Helemaal prima: Irak wil Europese ISIS-gekken berechten in ruil voor miljarden euro’s

Ik zeg: doen.

Het Franse persbureau en de Britse krant The Guardian berichten (via het AD) dat Baghdad de Westerse coalitie heeft aangebonden om tienduizenden Europese ISIS-gekken uit Syrië te halen en zélf te berechten. Maar, daar wil Irak dan wel enkele miljarden euro’s steun in ruil voor krijgen.

Al met al zou het per direct om zo’n 10 miljard euro gaan. Daarna wil Irak dan 1 miljard euro per jaar ontvangen van de Westerse alliantie. Dit omdat de ISIS-mafketels niet alleen berecht moeten worden, maar daarna ook onderhouden moeten worden in de gevangenis — degenen die niet ter dood veroordeeld worden, tenminste. Want, jawel, Irak heeft verschillende ISIS-malloten al ter dood veroordeeld.

Dat laatste is precies waarom de Syriëgangers in kwestie doodsbang zijn dat Irak en het Westen inderdaad een deal met elkaar sluiten. Teruggaan naar Europa? Oh, dat zien ze best zitten. Op zijn hoogst krijgen ze een paar jaar gevangenisstraf — lekker: moderne gevangenissen, met televisie en noem maar op — waarna ze natuurlijk weer vrijkomen en lekker door kunnen gaan met het verspreiden van hun extremistische propaganda… en mogelijk zelfs aanslagen kunnen plegen. Zelf zien ze dat scenario best zitten.

Maar naar Irak gestuurd worden? Oh nee, dat vinden ze vre-se-lijk. Irak pakt terroristen namelijk écht aan. Als ze daar veroordeeld worden verdwijnen ze voor jaren en nog eens jaren in een hell hole — een Middeleeuwse kerker eigenlijk. En dat is dan ook nog eens aangenomen dat ze niet ter dood veroordeeld worden, want ook dat is best een optie.

Echt? Ja, echt. Irak wil namelijk dat, als er een overeenkomst gesloten wordt, Europese landen beloven geen bezwaar te zullen maken tegen veroordeling tot en uitvoering van de doodstraf. Oh ja, en daarbij komt nog eens dat Irak óók niet wil dat Europese “hulpverleners” hun gevangenissen bezoeken.

Met andere woorden: ze willen voor een paar miljard euro helemaal zelf verantwoordelijkheid nemen voor ISIS-tuig.

Ik zeg: doen. Laat Irak maar lekker op Midden-Oosterse wijze afrekenen met deze terroristen. Het interesseert me geen bal dat ze mogelijk een Europees paspoort hebben. Dat hadden ze moeten bedenken voor ze naar Syrië vertrokken en, door dat te doen, voor een vijand van Europa kozen. Een vijand die zoveel mogelijk Europeanen over de kling wil jagen; een vijand die alles waar Europese culturen voor staan haat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Jumping

  Gewoon doen, kost een paar centen, maar de Irakezen hebben deze ISIS-gekken, van zeer dicht bij meegemaakt.
  Zij hebben bij ieder vonnis, recht van spreken.

  Maar wel controle en niet zoals bij de Turken, Miljarden euro’s incasseren, voor het tegen houden van vluchtelingen en ze gewoon via een andere manier door laten

 2. Henk-Jansen

  Oke maar dan gaan we het geld wel verhalen op de pvv- en fvd-stemmers.

  1. FJ

   Oke, jij wou ze dus hierheen halen en op kosten van alleen links veroordelen, gevangen nemen.
   Deze naar verhouding zeer hoge kosten in Nederland willen de linkse kiezers natuurlijk alleen wel opbrengen.

   1. Ego-non-solus

    @FJ, een reactie om van te smullen!

    En u en ik maken ons geen illusie; van @Henk-Jansen c.s. krijg je geen reactie. Althans, geen inhoudelijke. De deugmensen op deze site wensen uitsluitend het morele genoegen; de financiële gevolgen zijn altijd voor anderen.

  2. Jormungandr

   Prima. Ik betaal daar graag voor. Kom het maar halen! Met je stoere praatjes, veilig achter je computertje.

 3. marco1

  Geen geld geven maar wel daar laten dan moet Irak maar zien wat ze ermee doen.

  1. Korporaal Monty

   Volgens mij worden we een beetje gechanteerd. Net als Trump ons voorstelde.
   Als je geen gevangenen opneemt laten wij ze gaan.

   Misschien dat we een bijdrage kunnen doen maar het moet geen verplichting zijn.
   Wij geven toch ook niks aan die pedocriminelen die in Aziatische gevangenissen zitten.

 4. NoDoubt

  We gaan niets miljarden betalen. We laten ze gewoon berechten in Syrie. Net als Sadam Hoessein.

 5. Diederik van Walsum

  Uh, met berechten bedoelen die Irakezen toch zeker : kop eraf , de kogel, ophangen enz ?

  1. Vit

   Nee, pletten onder rupsbanden wat ze zelf hebben bedacht.

  2. Vraagtekentje

   Denk ut wel, ken zo duur nie zijn toch:-)

  3. Buzz68

   Wat kost een kogel nu tegenwoordig nog? En handgranaten.. die hangen tegenwoordig ook aan willekeurige deurposten hier…

  4. Mars020

   Is wel te hopen, anders komen ze over een aantal jaren bij ons aanslagen plegen.

 6. Schele Joop

  Het motto van de EU, als je een probleem hebt dan gooi je met heel veel geld en dan komt er plotsklaps wel iemand opdraven die de klus wil klaren. Syrisch vluchteling stroom oplossing, miljarden naar de Turken, ISIS strijders probleem oplossing, miljarden naar Irak. De EU is de pin automaat voor landen die schijt hebben aan mensenrechten.

 7. Kristalix

  Beetje veel geld. 300.000 kogels en een bulldozer om een groot gat te graven. Moeten voor een half miljoen lukken. En daarna? Zand erover.

 8. F. Domela Nienhuis

  Als we dat bedrag nou betalen met het geld van ontwikkelingshulp zeg ik ook: “Doen!” Het laten ruimen van deze Moslims gaat zeer zeker de ontwikkeling in dat gebied dienen. Wat mij betreft doen we er dan ook die 73 % van de Moslims in Nederland die Syriëgangers als helden zien erbij.

 9. Joop Klepzeikert

  Ze hebben in Syrië hun misdaden gepleegd. Daar horen ze berecht te worden, zoals elke misdadiger in het land waar hij, zij of het de misdaad gepleegd heeft berecht dient te worden.

 10. Tman

  “Europese ISIS-gekken uit Syrië te halen en zélf te berechten”
  Als Irak deze deal toegewezen krijgt door alle betrokken landen,moet de Irak als part of the deal alsmede de illegalen/gelukzoekers uitstroom naar de EU aan banden leggen!

 11. Pescador

  strak plan, als je ze naar Nederland haalt kost het ook bakken vol geld , zitten ze een paar maanden in de bak en dan kunnen ze op straat weer doorgaan met het dood steken van mensen die hun ideeën niet volgen. houd ze maar in Irak dood of levend.

 12. Veteraan

  ja, betalen graag en opschieten ermee.
  Maar niet gevangen zetten, ophangen s.v.p.
  En kom er hier ook maar een 50.000 ophalen, politie heeft de adressen.
  Stop ontwikkelingshulp aan Afrika en betaal hier de kosten mee.
  2 vliegen in 1 klap.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.