Syp Wynia ontkracht klimaatretoriek kabinet en zegt: ‘kans groot dat kabinet-Rutte valt door klimaatbeleid’

Syp Wynia heeft zich compleet vastgebeten in het hele kabinetsdrama rondom het klimaatbeleid. Eens in de zoveel tijd zaagt hij alle onzinretoriek weer fijntjes doormidden en onderbouwt hij zijn speculaties en redeneringen met haast encyclopedische kennis en ervaring. Smullen dus!

Previously, on Climate-policy…
Wynia is van mening dat het kabinet-Rutte wel eens ten onder zou kunnen gaan aan het klimaatbeleid, sterker nog: het einde is nabij. Hij merkt op dat het klimaatakkoord er in juli 2018 al had moeten zijn. In de zomer van 2018 deed het CDA moeilijk, met kerst gooide Klaas Dijkhoff CO2-uitstoot in het eten toen hij sprak van een ‘concept-akkoord’. De ChristenUnie pleitte voor een inkomensafhankelijke energierekening maar bleef redelijk op de achtergrond.

De rekening
Het grootste probleem voor alle betrokken (coalitie-)partijen is geld, voornamelijk bij wie de rekening komt te liggen. Planbureaus moesten de boel doorrekenen maar durfden het niet aan of lieten flinke onderdelen buiten beschouwing. De terechte zorgen over juist díe weggelaten aspecten, werden nog net niet weggelachen. ‘Valt heus wel mee’, ‘zien we straks wel’, ‘doe niet zo pessimistisch’, was de strekking in de Tweede Kamer: struisvogelbeleid.

Spanning in het kabinet
VVD en CDA komen er steeds meer achter dat er voor hun partij en achterban weinig te winnen valt met het klimaatakkoord. Het is voornamelijk D66, die in een concurrentiestrijd met GroenLinks nog net niet over lijken wil gaan om zichzelf verantwoordelijk te maken door Nederland de titel van ‘Klimaatkoploper van Europa’ binnen te laten slepen. Het probleem daarmee is alleen dat dit op zo’n beetje de minst effectieve manier lijkt te gaan gebeuren.

Geld speelt geen rol voor links!
D66 en GroenLinks proberen elkaar dus af te troeven, wat er mede voor heeft gezorgd dat de doelstellingen van het kabinet ‘ambitieuzer’ zijn dan de Europese afspraken. Linkse partijen willen voornamelijk zorgen dat grote CO2-uitstoters opdraaien voor de kosten maar lijken daarmee totaal geen oog te hebben voor de financiële gevolgen. Alleen al van het gas af halen van woningen zou makkelijk 500 miljard kunnen gaan kosten en een veelvoud daarvan is ook niet uit te sluiten.

Het frappante is dat, samen met het isoleren van huizen, dit twee van de minst logische investeringen zijn. Maatregelen als elektrische auto’s, elektriciteitscentrales, fabrieken en landbouw zijn volgens Wynia per gespendeerde euro allemaal effectiever (wat niet wil zeggen dat deze wél effectief zijn).

…en effectiviteit ook niet!
Maar het wordt nog erger! Aardwarmte zou een uitkomst moeten bieden als alternatief voor gasverwarming. Het probleem hiermee is dat aardwarmte aardbevingsrisico’s met zich meebrengt, wat juist heel de reden was van dit kabinet om van het gas af te gaan! Ook CO2 onder de (zee-)bodem stoppen is zo’n dure maatregel waar zo’n beetje ieder ander land met een boog omheen loopt, maar Nederland prima een nulletje meer of minder voor wil betalen!

Als klap op de vuurpijl komen Ed Nijpels en Diederik Samsom nog even met wat leuke plannen om de hoek kijken: de GGF. Om de burger te ‘verleiden’ zouden allerlei hypotheek-constructies mogelijk moeten worden gemaakt om woningen te verduurzamen, die gecompenseerd zouden moeten kunnen worden met lagere lasten door de dalende energierekening. De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten zien echter niets in dergelijke luchtfietserij en vinden het onverantwoord om hypotheken zomaar nog verder te verhogen zonder duidelijke garanties.

Het kabinet staat dus al langere tijd op gespannen voet en de spanning neemt als maar toe. Rutte-III zou inderdaad wel eens snel kunnen klappen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Rien Noppen

  Als het Kabinet valt op het klimaatbeleid zal dit het Klimaatakkoord niet in gevaar brengen. De VVD zal dan namelijk in de oppositie belanden.

  1. poldi

   De onnozele Rien Noppen doet weer aan wensdenken.

   1. Hartenheer

    #NegeerRienNoppen

 2. Joop Klepzeikert

  Laten we hopen dat tRutte 3 zeer snel klapt, maar ik vertrouw daar echt nog niet op. Ze zullen er alles aan doen om nog zo lang mogelijk op het pluche te blijven zitten. Zijn veel te bang dat FvD en PVV samen zo machtig worden dat die Nederland van de linkse ondergang gaan redden.
  Ze willen eerst zo veel mogelijk schade aanrichten, zodat ze achteraf kunnen zeggen “zie je wel dat FvD en PVV het land ook niet meer kunnen redden”.

  1. Rien Noppen

   De val van het Kabinet zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot een Kabinet waarin GL en D66 de hoofdrol spelen. Klepzeikert komt in dat geval van de regen in de stortbui.

   1. Vraagtekentje

    D666 een hoofdrol met 8 zetels verlies in de peilingen, tuurlijk!

    1. Joop Klepzeikert

     Beter niet inhoudelijk op die zuigtrol ingaan.

   2. Joop Klepzeikert

    Flikker op zuigtrol.

   3. Zouaaf

    Dat ben ik met u eens, onomkoombaar.

 3. Heinz

  Syp Wynia weet nog niet dat TNO Delft al druk doende is met de aardwarmte techniek. Daarvoor hoeft hij alleen maar BNR radio af te luisteren van heden ochtend. Wij gaan echt geen kolen meer delven. De warmte komt nu kant en klaar uit de grond en moet alleen nog maar verdeeld worden. Het komt er aan. Het gaslicht is teslotte ook voorbij.

  1. Joop Klepzeikert

   TNO Delft is ook al decennia druk doende met accu’s die binnen een paar minuten op kunnen laden en dan voor jaren stroom af kunnen geven. Het wil enkel nog niet bepaald vlotten met de werkelijke productie. Net als met aardwarmte.

   1. Rien Noppen

    De klepzeikertjes van de 19e eeuw zagen ook niets in elektrische straatverlichting.

    🙂

    1. Joop Klepzeikert

     Flikker nou eens op je hok in Rien. Niemand zit op jouw wezenloze gezuig te wachten.

     1. Dik

      @Joop: Negeren is de enige effectieve optie, iedere andere manier is kansloos, sterker nog, elke reactie aan het adres van de zuigtrol is voor hem een overwinning, waarom zou je aan zijn halsband lopen en zijn spelletje spelen? Het is een kwaadaardig zuigtrol die hier zeven dagen per week rondhangt om DDS te slopen.

  2. Cycle25

   Het zal een keer tijd worden ook, elke kilometer diepte stijgt de temperatuur met 30 graden, 24/7 garant. Zon en windenergie zijn beperkt, leveren nauwelijks bijdrage aan het totaalplaatje, en kerncentrales zijn gewoon te duur.

   Maar ze moeten CO2 niet erger maken dan het is, zonder dit goedje zou leven op deze Aarde niet eens bestaan. Moet je eens opletten wat er zou gebeuren zodra deze waarde gehalveerd zou worden, miljarden mensen krijgen dan te maken met voedseltekorten.

   Ook hoor ik nooit wat het optimale gehalte zou moeten zijn voor CO2, maar roepen dat CO2 moet verdwijnen van deze wereld is vragen om een euthanasie van alles wat groeit en leeft.

   CO2 = leven.

   1. DeBruijn

    @ Cycle25

    Het CO2 gehalte wat planten kunnen hebben, dat ligt veel hoger dan wat het nu is. In de glastuinbouw pompen ze op zonnige dagen tot wel 5x zoveel de kas in, dan er in de buitenlucht aanwezig is. De planten groeien daardoor beter, worden sterker en geven betere vruchten bij bijv. tomaten, paprika’s, e.d.

    5000 terug was er ook een warme periode, waardoor er zelfs bomen groeiden op Shetland en Orkney boven Schotland. Daardoor zijn vrij hoge beschavingen aldaar tot bloei gekomen. Daarna werd het kouder en zijn de bossen verdwenen en die beschaving ten onder gegaan.

  3. DeBruijn

   @ Heinz

   Of je moet hier in het Westland komen kijken, de ene na de andere aardwarmtebron wordt geboord.

   De bedoeling is om heel de glastuinbouw aardgas vrij te krijgen.

  4. Seneca

   @heinz
   zoals gewoonlijk (links eigen?) heeft u niet goed gelezen of niet goed geluisterd naar Syp Wynia. de man zegt niets ten nadele van de aardwarmte, hij spreekt over het aardbevingsgevaar dat dreigt met geothermiek.

  5. Ries

   We delven al decennia geen kolen meer. Ik pleit voor nucleaire energie. Schoner kan niet…

 4. Korporaal Monty

  “‘kans groot dat kabinet-Rutte valt door klimaatbeleid”

  Fvd en Wilders zullen als grote winnaars naar boven komen.
  Zou Baudet Wilders het premierschap gunnen of zou hij er zelf voor gaan.

  Of gaan ze het samen toch niet redden?

  1. Niet L niet R

   Misschien na jaren van een uiterst links kabinet, nu eindelijk een gematigd rechts kabinet!

 5. Ries

  Ik kan niet wachten!

  1. Heinz

   Waarop @Ries.. een duobaan van B en W. ? Ik zou dat wel oké vinden. Een mooi experiment. De ene dag alleen maar linksaf, de volgende rechtsaf.

   1. Ries

    Werkt niet. Alleen rechtsaf. Nu het er beroerd uitziet niet gaan sjacheren he!

 6. Ries

  Er zijn hier mensen die lid zijn van de club luchtfietserij.

 7. Cootje

  Je moet toch wel een mafketel wezen om te beweren dat bij een volgend kabinet D’66 en de geitenwollen club klaver de hoofdrol gaan spelen , die zitten dan al lang terug in hun hok, groene veters te rijgen, je bent ook een mafketel als je je ogen sluit voor Frankrijk, die een giga oplopend begroting te kort heeft, er geen hervorming door heen krijgt , en aan de voordeur staat van een uit de hardlopende volks opstand , waar de heren politici hier gaan zitten beven dat het de polder mentaliteit niet onder uit haalt , tegen die tijd zijn onze groene vrienden verdwenen naar het buitenland , op een eiland zonder stroom en met een hout vuurtje wat slecht is voor het klimaat

 8. Niet L niet R

  Dat kabinet kan voor mij niet snel genoeg vallen!
  Ik lees hier, dat men denkt dat het klimaatverdrag, door D66 en GroenLinks door gezet gaat worden!
  Bij de partijen staan niet met hun beide benen op de grond en zeker D66 krijgt bij de komende verkiezingen nogmaals een afstraffing door de gewoon weldenkende kiezer!

 9. Blokkeer-Fries

  Siep heeft gelijk. Hoe eerder Rutte III klapt, hoe beter. Linkse pruts club.

  1. Zouaaf

   Reken er maar op dat dit niet gauw gaat gebeuren. En mocht dat wel zo zijn, pakt mevr. Ollongren, de zaak op en gaat alles op de oude voet verder. Daar komt niemand tussen. Baudet kan wel eisen dat zij het veld moet ruimen, dit gaat niet door.

   1. Niet L niet R

    Die gelieerde juffrouw aan Mabel, zou helaas nog vele malen slechter zijn voor ons toch al beschadigd land!

 10. Tman

  Laatste nieuws:
  Kabinet Rutte wilt evenals Duitsland aan het Russisch gas en is aan het brainstormen over het eventueel bouwen van kerncentrales,danwel importeren uit Rusland!
  Nou,dat is toch goed en vooral zinvol nieuws,dat klimaatakkoord was toch ook totale onverwezenlijkbare onzin,ontstaan uit een verward brein!
  prachtig.

 11. Dik

  Rutte III gaat in september onderuit!

  #fvd

 12. poldi

  Uit Elsevier
  ————-

  De aarde koelt alleen maar af. Het klimaat verandert, door de eeuwen; al miljarden jaren.
  Voorbeelden :
  – In de West-Europese landen was een warme periode : tussen 700 en 1300 A.D.:
  gemiddeld 1 graad C hoger, zeespiegel steeg 60 cm. Het land was nog grotendeels bebost.
  Niets aan de hand, behalve overvloedige oogsten.
  – idem : koude periode : tussen 1300 en 1850 A.D. :
  gemiddeld 1,5 tot 2 graden C lager; overvloedige regen, zeespiegel daling, strenge winters.

  Inzake : wat omschreven wordt als zijnde een “broeikas”-EFFECT.
  – ten eerste : een dergelijk effect kan door vele verschillende processen :
  biologische, chemische, geo-statische, natuurkundige, planetaire, e.a., verschijnselen,
  veroorzaakt worden; en het zou dan ook een langdurig en onveranderlijk effect moeten zijn.
  – ten tweede : wat zijn dan de veroorzakende stoffen en principes ? met sluitend bewijs.
  – ten derde : is het überhaupt de vraag, of een dergelijk verschijnsel optreedt; met sluitend bewijs.

  Het is mij een raadsel, waarom wetenschappers onbewezen theorieën, voor “vaststaand”
  verkopen.
  Als een theorie onvolledig is, is die waardeloos.
  Als een theorie gedeeltelijk / geheel : weerlegd / gefalsificeerd kan worden,
  is de theorie principieel onjuist.
  Het is niet anders.

  p.s. :
  Dat Zweedse Asperger-kind wordt begeleid, geinstrueerd en betaald,
  door een Soros/Gates/Bono-stichting : One org.

  1. Dik

   @Poldi: +1

  2. Henk12

   Waarom wordt er sluitend bewijs gevraagd terwijl het sommetje is: bewijs + risicos.

   Wanneer de risico’s groot genoeg zijn is 100% bewijs niet noodzakelijk om te handelen. zie geschiedenis, bv met het gat in de ozonlaag.

   Zoek je bv sluitend bewijs of je kind leukemie krijgt als je onder een hoogspanningsmast woont? of ga je gewoon een paar meter verderop wonen.

 13. Niet L niet R

  Hoop van harte dat hij gelijk heeft!
  Zijn wij gelijk ook verlost van die trekpop van D66 en Jesse Klaver die kinderen indoctrineert!

 14. Godefroy France

  DE NATTE DROOM VAN IEDER WELDENKEND MENS !!!
  PVV EN FVD, voor de verworvenheden van vrij Nederland

 15. Vliegenvanger

  Hoe eerder hoe liever dat dit Rutte 3 sneuveld hoe liever. Liever vandaag dan morgen.
  Stem in Mei FvD of PVV. Weg met dat andere gespuis.

 16. Caesar Lion Cachet

  LS…
  Klimaat Hysterie is als religie; Je moet iets hebben om het volluk bang te maken. Wat in Canada gebeurt en de USA door fracking en sandoil winning is natuurlijk te smerig voor woorden. Zo krijg je de planeet wel kapot. De echte politicus of wetenschapper moet het hebben over Nulpunt Energie en de bestrijding van chemtrails… De rest is gereutel in de marge !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.