Paniek! 1.500 migranten in levensgevaar in Libië, UNHCR op achterste benen: ‘laat ze vrij’

In Libië is weer eens stront aan de knikker en migranten zitten vast. Zo’n 1.500 migranten zitten in detentiekampen. Het land sterft sinds 2011 een langzame dood en toont weinig teken van een wederopstanding. Gelukkig is de VN er nog voor drukdoenerij. 

De migranten in Libië zouden volgens VN-organisatie UNHCR in levensgevaar verkeren. Goh, wie niet aldaar? Ruim 9.500 personen zouden het geweld rondom de hoofdstad Tripoli zijn ontvlucht. Onder hen ook migranten en zij moeten zo snel mogelijk in veiligheid worden gebracht, aldus creditcard-verstrekker UNHCR: de migranten zijn belangrijker dan de Libiërs of zo…

“Dit zijn mensen die in de meest kwetsbare en gevaarlijke situaties verkeren. Ze moesten conflict of vervolging in hun eigen land ontvluchten, om vervolgens opnieuw vast te zitten en omringd te worden door conflict”

Scherpe analyse hoor!

De duizenden migranten in Libië ‘verkeren in levensgevaar’ nadat zij ‘zijn gevlucht’ en nu moeten ze ‘weer vluchten’. Je zou zeggen dat de migranten al behoorlijk wat kilometers hebben gemaakt en een afstand van 250 kilometer overbruggen ook kunnen behappen.

Veel meer zorgen zouden we ons moeten maken om de bewoners van Tripoli, die buiten hun gewoonten om ineens moeten gaan reizen voor geweld. Wiens land wordt gekoloniseerd door een regering dat “internationaal erkend” wordt: de reden waarom Haftar op de hoofdstad marcheert.

Maar de VN is goed in vliegen afvangen. In het organiseren van PR-stuntjes zodat Westerlingen denken dat er ‘iets goeds gebeurt in de wereld’. Echter blijft de VN een vehikel van diplomatiek getouwtrek en PR-berichtjes in de kranten. Maar daar blijft het bij. Creditcard verstrekker UNHCR komt in veel gevallen te laat in actie.

Of pas in actie komt als de massagraven worden ontdekt. En de VN houdt haar mond als het noodzakelijk is deze te openen terwijl ze haar mond opent wanneer weinig aan de hand is. Heel nuttig allemaal. Zoals in 2011 toen het land definitief de strop kreeg en een ‘internationale coalitie’ Moammar al-Qadhafi tot puin bombardeerde. Waar was de VN toen eigenlijk mee bezig?

Naïeve Hillary Clinton werkte mee aan het slopen van Libië

En wat was het toch weer een succes! Bron: Voice of Amerika / Wikimedia Commons
En wat was het toch weer een succes! Zonder defensieapparaat was Libië al snel hulpeloos. Nu al 8 jaar in chaos… Bron: Voice of Amerika / Wikimedia Commons

Sinds 2011 is Libië soort van in handen van de VN en allerlei andere groepjes onbekenden en wordt er toevallig veel in mensen gehandeld. Net als 200 jaar geleden. 500 jaar geleden en 850 jaar geleden. Het enige dat is veranderd zijn de ‘vlaggetjes’ die u in de kranten ziet. Oh ja, en de wapens.

Het is zeer opmerkelijk.

En competent zijn de lui bij UNHCR evenmin: 150 migranten werden uit het kamp in Ain Zara ‘gered’: dat is dan een prestatie en verdient een berichtje in de NRC. Studenten uit Libie, ja die zijn er, spreken er schande van dat dit hun land is overkomen. Maar ach, dan leest een goedlachse professor zijn krantje en denkt ‘oh wat erg’ en gaat naar zijn werk.

Ondertussen gaat de mini-burgeroorlog gewoon verder.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. umhnz

  Teunis is het stadium van journavist al ver gepasseerd.

  1. Rien Noppen

   “Sinds 2011 is Libië soort van in handen van de VN”

   De journavist Teunis is bovendien een heuse taalvernieuwer.

 2. Jumping

  Bedankt Ruttekartel, dankzij het Linkse demoniserende wegkijkbeleid, komt dit via het Marrakech gelul, allemaal naar Europa dus Nederland.
  Laten de verstandige kiezers in Mei, een anti EU partij kiezen.
  Stem PVV of FvD.

 3. fusilier

  Hoezo allemaal naar Europa? In Saoedie Arabie is plek zat , moslims horen onderling elkaar toch te helpen als ze in nood zitten.

  1. Vraagtekentje

   Gebeurtenissen uit het verleden, zijn en afspiegeling voor de toekomst!

  2. tomygun

   Dat doen zij ook helpen, zij kopen de leuk uitziende
   meisjes vanaf 9 jaar zodat de familie verder kan .

   1. Vraagtekentje

    O toch helpen, selectief weliswaar.

 4. PMG

  Ze zoeken het maar lekker uit in Lybia, ze wilden zo graag van hun leider af en nu is er al jaren stront aan de knikker, niet mee bemoeien, eigen keuze en die moeten we respecteren, net als de keuze van die 1.500 migranten die daar zelf naar binnen zijn gelopen, respecteren!

  1. Teunis Dokter

   Dat is dus niet het geval. Slechts een kleine groep wilden van de dictator af. Vrijwel iedereen die ik spreek uit Tripoli zag ingrijpen van westerse landen als schending van de soevereiniteit van hun land.

   1. Rien Noppen

    Eens, zeker met de wijsheid achteraf was de ingreep in Libië een grote politieke fout. Overigens geen grotere fout dan de Westerse interventies in Afghanistan, Irak en Syrië.

 5. Politiek Profeet

  Dat laatste klopt Teun,de westerse alliantie van o.a. Frankrijk,Italie en Nederigland zaten zoals altijd achter de oliebronnen aan.
  Kadaffi was een zeer welkome gast in Europa met zijn tent en hofhouding,wapens kopen en olie verpatsen, dat was Libie t.t.v. kadaffi.
  Nu vechten vele milities elkaar de tent uit en ziet Europa door haar mega-blunders van toen de vele honderduizenden woestijnkruipers deze kant op uitwaaieren,naar de potten met melk en honing, gratieszzzzz alles.

 6. DeBruijn

  Was dit niet tot stand gekomen door de Nobelprijs winnaar voor de vrede, Obama?

  Wie geeft er nu een Nobelprijs voor de vrede voordat iemand zelfs één dag gewerkt heeft als president. Nu blijkt dat hij hem niet had mogen krijgen.

  Overigens is dit Obama en Hillary’s schuld die hele troep. Ook IS had niet kunnen ontstaan, als Obama niet te vroeg de troepen weg had gehaald uit Irak. Kun je zeggen dat Bush Irak niet had binnen moeten vallen en daar zit ook wel wat in.

  Maar Obama heeft ook grove fouten gemaakt.

  1. Dik

   @DeBruijn: Het is nog steeds wennen, en fascistisch links wil nog steeds van hem af, maar Trump doet natuurlijk wel gewoon wat hij zegt en belooft.

   1. van Urk

    De VN trekt ook niet aan de bel als ons klein landje overbevolkt raakt door mensensmokkelaars en van het pad geraakte NGO,s.

    1. DeBruijn

     De VN is zo bevooroordeeld als het maar zijn kan en laten we niet vergeten corrupt. Israël wordt overspoelt met moties vanuit de VN, terwijl andere landen veel ergere dingen doen en ermee wegkomen. C.Hina en mensenrechten? Tibet? Congo? Allemaal niet zo belangrijk en als zij al VN-soldaten sturen, bijvoorbeeld naar Congo. Dan hoor je van massaal seksueel misbruik van vrouwen en kinderen door diezelfde soldaten die hen moe(s)ten beschermen. En Congo is niet het enige land, seksueel misbruik is een epidemie in die club.

    2. Vraagtekentje

     Hoezo “raakt”, van Urk??? Net na de 2e wereldoorlog had NL 9 miljoen inwoners en toen werd geadviseerd om te emigreren i.v.m. overbevolking. Nu hebben we bijna het dubbele en er kan nog meer bij hoor. Woningnood, geen nood, we bouwen alles dicht voor onze nieuwe NLers welke kweken als kerkratten.

 7. Tman

  Wonen wij in Libië?
  Moeten wij het leed van de wereld dragen?
  Zijn wij verantwoordelijk voor de daden van anderen?
  Nee,helemaal niet!

 8. Kapitein Haddock

  Kans is zeer groot dat de machtige puissante rijke asielindustrie, op bijna Maffiaanse wijze, aan het werk gaat om ze naar Nederland te laten komen!
  Vult lekker de zaken van de asielindustrie!

 9. Toverkol

  Laten wij ons alsjeblieft niet bemoeien met deze “interne” Libische problematiek.
  Dit lost zich vanzelf op.
  Mocht het niet zo zijn…. dan zijn er voldoende liefdevolle omringende moslim landen die een hand van hulp kunnen uitsteken !

 10. Joop Klepzeikert

  De VN en UNHCR zijn de meest nutteloze organisaties op aarde.
  Door Saudi-Arabie voorzitter te maken van de mensenrechten raad hebben ze hun ware gezicht al getoond.

 11. Tman

  Als Khadaffi en Saddam Hoessein met rust waren gelaten en Assad ook links hadden laten liggen zag de wereld er stukken beter uit!
  Die woestijnbarbaren willen geen democratie en hebben een dictator nodig,dat volk moet klein gehouden worden!

 12. F. Domela Nienhuis

  Hier krijg je nou de Nobelprijs voor Vrede voor. Je weer wel, die prijs die terrorist Yasser Arafat ook eens won. En beroepsoplichter Al Gore. En de man van halskettingmoordenaers Winnie Mandela. Geen waarde hechten aan deze prijs fus. De enige echte Nobelprijzen gaan naar echte wetenschappers voor echt baanbrekend werk in de wetenschap en daarmee voor het intellectuele kapitaal voor de mensheid. En dat zijn de Nobelprijzen voor chemie, geneeskunde en natuurkunde. En dan zien we bijv. het Westen bovengemiddeld excelleren. Althans dat valt me op.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.