Tweede vluchtelingencrisis op komst: Libië binnenkort een tweede Syrië

Het is hommeles in Libië. Dat was het natuurlijk al sinds de dood van Ghadaffi, maar enige stabiliteit die er is, dreigt nu óók omver te worden geblazen. Generaal Khalifa Haftar bereidt een groot offensief voor om Tripoli te bevrijden. Dat meldt de Volkskrant.

Generaal Haftar heeft, met steun van de Russen en Verenigde Arabische Emiraten, flink lopen huishouden in het oosten van Libië. Een aanzienlijk deel van het land is nu in zijn handen. Hij heeft nu een via een videoboodschap een groot offensief aangekondigd om Tripoli te bevrijden.

De VN, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië riepen natuurlijk op om de boel niet verder te laten escaleren en ‘Libië opnieuw in chaos te storten’. De ironie spat er vanaf natuurlijk, want het merendeel van die landen heeft deze bagger juist helpen creëren.

Het hele probleem in Libië is dat de overheid onder leiding van Fayez al-Sarraj, die er met hulp van de VN en voorgenoemde landen is gekomen, de chaos daar totaal niet het hoofd weet te bieden. Het land ligt aan diggelen, de overheid krijgt niets voor elkaar, mensen worden armer en niemand weet echt de leiding te nemen of met oplossingen te komen. Libië is, zoals zoveel landen in die regio, bezaaid met stammen die vanwege cultureel-historische lijnen en vetes het op z’n zachtst gezegd ‘niet zo goed met elkaar kunnen vinden’.

En daar is dan generaal Haftar, die even orde op zaken komt stellen en tot nu toe behoorlijk succesvol is geweest namens de oostelijke tegenregering van Libië. Naar eigen zeggen is de generaal ‘fel tegen de opmars van de islamisten in Libië’, en hier zit het grote risico.

Het is voor zo’n figuur in deze situatie natuurlijk vrij makkelijk om iedere tegenstander maar als lid van IS of Al-Qaida te bestempelen en daarmee uit de weg te ruimen. Of dit nou echt islamisten zijn of niet, je kunt er donder op zeggen dat die niet in Libië blijven rondzwerven. De kans is groter dat zij de overtocht maken naar Europa en daar nog binnenkomen ook, want er heerst een burgeroorlog.

De Libische overheid is al geen ster in het beteugelen van de massamigratie en dat word met zo’n conflict natuurlijk alleen maar minder prioriteit. Wie weet zien andere landen hierdoor straks ook wel weer een kans om van hun onwenselijke elementen van de bevolking af te komen door ze richting Libië te sturen. Dit heeft alle ingrediënten voor een flink drama!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. F. Domela Nienhuis

  “De Arabische lente had niet gebracht wat we ervan verwacht hadden”, aldus oud-minister van BuZa Uri Rosenthal…

  Wat valt er dan te verwachten in een land vol Middeleeuwse primaten?

 2. Toon Boekman

  De Arabische lente, waar onze deugmensen zo hoog over opgaven, is verzand in dictatuur en terreur. Vooruitgang is nog nooit van links gekomen.

 3. DeBruijn

  Hadden ze niet iedere stam zijn eigen grondgebied moeten geven, een soort verenigde staten van Libië.

  Geen idee verder, maar zo werkt het ook niet meer.

  1. F. Domela Nienhuis

   Viel Libië na de val van Khadaffi niet in allerlei beheersgebieden langs tribale scheidslijnen uit elkaar met elk hun eigen roverhoofdmannen, sharia wetgeving en zo? En met elkaar in vreedzame coëxistentie (kunnen) leven bleek niet mogelijk. Niet zo verwonderlijk als die Middeleeuwse patriarchaliteit, tribaliteit en Islam de samenleving volop domineren. In dat soort landen is het op eieren lopen om niet met de overheid in aanraking te komen in het geval van gehate en gevreesde repressieve autoritaire corrupte dictators met veiligheidsdiensten van welke de tentakels reiken tot in de verste uithoek van de samenleving; Als deze er echter niet zijn, dan is het er ook een zooitje. Misschien zijn dictators als Khadaffi, Hussayn, Assad wel het type leiders die Arabieren verdienen. Willen wij zulk een moeten kiezen tussen twee kwaden niet in Europa hebben, dan moeten wij in Europa geen Middeleeuwers uit (Noord-)Afrika en uit het Midden-Oosten hebben. Want je kan een Middeleeuwer wel uit de Middeleeuwen halen, maar niet de Middeleeuwen uit een Middeleeuwer.

 4. Punt50

  Libië. Gewoon weer een kolonie van maken van Europa. Brengt rust en stabiliteit voor die mensen daar.

 5. TD

  Minimaal de buitengrenzen van de EU dicht?
  Zou het Marrakesh akkoord óók gelden voor toekomstige vluchtende Libiërs ?
  Moet ik Arabisch gaan leren?
  Gaan we nog meer moskeeën bouwen.
  Moet ik misschien emigreren?
  Wat gaat oppertrut Merkel vertellen: “Ihr seid NICHT willkommen”

  1. tomygun

   Net als Afro`s moslims kunnen niet samen leven
   het is iedere keer zij!!! zij zijn de zielige niet hun haat .
   Sory PVdD ik geef meer om mijn hond dan deze jakhalzen.

 6. Toverkol

  Nou dat is dan lekker pech voor die vluchtelingen ! Wij zitten vol met islam tuig ! Laat ze maar lekker naar de liefdevolle moslim buren gaan !
  Wegwezen ! En… oprotten !

  1. Ritter

   Toverkol

   De meeste asielzoekers zijn geen echte “vluchtelingen’ maar illegale migranten die om economische/financiële redenen naar Noord/West Europa reizen onder het mom van “vluchteling”.

   De media gebruiken het woord “vluchteling” om medelijden op te wekken en zo een draagvlak te creëren voor deze illegale massa immigratie naar Europa.

   1. Toverkol

    Ritter dat is waar…..
    Maar het draagvlak voor “echte” vluchtelingen is in dit land ook niet meer aanwezig om de simpele reden dat de maatschappij deze niet meer kunnen dragen.
    Vergrijzing is nooit het probleem geweest, de naoorlogse babyboomers zijn over vijf jaar allemaal dood !
    Wat wel een probleem is, is dat 99% van alle asielzoekers in de bijstand zit omdat ze onbruikbaar zijn voor onze maatschappij !
    Bij een volgende golf zullen we gewoon weer een jaar langer moeten werken …..
    Er is één oplossing, mensen met een dubbel paspoort die zich niet gedragen terug sturen.
    Asielzoekers die geen reden meer hebben tot verblijf (omdat het weer veilig is in hun land) terug sturen !
    En …. onherroepelijk de EU verlaten !

 7. C.A.Barstow

  Verachtelijk links zal in Den Haag de messen al wel geslepen hebben,
  de deuren van Nederland gaan weer wagenwijd open.
  Nog meer middeleeuws woestijn volk hier.

  Stem tegen links
  Stem ook in mei op FvD!

  1. Toverkol

   @Barstow we zullen wel moeten…..
   Want anders kunnen we weer een jaar langer werken om het natje en droogje voor deze kansen parels te verdienen !!

 8. Ritter

  Obama , met hulp van een aantal Europese landen, moest zo nodig Ghadaffi ten val brengen waardoor het land in een anarchie is veranderd.

  Ghadaffi hield de immigranten tegen. Maar door de val van Ghadaffi hebben de illegale migranten nu vrije doorgang in Libië naar de kust.

  Mede “dankzij” Obama zitten wij nu in Europa met de massa migratie uit Afrika.

  1. tomygun

   Obama is een Afro zal altijd zeggen hoe goed hij het heeft gedaan?
   Het geloof van een Afro is in hun eigen leugen !!!!!

  2. Florissa

   Precies , Obama en dat gekke wijf Clinton hebben ons mooi opgezadeld met al die Afrikanen .

 9. HierBenIk

  Als Amerika en Europa die dictators hadden laten zitten had het er hier in Europa inderdaad heel wat beter voor gestaan. Wat mensen/leiders niet begrijpen is dat sommige landen/volkeren niet zonder dictatuur kunnen. Maar ja wij weten het hè…. 😉 Democratie kun je niet opleggen…

  1. Veteraan

   @HierBenIk
   Daarom moet Assad ook gewoon blijven en hij moet de volledige macht weer krijgen.
   Alle zgn oppositie is terrorist of is er familie van.
   Dood aan al die terroristen groepen en inderdaad dictators moeten blijven, onder hun bewind waren christenen en andere geloven tenminste veiliger.
   Nu is het alleen islam tegen de rest en islam wint.

 10. WWW

  Eindelijk een berichtje over Libie. 8 jaar hebben de westerse regeringen en pers het land links laten liggen. Er zijn dus al 8 jaar geen normale voorzieningen in het land en ook geen veiligheid. Vind je het raar dat mensen terug verlangen naar een sterke man die het land weer herenigd? Er zal misschien weer minder vrijheid zijn, maar je kunt er wel weer gewoon leven.
  Ik zeg geef Haftar een kans.
  Trouwens, hij is al 2 a 3 jaar aan het vechten daar, en nu pas verschijnt er iets in de pers. De MSM wordt weer flink in zijn onderbroek gezet.

 11. Veteraan

  Ze komen toch wel naar Europa, het maakt helemaal niet uit of er wel of geen oorlog is.
  Maar het maakt wel uit waar wat te halen valt en dat is o.a. in NL
  Dus maak alvast maar weer plek hoor.
  Misselijke linkse politiek

  1. Original NL

   Veteraan uw stelling is juist!

   1. Original NL

    We worden overspoelt met miljoenen kanslozen uit alle shithole hoeken van de wereld..incl hun achterlijke geloof en gebruiken.
    Europa R.I.P. !

 12. koeiepoep

  Niet mee bemoeien. Wel een nuver stuk, eigenlijk: er dreigt een escalatie van een gewapend conflict, met natuurlijk weer vele onschuldige doden en waar maakt wout zich het meeste druk om? Dat er een paar zullen proberen de zee over te dobberen, hiernaartoe. Maak je niet druk trouwens: seawatch ligt aan de ketting en de mensensmokkelaars zullen rap voeten maken, als deze generaal er aan komt.

 13. Vrijedenkert

  Khalifa Haftar heeft met zijn troepen de controle over het oostelijk deel van Libië. De regering van Oost-Libië wordt gesteund door onder meer Egypte, die net als Haftar een eind wil maken aan de Islamitische regering en aan de macht van de Moslimbroederschap in Tripoli.

  De huidige politieke situatie is dat de islamitische regering in Tripoli samenwerkt met de Europese Unie en de VS. De EU wil afspraken maken over het indammen van de vluchtelingenstroom uit Afrika via Libië naar Europa.

  De regering in Oost-Libië wordt gesteund door onder meer Egypte en door Rusland. Rusland wil vooral stabiliteit in Libië en in het Midden-Oosten en wil een eind maken aan extreem islamitische regeringen, die een bedreiging vormen voor die stabiliteit.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Khalifa_Haftar

  Waarom de westerse en Europese democratieën zo graag voornamelijk Islamitische regeringen in het Midden-Oosten en ook Afrika steunen is mij echt een compleet raadsel…

  Deze generaal Haftar is in staat om Libie te veroveren en heeft de steun van Rusland en dat zal een doorn in het oog zijn van onze regeringen dus nu is weer de grote vraag wat voor groeperingen gaan westerse machthebbers steunen om deze genraal te stoppen!
  Zullen wel weer de klassieke fout gaan maken door groeperingen te gaan steunen die het Jihadisme hoog in het vaandel hebben gok ik zo…

 14. Vrijedenkert

  Waarom moet mijn commentaar eerst weer goedgekeurd worden?

  1. PMG

   Omdat je een link naar een website in je verhaal hebt, die willen ze eerst checken.

   1. PMG

    Wikipedia is trouwens een waardeloze site waar iedereen maar raakt fantaseert, dus pas op met wat je voor waar aanneemt.

    Ik wil je wel uitleggen waarom de EU al die landen steunt maar heb zomaar het idee dat je daar eigenlijk niet op zit te wachten.

    1. Vrijedenkert

     Het gaat voornamelijk om welke keuze het westen nog moet gaat maken omtrend Libië als het daar losbarst…
     Het draait vaak uit op Russen buiten de deur proberen te houden en eigen economische en geo-politieke belangen veiligstellen en alle andere belangrijke zaken zoals b.v. invloeden van religie en migratie voor Europa en het westen worden dan vaak eenvoudig opgeofferd voor deze belangen terwijl die op lange termijn en veel grotere invloed kunnen hebben!

 15. PMG

  De Libiërs die weg wilden zijn allang vertrokken, je loopt jaren achter, WW!

 16. jan1

  Zou werkelijk wensen dat die communist Mogherini eens de mond gesnoerd werd.
  Alles wat Europa kan schade, is zij de ambassadeur en aanjager.
  Generaal Khalifah Haftar heeft op dit moment de grootste en zal dit ook duidelijk showen.
  Laat hem zijn gang gaan dan is het probleem Libië zo over en klaar.
  Alles wat de VN of Europa aanraakt is gedoemd te mislukken of word met 10tallen jaren de ellende verlengt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.