Gratis miljardje voor Griekenland vanuit EU, er volgt nog eens 3,8 miljard

Geen categorieapr 05 2019, 21:00
De ministers van Financiën van de eurozone hebben besloten dat Griekenland een miljard euro toegestopt krijgt. De Grieken hebben namelijk hervormingsmaatregelen doorgevoerd. Er zal in totaal 4,8 miljard worden overgemaakt als Athene aan alle afspraken gaat en blijft voldoen. Dat meldt The Post Online.
De afspraak werd in 2012 gemaakt dat als de Grieken tal van hervormingsmaatregelen zouden nemen om hun faillissement mee af te wenden, ze steun vanuit de Eurogroep zouden krijgen. Diverse EU-landen kochten Griekse staatsobligaties op en met de winst die daarop werd gemaakt wordt nu deze schuldenlastenverlichting gefinancierd.
Van het totaalpakket, die 4,8 miljard, draagt Nederland zo'n 475 miljoen euro bij. Hiervan is al 380 miljoen overgemaakt. Voor wie denkt dat dat flinke bedragen zijn, sinds 2010 heeft Athene ongeveer 275 miljard euro aan noodleningen ontvangen!
Tot 2060 zou Griekenland onder verscherpt toezicht kunnen blijven staan. Dit houdt in dat als zij zich niet aan de afspraken houden (of bepaalde afspraken terugdraaien) de geldkraan weer wordt dichtgedraaid. Eerder riskeerde Griekenland al 970 miljoen te missen door bepaalde hervormingen nog niet door te hebben gevoerd.
Hoewel het natuurlijk verschrikkelijk is dat er zo'n enorm bedrag die kant uit is gegaan, moet wel worden gezegd dat die Grieken die bittere pil uiteindelijk wel hebben weten te slikken. Pensioenen kregen rake klappen, voorzieningen werden flink teruggeschroefd en men kon op het dieptepunt haast geen geld meer pinnen. Nu maar hopen dat ze de boel op termijn grotendeels terug kunnen betalen en stabiel weten te blijven in de toekomst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten