Rutte over reactie Klaver omtrent CO2-heffing: "De man is helemaal in paniek om niks"

Geen categorieapr 05 2019, 18:00
Het kabinet zegt zich behoorlijk te hebben vergist in de hoeveelheid werk die het maken van definitieve voorstellen voor de uitwerking van het klimaatakkoord met zich meebrengt. Jesse Klaver wondt zich al behoorlijk op en Rutte bediende hem van repliek in de wekelijkse persconferentie: "De man is helemaal in paniek om niks". Dat meldt de Telegraaf.
Rutte en zijn kabinet vrezen dat een te grote heffing bedrijven naar het buitenland doet vertrekken. Een bijkomend probleem is dat de daadwerkelijke uitwerking van een CO2-heffing toch flink wat meer voeten in de aarde heeft dan in eerste instantie gedacht. Omdat het plan zo'n 30 jaar mee moet, is het natuurlijk wel van belang dat dit in één keer goed gebeurt. Dat is de gedachtegang van Rutte wanneer hij zegt dat het kabinet "kwaliteit boven snelheid" verkiest.
Aan de ene kant valt daar best wat voor te zeggen, aan de andere kant is het niet gek dat mensen zich afvragen waar ze al die tijd dan mee bezig zijn geweest. Rutte heeft wat dat betreft ook de schijn tegen omdat GroenLinks- en PvdA-plannen nog moeten worden doorberekend op de effecten voor vestigingsklimaat en werkgelegenheid. Een typische 'laten we het onderzoek afwachten'-truc dus.
Dit lijkt dan ook vooral op een reactie vanuit de VVD op de verkiezingsuitslagen. De VVD dreigt haar rechterflank te verliezen en Klaver zag juist zijn moment om de CO2-heffing er door te kunnen drukken. Dit is voor tegenstanders van het klimaatakkoord natuurlijk om te gieren!
Wel lijkt Rutte nog steeds aan te willen sturen op een vorm van CO2-heffing wanneer hij zegt dat Klaver 'helemaal in paniek is om niks'. Rutte probeert de schade voor z'n eigen achterban waarschijnlijk zoveel mogelijk te beperken en Klaver kan zo hard schreeuwen als 'ie wil omdat hij toch geen onderdeel uitmaakt van het kabinet. Heerlijk!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten