Triest maar noodzakelijk - FVD-kopstuk Paul Cliteur krijgt bewaking tijdens Nacht van de Filosofie in Groningen

Geen categorieapr 05 2019, 19:00
Paul Cliteur, FVD-huisfilosoof en voorzitter van het wetenschappelijk bureau van de partije, krijgt bewaking toegewezen tijdens de Nacht van de Filosofie in Groningen. Dit naar aanleiding van de klachten die uit de hoek van de 'tolerante' Groningse universiteit kwamen. Dat meldt Dagblad van het Noorden.
Cliteur is uitgenodigd om vrijdagavond een lezing te geven over 'Theoterrorisme en de lafheid van het westen'. Toen dit nieuws uitkwam, volgden een aantal klachten waaronder vanuit enkele docenten. Deze docenten zijn zo open, tolerant en vóór het vrije woord dat ze Cliteur het podium wilden ontzeggen. De argumenten waren ook nog eens nergens op gebaseerd, want geen enkele docent had zijn boek gelezen of inhoudelijk bekritiseerd.
Sterker nog, het hoofdargument om hem te weren was vanwege de angst dat zijn 'controversiële ideeën' hun weg zouden vinden in de tere hoofdjes van hun studenten, terwijl zijn boek allang in de universiteitsbibliotheek ligt! Cliteur haalde dan ook hard uit naar deze drammers.
Nu is het dus zo ver gekomen dat een spreker, die alle recht heeft om gebruik te maken van de mogelijkheid tot een vrije en open discussie voor zijn lezing, beveiligd moet worden. Want ja, je weet maar nooit welke tolerante student de memo heeft gemist over dat geweld toch echt niet is toegestaan en dat toch nogal tegen de waarden van de universiteit indruist.
Hier moet wel even bij verteld worden dat niet de gehele universiteit tegen zijn komst is. Het betreft een betrekkelijk kleine groep studenten en docenten. Zowel de rector magnificus als de decaan van de Faculteit Wijsbegeerte maken zich wél gewoon hard voor 'intellectuele vrijheid en diversiteit'. Maar goed, spannend wordt het wel!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten