Ingezonden stuk: GroenLinks-puber Greta Thunberg en het paard van Caligula

Bijna was het zover: een kind van 16 jaar spreekt het Europarlement toe. Heel bijzonder natuurlijk. Niet alleen vanwege het feit dat GroenLinks een kind (!) voordroeg met voor hen welgevallige ideeën, en daarmee de democratische regels rondom het Europarlement schond, maar ook omdat ieder ideologisch bevlogen individu niet zomaar de plenaire zitting van het Europarlement kan binnenlopen.

En bekend is ook wel dat de ideologie van deze ‘Groene partij’ met een beroep op ‘het doel heiligt de middelen’ vaker onze democratische regels aan haar laars lapt. Wél bijzonder is het, omdat het ‘voorval Thunberg’ het Komplette Bankrott aangeeft van onze politieke elite.

Welk brevet van onvermogen geven wij onszelf, onze maatschappij, ons mens zijn, wanneer wij anno 2019 een kind van 16 onze politieke vertegenwoordigers laat vertellen wat goed en fout is, hoe de wereld in elkaar steekt?

Een duidelijke parallel is hier zichtbaar met het ‘Generatie Y’-syndroom, de gedachte dat er nu, opeens, een nieuwe generatie is die ‘héél anders denkt’, die moreel ver verheven is boven onszelf. Ook deze visie is niet meer dan slechts een projectie van ons eigen onvermogen en de combinatie van zwakte, lafheid, en weigering om onszelf aan te pakken.

Het parlement van een werelddeel met 500 miljoen mensen dat zich door een kind laat toespreken?Als we geloven dat kinderen en dwazen de waarheid spreken, wat wordt dan de volgende logische (r)evolutionaire stap? Dat een kind of een van de 20.000 bewoners van een psychiatrische inrichting wordt benoemd tot Eurocommissaris?

Ah, waar hebben we dat eerder gezien? Juist, bij de Romeinen. Bij de herinnering aan Keizer Caligula die zijn paard Incitatus een marmeren stal, ivoren voerbak en eigen bedienden ter beschikking stelde, gaan onze gedachten onwillekeurig al uit naar onze eigen Europarlementariërs, met hun royale remuneratie, luxe pensioenregeling en niet-transparante onkostenvergoedingen.

Caligula maakte, parallel aan GroenLinks met haar voordracht van het kind Thunberg, zijn toenmalige politieke elite belachelijk door voor te stellen om zijn paard tot senator te benoemen. Dit renpaard, dat het werk van de senatoren ook heel goed zou kunnen doen, kwam overigens uit het Circus Maximus, zeg maar een soort Europarlement van de Romeinen. De partijen die deelnamen aan het paardenrennen droegen verschillende kleuren, en u raad het zal, Incitatus, het paard van Caligula, kwam uit de stal van de Groenen. 

Onze kinderen moeten we vooral kind laten, en niet misbruiken voor politieke doelen, die kennelijk niet op andere wijze behaald kunnen worden. Voorbijgaand aan de platgetreden paden van de Tweede Wereldoorlog en de geïdeologiseerde Hitler Jugend, biedt een voorbeeld de Culturele Revolutie in China.

Laten we nooit vergeten hoe Mao de oprichting van de Rode Gardes stimuleerde, en hoe deze door jongeren bevolkte beweging de Grote Sprong Voorwaards nam, resulterende in tientallen miljoenen doden, -een van de grootste menselijke slagvelden ooit. Lang leve de Chinese Generatie Y?

Terug naar de polder: we moeten minder douchen, kopt de voorpagina van de Volkskrant deze week. Niet in Frankrijk, daar draaien 58 kerncentrales stug door. De Parijse bevolking blijft in staat zich zelf te wassen en voor iedere nieuwe dag is er een schone onderbroek. Maar in de tweede klas treincoupé tussen Weesp en Amsterdam wordt het straks muf met dat onwelriekende poldergroene volkje om ons heen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. RPML

  Als de milieumaffia geen volwassen argumenten meer heeft, vliegen ze maar een puber in om hun doel te prediken. Als vertegenwoordigster van de Netflix/Twitter-generatie met een nog onvolgroeid brein (100% van de wetenschappers is het daar over eens), geïndoctrineerd en misbruikt door de media, partijstrategen, belangenclubs en uiteraard zelf, zoals iedere puber, verguld met zoveel aandacht. ‘Vroeger’ was een donderpreek van een volwassen pastoor of dominee het middel, maar die geloven we niet meer. Het ware geloof wordt nu gebracht door pubers… De Westerse wereld heeft kennelijk behoefte aan schuldbesef, boetedoening en aflaten, de klimaatbijbel voorziet daarin.

  1. Niet L niet R

   Jesse Klaver vader van kinderen, zou zich moeten schamen voor deze vertoning!

 2. Vraagtekentje

  Kinderen en dronkenlappen spreken de waarheid is het gezegde, wellicht de protegé van Juncker?

 3. toetssteen

  Raak artikel! + veel van mij.

 4. Niet L niet R

  Wij hebben dat ook eens gezien in Duitsland eind 1945, toen werden ook kinderen naar voren geschoven, hoe ver is de hele EU afgezakt!
  Trieste vertoning, waarschijnlijk bang voor de komende verkiezingen!

 5. Aanhangeling van Onschendbare Aemilias Mersas

  Jullie, plaatsers van een reactie, mensen die het in de jaren stilletjes zomaar lieten passeren, zouden jullie moeten schamen. Zijn het “Pubers” die dom zijn of volwassenen die te dom en te zwak zijn om toe te geven dat wat zij hebben gedaan niet het juiste was?

  Een boodschap aan alle pubers:
  Laat je niet onzeker maken door dit soort mensen. Jij probeert ook maar hun fouten recht te zetten, wat nodig is als de ouderen het even niet meer zien zitten, als ze inzien dat ze fout waren. Dat ouders zo over hun kinderen spreken is onverstaanbaar. “De eer van mijn familie en mijn nakomelingen ligt in mijn handen”, dat zou het motto van ieder van ons moeten zijn, ongeacht jong of oud, puber of midlifer.

  “De spreker van onheilspellende woorden vertoont alleen zijn eigen zwakte.”

  Het is tijd voor een nieuw tijdperk, een nieuwe, revolutie. Geen evolutie, daar is geen tijd voor. Verandering moet nu komen!

  De wereld heeft jou nodig!

  1. Vliegenvanger

   Hahaha, nog zo’n groene kikker. Zielige figuren. Bah bah.

 6. DidiMadloba

  Die Zweedse meid oogt jong zonder makeup en met haar zelfgenaaide jurkje, maar met 16 jaar is ze echt geen kind meer. Het is veelzeggend dat juist haar jeugd wordt aangegrepen als kritiekpunt.

  1. Aanhangeling van Onschendbare Aemilias Mersas

   Helemaal mee eens! Goed gezegd!

  2. Rien Noppen

   Het komt inderdaad niet uit, zoals de demonstraties van scholieren ook een ongemakkelijk gevoel opriepen bij de aanhangers van Baudet.

   1. Janna47

    Alles in scene gezet…..of hebt u dat niet door?

 7. F. Domela Nienhuis

  Niets is wat het lijkt…

  Geplaatst op 19 april 2019

  Voor iedereen die denkt dat Greta het allemaal zelf regelt: Haar begeleider Luisa Neubauer, werkt voor de organisatie http://www.one.org/nl. Deze organisatie wordt gefinancierd door o.a. Bill and Melinda Gates, Bono, Open Society van George Soros. De elite zit hier dus achter.

  1. Peter Loosduinen

   Kijk allen eens bij de afbeeldingen op Google van de Bund Deutscher Mädel.
   Allemaal voorlopers van het klimaatgestoorde wicht.

 8. Peter Loosduinen

  Moet dit meisje ook nog een rondje worden gegund bij de huilie huilie shows op de Nederlandse televisie ? ( Pauw / Jinek / programma M )
  Daarna linea recta opsluiten in een psychiatrische kliniek in Zweden met voldoende gezonde boslucht.
  Wellicht is er nog kans op herstel voor dit wicht.

 9. Rosasolis

  Zoals velen weten, was Caligula een schizofreen massa moordenaar. Beslist geen held.
  Een paard tot senator noemen? Daar is het bewijs van een ziekelijk gestoorde man,
  en een domme kind die het verhaal misbruikt voor wat? Jonge meisjes zouden interesse hebben in echte heldinnen. Ik ken er een voor dit kind. Jaren geleden toen de Romeinen heerste over grote delen van Groot-Brittannie, was Wales een rustig welvarende stad, met een lieve oude koning. Die een jonge koningin en 2 dochtertjes had. Op een dag kwamen de Romein soldaten het gebied binnen, vermoorde de oude koning, en verkrachte zijn 2 kleine dochters. Toen Koningin Boudicca dit ontdekte werd zij razend. Deze koningin met fel rood haar, verzamelde haar leger en op haar enorme
  paard leidde zij haar leger om de Romeinen uit Wales te jagen. Onder haar leiding voegden zich ook vele Engelsen aan haar leger. En onder de leiding van deze moedige Welsh koningen werd de hele Romeinse leger in Groot-Brittannie verslagen. Als je een bezoek maakt aan Cardiff, Wales, zal je grote beeld van Koningin Boudicca op haar prachtige paard zien, in het midden van dit hoofdstad. Er zijn twee eer betogen dat de
  Engelsen hebben gegeven aan Wales. Dat er altijd een prins/princess of Wales zal zijn om dit provincie te steunen. En dat de oude Welsh taal officieel erkend is. Ik was zeer onder de indruk jaren geleden toen koningin Elisabeth spraak in het Welsh over die officiele erkenning van die oer-oude taal. Greetje, zou je durven een keer naar Wales te gaan om info te kregen over een zeer moedige koningin heldin en haar moedige paard te horen, uit het ver verleden.
  Rond 11 november 2018 heeft Trouw een zeer opmerkelijk foto geplaatst. Een uitstekende foto uit 1918, die een eresaluut toont van soldaten die de eerste wereld oorlog overleefden, en aan alle paarden die in de oorlog omkwamen. In dit zeer duidelijk foto zie je enkele soldaten in een paardhoofd formatie, om hun geliefde gevallen paarden te eren. Een vraag aan de redactie van DDS, kunnen jullie dit prachtige foto van Trouw ook laten zien? Zoveel liefde voor paarden heb ik nooit eerder
  meegemaakt! WW.1 soldaten die zoveel liefde voor hun paarden hadden, dat zij in
  een paarden formatie gingen, na het afloop van WW.1, met een grote foto te tonen!
  Een heel mooie duidelijke foto vanuit honderd jaar geleden. Een tip voor de DDS
  redactie.

 10. Godefroy France

  Dit, door de groene Kmer hersengespoeld puberaal gedrocht moet dus voor yessar en zijn criminele bende de kastanjes uit het vuur halen,, als dit niet lukt, krijgen we dan geformateerde embryo’s???

 11. HEM

  Uw voorstel “Dat een kind of een van de 20.000 bewoners van een psychiatrische inrichting wordt benoemd tot Eurocommissaris?” is allang werkelijkheid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.