FVD-, PVV-, D66- en GroenLinks-stemmers, ontevreden Nederlanders kun je gewoon negeren: weggezet als pessimist!

De NRC biedt met de column van Maarten Boudry ruimte voor een argument om de ‘ontevreden Nederlander’ gewoon te negeren. Dat zijn gewoon ‘pessimisten’!

Het Westen staat er volgens hem beter voor dan ooit maar peilingen laten zien dat Westerlingen het meest pessimistisch zijn van allemaal. Boudry deelt de maatschappij op in vooruitgangsdenkers als hijzelf en vier soorten pessimisten.

De argumenten die hij hiervoor aanhaalt komen uit een boek dat hij onderschrijft: mensen leven langer, gezonder, vrediger en veiliger dan ooit. Hoppa, geweldig, die vooruitgang! Allemaal te danken aan de wetenschap, liberale democratie, vrije markt en verlichting.

Iemand die daar niet zo in gelooft is natuurlijk een probleem voor dit grote succesverhaal en moet in een hokje worden gestopt. Boudry heeft er maar liefst vier weten te ontdekken:

 1. De nostalgische pessimist: zoals D66-coryfee Jan Terlouw: ‘vroeger was alles beter, nu is het maar een bende. De achterdeur moet tegenwoordig zelfs op slot!’
 2. ‘Wacht maar’ doemdenkers: ‘Het ging een flinke tijd goed maar dat kan niet zo blijven, let maar op, binnenkort klapt de boel in elkaar!’ Hier plakt hij zowel klimaat- als omvolking-/islamiserings-‘hysterie’ onder.
 3. De cyclische pessimist: Hier pakt hij aanhangers van Oswald Spengler aan. Dat zijn mensen die menen dat identiteit, cultuur en beschaving langzaamaan ontstaan, groeien, bloeien en weer afbrokkelen of verwelken. We zouden dan nu in een afbrokkelende fase zitten en daar was volgens Spengler niets meer aan te doen.
 4. De tredmolendenker: Dit zijn mensen die bepaalde ‘objectieve maatstaven van vooruitgang’ wel erkennen, zoals: meer rijkdom, minder geweld en langer leven. Zij menen echter wel dat de wereld stil is blijven staan. We zouden met z’n allen maar niet gelukkiger worden en iedere oplossing brengt nieuwe problemen met zich mee, dus wat heeft het voor zin?

Deze vier typen brengen natuurlijk een gevaarlijk probleem met zich mee. Ze zouden door hun denkwijzen naar oplossingen willen grijpen die radicaler en zelfs een “rechtvaardiging om onmenselijke maatregelen te nemen” zouden zijn.

En vanuit zijn oogpunt en eerder genoemde ‘objectieve maatstaven’ zal dat ook wel zo zijn. Het probleem is alleen dat alsmaar toenemende welvaart, levensduur en ‘vrijheid’ voor velen een behoorlijke prijs met zich meebrengt. Het is namelijk nogal een betekenisloos bestaan.

Of het nou om een jonge bankier gaat die weliswaar tonnen op de bank heeft maar op z’n 30ste kaal word en is gescheiden van z’n vrouw die hij toch al niet vaak zag (en de helft meekrijgt). Of een havenarbeider die zich tot z’n pensioen uit de naad heeft gewerkt maar nog steeds niet kan verhuizen en z’n kinderen nauwelijks heeft kunnen zien opgroeien.

Dat soort gevallen is wat de focus op enkel materiële welvaart en vooruitgang met zich meebrengt. Dát is waar die pessimisten vandaan komen. Het gevoel niet de zekerheid te hebben om iets op te kunnen bouwen en na te kunnen laten. Omdat een VVD’er z’n huis liever plat gooit voor een parkeerplaats of een GroenLinks-/D66-drammertje wil dat de erfbelasting omhoog wordt gegooid zodat het huis onteigend kan worden en er een paar vluchtelingen in het huis kunnen worden geplaatst.

Dat is geen pessimisme maar een terechte angst.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. DeBruijn

  Vroeger hingen overal de touwtjes uit de deur, die tijd is sinds de jaren 80-90 voorbij toen hier mensen vanuit een bepaald Noord-Afrikaans land kwamen.

  Dat mag je niet zeggen, maar weet je wat niet mag: inbreken. Gek dat die lui in een rijtje van 10 huizen, alleen inbraken bij autochtonen, maar nooit bij mede-Noord-Afrikanen.

  Van de tientallen inbraken, nooit eentje bij deze bevolkingsgroep.

  Merkwaardig? Of geven we hun economische toestand weer de schuld? En wat die autochtonen dan die in dezelfde straat wonen en ook dezelfde inkomens hebben?

  1. marco1

   Nee joh dat is allemaal verbeelding dat buurten zijn verandert.U kunt nog gerust de achterdeur van het slot laten of een toiwtje uit de voordeur. Sleutel in de brievenklep of onder de bloempot in de hoek. Geen probleem de normen en waarden zijn niets veranderd sinds de jaren 80.

   1. Satty

    Wat natuurlijk allemaal de schuld van anderen is. Jouw normen en waarden liggen ook ver beneden wat ik als acceptabel beschouw, toch ben ik zwart en jij blank. Jij hebt hier nu zo vaak aangegeven geweld als een zeer normaal en geaccepteerd middel te beschouwen tussen burgers onderling. Ik vind dat het teken van de onderkant van de samenleving.

    Nu zul je wel weer woest worden en geen normale communicatie meer kunnen voeren.

    1. marco1

     Je hebt wel een beetje last van vooroordelen. Hoe weet ji wat mijn normen en waarden zijn. Waar geef ik herhaaldelijk aan dat ik geweld tussen burgers normaal vind. Kom je aan met dat Jan Roos verhaal? Moet je het even terug gaan lezen dat ik mijn reactie begon met ALS J an Roos,,,,,, Wel leuk dat jij over blank en zwart begint iets wat ik dus al nooit zou doen. En weet je waarom lieve Satty? Ik zie het verschil namelijk niet. En weet je wat eigenlijk nog grappiger is. Ik heb standaard niets met mensen dus ook niet met “buitenlanders” maar jou vind ik eigenlijk nog best wel ok. Zet mij niet in een hoek waar ik niet thuishoor , hou ik niet zo van.

     1. Satty

      Jij vindt het normaal dat mensen hun ongenoegen met geweld oplossen. Toen met top was je van plan hem de tanden uit de bek te slaan, ik vond zijn opmerkingen slecht maar zoals ik toen al schreef gewoon om lachen de stumper weet niet beter. Gisteren praatte jij roos goed en vond dat hij nog wat meer had moeten schoppen als…… Dat is nooit goed te praten. Dat is ver beneden mijn normen en waarden en hoe ik vind dat beschaafde mensen met elkaar omgaan. Wat betreft zwart en blank leg jij toch wel vaak een connectie tussen het veranderen van wijken en ontkent daarbij de veranderde economische situatie. Ik beschouw jou geenszins als racist. Mocht ik die indruk wekken mijn fout, excuus.

      Weet je marco ik zou graag met je uitgaan. Ik hou van anders en dat ben je op elke manier. Ik ben natuurlijk op dit forum heel anders als in het echt. Ik hou ontzettend van plagen en lachen en ben absoluut niet politiek correct. Mocht je een uitdaging aandurven weet ik wel een veilige manier om elkaar te leren kennen zonder direct ons prive op dit forum te pleuren. Als ik terug in Nederland ben ga ik graag die uitdaging aan en zal dan die manier hier neerzetten. Denk er over na. We zullen eerst bellen voor we afspreken en op neutraal terrein, jij denkt volgens mij nog steeds dat ik afa ben.

     2. marco1

      Ten eerste denk ik helemaal niet dat je AFA bent want dan zou ik niet eens op je reageren. Dat ik die minkukel met gepast geweld zijn plaats zou willen leren is omdat hij aan de hand van leugens en fantasieen bewust probeerd te kwetsen met persoonlijke dingen. Dat Jan Roos wat meer had mogen doen heeft net als het voorgaande te maken met een stukje achtergrond en liefhebberij waar ik helaas maar gedeeltelijk trots op kan zijn.Dat buurten veranderd zijn is een feit. Uitdagingen ga ik nooit uit de weg en voor privegegevens heb ik ook geen angst.

  2. Satty

   De bruijn

   Het is zo dat de situatie van mensen die misdaden plegen economisch vrij vergelijkbaar zijn. Hier kun je gewoon naar zoeken door de jaren heen. Marokkanen hebben de verheffing slag gemist, hoe dat komt is veel interessanter.

   Zonder gastarbeiders was de Nederlandse welvaart nooit tot het absurde niveau gerezen waar het is terecht gekomen.

   Is het werkelijk zo dat er nooit bij Marokkanen wordt ingebroken? Ik denk dat je daar misschien moet kijken naar de woonwijk.

   Je mag zeggen wat je wilt. Het is wel leuk als je zaken kunt onderbouwen. Kun je bv onderbouwen dat criminaliteit en de Marokkaanse nationaliteit iets met elkaar te maken hebben. Ik kan makkelijk onderbouwen dat economische situatie en criminaliteit iets met elkaar te maken hebben. Als je bv de geschiedenis van de wijk east end bekijkt zijn er veel overeenkomsten met de huidige tijd te trekken. Datzelfde geldt voor kampers, geen zigeuners overigens een erg interessante ontstaansgeschiedenis die Kamp bewoners met een leuke relatie tot de huidige tijd.

   1. ZiggyStardust

    Interessant ook dat Marrokkaanse mannen het steeds beter kunnen vinden met vrouwen van het kamp.

   2. DeBruijn

    @ satty

    Na de Tweede Wereldoorlog waren wij ook arm, zoals ik al 100x gezegd heb. Gingen wij inbreken?
    Nee, waren er toen veel inbraken? Weer nee. Gingen wij niets zitten doen? Ook nee.

    Dus economische situatie zegt helemaal geen zier, alleen het moreelbesef van mensen en ja, bij veel Marokkanen is die niet aanwezig.

    Hier in een wijk waar veel Marokkanen wonen, werd nooit bij hen ingebroken, wel bij de autochtone buren. Ook werden alleenstaande vrouwen weggepest, zoals familie, wat ik ook al 100x verteld heb.

    Zijn alle Marokkanen slecht? Nee, natuurlijk niet. Maar het aantal criminele is wel vele malen groter dan bij anderen. Zijn alle autochtone netjes of eerlijk? Nee, oo, dat is niet zo. Maar verhoudingsgewijs klopt het gewoon niet dat bepaalde groepen zich zo gedragen.

 2. Rien Noppen

  Er bestaat volgens mij een vijfde categorie pessimisten, dat zijn de mensen die hun eigen leven niet op orde hebben, door eigen schuld of door pech, en zich in het hoofd hebben gehaald dat de politiek daarvan schuldig aan is. Dit soort mensen stemt op PVV of FvD. Het zijn de tegenstemmers die stemmen op de Tegenpartij.

  Als je ze wilt leren kennen moet je de commentaren op DDS volgen.

  1. ZiggyStardust

   Ik volg uw commentaren op DDS dan ook met veel bewondering.

   1. Gekko

    ):

   2. Gekko

    Verkeerde volgorde.
    🙂

    1. ZiggyStardust

     Lol, en dan bedankt Noppen mij ook nog vervolgens.

   3. Rien Noppen

    Hartelijk dank, Ziggy.

  2. Raveltje

   De euro is ook de politiek, zelfs rechters vinden dat.

  3. Arie B

   Misschien had die dodo ook een soort van rasoptimist moeten duiden. Iemand die denkt dat het allemaal reuze meevalt. Dat het gewoon toevallig is dat er bij Opsporing Verzocht zoveel Nederlanders met een migratieachtergrond voorkomen, dat het niet klopt dat er honderdduizenden aan het uitkeringsinfuus hangen, niet of nauwelijks integreren, ons sociale stelsel omtrekken etc.etc. Die mis ik nog.

  4. Chris Schoneveld

   De grootste pessimisten zijn de klimaatalarmisten die denken dat de wereld vergaat als we doorgaan met het verstoken van gas.

 3. ZiggyStardust

  Mooie dag vandaag, heerlijk weer, lekker gegeten, en nu genieten van mooie boreale klassieke muziek, uitgezonden door een witte man op NPO 2, Paul Witteman.

 4. lIN-T

  Nee de import van al die buitenlanders is totaal geen vooruitgang, het zorgt voor overbevolking, asociale omgangsvormen en een compleet gebrek aan sociale cohesie.

 5. NoDoubt

  Waarom zijn er duizenden no-go aereas. Waarom wordt er nauwelijks geïntegreerd. Tegenwoordig worden dagelijks mensen vermoord in NL, zijn er plofkraken aan de lopende band, blijkt dat de kwaliteit van voedsel zwaar onder de maat. Is de kwaliteit van het drinkwater enorm verslechterd. Is de kwaliteit van de natuur in NL inmiddels een van de slechtste van Europa. Is er geen samenleving meer. Is NL een van de dichtsbevolkte gebieden van de wereld en worden dat er nog heel veel meer. Hebben 9 van de 10 gemeenten een voedselbank. Hebben we een enorme fileprobleem we kennen al bijna geen spitsen meer maar is dat continue.

 6. Heras

  Boudry, die mensen in vier hokje deelt, heeft vast geen geldgebrek, een baan, opleiding is gezond en heeft waarschijnlijk nooit iets traumatisch ervaren.
  En waar merk ik dat aan; als je leven anders gelopen is, door geldgebrek, ontslag, lage opleiding, slachtoffer van geweld, dan ben je een ander mens geworden. Het vertrouwen is weg en je hoopt op het beste.
  Dat heeft niets met pessimisme te maken maar met realiteit. Dus zet hen niet weg.
  Mensen zijn niet in hokjes te verdelen; praktisch iedereen heeft een geschiedenis.

 7. Heras

  En dat eeuwige slap beleid, de leugens, geen hoge straffen voor criminelen, overheidsgeld dat weggegooid wordt, de eeuwige bezuinigingen van de afgelopen jaren, maakt dat nederlanders zich nu realiseren dat het zo niet verder kan. Pessimistisch of realistisch??

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.