NRC-knechtje Henk Otten (FVD) buigt het hoofd voor de media en ondermijnt zijn partij

Man, man, man. Wat een kansloos artikel in de NRC vanochtend! Ik bedoel dat stukje waarin Henk Otten (FVD) zichzelf te buiten gaat en afgeeft op Thierry Baudet. Volgens Otten zou Baudet ‘de partij te ver naar rechts trekken’ en ‘de aandacht op hemzelf vestigen’. Het artikel toont vooral aan dat  Otten het hoofd buigt voor de macht van de massamedia. 

Vorig jaar verweet Henk ‘de tank’ Otten anderen nog ‘baasje te willen spelen’, maar vandaag verscheen de keurige Drent in de NRC om zélf baasje te spelen. Keurig in pak zat hij daar in de zon op een stoeltje. De kersverse senator zei:

„Nou, ik probeer er alles aan te doen dat we niet ten onder gaan. Laten we vooral de handen uit de mouwen steken.”

Wellicht kan hij beginnen om de kritiek intern te bespreken in plaats van via de media?

Het NRC-stuk is verder uiterst opmerkelijk. Otten bedient zich van negatief taalgebruik wanneer hij over Baudet spreekt. Of hij zichzelf daarmee tot het redelijke alternatief op ‘centrum-rechts’ wil bombarderen om daarmee kiezers te trekken of dat hij daadwerkelijk van mening verschilt met Baudet weten we niet. Wat we wel weten is dat het een zeer opmerkelijk artikel was waarin Otten vreemde uitspraken doet over zijn partijgenoot:

“Ik ben niet de hele dag bezig met atonale muziek en moderne architectuur.”

Verder buigt Otten het hoofd diep voor mediamacht:

“Baudet moet onze mensen niet nodeloos in de wind zetten. Het is misschien leuk om een gewaagde uitspraak te doen, maar we zijn nu een grote partij. Hij gaat over zijn eigen woorden, maar woorden hebben consequenties. […]”

Moet je nagaan. Een ‘gewaagde uitspraak’ is de beste man al bang voor. Wat een doetje. Maar welke uitspraak bedoelt hij dan? Verwijst hij daarmee bijvoorbeeld naar de uitspraak waarin het woord ‘boreaal’ werd genoemd tijdens de verkiezingsavond van de Provinciale Statenverkiezingen?

Even over die ‘gewaagde uitspraak’: wie legde eigenlijk de associaties tussen ‘boreaal’ en ‘extreem-rechts’? Ik niet. Ik associeer de term boreaal namelijk met ‘noordelijk klimaat’ vanwege het feit dat de term verwerkt zit in het spel City Skylines.

Maar sommige lieden zoeken altijd naar het slechte om anderen te ondermijnen.

Personen die de term ‘boreaal’ associëren met extreem-rechts hebben zélf een extreem-rechts frame. Immers associeer je deze term enkel met extreem-rechts als je op de hoogte bent van het vocabulaire van extreem rechts! Verder is het uitvergroten van twee seconden spraak tijdens de verkiezingsuitslag tot het ‘wezen van Baudet’ niet alleen achterbaks, maar ook intellectueel oneerlijk.

Nadat Baudet de uitspraak deed zochten de media gewoon heel lang totdat ze iets ‘schokkends’ vonden om Baudet te pakken. Je zou dan verwachten dat Otten het voor zijn voorman opneemt. Maar nee. In plaats van het bieden van steun boog Otten het hoofd voor de NRC. Een tegenwerping kwam evenmin uit de hoek van ‘communicatie-expert’ Jeroen de Vries. Wat een ongelofelijke faal van beide heren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

77 reacties

 1. bifbof

  Hij legt wel gewicht in de schaal aan de foto te zien . ach zo gaat het met opstarten , onaangenaam ventje .

  1. hans-e-pans

   Denk niet dat hij lang 2e man van de FvD zijn.

 2. Jumping

  Hoe ver is Links Nederland gegaan, om dit
  via de media te publiceren.?

  1. Meester Kong

   @jumping, terug in je box

 3. Meester Kong

  Proest, Teunis je moet in de politiek………….

 4. Rien Noppen

  “In plaats van het bieden van steun boog Otten het hoofd voor de NRC.”

  Teunis lijkt te denken dat het NRC in de positie is om politici te sommeren een verklaring af te leggen die door hen wordt gedicteerd.

 5. Benny

  Het is henkie ontgaan dat het fvd zijn succes heeft te danken juist aan het rechtse geluid dat de partij geeft….

 6. Fortiori

  De eerste haarscheurtjes in de partij. Dodelijk wanneer het een maanmissie betreft…

  1. haha

   Dat heb je nou eenmaal met religies

   1. haha

    Als je afwijkt van de leer ben je meteen een linkse radicaal. Vroeger heette dat: een ketter.

 7. Beukman

  Ouderling @Dik zal een drukke dag hebben gehad: bij FvD-leden langs de deuren gaan, om ze te vertellen dat ze het duivelse NRC-stuk niet mogen lezen op straffe van excommunicatie.

 8. Beukman

  Een ‘gewaagde uitspraak’ is de beste man al bang voor. Wat een doetje.

  Ik krijg de indruk dat Teunis een paar dingen niet snapt. Baudet positioneert zijn partij met diverse maffe uitspraken in de rechts-nationalistische hoek. In die hoek is het niet fris, en zodoende stelt hij actieve leden van de partij die niks op hebben met dat raciale en avondlandelijke gedoe onnodig bloot aan risico’s. Otten wil gewoon een fatsoenlijke rechts-conservatieve partij, daar is het electorale gat ook. Baudet drijft met zijn bespottelijke Renaissance-vloot kilometers de verkeerde kant op.

  Voor FvD is het te hopen dat kapitein Thierry luistert de verstandige en evenwichtige Otten, die gewoon met zijn beide benen op de grond staat.

  1. Rien Noppen

   De vraag die blijft bestaan is waarom Otten zo publiekelijk naar de handrem greep. Dit is een nogal zware interventie die Otten volgens mij alleen doet als het intern niet lukt Baudet in het gareel te krijgen.

   Het is nu afwachten of Baudet publiekelijk inbindt, anders krijgen we een situatie die lijkt op het afscheid van Pim Fortuyn bij Leefbaar Nederland.

   1. Teunis Dokter

    Goede vraag idd!

   2. Gekko

    Henk Otten als de Jan Nagel van FvD. Verschil is wel dat Nagel in 2002 in politiek opzicht al gepokt en gemazeld was. Otten is anno 2019 politiek nog een groentje.

  2. Teunis Dokter

   We begrijpen elkaar dan blijkbaar niet, want in mijn stuk beschrijf ik dus dat het gebruik van bijvoorbeeld het woord ‘boreaal’ niet direct een rechts-nationalistische associatie hoeft op te roepen. Dat is namelijk slechts de associatie die het meest prevaleert in de cultuur vanwege de macht van massamedia. Hadden media dit specifieke woord niet als ‘extreem-rechts’ geduid, maar waren individuen zelf op zoek gegaan naar de betekenis dan hadden zij mogelijk compleet andere associaties gelegd.

   1. Rien Noppen

    Het lijdt geen twijfel dat Baudet de term ‘boreaal’ bewust gebruikte in de betekenis van ‘arisch’ dan wel de oorspronkelijke blanke bevolking van Europa. Le Pen gebruikte de term in die zin en het uitgesloten dat Baudet dat niet heeft geweten. De context waarin hij de term gebruikte, en waarin hij kunstenaars en wetenschappers verantwoordelijk stelt voor de afbraak van onze cultuur, bevestigt het doelbewuste gebruik van de term.

    Als Baudet een vent was had hij niet geprobeerd zich hier met flauwe smoezen uit te lullen.

    1. Tguard

     @rien misschien moet je de uitleg van Baudet gewoon accepteren i.p.v. daar zelf invulling aan te geven.

     1. Dik

      @Tguard: Je voert een zuigtrol en je onderhoudt zijn aanwezigheid omdat je hem trakteert op aandacht waardoor hij zijn zuigspelletje kan doorzetten. Waarom zou je hem dat plezier gunnen?

    2. toetssteen

     RN
     Even ‘noorderlicht boreas’ intikken. De column inzake Schotland (da’s de bovenste) openen en u weet wat Baudet bedoelde. Ook dus die kleur in de lucht.

     1. Rien Noppen

      Natuurlijk, Toetssteen, Baudet doelde op het subarctisch klimaat en het
      boreaal woud of taiga, een zone gekenmerkt door uitgestrekte, koude en vochtige naaldwouden.

      Helder toch?

      🙂

     2. toetssteen

      rn
      U heeft niet eens gekeken! Einde discussie.

     3. Rien Noppen

      Als u werkelijk gelooft dat Baudet met de term ‘boreaal’ poollicht bedoelde bent u nog meer beneveld dat ik u al inschatte, Toetssteen.

     4. Scaldis

      @toetssteen negeren is beter, trollen is tenslotte hun dagbesteding

     5. toetssteen

      @Scaldis
      Yep. Helleense mythologie schijnt een vergeten ding geworden te zijn terwijl mijn vrouw en ik er op de middelbare school op werden geattendeerd. Ik vond al die verhalen prachtig en ging altijd op zoek naar de achtergronden van dit soort verhalen.
      Maar ja, blijkbaar is er heel wat cultuurgoed weggeslagen.

    3. Teunis Dokter

     Je zou taalwetenschap moeten gaan studeren Rien! In ieder geval maak je er een heel erg mooi verhaal van.

    4. Henk Albarda

     Heer Noppen, zoals u precies weet is Een feitelijke betekenis van Boreaal ‘verlicht’ , doelend op het verlichte Noord-Europa. Zoals u weigert te erkennen betekent dat ‘een verlichte samenleving’.
     Dat u dat weigert te erkennen betekent dat u, met uw pro islam standpunt zeer waarschijnlijk anti homo, lesbo, transgenders bent, net als groen links en d66. Ook bent u overtuigd anti vrijheid voor de vrouw om zelf haar aan de man gelijkwaardige positie in de westerse wereld te claimen. U bent anti-democratisch, immers in uw wereldbeeld is maar 1 mening, de uwe, de juiste mening.
     De mond vol over anderen, maar uzelf? Een klein communistisch dictatortje, als u de kans kreeg.
     Vanzelfsprekend kunt u een poging doen te bewijzen dat u het tegendeel bent van wat ik beschrijf. De automatische consequentie is dan OA dat u toejuicht dat Thierry Baudet, Theo Hiddema en Henk Otten onderling menings-verschillen kunnen hebben.
     Vind ik het jammer dat Henk Otten dit interview aan het NRC heeft gegeven? JA. Het NRC is geen schim meer van de krant die het 20 jaar geleden was. Peter van Meersch, SP, heeft de krant de volksmond van het links extremisme gemaakt.

   2. Vit

    @Teunis Dokter

    Rien Noppen en positief denken zijn twee verschillende dingen.

    1. Dik

     @Vit: Bovendien is het voeren, onderhouden en bedienen van een zuigtrol buitengewoon onverstandig, je hebt er alleen maar last van en het heeft voor de bezoekers alleen maar nadelen.

     1. Vit

      Het ergeren is inderdaad slecht voor mijn hart dus neem ik jouw raad bij deze aan!

   3. Beukman

    @Teunis
    Stel je bent dol op Indiase cultuur en geschiedenis. De swastika vind je een prachtig Sanskriet symbool, dus je naait er een op je jas.

    Plotseling beginnen allerlei mensen je nu vuil aan te kijken en sissen “Fascist!” tegen je. Je hebt er een dagtaak aan dat om die mensen uit te leggen dat dat symbool op je jas dient te worden opgevat als een eeuwenoud symbool van de eeuwigheid, en absoluut NIETS met het Derde Rijk te maken heeft.

    Maar nu gaat het niet eens om een gewone burger zoals jij of ik, maar om een politicus die een besmette beeldspraak gebruikt. Die politicus moet dan niet raar staan kijken dat geen hond gelooft dat ie met die beeldspraak echt alleen maar iets onschuldigs bedoelt.

    1. Bosche draak

     Maar er zijn er genoeg die dat wel degelijk vinden.
     Of wat ook mogelijk is die de zogezegde negatieve beoordeling van de media niet delen.
     Die het zien als overdreven negatieve framing.
     Dat je dat nu wilt vergelijken met de nazi’s is niet alleen heel gemakzuchtig (en niet bijster origineel) maar ook een geval van appels met peren.

  3. F. Domela Nienhuis

   Slechts zelfhaters en zelfhaatpredikanten, de apolegeten van “Weg met ons!” dus, omarmen de omvolking en daarmee de vernietiging van Europa. Normale mensen verdedigen ons continent en de waarden waar wij voor staan tegen een invasie- en bezettingsmacht welke ons vijandig is gezind en onze waarden niet wil delen. Sommigen noemen hen vluchtelingen. Dat zijn ze niet. Want ze komen hier om hier te overheersen en ons hun achterlijke Middeleeuwse heersende moraal op te dringen. Ze ontvluchten niet hun shit hole. Ze brengen hun shit hole hierheen. Ze horen hier dus niet.

 9. Willem Bever

  is het gezeik begonnen?

  1. Bap

   Linkse propaganda mensen.
   Woorden uit de context getrokken.

 10. J.Rademaker

  loyaliteit kun je hem niet verwijten, backstabbing daar was Lehman Brothers een goede leerschool voor.

 11. Bes Tolen

  Inderdaad is het niet sterk van Otten kritiek te hebben op Baudet waar deze de linkse hypocrisie bestrijdt. Baudet’s opzet is ruimte te maken in de openbare meningsvorming voor gecensureerde onderwerpen. Moeilijke uiterst belangrijke maatschappelijke onderwerpen, die links buiten discussie wil houden en ook werkelijk houdt. Over linkse macht gesproken. Onderwerpen, die links vrijwel heeft gemonopoliseerd wat de politieke uitvoering betreft en er geen enkele fatsoenlijke verantwoording over wil afleggen. Links is de laatste decennia er in geslaagd de vrijheid van meningsuiting op die onderwerpen bijna volledig te beperken. De schade voor met name de autochtone bevolking is immens.

 12. Bap

  Laten wij nou niet te snel conclusies trekken.
  Dit is precies wat het linkse NRC wilt doen.
  Hier zullen net als de overwinningsspeech alleen de woorden en eigen conclusies van het NRC de krant halen.

  Dus rust er is niks aan de hand.
  Wij zijn slimmer dan dit.

  1. Rien Noppen

   Heeft Otten bezwaar gemaakt tegen de weergave van zijn woorden, Bap?

  2. Vit

   @Bap

   We zullen omstreeks 10 uur zien of Nederland zich iets heeft aangetrokken van wat de 2de man in de schaduw heeft gezegd.

   “De man op het heuveltje of het ding onder het bed.”

   1. Rien Noppen

    Hoezo?

    1. Vit

     @Rien Noppen

     Otten gedraagt zich als een intrigant, jij kent dat.

     1. Rien Noppen

      Wat wordt omstreeks 10 uur duidelijk, vit?

     2. Vit

      Ps, betaalde.

     3. Rien Noppen

      ?

     4. Vit

      Rien Noppen

      Ik zal je een hint geven, iets met een hond.

     5. Rien Noppen

      De Hond zal het effect hiervan niet of slechts zeer beperkt kunnen meten.

     6. Vit

      Het zou een zetel kunnen schelen, in positieve zin dan als steuntje in de rug voor Thierry.

     7. Catalaanse kok

      @Vit.
      Het lijkt mij duidelijk.
      Het zetelverlies, veroorzaakt door Baudet, wordt gelukkig geheel goed gemaakt door de winst van een verhelderende Otten.
      .
      Stemmen de mensen eigenlijk op een persoon of op een partij bij de Hond?

     8. Vit

      @Catalaanse kok

      “Het zetelverlies, veroorzaakt door Baudet, wordt gelukkig geheel goed gemaakt door de winst van een verhelderende Otten.”

      Hi hi hi ja dat zou ook kunnen natuurlijk, het is altijd lachen met (vul maar in) kok.

     9. Vit

      Ps, Thierry mijn held is het FvD.

  3. Vit

   Ik mag ook hopen dat Thierry op dezelfde voet verder gaat, als mensen diep moeten gaan nadenken wat er gezegd is dringt het beter door en blijft het langer hangen. (psychologisch feit).

 13. RvdBe

  Weg met die Otte, als je nu al gaat buigen naar het midden kun je FVD beter gelijk omdopen tot FVVD66 of zoiets.
  Je moet er als nieuwe partij juist hard in gaan om het verschil te maken.

 14. santiago

  FvD. Een toneelclubje. Baudet weet als geen ander dat je in Nederland niets verandert als je de monarchie niet afschaft. Waarom durft hij dat niet te zeggen.
  Kom niet aan met verhaal dat de familie van amsberg alleen maar een representatieve functie hebben en geen invloed. Gelul. Wie het geld heeft heeft de macht.
  Kom op baudet met je grote mond. Spreek je eens uit.

 15. Hartenheer

  Dat er verschillende opvattingen zijn is alleen maar gezond voor een discussie.

  Maar dat het op deze manier gaat en niet intern geregeld wordt is een kwalijke zaak

 16. Duckday

  Deze man wil graag het NRC helpen Een waardeloos persoon die zo snel mogelijk moet verdwijnen Hij is gewoon MEDIA geil en misgunt een ander Nee nu is toch weer de PVV in beeld Dus we stemmen in mei PVV die hoort er bij

 17. PMG

  We hadden dit verhaal gisteren al hier Teunis. Worden jullie betaald voor het aantal reakties dat een artikel dat je schrijft?

 18. Rud56

  Ja Teunis, zonder meer een pure achterbakse actie van de Otto. Hij had dit intern moeten aankaarten en zeker niet bij dat NRC. Een bewezen niet-objectieve krant.

  1. F. Domela Nienhuis

   Hoe naïef en dwaas moet je wel niet zijn om je te laten gebruiken door het NSB Hakkelblad, een foute krant waarvan je weet dat deze aan de verkeerde kant staat en Nederland en de Nederlanders haat?

 19. F. Domela Nienhuis

  Mag ik concluderen dat Henk Otten zijn eigen egootje boven zijn kiezers stelt? En dat hij zichzelf maar eens een spiegeltje moet gaan voorhouden? Zonder FvD is Henk Otten nergens, net zoals we nooit meer iets van klaploper Ego Drinkman, die op een gegeven moment ook zijn eigen egootje boven zijn kiezers ging stellen, hebben vernomen. En hij wist het toen ook allemaal zoveel beter.

  1. Rien Noppen

   De vraag is eerder of het narcistische ego van Baudet deze interne kritiek kan verwerken.

  2. Dik

   @Nienhuis: En nu negeren, je kunt het!

 20. F. Domela Nienhuis

  Angst voor door het NRC Hakkelblad voor extreem rechts te worden uitgemaakt? Juist wanneer links gaat schelden omdat ze niet met argumenten kunnen aankomen is het gelijk van de realisten bewezen.

 21. Henk Albarda

  Ik ben het met de tonatie van het artikel van Teunis Dokter in grote mate ONeens. FvD moet een partij zijn en blijven waarin verschillende leden, ook bestuursleden, verschillende meningen moeten kunnen uiten. Henk Otten heeft zijn eigen redenen tegen een Nexit te zijn. Ik ben sinds een half jaar beslist pro Nexit, maar vind het bijzonder belangrijk dat we dat via een goed voorbereide Nexit referendum enquete doen. Geen ja of nee, een meerdere vragen referendum. En wat betreft onderling oneens, ik heb met meerdere FvD leden behoorlijk woorden gehad en daarna hebben we een biertje gedronken…….

  1. Rien Noppen

   Het gaat hier niet om verschillende meningen maar om een partijvoorzitter die de lijsttrekker terugfluit op hoofdpunten van beleid en hem diskwalificeert over zijn stijl van optreden.

   De lijsttrekker moet in zo’n geval aftreden of aangeven dat hij de toon en inhoud van zijn optreden drastisch zal wijzigen. Ik zie dat niet gebeuren.

 22. Rosasolis

  Begrijpelijk en merkwaardig is het dat de mede-oprichter van de FvD, Henk Otten, zijn meningen over de corruptie binnen dit partij openbaar maakt. Ik zie hem niet lang meer lid van dit sensatie en racistische partij blijven. Zijn kritiek is gelijk. Ik herinner dat
  enkele maanden geleden een FvD lid, Y. Ramautarsing racistische opmerkingen maakte tegen kleurlingen van Afrikaanse afkomst…waaronder landgenoten van Surinaamse afkomst. Dit FvD idioot verklaarde dat mensen die van Afrikaanse afkomst zijn, aanzienlijk minder IQ hebben dat “gewone” westerse mensen. Ik vroeg me toen af,
  wat soort achtergrond en onderwijs heeft Rama…………., om zulke uitingen naar voren te brengen?! Ik ben niet altijd eens met Sylvana eens, en Bij 1 is niet mijn partij, maar over zulke griezels heeft zij gelijk.

  1. Vit

   @Rosasolis

   “Dit FvD idioot verklaarde dat mensen die van Afrikaanse afkomst zijn, aanzienlijk minder IQ hebben dat “gewone” westerse mensen.”

   Dat is ook zo Rosa dat het gemiddelde IQ in Afrikaanse/islamitische landen gemiddeld laag is op zwakzinnig af, google maar eens op IQ per land, het is btw niet dit idioot maar deze idioot.

    1. Vit

     Ps, je kunt hier ook jouw eigen IQ testen.

     1. Rosasolis

      @Vit. Hoe hoog is uw IQ? Een IQ test is is voor een individu, niet voor een land. Wat zou het IQ van Y. Rama…………..zijn, en van de gemiddeld
      lid van FvD zijn! Helaas te veel Afrikaanse landen kunnen niet optimaal
      onderwijs permitteren. Ik kende vroeger een gekleurde man uit Suriname, die een hoge studie had, en een zeer verantwoordelijke functie had.

    2. Rien Noppen

     En welk wetenschappelijk punt wil Vit hiermee maken?

     1. Peter Oudshoorn

      Waarschijnlijk dat Canadese oratoria-zangeressen die in de buurt van Den Helder wonen, ook niet uitblinken door een hoog IQ.

     2. Vit

      Jij gaat door voor de koelkast.

  2. rondejong1957

   Beste Rosaliolis,

   https://youtu.be/sevWetbcJxs even kijken en dan oordelen (Sylvana heeft geen gelijk,want het is geen griezel)….

 23. m.van.rosmalen

  Hopelijk heft deze neppartij zich zo snel mogelijk op.
  Dan kan de PVV de grootste worden.
  Zij hebben het ook verdiend.

 24. cmnsetv

  Misschien eventjes afwachten voordat we allerlei conclusies gaan trekken?
  Zolang we van de heren nog geen uitleg hebben gegeven is alles speculatie.

 25. Godefroy France

  Splijtzwam, goed gesprek met de leiding, korthouden dit ventje!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.