Geroyeerd FVD-lid: Henk Otten schoof zichzelf vaker geld toe, Baudet wist dit

Arthur Legger, voormalig FVD-kandidaat voor de Tweede Kamer en tot vorig jaar nauw betrokken bij de FVD-kascommissie, meldt in De Nieuws BV dat Baudet al langer wist van Ottens’ betalingen aan Otten zelf. Dat meldt NPO Radio 1.

De 30.250 euro die Otten zichzelf toeschoof zou niet de eerste keer zijn geweest “maar de druppel,” zegt Legger. Otten huurde zichzelf vaker in als adviseur en zou dit niet in het jaarverslag hebben vermeld. Baudet zou hier in maart van 2018 over zijn ingelicht.

Rob Rooken, naast Baudet – en tot voor kort – Otten, het enige andere bestuurslid, zou eenzelfde werkwijze hebben gehanteerd. Rooken gaf echter toe dat hij het onhandig vond om de partij van zijn hostingservice gebruik te laten maken, vanwege de schijn van belangenverstrengeling. Hij liet daarom offertes van concurrenten opsturen zodat zijn prijs te vergelijken viel, “maar handig is het niet,” aldus Rooken.

Over de kasgreep van Otten zegt Legger dat het ‘een heterdaadje’ was. Legger had meermaals contact met de kascommissie van de partij, zelfs toen hij de partij al uit was gezet. Otten zou medio 2017 al steeds meer macht naar zich toe hebben getrokken, afspraken zijn gaan negeren en actieve leden weg proberen te werken.

Volgens Legger zou Baudet al langer van Otten af willen maar lukte dit niet door de statuten. Mede hierdoor legden de leden het af tegen de penningmeester en verloor FVD zo’n 20 leden in één klap, waaronder Legger.

Leggers’ verhaal klinkt aannemelijk. Z’n uitspraken zouden makkelijk te verifiëren moeten zijn en enig rancuneus motief (vanwege zijn royement) heb ik niet kunnen vinden in zijn verhaal. Toch blijft het vooralsnog speculeren over wie de waarheid spreekt én, nog belangrijker, wat er níet wordt gezegd over deze hele kwestie. Rob Rooken lijkt tot nu toe de enige te zijn die in ieder geval het probleem met dergelijke betalingen aan zag komen. Theo Hiddema laat er niet te veel over los en Jeroen de Vries evenmin, al lijkt die laatste ‘vrijgepleit’ doordat het bestuur goedkeuring zou hebben gegeven voor zijn vergoeding. Thierry Baudet zou er goed aan doen om openheid van zaken te geven, zodat deze hele kwestie afgesloten kan worden en niet verder uitgroeit tot de etterende wond die het nu begint te worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

67 reacties

 1. Korporaal Monty

  Wordt er hier nu openlijk aan de integriteit van onze toekomstige minister president getwijfeld?

  1. Seneca

   @monty
   er wordt een doekje opgelicht over het reilen en zeilen van de heer Otten. verder niets en ik ben een tikkeltje verbaasd over uw conclusie.

 2. Dik

  Ze proberen alles te slopen, gaat niet lukken! FvD is niet zomaar een partij, het is een beweging.

  En nu even luisteren naar de nieuwe podcast van jensen.nl

  1. Heinz

   Even…zegt u, @Dik. Duurt meer dan een uur. Dat brengt u niet op ❗ Dood vermoeiend.

  2. Heinz

   Met bewegingen ben ik altijd voorzichtig @Dik. Voor je het weet ben je het haasje en zit je netjes in het bankje ‘amen’ te roepen. En zie er dan maar eens vanaf te komen. Daarom geen FvD voor mij.

   1. Dik

    @Heinz: Jij bent sowieso voorzichtig, misschien wel té voorzichtig.

 3. Meriadoc Brandebok

  Het is evident dat Baudet al in een vroeg stadium de controle volledig is kwijtgeraakt. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat er werd geroyeerd, gegraaid, gelekt, geloosd en geruzied.

  Wat de partij hier parten speelt is de incompetentie van Baudet om krachtig leiderschap te tonen. In tijden van crisis trekt hij zich terug om zijn bejaarde tweede man vol in de wind te zetten.

  Wie durft deze man nog het vertrouwen te geven?

  1. Vit

   Ruim 90%.

   1. Meriadoc Brandebok

    Ja, bizar.

    1. Vit

     Nee hoor, levenservaring heet dat.

     1. Meriadoc Brandebok

      Ik heb al eerder benadrukt dat Baudet door zijn discipelen wordt gezien als de nieiwe verlosser. De steun die de incompetente Baudet krijgt bevestigt dat.

     2. Vit

      En daar schaam ik me niets voor.

     3. Rien Noppen

      Een beetje ongemakkelijk zul je je toch wel voelen, Vit?

 4. Beukman

  Thierry Baudet zou er goed aan doen om openheid van zaken te geven, zodat deze hele kwestie afgesloten kan worden en niet verder uitgroeit tot de etterende wond die het nu begint te worden.

  Inderdaad; leiderschap tonen dus in plaats van (voedsel)vergiftiging voor te wenden.
  De vraag is wel of de man die zijn Forum liefkozend “de partij van de liefde noemt, in staat is tot hard optreden. Complicerende factor is dat niet te voorkomen valt dat Otten gewoon zijn zetel in de EK inneemt.

  1. Rien Noppen

   Tot nu toe zwijgt Baudet in alle talen. Dat is zowel laf als blijk gevend van incompetentie.

   Baudet was dus al lang bekend met de financiële malversaties (dan wel te verantwoorden vergoedingen voor geleverde diensten) maar greep daar pas op in toen hij een stok nodig had om een politieke rivaal uit te schakelen.

   Het toont zowel bestuurlijk onvermogen als een twijfelachtige moraal.

   1. Peter Oudshoorn

    “Het toont zowel bestuurlijk onvermogen als een twijfelachtige moraal.” Zo worden politieke- en liefdesrivalen al eeuwenlang uitgeschakeld, Rien Machiavelli. Dat is toch niks bijzonders.

    1. Rien Noppen

     Dat is juist, Oudshoorn, maar het toont aan dat Baudet zowel moreel als bestuurlijk tenminste geen haar beter is. Ik denk dat zijn kiezers daar wel op hadden gehoopt.

   2. Beukman

    Wist Baudet ook dat Hiddema’s heup uit de partijkas werd betaald, of was dat een onderonsje tussen Otten en Hiddema? Is het normaal dat ziekenhuisoperaties van Kamerleden worden opgehoest door de leden van de betreffende partij, die ook nog eens onwetend worden gehouden?
    Als de VVD de partij van de graaierds is, wat is FvD dan wel niet?

    Ondanks alles voel ik medelijden met Baudet. Maar iemands capaciteiten meet men niet als het voor de wind gaat maar als het tegenzit.

    1. Vit

     De revalidatie werd als vriendendienst betaald in een verzorgingshuis niet de operatie, daar zijn fondsen voor, normaliter houden ze in een ziekenhuis geen kostgangers.

     1. Rien Noppen

      Vindt Vit het wel normaal dat politieke partijen dit soort ‘vriendendiensten’ financieren met het geld van de leden en donateurs, zonder dat die daar iets van af weten?

     2. Vit

      Btw, het is niet bekend of dit uit de ledenkas werd betaald, het kan ook zo zijn dat Thierry dat uit eigen zak betaald heeft, ik zie hem er wel voor aan.

     3. Beukman

      Op zich reuze aardig, @Vit, maar wat heeft dat gekost, twee of drie maanden verblijven in een klasse-zorghotel?
      Het lijkt erop dat er geen regels gelden voor welke uitgaven wel en welke niet uit de partijkas mogen worden betaald. Niet bepaald een frisse situatie, en ik vermoed dat vele leden dit met mij zullen vinden, het is per slot hun geld.

      Stel Hiddema begon moeilijk te doen over de betalingen die Otten aan zichzelf deed, waarop Henk de Tank zei: “Nou weet je wat? Dan betaal ik jouw revalidering.”

      Voel je hem, @Vit?

     4. Beukman

      Vit merkt op:
      het kan ook zo zijn dat Thierry dat uit eigen zak betaald heeft,

      Zit Thierry dan zo goed in de slappe was? Meester Hiddema heeft als je het mij vraagt een heel wat dikkere portemonnee.
      Ik meen ergens gelezen te hebben dat die heupkosten uit de kas kwamen, maar misschien vergis ik me.

     5. Rien Noppen

      Dat klopt, Beukman, die revalidatie is uit de partijkas betaald.
      VK: “Voor Hiddema is het zorghotel betaald waar hij herstelde van zijn heupoperatie. ‘Ik wist helemaal niet dat dat vanuit de partij was betaald, maar ik vind het heel vriendschappelijk, heel ruimhartig. Als dat al niet mag, als kranten daar nu ook al over gaan soebatten, dan wil ik mijn oude heup terug.’”

     6. Vit

      Natuurlijk zijn die heupkosten niet uit de kas betaald, iedereen is verplicht verzekerd tegen ziekte kosten, als ik aan de ravalidatie heb meebetaald boeit me dat niet echt.

     7. Beukman

      @Rien en @Vit
      Lijkt me dan toch een luchtje aan die heup zitten dat opheldering behoeft. Dat zorghotel is kennelijk niet door meester Hiddema betaald; door wie dan wel dat weet hij niet, zoals hij ook al niets wist over die reiskostenvergoeding van vele duizenden euro’s. Hij zet zichzelf hier wel heel opzichtig neer als een man van de elite die bakken met geld verdient.

      Check Zorghotel De Kim te Noordwijk eens. Wat zou zo’n “dubbele MIVA-suite” per etmaal kosten? Ik kom uit op zo’n €245. Dat is dan dus voor twee maanden zo’n €15.000, exclusief extra’s.

      Meester Hiddema: “Als dat al niet mag…”
      Tja. De arme man wordt van alle kanten genaaid. Pakken ze zijn zorghotelvergoeding af, pakken ze zijn reiskostenvergoeding af. Wolven zijn het, geldwolven, die dat willen.

     8. Vit

      @Beukman

      Zoals gezegd boeit het me niet echt of ik aan die revalidatie heb meebetaald, maar de ouwe schurk wist heus wel van de reiskosten.

 5. Vit

  Ik kan me zo voorstellen dat hij zich knap beroerd voelde en even met rust wilde worden gelaten, ook hem is de mens niets vreemd. Ik ken dat gevoel van val maar dood met z’n allen als je zo je best doet en dan verraden wordt.

  1. Heinz

   Jazeker @Vit ! Hij moet alle veren teruggeven die hij hier van vele DSS’ers gekregen heeft.

   1. Dik

    @Heinz: Tuurlijk niet, Baudet is niet alleen de grootste, hij blijft ook de grootste. Nederland is het zat.

    VVD: Dit keer kunnen jullie ons echt vertrouwen!

    1. Vit

     @Dik

     “VVD: Dit keer kunnen jullie ons echt vertrouwen!”

     Nou doe maar niet.

     Ik ben trouwens bijzonder benieuwd naar de peilingen morgen, jij niet?

     1. Dik

      @Vit: Dat van die VVD is natuurlijk puur satire, wie nu nog op de VVD vertrouwt moet wel zwakzinnig zijn.

      “Ik ben trouwens bijzonder benieuwd naar de peilingen morgen, jij niet?”

      Zeker, al hecht ik er niet al teveel waarde aan.

     2. Dik

      @Vit: Nu nog stoppen met het voeren en onderhouden van de trollen en hun verblijf.

    2. Heinz

     Hij wordt niet groter wanneer u hem op een voetstuk plaatst. Dat denken vele volgelingen. Ten onrechte.

     1. Vit

      Hij is al groot genoeg wat mij betreft.

   2. Vit

    Nee hoor hij voelt de steun van velen.

  2. edoc431

   Wie is er nu weg dan Baudet, of Otten … ik bedoel maar .

  3. Rien Noppen

   ‘val maar dood met z’n allen als je zo je best doet en dan verraden wordt.’

   De vraag is echter wie hier de verrader is.

  4. Beukman

   @Vit
   Misschien even de zinnen verzetten en lekker Koningsdag vieren bij hem om de hoek in de Jordaan, dan kan ie er morgen weer tegenaan!

 6. Joop Klepzeikert

  Ik denk dat FvD er veel verstandiger aan doet om eerst alles eens goed op een rijtje te zetten voor ze met een statement komen, wat achteraf niet volledig of niet helemaal waar blijkt.
  Eerst zorgen dat het volledig is, zodat de linkse pers niet nog meer sensatie verhalen kan maken.

  1. Heinz

   @Joop, …De pers hoeft zich niet in te spannen. Dat mag DDS doen.

   1. Joop Klepzeikert

    Zowel de extreem linkse pers als DDS spannen zich veel te veel in met al hun insinuaties over wat daar gebeurt is en gebeurt. Zullen allemaal nog van een heel koude (koningsdag) kermis thuiskomen als FvD met het volledige verhaal komt.

 7. Ome Wim

  Het geval Otten is een vaker voorkomend fenomeen bij politici want van zelfverrijking en zakkenvullen zijn de meesten niet vies, ook niet van steekpenningen en riant betaalde baantjes voor hand- en spandiensten, zelfs een “cadeautje” als een appartement aan zee wordt niet afgeslagen en ze komen er nog vaak nog mee weg ook omdat hun collega-politici zelf een pak boter op hun hoofd hebben.

 8. Raveltje

  Geld doet wonderen…..

 9. Appelstroop

  Prima gelegenheid om de kiezer te laten zien of je krachtig leiderschap hebt en de boel kan oplossen voordat de media en andere tegenstanders er hun eigen draai aan gaan geven (zoals je al ziet gebeuren).

 10. Ries

  Otten ziet eruit als een verkoper van 2e hands auto’s en zo handelt hij ook.

 11. Niet L niet R

  De heer Otten voelde denk ik de bui al aankomen, toen hij een interview weg gaf!
  Helaas voor hem is hij door de mand gevallen!
  Als eenling in de eerste kamer te gaan zitten, maakt hij zich nog meer belachelijk, hoop voor hem dat hij verstandiger is!

 12. Rien Noppen

  Het mooie betoog van Meeus in NRC, waar ook DDS wordt besproken, wil ik jullie niet onthouden:

  “Hoe de crisis in FVD bewijst dat media in campagnetijd hun taken verzaken
  Deze week: Baudet en zijn plaats in het narcistenkartel.
  Tom-Jan Meeus
  27 april 2019

  Op de een of andere manier moest ik deze week telkens denken aan dat ene mailtje. Het mailtje dat Thierry Baudet 23 november vorig jaar, half drie ’s nachts, zijn 149 collega’s in de Tweede Kamer stuurde.

  Er was een eindejaarlijstje gemaakt met de muziekvoorkeur van Kamerleden – vooral pop. Baudet schreef: „Allemaal enorme kutmuziek. Hoe is zoiets mogelijk?!”

  Zijn slotzin: „Wat is er met jullie aan de hand?”

  En toen de week vorderde, en de berichten over Forum voor Democratie absurder werden, schoot die laatste zin me steeds weer te binnen.

  Het begon met het onthullende NRC-vraaggesprek, vorig weekeinde, waarin mede-oprichter Henk Otten Baudet bekritiseerde. Daarna dagen van intern FVD-nieuws waaraan je zag dat gezwollen historische verwijzingen niet leren dat de spreker het vak van politicus verstaat.

  Op dinsdag bleek dat Otten het penningmeesterschap kwijt was. Op woensdag vernam hij per tweet dat hij geen fractiemedewerker meer was. Op donderdag verdween hij uit het partijbestuur – na een nieuwe NRC-onthulling, nu over een betaling van Otten aan zichzelf.

  Alleen de échte politieke sufferds slagen erin het slechte nieuws elke dag slechter te maken.

  En intussen is dezelfde Otten gewoon FVD-lijsttrekker bij de komende Eerste Kamerverkiezingen.

  Dus aan het einde van de week zat dat ene mailtje nog altijd in mijn hoofd.

  Ik dacht: misschien moet een van die 149 Kamerleden Baudet even terugmailen. „Wat is er met júllie aan de hand?”

  Het was sowieso een week waarin rechts-nationalisten kritiek kregen die zij zelf meestal ‘het partijkartel’ verwijten.

  Eindeloos keerde Wilders zich de laatste jaren tegen ‘de graaiers’.

  Nu bleek PVV-Tweede Kamerlid Dion Graus waarschijnlijk een te hoge reiskostenvergoeding van de Tweede Kamer te ontvangen – omdat hij, schreef de Volkskrant, moedwillig een verkeerd woonadres zou opgeven. Wilders hield zich op de vlakte.

  Vervolgens zei Hiddema (ook FVD): ik denk dat ik een vergelijkbare fout heb begaan. Baudet hield zich niet eens op de vlakte: hij zei er gewoon niets over.

  Zo kregen alle analyses over het onbehagen in Nederland, over de veenbrand, de ontriefde burger, de boze burger etc., ineens ook iets onwerkelijks: studiekamer-ijver om irrationeel stemgedrag te verklaren.

  Want natuurlijk zijn er oorzaken dat sinds Fortuyn 15 à 20 procent van de kiezers tegen de gevestigde orde stemt. Natuurlijk is er weerzin tegen middenpartijen en de macht der gewoonte: tegen migratie, klimaatbeleid, te kleine inkomensgroei.

  Maar telkens blijken de alternatieve partijen dezelfde gebreken te vertonen. Van Bomhoff tot Verdonk, van Wilders tot Baudet: ze scheppen hoge verwachtingen en creëren soms electorale erupties. Maar vroeg of laat blijken alle leiders beter in eigenliefde dan in vaderlandsliefde.

  Het narcistenkartel.

  Allemaal politieke gelukzoekers die niet in staat zijn de vrede in de eigen gelederen te bewaren, en zelden toekomen aan de vraag of ze kunnen samenwerken met politici uit andere gelederen.

  En nu ontriefde of boze burgers op zulke politici blijven stemmen, is natuurlijk wel de vraag: waarom bestellen mensen telkens hun eigen teleurstelling?

  Ook Baudets beperkingen waren bepaald niet onbekend toen hij de politiek inging.

  Hij beklom het nationale toneel voorjaar 2016 met het referendum tegen het EU-associatieverdrag met Oekraïne. Hij legde claims – Oekraïne kreeg „zicht op EU-lidmaatschap” – waarvoor drie jaar later nog geen spat bewijs is geleverd.

  Maar wat interessanter is: nadat Baudet najaar 2016 een politieke partij bouwde op zijn succes met het referendum, waren zijn strijdmakkers tegen het Oekraïneverdrag vernietigend over hem.

  Bart Nijman, adjunct-hoofdredacteur van GeenStijl, noemde Baudet een „egomane opportunist”. Jan Roos schreef later: „Bij Baudet draait alles om Baudet.”

  En Tim Engelbart, die wij nu kennen als Baudet-groupie van het blog De Dagelijkse Standaard, de roodvleesleveranciers van ultra-rechts, zei najaar 2016 nog tegen Quote dat hij Baudets nieuwe partij „niet anders dan negatief kan beschouwen”.

  Baudet „drijft op aandacht en adoratie”, zei hij: „Hij is een man die overhelt naar narcisme.”

  En deze week sprak ik nog met iemand die in de beginjaren van FVD met Baudet samenwerkte. Ook hij zag een man met overmatig veel eigenliefde die leunde op een figuur als een buldog – Otten. Al in 2016 wist je, zei hij, dat dit verkeerd zou aflopen.

  Dus wat we deze week zagen was de voorspelbare respons van een narcist op even voorspelbare kritiek: hij eist dat de criticus uit zijn ogen verdwijnt.

  Nu is het uiteraard mogelijk dat ook Baudets kiezers immuun blijken voor dit soort sores.

  Ook bij Wilders bleek vlot dat zijn persoonlijkheid niet in staat is tot samenwerking met andersdenkenden. Hij hield zich na zijn steun aan Rutte I vanaf 2012 electoraal staande door te radicaliseren en zich te isoleren, zodat uiteindelijk de fut eruit ging: geen partij die nog denkt aan samenwerking met hem.

  Tegen die achtergrond zullen veel van de politiek leiders Baudets afrekening van deze week ook niet gauw vergeten.

  Tegelijk vestigt de FVD-crisis de aandacht op grote vragen voor politiek en media.

  Want nu een partij in een crisis verkeert die nog maar een maand geleden de grootste werd bij de Statenverkiezingen, kunnen we veilig stellen dat ook iets grondig is misgegaan bij andere partijen en de media.

  Om te beginnen is dit natuurlijk een politiek falen. Alle partijen willen in campagnes eigenlijk alleen nog over hun eigen plannen praten, onder de aanname dat kiezers dit het voornaamste vinden.

  Maar dat voorkomt dat politici in campagnetijd helpen bij een verbeterd inzicht in andere kandidaten en hun kwaliteiten – bijvoorbeeld door ze uit te dagen op hun kennis en ervaring. Zo worden de kwaliteiten amper getest – je ziet het gevolg bij Baudet.

  Ook mediagedrag in campagnetijd verandert. Hoe kan het dat in campagnes al sinds Fortuyn elementaire gebreken van de leden van het narcistenkartel telkens worden genegeerd of gemist?

  Al twintig jaar zie je vooral in Hilversum de zielige zweterigheid van media die bang zijn maatschappelijke onderstromen in campagnetijd te missen.

  Maar in werkelijkheid missen media vooral aandacht voor fundamentele zwaktes van politieke kandidaten en hun partijen.

  Ga maar na: in de drie campagnes waarin Baudet een rol speelde, is het zelden of nooit gegaan over het vernietigende oordeel van zijn politieke makkers uit het Oekraïnereferendum.

  Ook ging het zelden over het gemak waarmee hij in 2017 al FVD’ers van het eerste uur royeerde, en dus ook over zijn beperkte vermogen tot samenwerking.

  Het ging vooral over zijn enorme kritiek op het kabinet, over zijn grootspraak, zijn ideeën: het ging over wat hij wil maar niet over wat hij kan.

  En een mediacultuur die politiek in campagnes vervormt tot louter pretenties, die praten beloont en presteren negeert, ontdoet zich van een elementaire taak: de controle op de (potentiële) macht.

  En als deze week iets is gebleken, is het dat de controle van veel media – en vooral televisie – op Baudet tijdenlang schromelijk tekort is geschoten.”

  1. DeBruijn

   @ Rien Noppen

   Maar ben jij zelf ook niet een narcist, zoals velen hier beweren?

   1. Catalaanse kok

    Misschien wel, maar zeker geen lijsttrekker, eigenaar, gezicht, politiek leider, buikgrieppatient van een politieke partij, stroming, beweging, luchtbubbel.

   2. Rien Noppen

    Deze vraagstelling, DeBruijn, betreft een ad hominem, een verwerpelijke drogreden in de inhoudelijke discussie.

    Ga je mond spoelen.

  2. Drees

   @Noppen, wat een boekwerk!
   Jij lijkt wel een broodschrijver!
   Hoeveel boeken heb je al geschreven?

   1. Bosche draak

    Die kneus heeft zelfs nog nooit een boek uitgelezen.
    “Nijntje gaat naar het strand” is al te hoog gegrepen voor hem.

 13. Seneca

  wat maken jullie je allemaal druk! waarom? om iets waar je toch geen invloed op kan uitoefenen. Af je stemt op de FvD of niet, dat is geheel aan jullie.

 14. Nuts

  Jammer allemaal.

  En smullen voor al die Linkse..

 15. Godefroy France

  Wat is dat toch met politici of wat er voor door moet gaan, splijtzwammen, illegaal geld toestoppen, ????????????
  HOE GAAT DIT VERDER,,,,,, krijg steeds meer respect voor GEERT WILDERS!!!!!
  laat de goeie “noncorruptibles” FVD’ers daar een voorbeeld aan nemen, en of samen gaan met onze HELD GEERT WILDERS redder van de natie!

  1. Rien Noppen

   Geert Wilders dekt de oplichtingspraktijken van Graus af, Godefroy. Wat vind je daar van?

   1. toetssteen

    Aanhaling Volkskrant:
    Een Kamerlid in Nederland verdient 109.000 euro per jaar, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Daar komen nog wat onkostenvergoedingen bij voor binnenlandse reizen (4.900 euro netto per jaar) en beroepskosten (2.762 euro). De toeslag voor verblijfkosten in Den Haag is veruit de belangrijkste. Hoe verder iemand weg woont, hoe hoger de vergoeding. De logica: een Kamerlid dat van ver komt, maakt waarschijnlijk meer kosten voor logies en verblijf in Den Haag. De maximale vergoeding is 24.000 euro per jaar; zo kan het voorkomen dat een Kamerlid maandelijks meer krijgt overgemaakt dat een minister.

    Alzo, als Grauss officieel bij zijn ma woont en aldaar staat ingeschreven, een appartement in Den Haag huurt (wat hij doet), dan valt hij in deze regeling.
    Dat geldt idem voor de 28 andere Kamerleden wiens namen verzwegen worden.

    1. Rien Noppen

     “als Grauss officieel bij zijn ma woont”

     In dat geval is er weinig aan de hand, maar weinigen geloven dat dit het geval is.

    2. Beukman

     @Toets steent:
     Dat geldt idem voor de 28 andere Kamerleden wiens namen verzwegen worden.

     Niet voor jou kennelijk. Ik ben ook wel benieuwd naar die namen.
     Het gaat overigens niet om waar iemand officieel woont, maar op welk adres iemand tweederde van de tijd of vaker verblijft.

     We weten nu Graus en Hiddema. Wie zijn de andere 27?

     1. Rien Noppen

      Op deze vraag zul je geen antwoord krijgen, Beukman, Toetssteen houdt ervan om stenen over de schutting te gooien en als je hem erop aanspreekt begint hij te klagen over zijn gezondheid.

      Er zijn weinigen op dit blog die er in slagen mijn ergernis op te wekken, maar Toetssteen slaagt daar moeiteloos in. Een zak patat van grote klasse, zullen we maar zeggen.

     2. Beukman

      Ik denk persoonlijk dat Toetssteen is ingehuurd door de EU om op fora verwarring te zaaien.

     3. Meriadoc Brandebok

      🙂

 16. Tman

  Ondanks de vervelende perikelen bij het FvD en de PVV,staan beide partijen er heel goed voor,immers dit soort gebeurtenissen zijn vooral bij de VVD eerder regel dan uitzondering,dus niemand hoeft ongerust te worden!
  Stem FvD of PVV.

 17. shidaian

  zo…en dan nu maar eens stoppen met oud leden etc hun zegje te laten doen. het juiste weten en horen we toch niet. Niet erin blijven hangen al zal de media wel door etteren. Streep zetten en doorpakken naar de EP verkiezingen. Eppink in the picture. Ik heb net zijn boek gekocht: Europees Realisme…Voor een Europa van Natiestaten. Metg een prima voorwoord van TB.

  1. Dik

   8 jaar Rutte samengevat in 8 glasharde leugens:

   1. Om te beginnen met de klassieker ‘geen cent meer naar Griekenland’. Enfin u weet hoe dit verder afliep.

   2. Kent u die mop van iedere werkende Nederlander die € 1.000 zou krijgen?

   Dit grapje zou gefinancierd worden door bezuinigingen op ambtenaren, subsidies en ontwikkelingssamenwerking.

   Die € 1.000 kwam er niet, net zo min als de beloofde bezuinigingen. Integendeel…

   3. De hypotheekrente-aftrek stond als een huis bij de VVD en Rutte. Dan weet de goede verstaander eigenlijk al voldoende…

   4. ‘Windmolens draaien op subsidie’ wist Rutte jaren geleden al toen ie nog niet gecorrumpeerd was door de groene lobby. Tegenwoordig is ie de grootste pleitbezorger voor deze windhandel.

   5. Je hebt leugenaars en je hebt Rutte. Zelfs voor het liegen over zijn eigen partijprogramma tijdens een live tv-debat draait deze pathologische leugenaar zijn hand niet om.

   6. Volkert van de Graaf zou niet op proefverlof, daar zou Rutte persoonlijk een stokje voor steken!

   Niet alleen ging de moordenaar van Pim Fortuyn op proefverlof, hij werd nadien op alle mogelijke manieren door de overheid gefaciliteerd.

   7. Rutte zou de uitslag van het Oekraïne-referendum respecteren. Wat volgde waren geitenpaadjes, betekenisloze inlegvelletjes…en werd er ‘gewoon’ bij het kruisje getekend.

   8. Ook Dividendbelasting-gate mondde uit in een typisch Ruttiaans leugenfest. Alleen lopen zelfs de meest doortrapte leugenaars weleens tegen de lamp. Dan wil acuut geheugenverlies nog weleens helpen. “Ik heb er geen herinnering meer aan”

 18. logisch denken

  Mensen denk toch na en ietsje verder dan het eigen belang. De vvd lacht zich helemaal slap over die zelfvernietigingsdwang.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.