VVD verdeeld door klimaat: 60 procent wil samenwerking met FVD

Geen categorieapr 06 2019, 9:00
Men voelde het al een beetje aankomen maar nu heeft EenVandaag, samen met het AD, deze peiling de ether in geslingerd. De VVD blijkt tot op het bot verdeeld, voornamelijk omtrent het klimaatthema.
Daar komen toch behoorlijke cijfers uit die de fratsen van de VVD van afgelopen tijd enigszins kunnen helpen verklaren. Zo blijkt 82 procent van de VVD-kiezers die naar Forum zijn gegaan bij de afgelopen verkiezingen, dat te hebben gedaan vanwege het klimaat.
Nu is dat nog niet zo heel verrassend, dit echter wel: 38 procent van de VVD-leden vindt de huidige koers 'te links' en maar liefst 60 procent zegt liever de partij met FVD samen te willen laten werken. Onder de VVD-kiezers is dat zo'n 10 procentpunt minder en dus nog steeds aanzienlijk.
Ook buiten het hele thema van klimaat om heerst er behoorlijke ontevredenheid onder de VVD-leden en -kiezers. Het 'breedgedragen compromis', zoals Rutte zijn kabinetsmaatregelen probeert te duiden, wordt nou niet bepaald goed ontvangen door zijn eigen achterban.
'Prominente VVD'ers' geven het belang aan van 'een goed verhaal' en zeggen dat momenteel te missen bij hun partij. Waar GroenLinks wel gewoon haar achterban weet te overtuigen van het belang van allerlei klimaatmaatregelen met niets meer dan de woorden: 'is belangrijk', heeft de VVD die luxe niet. Voor VVD'ers kwam het klimaatbeleid kennelijk uit de lucht vallen en werd er van ze verwacht daar gewoon in mee te gaan zoals GroenLinks- en D66-leden dat ook zouden doen. Flinke inschattingsfout!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten