MH17 - Pas maar op, Rusland, het Europees Hof komt je halen! Kremlin moet zich verantwoorden voor Europees Hof

Geen categorieapr 05 2019, 20:00
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) verplicht Rusland verantwoording af te leggen omtrent de ramp met MH17. Honderden nabestaanden houden Rusland verantwoordelijk en het Kremlin ontkent natuurlijk álles. Via het AD.
Het hof neemt de zaak formeel in behandeling. Rusland heeft tot 3 september om te reageren. Eerst zal nog moeten worden bekeken of het hof de klacht ontvankelijk verklaart. Dat is nogal een dingetje, omdat alle andere juridische mogelijkheden eerst moeten zijn geprobeerd. Daar is wel eens een uitzondering op gemaakt, al wil dat niet zeggen dat dat nu weer gebeurt.
Zowel de Nederlandse als de Australische regering hebben Rusland ook aansprakelijk gesteld, mede via het JIT-onderzoek. Hoopgevend is het allemaal natuurlijk niet, want Rusland blijft alles structureel ontkennen, waardoor de hele juridische procedure en diens verplichting jegens Rusland, door de Russen neerkomt op 'Wat wou je doen dan?'
Economische sancties zijn er al, de hele zaak behandelen zonder Russische vertegenwoordiging lijkt ook maar op een schijnproces en verdere spanningen tussen Rusland en het westen ophitsen zet ook geen zoden aan de dijk. Of het EHRM nou een fatsoenlijke rechtszaak in de schoot krijgt geworpen of niet, feitelijk gaat er niets veranderen voor de Russen. Het zal er eerder toe leiden dat het EHRM internationaal zal worden gezien als een geopolitiek vehikel om westerse invloed mee uit te kunnen oefenen. Óók geen leuk vooruitzicht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten