Tweede Kamer tegen noodremprocedure WW-export, zelfs de linkse partijen!

Geen categorieapr 20 2019, 20:00
Afgelopen weel kregen Nederlandse Europarlementariërs kritiek omdat ze afwezig waren in Straatsburg. Zogenaamd vanwege 'andere prioriteiten en verplichtingen'. En ook deze week zagen we hetzelfde patroon in de Tweede Kamer. Forum voor Democratie en DENK waren afwezig bij een belangrijke stemming over de WW-export.
De motie van de SP, ingediend om de WW-export naar Europese landen te stoppen om de Nederlandse sociale voorzieningen te beschermen, werd afgekeurd. DENK en Forum voor Democratie waren beiden afwezig bij de stemming. En dat is jammer want de primaire taak van een volksvertegenwoordiger is aanwezig zijn bij de stemmingen. Zeker bij een belangrijk onderwerp als deze.
Immers gaat het bij zo'n stemming om het accorderen van wet- en regelgeving en worden besluiten en wetten via stemmingen vastgesteld. Niet aanwezig zijn is vanuit electoraal standpunt dus 'not done' omdat je bij afwezigheid de inspraak van de kiezer ondermijnt.

Stemmingen motie 'export-ww'

[caption id="attachment_224846" align="aligncenter" width="400"]De stemming van de motie inzake de export-WW. Bron: Facebook / Maikel Boon De stemming van de motie inzake de export-WW. Bron: Facebook / Maikel Boon[/caption]
Zoals we hierboven zien waren slechts enkele partijen voor de inzet van de noodremprocedure om de WW-export een halt toe te roepen. Deze procedure kan worden ingezet wanneer een Europees land van mening is dat haar soevereiniteit door een Europees besluit wordt beknot. In dit geval zou het zeker gerechtvaardigd zijn de procedure te starten, maar de Tweede Kamer besloot anders.
PVV, SP, 50Plus en PvdD stemden vóór. Geheel in lijn met haar eerdere voorstel om de benodigde Kamermeerderheid voor EU-wetten en verdragen te verhogen van 'de helft plus één' naar 'twee derde' stemde de partij van de grefo-conservatieven netjes in lijn met 'het Nederlandse belang'. De SGP komt daarmee zéér consistent en betrouwbaar over.
Jammer genoeg zagen de Kamerleden van GroenLinks, D66 en CU het anders. Ook VVD en CDA stemden tegen de noodremprocedure. FVD en DENK waren dus afwezig. Dat was niet handig en getuigt van slechte mores. Tijd dus dat men bij FVD de agenda's stroomlijnt zodat in ieder geval één Kamerlid aanwezig is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten