Stank voor dank! Nederlandse overheid laat Afghaanse tolken in de steek

Afghaanse tolken die voor Nederlandse militairen hebben gewerkt bij vrede- en veiligheidsmissies voelen zich in de steek gelaten door de Nederlandse overheid. Ze worden opgejaagd en dit is bekend bij de overheid, maar die doet niets! Dat meldt de NOS.

Tussen 2006 en 2010 zijn er 102 Afghaanse tolken ingezet in Uruzgan. Deze tolken bleken hard nodig en vrij schaars, want de Taliban had de regio flink in zijn greep. Bijna niemand durfde als collaborateur te worden gezien voor de binnengevallen machthebbers.

Er moest dan ook best wat tegenover staan om Afghanen zover te krijgen dat ze mee wilden werken met westerse militairen. Hun veiligheid zou worden gewaarborgd en zij zouden aanspraak kunnen maken op asiel. De Nederlandse overheid doet volgens deze tolken nu gewoon alsof zijn neus bloedt. Een vragenlijst over de veiligheidssituatie van de tolken werd wel ingevuld, maar bleef onbeantwoord.

Dat enige vorm van asiel voor deze mensen niet meer dan terecht is, blijkt wel uit hun verhalen. Diverse tolken zijn al ondergedoken en enkelen van hen op klaarlichte dag vermoord door de Taliban.

Het ministerie van Defensie verschuilt zich achter regeltjes en procedures. Zij zouden geen signalen hebben ontvangen, gaan niet in op individuele gevallen en hebben dus geen bewijs. Wie echter gewoon logisch nadenkt kan wel inschatten dat de situatie voor die tolken serieus nijpend is. De Taliban zit er nog, mensen hebben hen herkend en zien ze als collaborateurs of krijgen mogelijk een vergoeding voor informatie. Belachelijk hoe de Nederlandse overheid hiermee omgaat.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. victus

  Liever wordt de uiterste best gedaan om uitschot en criminelen uit dat land hier in de watten te leggen. Mensen die het werk van onze dappere militairen daar mogelijk maakten behoren helaas niet tot die categorie. Die personen passen niet in het profiel van de zieligheids industrie.

 2. Jumping

  Inderdaad Links oorlogzuchtig Nederland, neemt zijn verantwoordelijk niet.
  Zij, Links oorlogzuchtig Nederland, is teveel bezig met het demoniseren van andersdenkenden.
  Stuur dit Ruttekartel weg.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

 3. Henk Albarda

  De NOS meld……. De afgelopen jaren heb ik de NOS vaker en vaker ‘betrapt’ op extreem gekleurd nieuws. Deze Afghanen wisten waar ze aan begonnen, zijn betaald voor hun diensten en kunnen echt wel een regio in Afghanistan vinden waar ze relatief veilig zijn. Wij kunnen niet alle ‘zieligerds’ van de wereld opnemen. Daar komt bij dat wij al met 7 miljoen inwoners teveel zijn. En als ik en degenen die er hetzelfde over denken, alle ‘zieligerds’ die we hier niet willen hebben, de ‘diepvries’ schouder keren, hebben we een goede kans dat ze zich hier zeer onwelkom voelen en weer vertrekken.
  En wbt de NOS: Kunnen we ons de rellen in Chemnitz nog herrinneren? De publieke omroep toonde hoe ‘Duitsers’ enkele ‘Afghanen’ enkele klappen gaven. Daar bleken opnames te zijn waarop je kon zien dat de ‘graaiers’ (Heer Noppen noemt ze asylzoekers) op 1 verkeerd woord van een Duitser begonnen te meppen. Tja, heer Noppen, wat wordt het nu, ‘heer Albarda verzint het’, ‘rechtse mensen liegen altijd’? Ik ben benieuwd welke variant nu volgt.

  1. Rien Noppen

   asielzoekers

 4. umhnz

  Al die tolken incl familie hier naartoe halen, huisje incl breedbeeld tv, schotel en netflix geven.
  Wekelijks zakcentjes toestoppen.
  En natuurlijk 2 x per jaar op vakantie naar Afghanistan.
  Zo hoort Nederland om te gaan met oud werknemers van buitenlandse afkomst.

 5. uil van minerva

  Schandalig. Deze mensen verdienen wat mij betreft wel hulp. Duizenden gelukszoekers krijgen wel hulp terwijl ze dat niet verdienen. Typisch!

 6. Veteraan

  Even een kleine correctie op dit verhaal wat mij betreft.
  Sommige van die tolken hebben inderdaad wel recht op hulp in mijn visie.
  Er waren er echter ook heel veel die vertolkten omdat het een heel goed salaris betekende en ook wel status.
  En er zijn ook al gevallen waarin grote geldbedragen overgemaakt zijn naar tolken en/of hun familie.
  Naar mijn weten zijn er geen algemene afspraken over asiel gemaakt en wil je dus ook niet al die tolken zomaar naar Nl halen, iedereen in Afghanistan loopt de hele dag gevaar, dat hoort bij het land en de mensen.
  Daarbij niet te vergeten dat een deel van de tolken ook betaald werden door Taliban en andere groeperingen en dus zeker niet altijd aan de ‘goede’ kant stonden.
  Voor geld kan er daar heel veel en zijn goede intenties snel vergeten.
  Dus enige voorzichtigheid is geboden.

  1. victus

   Nuttiger zijn de “ stille” tolken. Collega’s die door hun allochtone achtergrond de locals verstaan en horen waar ze over smoezelen en ervoor zorgen dat corrupte tolken geen desinformatie doorgeven.

 7. Tguard

  Deze mensen moeten we nu helpen.
  Wat is onze overheid toch een hypocriet stel. Ze hebben ons geholpen en van mij mogen ze inclusief familie met voorrang worden opgehaald. Je schaamt je soms gewoon om Nederlander te zijn.

 8. Tman

  Kinderpardon, familieherenigingspardon daar kan best een tolkenpardon bij vind ik.
  Waar blijven nú die humane moslimlovers?

 9. santiago

  Mooie foto van ridder marco.

 10. cmsuijkerbuijk

  Dit is niet van nu alleen hoor. Ook na de oorlog met Japan zijn de, vooral Nederlandse ex krijgsgevangen KNIL militairen volledig in de steek gelaten, maar de ex krijgsgevangen Marine-militairen niet. Reden? De KNIL-militairen werden beschouwd als zijnde niet in Nederlandse Krijgsdienst. Dus hoefde men hun wedde, die doorliep tijdens krijgsgevangenschap niet alsnog achteraf te betalen, zo redeneerde men. De Marine-militairen daarentegen wél!
  De enige compensatie die er verder voor de nabestaanden van de in Krijgsgevangenschap omgekomen KNIL-militairen was, bestond uit een uitkering, afhankelijk van rang of stand en bestaande uit de opbrengst van de verkoop van de rails en bielzen van de Birma Spoorweg. Zo heeft de weduwe van mijn oudoom, die Brigadier bij de Ie afdeling Veldartillerie, gelegerd te Malang was, destijds het “gigantische” bedrag van 60 Ned. Indische guldens gekregen, als afkoop voor het verlies van haar man, die in aug. 1942 aan Beri-Beri is overleden a.g.v. ondervoeding tijdens dwangarbeid aan de Birma-Spoorweg.
  En hoe lang heeft het niet geduurd, voordat er ook maar énige erkenning voor veteranen was? En het houdt nog steeds niet over!
  Dit probleem met deze tolken is dus niet nieuw, maar evengoed beschamend voor de Nederlandse regering en moet zo snel mogelijk opgelost worden!

 11. Joop Klepzeikert

  De Nederlandse overheid neemt liever crimineel Nele Marokkanen en Turken op dan mensen die wel echt recht op asiel hebben.
  Grote kans dat die tolken ook geen moslims zijn, waardoor hun kans op asiel helemaal schrikbarend afneemt.

 12. marco1

  Waarom zou je ze hierheen halen. Nederland heeft toch geen behoefte aan zoveel tolken als het nu bouwvakkers ,verplegers of leraren waren dan was het een ander verhaal.

 13. C.A.Barstow

  Typisch (links)Nederland, uitbuiten en daarna met de ellende laten zitten, doen zij met het Nederlandse volk ook, waarom dus niet met mensen in den vreemde?

  Ze laten het hele land vollopen en verpesten door woestijn neanderthalers en gelukzoekers die bijna dood geknuffeld worden, degene die ons daar ter plekke werkelijk geholpen en iets voor ons betekent hebben laten ze stikken en verrekken.

  Stem tegen de politieke elite,
  Stem in mei ook op FvD!

 14. Roughwood

  Maar straks wel al dat IS uitschot terughalen, want o, o, wat zielig!

 15. Duke

  De onbetrouwbare Rutte verlaagt het aanzien van Nederland in het buitenland. Ik stel voor om Rutte en zijn bende om te ruilen tegen de tolken, al is dat misschien te wreed voor de Afghanen.

 16. nienke

  Zouden ze daar niet al een flinke som geld voor gekregen hebben elke maand?
  Ik neem aan dat ze toch elke maand betaald werden voor hun werk.
  Is het de bedoeling dat ze hier naar toe worden gehaald?
  Of is het de bedoeling hun hier te halen en hun leven lang hier verzorgd te worden.
  En dat ze 1 keer per jaar op vakantie kunnen naar hun land.

 17. monach

  Moslims moeten iet zeiken. Islam verbieden en een ander religie verzinnen.

 18. Caesar Lion Cachet

  LS…
  Molukkers, Groningers, Afghanen. Als de Cabal ze heeft uitgemolken en misbruikt is het wegwerpvolk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.