Tweede vluchtelingencrisis op komst: Libië binnenkort een tweede Syrië

Tweede vluchtelingencrisis op komst: Libië binnenkort een tweede Syrië

Het is hommeles in Libië. Dat was het natuurlijk al sinds de dood van Ghadaffi, maar enige stabiliteit die er is, dreigt nu óók omver te worden geblazen. Generaal Khalifa Haftar bereidt een groot offensief voor om Tripoli te bevrijden. Dat meldt de Volkskrant.

Generaal Haftar heeft, met steun van de Russen en Verenigde Arabische Emiraten, flink lopen huishouden in het oosten van Libië. Een aanzienlijk deel van het land is nu in zijn handen. Hij heeft nu een via een videoboodschap een groot offensief aangekondigd om Tripoli te bevrijden.

De VN, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië riepen natuurlijk op om de boel niet verder te laten escaleren en 'Libië opnieuw in chaos te storten'. De ironie spat er vanaf natuurlijk, want het merendeel van die landen heeft deze bagger juist helpen creëren.

Het hele probleem in Libië is dat de overheid onder leiding van Fayez al-Sarraj, die er met hulp van de VN en voorgenoemde landen is gekomen, de chaos daar totaal niet het hoofd weet te bieden. Het land ligt aan diggelen, de overheid krijgt niets voor elkaar, mensen worden armer en niemand weet echt de leiding te nemen of met oplossingen te komen. Libië is, zoals zoveel landen in die regio, bezaaid met stammen die vanwege cultureel-historische lijnen en vetes het op z'n zachtst gezegd 'niet zo goed met elkaar kunnen vinden'.

En daar is dan generaal Haftar, die even orde op zaken komt stellen en tot nu toe behoorlijk succesvol is geweest namens de oostelijke tegenregering van Libië. Naar eigen zeggen is de generaal 'fel tegen de opmars van de islamisten in Libië', en hier zit het grote risico.

Het is voor zo'n figuur in deze situatie natuurlijk vrij makkelijk om iedere tegenstander maar als lid van IS of Al-Qaida te bestempelen en daarmee uit de weg te ruimen. Of dit nou echt islamisten zijn of niet, je kunt er donder op zeggen dat die niet in Libië blijven rondzwerven. De kans is groter dat zij de overtocht maken naar Europa en daar nog binnenkomen ook, want er heerst een burgeroorlog.

De Libische overheid is al geen ster in het beteugelen van de massamigratie en dat word met zo'n conflict natuurlijk alleen maar minder prioriteit. Wie weet zien andere landen hierdoor straks ook wel weer een kans om van hun onwenselijke elementen van de bevolking af te komen door ze richting Libië te sturen. Dit heeft alle ingrediënten voor een flink drama!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer