Ronald van Raak (SP): ‘belachelijk en raar dat telefoneren met de politie geld kost’

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) laat weer eens van zich horen. Afgelopen maand had hij kritiek op het grote aantal communicatiemedewerkers bij de verschillende departementen en deze week houdt hij zich weer bezig met communicatie. Zo stelt hij dat het ‘raar’ is dat burgers ‘geld moeten betalen als zij de politie bellen’. 

Van Raak vindt dat het telefoneren met de politie gewoon ‘gratis’ zou moeten zijn. Niets is echter gratis. Alles kost uiteindelijk energie. Zelfs het nuttigen van een maaltijd ironisch genoeg en dus bestaat een ‘gratis telefoonnummer’ voor de politie niet. Wel kunnen we samen de kosten delen. Als dat het voorstel is van Van Raak dan is het een prima voorstel!

Het is inderdaad wat vreemd om de politie te bellen en daar extra kosten voor te maken. Het is helemaal vreemd dat dit beleid is geworden onder de VVD van Mark Rutte dat keer op keer zegt: ‘op veiligheid moet je niet bezuinigen’, maar blijkbaar dus wel op telefoonkosten!

Voor personen, die een goed beveiligde villa hebben, maakt het natuurlijk geen moer uit. Maar personen en gezinnen in gevaarlijke en onveilige wijken bellen vaker de politie en zijn dus ook nog eens méér geld kwijt. Sommigen moeten zelfs lang wachten en betalen dan gewoon even 5 minuten. Voor niets. Leuk! Alsof de armoede en onveiligheid niet al voldoende vervelend zijn? Van Raak:

“Ik wist niet wat ik hoorde. De politie bellen hoort gratis te zijn, maar ik moest een starttarief van 9,51 cent betalen en dan ook nog 2,8 cent per minuut bovenop de normale belkosten.”

Het feit dat de kosten niet worden afgerond maar bestaan uit decimale getallen is gewoon hilarisch. Bel de politie maar eens dan hoor je: ‘dit gesprek kost x,31 cent per minuut’. Decimale getallen op de facturering, hoe bedenk je het?

Behalve telefoneren met de politie, dat dus geld kost, kampen ook studenten met problemen als ze telefonisch contact zoeken met overheidsdiensten. Zo is het taalgebruik van DUO dermate  wollig dat studenten moeten telefoneren om vragen beantwoord te krijgen.

En dat duurt zo lang waardoor ze tientallen minuten wachten voordat iemand opneemt. Heel opmerkelijk allemaal.

 

 

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Nuts

  Dit is Nederland…
  ……alles kost geld..

  1. Rosasolis

   @Nuts. Voor niets gaat de zon op!

 2. Joop Klepzeikert

  Je kunt ook online aangifte en melding doen. Kost niets.
  Sommige mensen bellen al politie als de buurman een boer laat. Laten die idioten lekker zelf betalen.

  1. DidiMadloba

   Je kunt ook schriftelijk aangifte doen, al heeft de politie daar moeite mee, maar het staat in de wet.
   Aangifte = strafbaar feit kenbaar maken aan justitie. Dik is geen “verzoek om vervolging”. zoals ik een agent hoirde zeggen.
   Melding is geen juridisch begrip.

  2. Brazil

   Als je ervan uit gaat dat iedereen internet heeft en ook
   weet hoe je een aangifte online moet invullen, tevens
   betaal je maandelijks aan de kabelboer dus online zijn
   is niet gratis.

 3. DidiMadloba

  De goede vraag is of ik als belastingbetaler moet bijspringen als mijn buurman de politie belt.

 4. Hartenheer

  Het is ook belachelijk als je iemand op het dak ziet lopen en 112 belt er na 45 minuten nog geen politie te zien is.
  Na anderhalf uur zagen we ze een keer voor bij rijden.

  Tussendoor de gewone politielijn gebeld, en dan moet je nog betalen ook.
  Omdat je als burger je plicht doet om de veiligheid te vergroten.

 5. Tman

  De politie bellen gratis of betaald,in beide gevallen zijn ze te laat ter plaatse!

 6. Ries

  Geen Idee. Ik heb de politie nog nooit gebeld.

 7. Raveltje

  Alles kost geld, ook politie bellen brengt geld in de la.

 8. Regina

  Eens met Ronald van Raak

 9. J.Rademaker

  0,31 per minuut als dat zo is is het een mooie drempel en gaan de meldingen omlaag.
  Dat komt goed uit in de statistieken, geniaal.

 10. Punt50

  Even off-topic. Zap ik wat door de zenders net zie ik bij linkschmensch (met de zakken vol poen) een nep prinses Marilyne (met de zakken vol poen) ofzo zitten die zich druk maakt over bijstandsgezinnetjes die net niet alles kunnen betalen.

  Wat een walgelijk geheel!!

 11. Punt50

  Zomaar, omdat de politie hier niks mee kan doen blijkbaar;

  –>> Van de 11.000 voortvluchtige veroordeelden die nog straffen hebben openstaan, is zo’n 90 procent in het buitenland. Dat heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) vanmorgen gezegd in de Tweede Kamer.

  Uit onderzoek bleek eerder dat Nederland duizenden criminelen uit het oog was verloren, terwijl zij nog gevangenisstraffen zouden moeten uitzitten. Het ging volgens tellingen om zo’n 11.000 veroordeelden die de benen namen voordat ze zich bij de gevangenis hadden moeten melden.

  Een groot deel van hen, zo’n driekwart, moet een straf uitzitten van minder dan twee maanden cel. Maar voor een deel gaat het ook over criminelen die bijna een jaar zouden moeten zitten. <<–

 12. Dik

  Sinds wanneer heeft het bellen van de politie effect? Al meer dan 30 jaar wordt er bezuinigd op politie en justitie, opsporingspercentages zijn ultra laag en het OM kan en mag zelf bepalen wie ze wel en wie ze niet vervolgen.

  Laat me alstublieft niet lachen!

  O ja, 112 is gratis!

 13. Dik

  Zomaar een greep uit de vele berichten over politie en justitie:

  “De politie heeft afgelopen jaar duizenden onderzoeken stopgezet vanwege een personeelstekort. Op dit moment heeft de politie ruim 40.000 zaken in behandeling. Daarnaast liggen er nog bijna 23.000 op de plank. Het gaat bijvoorbeeld om overvallen of geweldsincidenten waarvoor momenteel te weinig rechercheurs beschikbaar zijn. Het komt ook voor dat andere zaken prioriteit krijgen.”

 14. Rosasolis

  De enige telefoon nummer dat altijd gratis is, is het 002 die voor een echte spoedgeval, altijd bereikbaar is. Die nummer is altijd open, en is nooit bezet. Je krijgt onmiddellijk een medewerker die eerst vraagt: moet je een ambulance of politie hebben. Dan terwijl de medewerker hulp naar je toestuurt, moet je verder details vertellen. Als het gaat over een ernstige situatie krijg je binnen enkele minuten of een ambulance of een politie auto voor je deur. Dit hebben wij gemerkt vorige jaar toen mijn man een hersenbloeding had gekregen. Terwijl ik de 002 medewerker aan de lijn had, vertelde dat een ambulance onderweg was. Dit heeft alleen 15 minuten geduurd. Kortom: de 002 telefoon dienst is wel gratis.
  Wij hebben alleen een vaste telefoon abonnement, waarin wij betalen zoveel per maand, maar kunnen bellen zo veel wij willen binnen Europa, zonder extra kosten per individuele gesprek. Dat kan via de KPN, samen met internet en TV. Dus als wij de politie nodig zouden hebben, via de gewone politie lijn, kost het ons niets extra.

  1. marco1

   Ja 002 daar red je levens mee Rosalis.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.