Monatoetje Keijzer (CDA) misgunt postbodes werk: wil ‘brieven bezorgen met drones’

Het wrangste Monatoetje van kabinet Rutte 3 slaat weer eens toe! Eerder al faalde Mona Keijzer (CDA) hard met berekeningen en bleek ze incompetent. En dit keer doet ze voorstellen om de Postwet te wijzigen. De staatssecretaris wil namelijk ‘brieven digitaal inscannen en aanbieden per mail’ en misgunt postbodes werk door postbezorging middels ‘drones’ te bepleiten.

Het is weer een onzinnig plan.

Iedereen kent de achterlijke bestelzuilen bij de McDonalds ondertussen wel. Een gevolg van een té hoog minimumloon én ongebreidelde gierigheid zijn debet dat ik heden ten dage mijn hamburgers moet bestellen voor een beeldscherm.

Wat een ‘vooruitgang’ is dat zeg! Nou, nee. Eigenlijk niet. Het bestellen bij zo’n bestelzuil kost mij méér tijd dan het uitspreken van mijn order tegenover een olijke kassamedewerker. Noem mij conservatief, maar ik spreek liever met een kassameisje dan een robot. En zie liever de postbode langs mijn huis rijden terwijl het mij iets meer kost dan dat een ‘drone’ op bezoek komt.

Staatssecretaris Mona Keyzer stelt verder voor dat postbedrijven ‘brieven inscannen’ en deze ‘digitaal laten bezorgen per e-mail’. Met andere woorden: het kabinet wil af van de traditionele post! Volgens het kabinet ‘zitten steeds minder mensen te wachten op post in de brievenbus’ aldus de Telegraaf.

Oh?

Op basis waarvan denkt de staatssecretaris dit te weten? Of zuigt ze dit uit haar dikke anorexiaduim? Dat de postmarkt sinds de komst van het internet een neerwaartse spiraal kent is logisch, maar dat betekent niet dat deze zich moet aanpassen aan ‘moderne standaarden’.

De argumenten van Mona Keijzer (CDA) getuigen van domheid én neurotisch Anglosaksisch denken:

“Tien jaar na de liberalisering ziet de wereld er anders uit, met een postvolume dat meer dan gehalveerd is.”

Alsof de ‘liberalisering’ en de daling van postvolumes een directe relatie hebben met elkaar? Nee natuurlijk niet! Maar voor logica moet je niet bij de postduif van het CDA zijn. E-mail is gewoon sneller, daarom dalen de postvolumes.

Post bezorgen met robots? En digitale brieven? Nee, laat maar zitten Mona! Ik ga wel verhuizen naar een ontwikkelingsland waar ze normaal doen. Waar mensen in de opbouwfase zitten in plaats van de afbraakfase.

Het kabinet lijkt van plan om alle Nederlanders hun visie op postbezorging door de keel te willen drukken. Waarom eigenlijk? Ik zie de argumenten niet. En zit u te wachten op een ‘zoemende drone vol elektronica’ die wekelijks uw huis aandoet en mogelijk zelfs opnamen maakt? Of heeft u liever een goedlachse postbezorger?

Ik weet wel wat ik zou kiezen. Maar kiezen bestaat niet in dit land. Alles wordt bepaald door de overheid. Zelfs hoe post wordt bezorgd.

Ten slotte is het plan geen goed idee voor de postbodes. Het kan mogelijk leidden tot baanverlies voor lageropgeleiden. En deze mensen hoeven we toch niet nog verder uit te kleden of wel soms? Laat de postbodes lekker hun werk doen.

En Mona ga terug naar het aanrecht of zo.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Gekko

  Kinderen baren, daar was Mona wel goed in.
  Nu niet meer, haar stokken zijn opgedroogd.

 2. edoc431

  De eerste drone die boven mijn tuin vliegt zal snel uit elkaar spatten neem dat maar van mij aan

  1. edoc431

   En dan de brieven even openen scannen fijn meelezen dat had ze graag de snol .
   Inderdaad snel terug achter het aanrecht zoals alle wijven in de tweede en eerste kamer, daar horen ze thuis .

 3. Rien Noppen

  “Het kan mogelijk leidden tot baanverlies voor lageropgeleiden.”

  Zoek dekking, de taalkunstenaar Teunis is weer in huis!

 4. lvdv

  @Teunis.

  Als student moet U weten dat de ook telraam al lang is vervangen.

 5. lvdv

  Evenals de ook,
  deze is vervangen door: ook de

  1. HaZ

   Als reaguurder moet u weten dat ook HET telraam nog steeds dienst doet. Of heeft u groep 1 overgeslagen ?

 6. Nuts

  En wat als zo’n ding crashed ? Op het hoofd van je spelend kind ?

  Bertus,

 7. edoc431

  Nog geen berichten van satty is ze er weer afgetrapt ?haha

 8. Cycle25

  Eens kijken wat er gaat gebeuren zodra de *kuch* milieuvriendelijke accu’s kapot gaan in de lucht. Wie krijgt de aansprakelijkheid ? Wellicht diegene die ‘m terug kopt..

 9. Punt50

  Is het Briefgeheim opgeheven? Wie gaat mijn post inscannen?? Dat zal toch gvd niet waar zijn!

 10. A3aan

  Ik volg dit even niet. Monatoetje Keijzer wil mijn briefpost openen, het geschrevene scannen om dat vervolgens te printen en dan d.m.v. een drone de print digitaal bezorgen?

  Een staatssecretaris die wat kinderen baren betreft alles weet maar van de “Post” geen kaas heeft gegeten. Monatoetje doet er verstandig aan te gaan koken.

 11. Rien Noppen

  Teunis is heel erg dom maar wij kunnen toch wel even de feiten checken?

  “In de aangepaste postwet schrijft Keijzer daarom dat postbedrijven de brieven in de toekomst mogen ’aanbieden’ in plaats van ’afleveren’. Dat lijkt een klein verschil, maar zo geeft ze postbedrijven de ruimte om post digitaal te versturen of af te leveren bij een verzamelpunt in een wijk. Dat scheelt ook in de kosten voor het postbedrijf. Daarbij moet het briefgeheim bewaard blijven, bijvoorbeeld door versleuteling van de post.

  Een woordvoerder van Keijzer benadrukt dat dit soort experimenten alleen gebeurt bij mensen die dat willen. Wie zijn of haar post nog steeds door de brievenbus wil krijgen, behoudt dat recht. Omdat het enigszins omslachtig is als een postbedrijf brieven inscant, zou bijvoorbeeld door bemiddeling van PostNL ook bij verzenders aangegeven kunnen worden dat ze voor bepaalde mensen de fysieke post achterwege kunnen laten en het sowieso digitaal versturen.”

 12. HaZ

  Ik vrees dat ons Monaatje een klapje van een laag overvliegende drone heeft gehad. Alles goed verder meid ? Bij WNL in de ochtend missen ze je………als kiespijn. 😉

 13. Pescador

  Weer zoeen die niet goed bij het verstand is, te veel gezopen zou ik denken.
  Ik zou haar dus een brief sturen en daar in zou ik schrijven wat een ongelofelijke trut ze ik zou er ook een paar naakt foto´s van haar bij doen, dan wordt er op het postkantoor de envelope open gemaakt en worden de brief en de foto´s in gescant en op de mail gezet. Dus op het postkantoor zien de medewerkers de naakt foto´s al en verspreiden die mischien wel , mischien ziet haar man de mail eerder als zij zelf of haar kinderen. Dus de hele privatie naar de kloten en erg veel werk om te doe dus ook hoge kosten en ze moeten ook maar weten wat het juiste mail adres is een erg dom verhaaltje dus.
  Met een drone de post rond brengen hoeveel drone´s denkt die miep dan wel niet nodig te hebben en hoeveel fouten maken die drone´s dan wel niet en hoe wil die drone de juiste brief(brieven) in de juiste bussen krijgen gaat ook niet lukken

  Die maffe miep hoort dus ook niet in de politiek thuis

  1. DidiMadloba

   Grappig: de Duitsers spreken inmiddels van Drohnen, of het een origineel Duits woord is.

 14. Henk Albarda

  In dit uitzonderings geval heeft Mona Keijzer gelijk. Het beroep van postbezorger zal sowieso verdwijnen. De post is aan het verdwijnen. Zelfs accountants in mijn omgeving zien reikhalzend uit naar het moment dat diverse officiele documenten per mail of per app gestuurd kunnen worden. De kosten van afhandeling van een brief zijn vele malen hoger dan die van de alternatieven. Vergelijk Nederland maar eens met Duitsland, mijn Duitse vrienden worden ongelooflijk jaloers, wetende dat wij met internet zeker 10 jaar voorliggen. Wat een opluchting zal het zijn, de dag dat ik niet meer minstens 2 x p/Mnd naar mijn brievenbus hoef…….

 15. Rosasolis

  Ik heb niets gelezen of gehoord over drones die de postbodes zouden gaan vervangen.
  Wel dat er een grote enquete zou komen over hoe men denkt over de post zakken.
  Intussen wordt er geen post op maandagen meer geleverd. En de meeste post brievenbussen zijn onlangs verwijderd in onze woonomgeving. In de UK wordt er nu ook
  geen post op zaterdagen geleverd. Goed idee van Mona Keijzer om een enquete te houden, over hoe het verder met de post moet. Niet iedereen heeft internet.

 16. Vliegenvanger

  Het zou een 1 april grap kunnen zijn. Wat een achterlijk idee heeft dat monatoetje.
  Je kan zelf per e-mail je post versturen. Daar hoeft geen tweede partij bij betrokken te zijn. Echt weer een typisch CDA voorstel, mensen geld uit de zak kloppen.
  Stem FvD in Mei

  1. Rosasolis

   @Vliegenvanger. “monatoetje”? Moeten politici bijnamen krijgen?
   Wat vindt je van Thierry Boudoir?

 17. DidiMadloba

  Achterhaald verhaal. Postbedrijven zijn helemaal overgeschakeld op pakketjes bezorgen, en die zijn vaak nog te zwaar voor drones.

  Wel een goede ontwikkeling trouwens want een winkel is een verouderd, veel te duur middel om te verkopen. Alleen nog geschikt voor versproducten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.