Week 23: Gele Hesjes met duizenden de straat op in Frankrijk en Luxemburg, Duitsers en Belgen doen mee

Geen categorieapr 28 2019, 8:10
Belastingverlaging is blijkbaar onvoldoende voor de Gele Hesjes om de gemoederen te sussen. Gisteren gingen ze met duizenden tegelijk de straat op. Volgens diverse bronnen zo'n 3.000 in Parijs en in het gehele Franse land zo'n 23.600. Opvallend: waar eerder dit jaar de 'rode hesjes' demonstreerden tegen de 'gele hesjes' daar liepen de linkse socialisten nu mee in de gelederen van de 'gele hesjes'.
De grap zit hem vooral in de beloften van Emmanuel Macron die de 'Gele hesjes' naar aanleiding van hun protesten belastingverlaging beloofde. Dat bleek niet genoeg en dat is natuurlijk logisch. Als een merendeel van de demonstranten links is, dan is belastingverlaging ook niet in hun belang. Tenminste: dat denken linkse mensen vaak.
Het verlagen van de belastingen bleek niet de prikkel waarom de 'Gele hesjes' de straat op gingen. Wat wel precies de problematiek is waarom deze mensen de straat op gaan weten we niet. Er zijn schattingen, maar daar blijft het bij. Het trucje ging dus niet door en Macron moet behalve het verlagen van de belastingen ook kijken naar andere manieren om de volkswoede in bedwang te houden.
Toch lijkt de puf er wel een beetje uit. De 'Gele hesjes' weten dat hun protesten in omvang afnemen en de leider stelt 'op te zijn' van het werk. Je zou kunnen zeggen dat Macron binnenkort heeft gewonnen. Niet op charme of strategie, maar simpelweg door de langste adem te hebben.
Maar de winst van Macron betekent niets meer dan tijdelijke rust. Het impliceert dat de geelhessen nog lang niet klaar zijn. Wellicht wel voor de komende weken, maar de vlam slaat zo weer in de pan zolang de onderliggende problemen waarom zij de straat opgaan niet zijn weggenomen. Dat de 'rode hesjes' zich nu aansluiten bij de groep viel wel te verwachten.
In Nijmegen roept men zelfs om een 'internationale demonstratie':
In Luxemburg werd ook gedemonstreerd door Fransen, Duitsers en Belgen in gele hesjes. De demonstranten eisen onder meer een 'eerlijke behandeling' door journalisten in de pers. In Nederland werd ook gedemonstreerd door lieden in 'Gele hesjes'. Dit keer tégen de Jeugdzorg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten