VVD verdeeld door klimaat: 60 procent wil samenwerking met FVD

Men voelde het al een beetje aankomen maar nu heeft EenVandaag, samen met het AD, deze peiling de ether in geslingerd. De VVD blijkt tot op het bot verdeeld, voornamelijk omtrent het klimaatthema.

Daar komen toch behoorlijke cijfers uit die de fratsen van de VVD van afgelopen tijd enigszins kunnen helpen verklaren. Zo blijkt 82 procent van de VVD-kiezers die naar Forum zijn gegaan bij de afgelopen verkiezingen, dat te hebben gedaan vanwege het klimaat.

Nu is dat nog niet zo heel verrassend, dit echter wel: 38 procent van de VVD-leden vindt de huidige koers ‘te links’ en maar liefst 60 procent zegt liever de partij met FVD samen te willen laten werken. Onder de VVD-kiezers is dat zo’n 10 procentpunt minder en dus nog steeds aanzienlijk.

Ook buiten het hele thema van klimaat om heerst er behoorlijke ontevredenheid onder de VVD-leden en -kiezers. Het ‘breedgedragen compromis’, zoals Rutte zijn kabinetsmaatregelen probeert te duiden, wordt nou niet bepaald goed ontvangen door zijn eigen achterban.

‘Prominente VVD’ers’ geven het belang aan van ‘een goed verhaal’ en zeggen dat momenteel te missen bij hun partij. Waar GroenLinks wel gewoon haar achterban weet te overtuigen van het belang van allerlei klimaatmaatregelen met niets meer dan de woorden: ‘is belangrijk’, heeft de VVD die luxe niet. Voor VVD’ers kwam het klimaatbeleid kennelijk uit de lucht vallen en werd er van ze verwacht daar gewoon in mee te gaan zoals GroenLinks- en D66-leden dat ook zouden doen. Flinke inschattingsfout!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Gekko

  De onderliggende boodschap van de VVD-achterban: “We zijn klaar met Mark Rutte”.

  Gek toch dat al die MP’s dezelfde fout maken: ze blijven te lang zitten. In de 3e periode gaat het fout, we zagen dat ook al bij Lubbers en bij Balkenende. 8 jaar is echt de limiet.

  In de VS hebben ze in de Grondwet geregeld, dat je niet langer dan 2 x 4 jaar mag aanblijven. Dat is zo gek nog niet.

 2. Henk Albarda

  Dan bij deze een keer een inhoudsloze bijdrage van mij (ik wil een beetje ‘balans’ terug brengen in vergelijk met de heer Noppen, die de laatste weken overwegend inhoudsloos reageert). Interessant dat deze peiling van eenvandaag en AD afkomstig is. Dat betekent dat de vraagstelling bedoeld was het antwoord te krijgen dat de VVD vrijwel voltallig achter de koers van Rutte staat. Zelfs eenvandaag is het niet gelukt dat voor elkaar te krijgen. Ter verduidelijking, in het eerste en tweede jaar HEAO commercieel leer je ‘consument beinvloeding’. In dat vak leer je enquetes maken. Met de juiste vraagstelling kun je van onwetende burgers ieder gewenst antwoord krijgen. U begrijpt het, regelmatig luid gelach over weer een ‘interessante’ uitslag van een enquete. En ja heer Noppen en companen, dat geldt ook voor ‘rechtse’ enquetes.

  1. Satty

   Inderdaad inhoudsloos. Consument sturing vergelijken met journalistiek. Wel een grappig frame overigens dat hier ongetwijfeld aanslaat.

  2. umhnz

   U heeft een aardige Noppen obsessie.
   Best wel meelijwekkend.

  3. Rien Noppen

   “Interessant dat deze peiling van eenvandaag en AD afkomstig is. Dat betekent dat de vraagstelling bedoeld was het antwoord te krijgen dat de VVD vrijwel voltallig achter de koers van Rutte staat. “

   Deze complottheorie is wel grappig maar mist logica en bewijs. Slaat dus helemaal nergens op.
   Welk belang zouden AD en EenVandaag kunnen hebben bij deze manipulatie van de vraagstelling?

  4. Dik

   “in vergelijk met de heer Noppen”

   Doe jezelf en de rest een plezier, negeer dat kaft alstublieft! Het is een bewezen beroepstrol, iedere vorm van aandacht is weggegooid en een bevestiging voor zijn spelletjes. Waarom zou je dat faciliteren?

   1. Satty

    Deze dubbele moraal roept bij het artikel van Vicky tot discussie op.

    “Mensa membership conceding
    Tell me why and how are all the stupid people breeding
    Watson, it’s really elementary
    The industrial revolution
    Has flipped the bitch on evolution
    The benevolent and wise are being thwarted, ostracized, what a bummer
    The world keeps getting dumber
    Insensitivity is standard and faith is being fancied over reason”

 3. poldi

  Een prima ontwikkeling.

  Het vele versluimerende (leugenachtige) taalgebruik van een MP welke inmiddels zoveel leugens heeft verteld dat ik de tel ben kwijtgeraakt. Inmiddels is duidelijk dat de koopkracht van de Nederlander verder verslechterd, omdat ” plotseling” de economie niet meer zo hard groeit. Echter de overheid blijft gewoon groeien naar 39.2% van het BNP.

  Als het doorgaat, zal het hele klimaatgedoe de grootste greep zijn in de portemonnee van de NL burger zijn en de overheid de gelegenheid kunnen geven om meer dan de 50% van de economie aan te sturen. En nog nooit heeft de overheid een serieuze stap teruggedaan en zal de 50% blijvend zijn. Links moet heel blij zijn met deze MP van de voormalige rechtse partij VVD.
  In mei volgt er weer een afrekening.
  En na mei gaat de klimaattrein van Nijpels en Rutte pas op stoom komen, want voorlopig geen verkiezingen en referenda.

  Logisch dat de VVD achterban begint te morren over de linkse koers van Rutte en niet alleen het over het klimaatbeleid.

  1. Dik

   “inmiddels zoveel leugens heeft verteld dat ik de tel ben kwijtgeraakt. ”

   Ik heb er acht verzameld, één voor elk jaar dat hij kon liegen.

   1. Om te beginnen met de klassieker ‘geen cent meer naar Griekenland’. Enfin u weet hoe dit verder afliep.

   2. Kent u die mop van iedere werkende Nederlander die € 1.000 zou krijgen?

   Dit grapje zou gefinancierd worden door bezuinigingen op ambtenaren, subsidies en ontwikkelingssamenwerking.

   Die € 1.000 kwam er niet, net zo min als de beloofde bezuinigingen. Integendeel…

   3. De hypotheekrente-aftrek stond als een huis bij de VVD en Rutte. Dan weet de goede verstaander eigenlijk al voldoende…

   4. ‘Windmolens draaien op subsidie’ wist Rutte jaren geleden al toen ie nog niet gecorrumpeerd was door de groene lobby. Tegenwoordig is ie de grootste pleitbezorger voor deze windhandel.

   5. Je hebt leugenaars en je hebt Rutte. Zelfs voor het liegen over zijn eigen partijprogramma tijdens een live tv-debat draait deze pathologische leugenaar zijn hand niet om.

   6. Volkert van de Graaf zou niet op proefverlof, daar zou Rutte persoonlijk een stokje voor steken!

   Niet alleen ging de moordenaar van Pim Fortuyn op proefverlof, hij werd nadien op alle mogelijke manieren door de overheid gefaciliteerd.

   7. Rutte zou de uitslag van het Oekraïne-referendum respecteren. Wat volgde waren geitenpaadjes, betekenisloze inlegvelletjes…en werd er ‘gewoon’ bij het kruisje getekend.

   8. Ook Dividendbelasting-gate mondde uit in een typisch Ruttiaans leugenfest. Alleen lopen zelfs de meest doortrapte leugenaars weleens tegen de lamp. Dan wil acuut geheugenverlies nog weleens helpen. “Ik heb er geen herinnering meer aan”

 4. PMG

  VVD heeft eigen identiteit verloren en zooitje prutswerk geleverd en dat is men nu eens goed zat. Het beste jongetje van de klas Mark met zijn jarenlange gedraai en geslijm heeft heel veel schade aangericht, hij wilde met iedereen wel aan tafel zolang hij de leiding maar hield.

  Tijd voor:
  – geen dubbele paspoorten in politiek
  – op specifiek vakgebied competente ministers, geen algemeen leuk opgeleide clowntjes die helemaal van niks echt iets weten, dus bijvoorbeeld militair op defensie
  – gekozen burgemeester
  – stemplicht (per computer)
  – bezem flink door allerhande organisaties zoals CPB, CBS, PBL, KNMI en aanverwanten die cijfermateriaal leveren
  – sanering NPO

  Stem FVD!

  1. biggeorge

   FvD Marches on!!

  2. Hartenheer

   Stemmen per computer is een hele sterke.
   Je mag wel je belasting invullen via de DigiD, dan moet stemmen toch ook mogelijk en veilig kunnen.

   1. Dik

    “…dan moet stemmen toch ook mogelijk en veilig kunnen.”

    Dat zou je wel verwachten, maar dat is dus niet het geval! Fraude kan niet uitgesloten worden! Stemmen is dermate van invloed voor ons leven en ons land, dat daar geen risico’s mee worden genomen, althans niet zo makkelijk als die kunnen ontstaan door het elektronisch stemmen.

    1. Seneca

     @Dik
     van uw reactie krijg ik het idee dat stemmen met het potlood, geen fraude zou kunnen veroorzaken. niets is minder waar! bij de laatste verkiezingen voor het Europees ‘parlement’ had ik mij aangemeld als vrijwilliger in een stemlokaal. nadat het bureau gesloten was, werden de stemmen geteld. ik constateerde dat tijdens het tellen, formulieren van hen die PVV gestemd hadden, al dan niet moedwillig, bij de stapels van andere partijen waren gelegd. ik heb dit, waar mogelijk, gecorrigeerd en bij de voorzitter een her ijking gevraagd. dit werd geweigerd met het excuus dat het – dat was het inderdaad – zo laat was geworden. ondanks mijn dreigement dat ik aangifte zou doen, werd de telling niet gecorrigeerd. de volgende morgen ben ik naar de politie gestapt en daar werd mij, in alle ernst, medegedeeld dat men dergelijke aangiftes niet in behandeling konden nemen…

 5. biggeorge

  Als ik een VVDer was was ik gewoon overgelopen naar de FvD want de VVD is een enge linkse partij geworden. Vol met plucheplakkers die al hun principes heel makkelijk bij het oude vuilnis zetten.

  The FvD Marches on!!

  1. umhnz

   biggeorge is als PVVer gewoon overgelopen naar de FvD want de PVV is een enge linkse partij geworden. Vol met plucheplakkers. Als ex-PVVer heeft hij al zijn principes heel makkelijk bij het oude vuilnis zetten.
   The FvD Marches on!!

   1. Seneca

    @umhnz
    ik kan mij niet aan de indruk onttrekken, dat u biggeorge goed kent. u weet zoveel over de man, het is griezelig…

 6. Satty

  Laat het fvd zijn cijfers eens doorberekenen maar dat zal ook wel weer gaandeweg gebeuren, invullen naar de stemming die op social media heerst.

  Nederland wordt van een vrij land autoritair nationalistisch en baudet wil een soort van mercantallisme terug invoeren.

  Idiots are taking over.

  1. PMG

   altijd weer leuk te lezen wanneer de huistrol zichzelf verraadt

   1. Satty

    Tuurlijk pmg. Baudet is geen idioot, zijn dissertatie is van hoog niveau, toch?

    Het fvd heeft zijn economisch beleid laten doorberekenen, toch?

    Het verkiezingsprogramma is gesloten en niet voor meerdere uitleg vatbaar, toch?

    Terugwillen naar het sociaal klassen systeem van voor de Franse revolutie is een vooruitgang voor de simple dds lezer, toch?

    De ene elite door de volgende is een vooruitgang, vooral als die nieuwe elite je als dds lezer dom noemt, toch?

    Idiots are taking over pmg, je bent zo geobsedeerd met te denken dat je eindelijk een rol kunt gaan spelen dat je niet ziet wat er in het verschiet ligt.

    Stemplicht, hoe bedenk je het? Wat nou als je de onderdrukking van de huidige democratie niet erkend?

    Wat leeft tim zijn huisregels selectief na of niet? Kon je je niet meer inhouden laatst domme racist?

    1. TD

     Satty:
     “Terugwillen naar het sociaal klassen systeem”
     Er moet echt wel een systeem en schifting in zitten,men kan nu eenmaal geen metselaar tot Minister-President maken!
     Lees mbt klassen systemen en politieke filosofie eens het boek “Politeia” van Plato.

     1. Satty

      Td

      Ik ben het met je eens dat iedereen een rol heeft. Ik geloof alleen niet in erfopvolging wat binnen die klasses van baudet een rol speelt. Daarvoor bewijst in het bedrijfsleven de 2e generatie te vaak de problemen daarmee.

      Bedankt voor de leestip.

 7. Hartenheer

  Is het niet een denkfout van de VVD.
  Volgens mij is de FvD beste uit de verkiezingen gekomen.

  Citaat: veel leden en kiezers zien de VVD liever met Forum voor Democratie samenwerken dan met GroenLinks.

  Is het niet zo dat ze hopen te mogen samenwerken met de Forum voor Democratie.

 8. umhnz

  We kunnen overal diepere betekenissen achter zoeken en de mooiste parallellen tussen ideologische standpunten bedenken maar het is er blijft in mijn ogen heel simpel.
  VVDers kiezen voor rendement op de korte termijn.
  Niets verhevenheid of idealisme, gewoon geld in de zak houden.

  1. biggeorge

   zelf ook een lesje NL nodig??

   1. umhnz

    Graag, ik leer nog steeds..

 9. PMG

  Misschien i.p.v. VVD gewoon FVD stemmen volgende keer?

  1. Dik

   @PMG: +1

 10. Dik

  Natuurlijk gaat FvD samenwerken met de VVD, het het klimaatgedrocht gaat van tafel!

 11. Piet51

  Het artikel formuleert de uitkomsten van het onderzoek onvolledig en soms fout, waardoor het vergelijkbaar is met appels en peren vergelijken.

  Het onderzoek zegt niets over VVD-LEDEN. Het AD-artikel verwart LEDEN en KIEZERS, concludeert daarom fout en DDS kopieert die fout.

  Dat 60% van de VVD-LEDEN de voorkeur zou hebben voor FvD boven GL is dus niet uit het onderzoek gebleken. Die 60% ging over VVD-KIEZERS uit 2017, waarvan een deel al is overgestapt naar FvD (dat is een voorbeeld van die “appels en peren”). In 2019 ging het om 49% van de VVD-KIEZERS die liever met FvD dan met GL samenwerken. En FvD de voorkeur geven boven GL is heel wat anders dan in het algemeen willen samenwerken met FvD. Het ging in het onderzoek namelijk niet om de vraag om te willen samenwerken met FvD, maar om LIEVER met het FvD te willen samenwerken dan met GL, vanwege het klimaat. Er zijn nog veel andere redenen te bedenken waarom een kiezer samenwerking met FvD zou willen of juist niet.

  Dat 38% van de VVD-LEDEN de huidige koers te links vindt is dus ook fout. Niet 38% van de VVD-LEDEN wil liever met Fvd dan met GL samenwerken, want dat is niet onderzocht. Van de VVD-KIEZERS in 2019 vindt 38% dat en van de kiezers uit 2017 is dat 49%, voor een deel al overgestapt naar een andere partij.

  Dat van de VVD-KIEZERS ongeveer 50% de koers te links vindt klopt, maar dat waren de kiezers uit 2017, waarvan een deel in 2019 al anders heeft gestemd.

  In het artikel worden dus de jaren 2017 en 2019 verward en ook de begrippen LEDEN en KIEZERS. Het gevolg daarvan is, dat de cijfermatige conclusies helemaal nergens meer op slaan. AD citeert te slordig en DDS/Wout Willemsen kopieert de cijfers te kritiekloos.

  1. Piet51

   De onderzoekuitkomsten hielden me nog even bezig, en vooral ook de duiding ervan.
   In 2019 kreeg de VVD totaal ruim 1.000.000 stemmen, waarvan in de enquête van deze week 38% aangeeft de koers nu te links te vinden. Dat zijn ongeveer 380.000 kiezers. In 2017 kozen ruim 2.200.000 voor de VVD waarvan nu 49% aangeeft de koers vandaag te links te vinden. Dat zijn dus ongeveer 1.080.000 kiezers. Een deel daarvan heeft in 2019 een andere keuze gemaakt dan voor de VVD. Een groot deel daarvan koos waarschijnlijk FvD.

   Maar is de VVD dan nu slechter af dan in 2017??? Ik zou het zo niet durven zeggen. Wie kan dat wel? Ik ben geen VVD-aanhanger, ik ben vooral nieuwsgierig en het antwoord op deze vraag maakt mij niet zoveel uit.

 12. Veteraan

  Links NL begint te zweten, ik merk het aan de Trolletjes.
  Jullie tijd is geweest, wij hebben nog even geduld en ik hoop dat de namen genoteerd zijn voor de afrekening, Links heeft nog wat te betalen.

  1. Rien Noppen

   Op welke afrekening verheugt Veteraan zich: kaalscheren en opsluiten in concentratiekampen?

   1. Niet L niet R

    Helaas is dat niet mogelijk, anders was jij al lang opgesloten!

 13. Michael M

  FVD is het nieuwe VVD zeg maar maar dan wel voor de burger. De VVD laat nu burgers en bedrijven straks blauw en geel betalen aan de klimaatgekte wat straks honderden miljarden gaat kosten. VVD liegt keer op keer weer. VVD is een onbetrouwbare partij geworden. De FVD neemt hierbij de plaats in en zoekt naar nieuwe middelen om de burger en bedrijven niet op idiote kosten te jagen. Zoals de FVD reeds zei, het is belachelijk om 0,0007 graad omlaag te krijgen voor 1000 miljard euro over 30 jaar en landen als China heeft de aarde tegen die tijd met 7 graden opgewarmd door de komst van 1200 nieuwe kolencentrales erbij.

 14. Niet L niet R

  De VVD is al jaren een linkse partij, aangevoerd door Rutte die liegt, referendum negeert, en de bevolking verlakt.
  Gelukkig zijn er nog echte VVDers die nu eindelijk eens hun mond open doen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.