Verzetsmuseum eert Jenny Douwes middels vacature conservator: ‘moet blokkeerfriezen begrijpen’

Jenny Douwes de held van Friesland, is terug van weggeweest! En hoe! Het Fries Verzetsmuseum maakt op eervolle wijze vermelding van de relevantie van de blokkeerfriezen voor de Fryske skiednis. Dat men in Friesland trots is op de ondernemende dame moge duidelijk zijn.

En hoe kan het ook anders?

Het gaat om een vacante positie bij het Verzetsmuseum in Friesland en daar horen verzetsdaden bij. Of het om verzet tegen de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog, de Spanjaarden tijdens de Spaans-Duitse burgeroorlog (80-jarige oorlog, red) of verzet tegen extreem-linkse actievoerders maakt niet uit. Verzet loont in Friesland. Tenminste als het verzet is voor de Fryske vrijheid:

Een van de bekende daden van het Friese verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog was de overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden. Tijdens die actie bevrijdden bevrijdingsfriezen de gevangen. 51 personen werden toen gered zonder een schot te lossen. 

Jenny Douwes zien we wel vaker aandacht vragen voor culturele projecten en dat is natuurlijk helemaal in lijn met haar liefde voor kunst en cultuur. Zo promoot ze niet alleen een vrije viering van het sinterklaasfeest, maar promoot ze dus ook het Fries Verzetsmuseum en de actie Open joodse huizen. 

En inderdaad: als je een museum opent dan moet je alle zijden van de geschiedenis deels kunnen begrijpen. Doe je dat niet, dan is het museum een eenzijdige vertelling. Maar juist door meerdere perspectieven te bieden ontstaat begrip. Logisch dus dat de blokkeerfriezen relevant zijn voor de Friese geschiedenis en dus ook voor het Verzetsmuseum.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Friezen zijn over het algemeen stukken nuchterder dan westerlingen. Friezen begrijpen nog wel dat elk deel van de geschiedenis van belang is en dat niet verloren mag gaan. In het westen wil men de geschiedenis zo veel mogelijk wegstoppen. Vooral als dat extreem socialisten en allochtuig niet aanstaat.

  1. Original NL

   Friesland..it’s fantastic!!

   1. Joop Klepzeikert

    Ik vond Friesland inderdaad fantastisch. Één van de mooiste provincies, met nuchtere mensen.

  2. Zouaaf

   Dit absoluut gezeik @Joop ! Amsterdam en Rotterdam hebben ook hun verzetsmuseum. En de ‘dokwerker’ in Amsterdam. Rotterdam heeft zijn marinier en het beeld van Ossip Zadkine, ‘de verwoeste stad’. Er is geen sprake van ‘wegstoppen’ Verstand is bij u op de loop, Joop!

   1. Joop Klepzeikert

    Dag trolletje. Jij bent de volgende op mijn negeerlijst.

    1. Zouaaf

     ☝️Ik voel mij vereerd. Dik’s list. Het wordt een begrip.!

     1. Dik

      Je stond er bij mij nog niet op Zouaaf, maar nu wel hoor hoor, ik reken graag direct af met zuigtrollen die hier alleen maar stoken, treiteren, zuigen en klieren.

      Daaaag Zouaaf! 🙂

   2. Seneca

    @zouaaf
    gezien uw nickname bent u een goed katholiek! niks mis mee, maar nu begrijp ik uw reactie. u praat over de dokwerker, maar weet u ook waarom dat beeld daar staat? ik ben benieuwd naar uw antwoord of u dit wel weet of niet.

 2. Regina

  De trut

  1. Original NL

   Aldus de domme SS fan en DDS trol regina!

  2. Marija

   @Regina.
   Moet jij zeggen, trut. Let op je woorden.
   Als jij net zo wel vaderlandsliefde zou hebben, zat je niet hier maar ergens in een zandbak.

  3. DeBruijn

   Niet zo hard voor jezelf Satty

 3. Vit

  Een lekker wijf waarmee ik een eitje zou willen pellen.

  1. Regina

   Een leeghoofd die goed bij je past

   1. marco1

    Hou toch op Regina met iemand zo weg te zetten. Die Jenny is gewoon een Hollandse vrouw,zeker geen leeghoofd gezien hoe ze met de media-aandacht om is gegaan, en waarschijnlijk een liefhebbende moeder.

 4. Catalaanse kok

  Quote: Verzetsmuseum eert Jenny Douwes middels vacature conservator: ‘moet blokkeerfriezen begrijpen’
  .
  Als ik iets begrijp, wil niet zeggen dat ik het er mee eens ben,

 5. Henk Albarda

  De vrouw, maar ook de blokkeer friezen zelf die zij NIET aanstuurde, waarbij het OM en rechterlijke macht weer bewezen voortdurend met 2 maten te meten. Hadden de idioten die het KinderFeest Sinterklaas EN Zwarte Pieten gewelddadig kwamen verstieren, die blokkade uitgevoerd, dan had het OM geweigerd wat voor actie dan ook te ondernemen. Nu zijn de bewakers van onze Nederlandse tradities die het KinderFeest in alle vriendelijkheid willen laten doorgaan, en DUS besluit het OM dat ze Ineens Wel capaciteit hebben. Tussen 2014 en 2017 werden er op twitter door moslim raadsleden in Nederland minimaal 14 doodsbedreigingen bericht aan ‘ongelovigen’ ‘christelijke honden’ en ‘joden’ verstuurd, die door het OM volstrekt doodgezwegen werden. Leeghoofd Regina stel ik voor naar Syrie te vertrekken, waar men forse methoden schijnt te hebben ‘eigen’ meningen te beeindigen.

 6. Fortiori

  Had zij voor die foto nu geen ander truitje kunnen aantrekken ? Is al zovaak gezien !

 7. Jumping

  Gewoon een kanjer, past in het rijtje Wilders / Baudet.
  Een toppertje.

  1. Zouaaf

   Het is maar een mager rijtje @Jumping ! 2 namen…

   1. Bosche draak

    We zouden niet willen dat je het niet meer kon bijbenen Zoef Zoef.
    Met al dat zuigen dat je doet, wil het hoofdrekenen er nog wel eens bij inschieten.
    Geen probleem hoor!

 8. Ries

  Rondborstig karakter. Zo zie ik ze graag…

  1. Joop Klepzeikert

   Het is toch weer van de zotte dat je voor een gewapende overval net zoveel straf krijgt als voor een FaceCrap berichtje hè. Het zooitje volkomen debiele D66’ers die zich ‘rechter’ mogen noemen moet hoognodig uitgedund worden.

   1. Blokkeer-Fries

    Verschil moet er wezen…

    https://www.dagelijksestandaard.nl/2018/09/absurde-rechter-geeft-afghaanse-verkrachter-bewust-lagere-straf-zodat-hij-niet-gedeporteerd-wordt/

    In Nederland is er geen recht. Alles hangt af van wie toevallig je rechter is die dag. Uitspraken verschillen van rechtbank tot rechtbank. En hoe meer deugrechters en de “roep” naar multiculti rechters in de land, hoe erger het wordt.

 9. Rud56

  Jenny, een nuchter, hollands topwijf!

 10. Cesare

  Lachuh met die Friezen! zet die grachtengordeleikels mooi te kijk.

  1. Dik

   Nu alleen nog de grachten volplempen met windturbines en zonnecollectoren.

 11. Rien Noppen

  Wanneer gaat Jenny haar gevangenisstraf uitzitten?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.