MH17 – Pas maar op, Rusland, het Europees Hof komt je halen! Kremlin moet zich verantwoorden voor Europees Hof

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) verplicht Rusland verantwoording af te leggen omtrent de ramp met MH17. Honderden nabestaanden houden Rusland verantwoordelijk en het Kremlin ontkent natuurlijk álles. Via het AD.

Het hof neemt de zaak formeel in behandeling. Rusland heeft tot 3 september om te reageren. Eerst zal nog moeten worden bekeken of het hof de klacht ontvankelijk verklaart. Dat is nogal een dingetje, omdat alle andere juridische mogelijkheden eerst moeten zijn geprobeerd. Daar is wel eens een uitzondering op gemaakt, al wil dat niet zeggen dat dat nu weer gebeurt.

Zowel de Nederlandse als de Australische regering hebben Rusland ook aansprakelijk gesteld, mede via het JIT-onderzoek. Hoopgevend is het allemaal natuurlijk niet, want Rusland blijft alles structureel ontkennen, waardoor de hele juridische procedure en diens verplichting jegens Rusland, door de Russen neerkomt op ‘Wat wou je doen dan?’

Economische sancties zijn er al, de hele zaak behandelen zonder Russische vertegenwoordiging lijkt ook maar op een schijnproces en verdere spanningen tussen Rusland en het westen ophitsen zet ook geen zoden aan de dijk. Of het EHRM nou een fatsoenlijke rechtszaak in de schoot krijgt geworpen of niet, feitelijk gaat er niets veranderen voor de Russen. Het zal er eerder toe leiden dat het EHRM internationaal zal worden gezien als een geopolitiek vehikel om westerse invloed mee uit te kunnen oefenen. Óók geen leuk vooruitzicht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Rien Noppen

  Wout babbelt enerzijds anderzijds.

  Waar gaat dit verhaal eigenlijk over?

  1. ZiggyStardust

   Rusland erkent het internationaal Strafhof niet, dus het zal een zaak van de lange adem worden.

 2. Veteraan

  Hou a.u.b. eens op over die MH17, ik word er al jaren misselijk van.
  Wat een melodrama, zoveel jaar later weer iedere keer nieuws daarover.
  Natuurlijk was het zwaar kut voor de familie maar hoelang blijf je erover aan de gang.
  Duizenden mensen per dag overlijden en dit duurt al jaren.
  Een verkeerde Rus of zo schiet een raket af, tja dat gebeurt.
  Allemaal dikke schadevergoedingen gehad, monumenten opgericht, tientallen miljoenen uitgegeven aan onderzoeken enz.
  Nooit zal er iets uit voort komen, get a life and get over it.

  1. ZiggyStardust

   Ja joh? Serieus? We moeten dit maar gewoon vergeten dus? Ik woon langs de A2 en kan die beelden van die lijkwagens nooit meer vergeten. Ik ken ook mensen die in dat vliegtuig zaten. Van 1 persoon uit deze familie is nooit iets teruggevonden. Het heeft voor de nabestaanden tot drama’s geleid en ook echtscheidingen. Gerechtigheid lijkt mij niet meer dan normaal. Wie de schuldige is, is moeilijk te zeggen helaas, want er worden veel rookgordijnen opgegooid, al is er informatie genoeg. De nabestaanden hebben gewoon recht op de waarheid. En ik hoop niet dat onze regering of de Europese unie of Oekraïne iets achterhoudt wat de waarheidsvinding in de weg staat.

 3. TD

  Haha,Putin onder druk zetten,dat gaat geheid nooit lukken?
  Bovendien hebben we binnenkort minimaal zijn gas nodig!

  1. toetssteen

   @TD
   Onze olie komt uit Rusland.

   1. TD

    toetssteen:
    Dan zijn we bijna klaar! Eerst nog kabinet Baudet1 stemmen over 2 jaar.
    Het klimaatakkoord kan dan dus prullebak in,en gasput Slochteren kan dan ook helemaal dicht!

 4. henk vintage

  De Eu muis tegen de Russische Beer laat me niet lachen.

  1. Zouaaf

   Het is ook niet om te lachen, vind ik.

 5. Vrijedenkert

  Rusland zal nooit verantwoording afleggen voor dit hof of onderdanen uitleveren aan dit hof voor berechting!

  Het hoogst haalbare is gok ik een onderhandse deal met de Russen tussen Nederland , Australie en Maleisië waarbij de Russen een soort van showproces in eigen land gaan organiseren en enkele kopstukken de schuld in de schoenen geschoven krijgen en veroordeeld worden tot milde straffen en Rusland schadevergoeding gaan uitkeren.

 6. toetssteen

  Wat ik nu nog steeds niet begrijp is dat de Australische lijkschouwers geen podium is vergund. Ze hebben autopsie verricht en niet gevonden wat men zo vurig hoopte.
  Maleisië begint nuzeer terecht zelf een onderzoek. Te laat, veel te laat.

  Maar deze zaak stinkt aan alle kanten, anders was het lek allang boven geweest.

  1. Rien Noppen

   De oude heer Toetssteen gelooft er waarschijnlijk ook niks van dat de Russen er achter zitten

   🙂

   1. Gekko

    Ja hoor, de Russen zitten er achter.
    De Amerikanen zitten er voor (zoon Biden).
    De Oekraïners zitten ertussen (met de EU).
    En bijna 200 Nederlanders zijn daardoor dood.

   2. ZiggyStardust

    Rien, als je meer weet dan de onderzoekers en het bewijs hebt, hou dat dan niet achter aub. Dikke kans dat ze erachter zitten, maar ook een dikke kans dat het een doofpotaffaire wordt vanuit Oekraïne en Eu belangen.

 7. Nuts

  Dit is een Deep State heksen jacht op Rusland….
  Wij moeten en zullen Rusland en Putin als de grote boze slechterik zien.

  Terwijl de echte schuldigen een dik betaald baantje hebben in de EU he meneer timmermans…

  De EU zit hierachter met medeweten van onze regering..

  Te veel dingen kloppen niet als je je er in verdiept.

  Waarom zijn bijvoorbeeld alle europese en Ukrainse radar beelden per ongeluk verdwenen en gewist ? Behalve de Russische ??

  Waarom vloog men daar ?

  Waarom zijn er Ukrainse radar station mensen vermoord en per ongeluk verongelukt ?

  Hoe kan je nou zien of de buk een russisch is of Ukrainse aan fragmenten als ze allebei uit fe Russische fabriek komen ?

  Zo’n filmpje van een rijdende buk installatie met wat gasten kan ik ook maken als ik toevallig ook zo’n installatie heb….

  Het rammelt die onderste steen van Rutte…

  Bertus

  1. Rien Noppen

   De smerige dictator wordt hier door sommigen hoger gewaardeerd dan de eigen democratisch gekozen bestuurders.

   Een griezelig gegeven.

   1. Zouaaf

    Een vermeende aanslag op Baudet wordt zwaarder opgenomen. De nabestaanden van de doden van MH 17 moeten er maar mee leren leven…hun pakkie an.

    1. Rien Noppen

     Wat suggereer je, Zouaaf?

    2. ZiggyStardust

     Mafklapper!!

   2. ZiggyStardust

    Nee hoor Rien, de meesten hier hebben Juncker niet hoger in het vaandel staan dan FvD kamerleden.

 8. Zouaaf

  Ik stel dat voor sommige reaguurders MH17 al geen nieuwswaarde meer heeft. Het feit dat een schreeuw uit het publiek naar Baudet een meer ernstige bedreiging is waar vragen over mogen worden gesteld. MH 17 is iets wat maar vergeten moet worden. Een melodrama vind er een. Putin
  moet met rust worden gelaten, dè man die van de hoed en de rand weet en zijn kaken stijf op elkaar houdt. Hij vindt ook dat hij zich dit kan permitteren.

  1. Rien Noppen

   Oké.

 9. Toverkol

  Tja, dan hebben we de Oekraïne ook nog……
  Toch vreemd hoe dat land geen radar beelden kon leveren…….
  Het kwam de Oekraïne goed uit dat het vliegtuig neergehaald werd.
  Als je het mij vraagt, te goed…

 10. J.Rademaker

  Nederlandse rechters volgen uitspraken van het EHRM, europeesche rechtspraak voor Nederlandse burgers, sluipt er zomaar in.
  De sancties versterken de Russische economie als deze worden opgeheven is de Nederlandse export naar dat land verdwenen.
  Neem aan dat Rusland het wapen heeft geproduceerd, er zijn veel landen die wapens produceren, is het gebruik van de wapens de verantwoordelijkheid van de producent ?
  Spanningen worden bewust gecreëerd in de hoop op een angstige bevolking die een europees leger dan dankbaar accepteert.
  De oudste truc in de wereld schep een vijand en verberg je onkunde de echte problemen aan te pakken.

  1. Rien Noppen

   “Neem aan dat Rusland het wapen heeft geproduceerd, er zijn veel landen die wapens produceren, is het gebruik van de wapens de verantwoordelijkheid van de producent ?”

   In dit geval betrof het meer dan dat, namelijk actieve militaire steun aan separatisten in een buurland waarvan met al een deel had geannexeerd.

 11. PMG

  Helaas gaat dit nooit goed aflopen en die vuile gore rat Rutte wist dit vanaf het begin. Wie denkt dat totale lulletje wel dat hij is met zijn onderste steen!

  Nederland is helemaal niks op de wereldmap behalve een soort Sinterklaasland ten koste van de inwonendebelastingbetalers voor iedereen, behalve echte Nederlanders.

 12. Ome Wim

  En Rutte maar graven naar die onderste steen, gelukkig voor hem kan hij binnenkort uitrusten in Brussel van al dat zware werk.

 13. Karel de Grote

  Ach, daar haalt Rusland zijn schouders over op.

 14. Bes Tolen

  In het westen zijn er altijd al krachten, die ongecontroleerd hun gang kunnen gaan. Die krachten beschermen zichzelf en worden beschermd door feiten onder tafel houden en totaal verdonkeremanen van de waarheid. Fakenieuws en liegen en belasteren zijn wapens. Daartoe zijn de westerlingen sinds eeuwen misvormd. In het bijzonder de godsdienst is een machtig wapen maar ook agressieve politieke ideologie. Godsdienst komt hier uit langdurige agressieve ideologie voort. Dat is ook zo buiten het westen in geval van bepaalde andere godsdiensten. Dus als we onze eigen zaken op een rijtje willen hebben dan moeten we die oude krachten bestrijden. In onze tijd lijkt die bestrijding te zijn mislukt terwijl die strijd altijd daarvoor wel is gevoerd. De oorzaak van de huidige situatie is systematische hersenspoeling, die er overigens altijd al wel was maar nu overal dominant is geworden. Eerder waren gematigde krachten richting bepalend. Die gaven het gevoel van vooruitgang.
  Dat het westen westen altijd tegen Rusland is, (en eerder ook tegen het overwonnen en vernederde Duitsland. Denk ook aan de christelijke Merkel, die de Duitsers in wezen totaal vernederde wat blijkbaar tot de botte hersens van de bevolking niet doordringt) komt voort uit het christendom.
  Door de verhuizing van de keizerlijke macht (zo van de jaren 300 tot en met 330 na Christus) en het overgrote deel van de Romeinse bevolking naar Constantinopel bleef er nog wel een macht in Rome over en dat was die van het Vaticaan, de paus. Die macht, die politiek niet legitiem was, is langzaam maar zeker uitgebreid tot politieke zelfstandige grootmacht. Dat leidde tot de uiteindelijke brute veroveringen van Midden en Noord Europa. Toen deze macht in de inmiddels heel grote Rooms katholieke gebieden meer geconsolideerd was, konden de kruistochten beginnen. Die waren er om opstandige gebieden er weer onder te krijgen en om Constantinopel aan te vallen maar toch ook om verre christelijke gebieden bij te staan. Of men ooit in Jeruzalem is geweest, is de vraag. Fantasie, propaganda, ontlopen van aansprakelijkheid en verantwoording door leiders van kruistochten en de werkelijkheid lopen door elkaar heen. De kruistochten in Europa waren veel omvangrijker dan die naar het Midden Oosten, die zwaar worden overdreven.
  Rusland wordt als de sterke opvolger van Constantinopel gezien door Rome. De rest stelt niet veel meer voor. Hier loopt politieke macht en godsdienst door elkaar heen. Het is onderdeel van de gangen van de deep state.

 15. Kristalix

  Even in perspectief, Putins economie is ongeveer gelijk aan Italie, en dan onder economische sancties. Over welke beer had U het? Het zou beter zijn Rusland harder aan te pakken. Door bijvoorbeeld een vliegverbod,luchtruim sluiten. Diplomatieke relaties naar nul. En een volledige export ban. Let op hoe snel Putin zijn trekpoppen uitlevert.

 16. Ome Wim

  Ja hoor, Putin zit te rillen op zijn stoel, die is bang dat Juncker met lege drankflessen naar hem gaat gooien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.