun hoge stoel af gooien.

 7. Niet L niet R

  FNV moet eens gaan luisteren, naar de doorsnee Nederlander, die is het elite linkse kartel meer dan zat!

 8. Dik

  Ik heb in het verleden een behoorlijk voordeel behaald uit het lidmaatschap van de vakbond, werkgevers vinden de vakbondsjuristen vaak niet zo fijn.

  1. DidiMadloba

   Juristen zeuren vaak, maar een goede werkgever pakt de vakbond in.

 9. DidiMadloba

  Kleur bekennen inderdaad: het FNV moet niet socialistisch jammeren maar zich keihard commercieel opstellen: ze willen zo veel mogelijk loon voor hun leden. Zoals elke handelaar zo veel mogelijk geld wil voor zijn spullen.

  Belangenbehartiging voor werknemers is eigenlijk hartstikke rechts.

  En waar ze op stemmen? Dat vraag je normaal niet in de handel.

 10. Mars020

  Bonden hebben niets met politiek te maken. Gewoon goede arbeidsvoorwaarden regelen voor de werknemers is hun taak. Verder natuurlijk het verlagen van de pensioenleeftijd. Die kan namelijk makkelijk omlaag, als er niet zoveel geld wordt weggegeven aan kansloze figuren uit Afrika. Links loopt altijd te janken, dat rechts geen oplossingen heeft voor de problemen in Nederland. Ze hebben oplossingen genoeg, maar de geitenwollensokken, vinden het geen leuke oplossingen.
  Voorbeelden van problemen en oplossingen; Last van hangtuig in de straat… oplossing oppakken en opsluiten. Last van terreur en aanslagen… oplossing, grenzen dicht en het aanwezige tuig uitzetten. Last van krakers… oplossing, de ME inzetten en die gebouwen leeghalen. Het is niet zo moeilijk om problemen op te lossen, alleen links wil dat niet..

  1. PMG

   Nou, het ligt iets anders hoor, FNV is gewoon een mafia-clan die alleen maar uit is op scoren voor hun leden en dat scoren ligt voornamelijk op het financiele vlak.

   – poepen doe ik in de baas z’n tijd
   – hoe minder ik doe, hoe meer ik verdien
   – wie voor een dubbeltje geboren is wordt nooit een kwartje
   – geld maakt niet gelukkig (vreemd maar hoort in het rijtje thuis)

   Bovenstaande uitspraken zijn van typische vakbond leden en zeggen genoeg.
   Het gebrek aan inhoud tijdens de lessen op school die verplicht bezocht moet worden tot het 17de levensjaar maakt dat nog steeds veel mensen zo denken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.