Week 23: Gele Hesjes met duizenden de straat op in Frankrijk en Luxemburg, Duitsers en Belgen doen mee

Belastingverlaging is blijkbaar onvoldoende voor de Gele Hesjes om de gemoederen te sussen. Gisteren gingen ze met duizenden tegelijk de straat op. Volgens diverse bronnen zo’n 3.000 in Parijs en in het gehele Franse land zo’n 23.600. Opvallend: waar eerder dit jaar de ‘rode hesjes’ demonstreerden tegen de ‘gele hesjes’ daar liepen de linkse socialisten nu mee in de gelederen van de ‘gele hesjes’.

De grap zit hem vooral in de beloften van Emmanuel Macron die de ‘Gele hesjes’ naar aanleiding van hun protesten belastingverlaging beloofde. Dat bleek niet genoeg en dat is natuurlijk logisch. Als een merendeel van de demonstranten links is, dan is belastingverlaging ook niet in hun belang. Tenminste: dat denken linkse mensen vaak.

Het verlagen van de belastingen bleek niet de prikkel waarom de ‘Gele hesjes’ de straat op gingen. Wat wel precies de problematiek is waarom deze mensen de straat op gaan weten we niet. Er zijn schattingen, maar daar blijft het bij. Het trucje ging dus niet door en Macron moet behalve het verlagen van de belastingen ook kijken naar andere manieren om de volkswoede in bedwang te houden.

Toch lijkt de puf er wel een beetje uit. De ‘Gele hesjes’ weten dat hun protesten in omvang afnemen en de leider stelt ‘op te zijn‘ van het werk. Je zou kunnen zeggen dat Macron binnenkort heeft gewonnen. Niet op charme of strategie, maar simpelweg door de langste adem te hebben.

Maar de winst van Macron betekent niets meer dan tijdelijke rust. Het impliceert dat de geelhessen nog lang niet klaar zijn. Wellicht wel voor de komende weken, maar de vlam slaat zo weer in de pan zolang de onderliggende problemen waarom zij de straat opgaan niet zijn weggenomen. Dat de ‘rode hesjes’ zich nu aansluiten bij de groep viel wel te verwachten.

In Nijmegen roept men zelfs om een ‘internationale demonstratie’:

In Luxemburg werd ook gedemonstreerd door Fransen, Duitsers en Belgen in gele hesjes. De demonstranten eisen onder meer een ‘eerlijke behandeling’ door journalisten in de pers. In Nederland werd ook gedemonstreerd door lieden in ‘Gele hesjes’. Dit keer tégen de Jeugdzorg.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  “Wat wel precies de problematiek is waarom deze mensen de straat op gaan weten we niet.” ??? Weten we niet?
  Lijkt mij toch vrij duidelijk hoor.
  Men demonstreert tegen de vele, vele wantoestanden die de politiek al decennia creëert. Steeds hogere lasten en geen loonsverhogingen, waardoor steeds meer armoede, steeds langer door moeten werken, steeds slechtere zorg, steeds onveiliger, steeds meer crimigranten en een roverheid die dat steeds harder aanwakkert.
  Het is in Frankrijk niet anders dan in Nederland. We worden door de roverheid belazerd en de elite profiteren daarvan.

  1. Hartenheer

   ++++

 2. Regina

  Gele hesjes +++++

 3. Cootje

  De Fransen zijn de enige Europeanen , die feitelijk op een eiland moeten wonen, hun cultuur is Frans en ze zijn verder niet buiten geweest, wat een eng volk is dat , maar als ze iets in hun kop hebben hebben ze het niet in hun kont, ik dat vind ik prachtig , die Fransen kunnen het Europese bolwerk omver gooien met hun standvastigheid , ze slopen eerst hun land , dan zeggen de financiële markten de stekker er uit , dan moeten wij mee betalen , en dat is de ware sloop van het gedrocht Brussel, met zijn kornuiten , een harde Engelse brexit helpt daar goed bij , u 1400/1500 miljard pensioenen staat al ter beschikking in Brussel om het gat te helpen dichten

  1. Cycle25

   Engeland heeft ruim 3000 miljard, logisch dat ze de EU willen verlaten, de grote 4 ( Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje ) samen tellen niet eens de helft wat Nederland heeft.

   Europa is allang failliet : https://www.homefinance.nl/algemeen/informatie/europese-rente-ecb.asp

   Tal van landen krijgen zware problemen zodra de ECB de rente gaat verhogen.

  2. Hartenheer

   Fransen zijn inderdaad een volk apart.

   quote: hun cultuur is Frans

   Maar ze komen wel voor hun cultuur op.
   Die van Nederland is naar de knoppen geholpen door {P}rutte

 4. Jumping

  Vanaf de eerste wandeling in Nederland, 8 December 2018.
  Is de stelling van de Nederlandse Gele Hesjes, Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.